Motorola SLVR L7

Recenzia tenkého high-endu Tenučký mobil klasickej konštrukcie s dobrou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 114 x 49 x 11 mm,

hmotnosť: 86 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 30 x 37 mm,

fotoaparát: VGA, 4x zoom, záznam videí,

pamäť: 6,4 MB + TransFlash (microSD), 1 000 kontaktov, nekonečne SMS,

správy: SMS (iTAP), EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, miniUSB port,

zábava: Java MIDP 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion, 820 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/420 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

Push to talk, EDGE, FM rádio, instant messaging...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

soft: R4513_G_08.B7.57R_RB

flex: SE5773AXXV50C1

63171700

Obsah balenia:

telefón, miniUSB nabíjačka, 820 mAh batéria, potrebné dokumenty a pravdepodobne aj: 64 MB TransFlash, stereo handsfree, CD so softvérom.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

S označením prístroja je to zložité. Najprv to bola Motorola V8, prívlastku SLVR sa sponínal tiež. Potom prišlo jej nenápadné premenovanie na L7 a teraz ju Motorola nazýva len len skratkou SLVR. SLVR = "sliver", teda trieska. Najprv som myslel, že ide o "silver" alebo "slaver", ktorých niektoré významy by tiež dávali zmysel, ale "sliver" bude asi najpravdepodobnejšie vysvetlenie skratky SLVR (podobne ako PEBL = pebble, t.j. okrúhliak, RAZR = razor, t.j. žiletka)

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie, ako pri všetkých Motorolách, sprevádza známy tón. Ak nemáte SIM kartu chránenú PIN kódom, telefón sa automaticky príhlási do siete, nemusíte zapnutie potvrdzovať. Pri vypínaní je L7-ka tichá. SIM karta je pevne uchytená pod batériou. Keďže sa nezasúva, výmenou sa nepoškodzuje. Pridržiava ju pohyblivý pliešok.

Väčšinu zadnej steny tvorí plechový kryt batérie a objetívu fotoaparátu. Uvoľníte ho zatlačením poistky v hornej stene.

Dizajn

Tenučký telefón s kovovým, veľmi decentným obalom hovorí telom. Toto je presne ten typ mobilu, ktorým chcete zaujať. Jeho hrúbka úžasných 11 milimetrov spôsobí, že si ho vo vrecku často ani nevšimnete. Ja som raz vybehol na chvíľu autom do mesta, a až pri návrate domov som si všimol, že mobil mám vo vrecku. Stále som si vravel, prečo som ho nechal doma.

Neviem, či môžem SLVR L7 označiť za telefón, ktorý sa drží pohodlne. Ja som už po toľkých tenkých fónoch na takúto koštrukciu veľmi dobre navyknutý, ale bežný užívateľ si bude musieť na takýto tvar chvíľu zvykať. Ochranné sklíčko displeja je v jednej rovine s ostatnou plochou prednej steny, ale ku poškriabaniu dôjde vďaka jeho tvrdosti len ťažko. Spracovanie prístroja je dokonalé, veštko dokonale sedí. Na hladkej podložke sa prístroj kĺže, na protišmykovú funkciu zadnej steny tvorcovia L7-ky zabudli. Zadná stena je dokonale rovná, v spodnej časti sa nachádza niekoľko otvorov pre výstup zvukov, v hornej časti zase VGA fotoaparát. Otvor pre pútko je v pravom hornom rohu. Spodná stena je mierne zaoblená a neobsahuje žiadny výnimočný prvok. V ľavej bočnej stene sa ukrýva dvojica tlačidiel pre reguláciu hlasitosti, pod nimi je nastaviteľné tlačidlo, ktoré spustí priradenú funckiu. V pravej stene je miniUSB konektor, slot pre TransFlash karty. Medzi nimi je jediné tlačidlo s vyrytým fotoaparátom, avšak v mojom prípade spustilo internetový prehliadač.

Klávesnica

Klávesnicu hodnotím ako najlepšiu zo série RAZR a SLVR (t.j. V3, L2, L6 a L7). Má vystúpené číslice, čo veľmi pomáha pri hmatovom rozlíšení klávesov. Klávesnica je kvalitná, podsvietenie je špičkové. Dominantou je štvorsmerné kruhové tlačidlo, ktorému môžete v pohotovosti priradiť 4 rôzne funkcie. Potvrdzovacie tlačidlo v strede sa ovláda dobre. Dvom polyfunkčným tlačidlám môžete pre pohotovostný stav priradiť ľubovoľnú funkciu a ostatným alfanumerickým tlačidlám rýchlu voľbu (telefónne číslo). Zelené a červené tlačidlo nechýbajú ani v tomto modeli. Bočných tlačidiel je niekoľko, čo je len dobre.

Klávesnica nie je najtichšia, pri jej použití sa ozýva jemné pukanie. So SLVR L7 som napísal niekoľko správ a môžem prehlásiť, že ovládacie prvky na nej sú zvládnuté veľmi dobré.

Displej

Dobre známy displej podoný displeju vo V3-ke, je však trocha menší. Skôr by som ho prirovnal k Motorole V360 (tá však ešte nie je v predaji). Prístroj ponúka množstvo jeho nastavení, ako napríklad jas, rolovanie menu, dĺžka podsvietenia, motívu (grafickej témy), tapety, šetriča, ikonového zobrazenia funkcií priradených ku štvorsmernému tlačidu, samozrejme hlavnej ponuky (štýl aj poradie položiek) aj ostatných úrovní menu (poradie položiek). V novom telefóne nájdete hneď tri grafické motívy: moto, techno a scarlet. Mne sa v tomto prípade výnimočne dobre osvedčil motív "techno". Ľubovoľná tapeta môže byť v strede displeja, v dlaždiciach vedľa seba alebo roztiahnutá po celej ploche. Takmer v každej funkcii vidíte na ploche naraz 8 riadkov textu. Viditelnosť údajov na slnku je slabšia, pohyb v menu je naopak prekvapivo rýchly.

Fotoaparát

Fotoaparát robí, ako vo všetkých novších Motorolách, vyslovene zázraky pri záberoch s nedostatkom svetla. Tam, kde spraví Motorola slušnú, rozpoznateľnú snímku, potrebujú ostatní výrobcovia blesk. Aj keď, ten Motorole SLVR L7 chýba. Páči sa mi viacero možných rozlíšení snímok v nastaveniach fotoaparátu. Aj tón uzávierky môžete zmeniť. Digitálne priblíženie znamená vytvorenie výrezu snímky. Rýchlosť reakcií pri fotení je blesková. Pri snímaní vidíte vždy graficky zobrazené voľné miesto v pamäti prístroja. Nechýba ani časovaná samospúšť (5 s). Prítomnosť pamäťovej karty podstatne zvyšuje využitie fotoaparátu. Na 64 MB kartu sa zmestia stovky VGA záberov.

Motorola L7 umožňuje aj záznam 3GPP videa (s rozlíšením 174 x 144 b. alebo 128 x 96 b.). V nastaveniach meníte jeho dĺžku (10 alebo 60 s), rozlíšenie aj záznam zvuku.

Obrázky

Prezeranie snímok je pomalé, reakcie prístroja sú v médiách oneskorené a priblíženie obrázkov je možné len obmedzene (na pôvodné rozlíšenie, kedy už vidíte namiesto hlavy priateľky veľké pixely). Páči sa mi možnosť objekty pri ich odosielaní cez Bluetooth kopírovať alebo presúvať. Z vychytávok som si všimol len označovanie obrázkov pri ich prezeraní pomocou tlačidla 0. To využijete pri ich hromadnom presune, odosielaní či mazaní.

Melódie a prehrávač hudby

Štýly (tak nazvala Motorola profily) som si aj v tejto Motorole nastavil pod ľavé polyfunkčné tlačidlo, aby som k nim mal prístup priamo z pohotovostného stavu. Motorola SLVR L7 už patrí k novým modelom, ktoré umožňujú súčasne vibrovať a zvoniť. Nastavenie režimov je jednoduché a celkom dôkladné, hlasitosť je však platná pre všetky typy zvukov okrem tlačidiel. Vyslovene mi vadí, že pri každej zmene melódie sa ocitnem na úvodnej (Tichý) a musím (pomaly) listovať celým zoznamom, až sa dostanem k mnou vybranej. Pritom je pri ostatných výrobcoch úplne bežné, že sa vždy pri vstupe do melódií ocitnete na aktuálne použitej skladbe. Melódie sú sympatické a je ich od výroby dostatok (aj tiché, aj prenikavé, aj MP3 skladby). Skladby je možné prehrávať na pozadí aj vytvárať si veľmi jednoduchým spôsobom zoznamy skladieb. Na počúvanie hudby sa v L7-ke nachádza aj Java MP3 prehrávač, ja osobne však volím radšej klasický prehrávač, ktorý na moje povely reaguje podstatne rýchlejšie. Ten funguje tiež aj na pozadí, pričom sa smer doľava a doprava zmenia na preskakovanie piesní pred a vzad. Tlačidlami na boku prístroja zase regulujete hlasitosť. Akurát možnosť zastaviť prehrávanú skladbu som nenašiel, vtedy som musel vojsť do menu.

Opakované zvukové alebo vibračné pripomínanie zmeškaných udalostí je výborný zlepšovák, ale nesmiete naň zabudnúť v noci, keďže opakované pípanie značne naruší pokojný spánok. V každom režime si však môžete nastaviť pripomínanie ako pípnutie, vibrácie alebo ho vypnúť.

Po položení prístroja na stôl, posteľ alebo vložení do vrecka sa však veľmi ľahko zakryjú všetky otvory pre výstup zvukov zo zadnej steny. Značne tak stíšite zvonenia, ktoré nemusíte v dôležitej chvíli počuť.

S profilmi je trocha problém. Je všetko nutné najprv vyskúšať a zoznámiť sa s telefónom. Každopádne, možnosti personalizácie sú široké, a treba najmä spočiatku skúšať.

Prehrávač videí

Jednoduchý prehrávač videa s možnosťou jeho pozastavenia. Nedokáže video prehrávať na celej ploche displeja, čo je trocha škoda, keďže na pamäťovú kartu môžete vložiť aj časť obľúbeného seriálu vo formáte 3GPP.

Pamäť

6,5 MB pamäte postačuje na správy, Java aplikácie a snáď i pár melódií. Ale na ostatné objekty (fotky, MP3 skladby...), ale aj na Java aplikácie veľmi dobre poslúži podpora TransFlash pamäťových kariet. Prístroj stačí pomocou bežného USB-miniUSB kábla pripojiť k PC a hneď sa začne správať ako čítačka kariet TransFlash a súčasne sa dobíjať (musí byť však zapnutý!). Výborné riešenie. Do pamäte telefónu sa týmto spôsobom nedostanete.

TransFlash (= microSD) býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s MMC kartou. Každá TransFlash karta je dodávaná v škatuľke s adaptérom veľkosti SD karty, preto všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet. Redukcia sa však nezmestí do telefónu používajúceho MMC karty, keďže je o niečo hrubšia než karta MMC.

fotka fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Jeho najväčším nedostatkom je zobrazovanie kontaktov na SIM a v prístroji len spoločne. Naraz vidíte 3 pod sebou zoradené mená s obrázkom alebo 8 mien so zobrazením len ich umiestnenia. Zoradiť môžete kontakty podľa mena, zrýchlenej voľby, hlasového mena a e-mailu. Vyhľadávanie môže byť podľa viacerých znakov alebo skokom podľa prvého písmena. Nechýbajú skupiny volajúcich, tzv. kategórie. Pre meno vo viacpoložkovom zozname je vyhradený jeden riadok. Ku kontaktu je možné vložiť niekoľko e-mailov a telefónnych čísiel.

S telefónnym zoznamom sa teda pracuje dobre. Začínam si už na Motoroly dobre zvykať a rozumieť im. Zobrazenie kontaktov na SIM a vo fóne súčasne ospravedlňuje len možná synchronizácia s PC. Ak by sa mi teda pokazil telefón, ktorý ukrýva množstvo dôležitých kontaktov, ktoré nemám na SIM karte (práve kvôli zobrazeniu), zachráni ma len počítač. Preto po kúpe Motoroly SLVR L7 odporúčam súčasne si zaobstarať aj Bluetooth adaptér. Kontakty na SIM totiž neponúkajú také veľké možnosti ako tie v mobile.

Hovor

elefonovanie so SLVR L7 je pohodlné, možno až prekvapivo, vhľadom na jej tvary. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, hlasné handsfree je kvalitné. Hlasitosť regulujete bočnými tlačidlami. Počas telefonátu vidíte jeho aktuálnu dĺžku (treba zapnúť v nastaveniach) a môžete nahliadnuť aj do správ či telefónneho zoznamu. Zaznamenanie hovoru nie je možné.

Register Motorol patrí k najprepracovanejším na trhu. Dozviete sa v ňom okrem iných údajov aj dĺžku každého hovoru. Delí sa na prijaté a volané, pričom uskutočnenie hovoru indikuje jednoduchá ikona vedľa mena volaného/volajúceho.

Písanie textov

Konečne klávesnica na tenkej Motorole, na ktorej aj hmatom rozlíšite jednotlivé tlačidlá. So SLVR L7 som sa snažil používať slovník iTAP viac, než normálne. Je mimoriadne učenlivý a jeho reakcie prekvapivo rýchle. Kto má chuť, naučí sa iTAP používať, kto nie, bude naň vždy nadávať. Aj keď je pravdou, že jeho použitie spôsobuje skracovanie kapacity textových správ. Motorola umožňuje kopírovať a vkladať akýkoľvek napísaný text z a do akejkoľvek položky. Reakcie telefónu pri písaní sú dostatočne rýchle, nepríjemné čakanie pozorujem len pri prechode kurzora z napísaného znaku o pozíciu ďalej. Vtedy je nutné používať šípku. Písanie číslic zapnete aj podržaním niektorého z alfanumerických tlačidiel. Režim písania číslic ostane aktívny až do jeho prepnutia pomocou mriežky, alebo podržania niektorého z tlačidiel (čím napíšete prvé písmeno na ňom zobrazené). Tento systém sa mi páči, väčšinou totiž píšem viacero číslic za sebou, a práve vtedy to písanie urýchli.

SMS

Písanie SMS na ôsmich riadkoch textu je celkom príjemnou záležitosťou. Slovníku iTap som sa radšej vyhýbal, ale čo sa týka kvalitnej klávesnice a rýchlych reakcií prístroja, nemôžem si absolútne sťažovať. Nechýba ani odpočítavanie znakov. Prijatými správami sa dá listovať pekne za sebou. Aj toto prvenstvo patrí Motorole. O počte čiastkových správ sa dozviete až tesne pred poslaním SMS. Ide prakticky o poslednú otázku pred jej odoslaním. Návrat späť do textu je však možný. Pamäť na prijaté správy je zdieľaná s ostatnou pamäťou mobilu, alebo len na SIM karte (podľa nastavenia).

Na neprečítanú prijatú SMS, podobne ako na zmeškaný hovor, môže Motorola upozorňovať opakovaným krátkym hlasným tónom, resp. vibráciou, v pravidelnom intervale (asi 1 minúta). To som mal možnosť pozorovať zatiaľ len v prípade Samsungu.

Automatické mazanie správ ("automatické čistenie") nájdete v nastaveniach správ. Môžete si ho nastaviť podľa vlastných predstáv. Menu správy si môžete tiež ľubovoľne upraviť (poradie položiek). Nezabúdajte vždy používať aj špeciálne stredové tlačidlo pod displejom.

MMS

Jednoduchý editor multimediálnych správ s možnosťou vloženia obrázku (aj novej snímky), zvuku, videa, záznamu (AMR), vizitky, a to samozrejme na viacerých stránkach. V nastaveniach môžete zadať aj adresáta kópie a slepej kópie, predmet správy, prioritu či potvrdenie o doručení. Pri tvorbe MMS ste stále informovaní o jej veľkosti.

E-mail

E-mailový klient ma príjemne prekvapil. Umožňuje vloženie obrázku, videa zvuku či hlasového záznamu. V nastaveniach elektronickej pošty zadávate okrem bežných parametrov spiatočnú adresu, meno, čistenie každých X dní, uloženie na serveri, zapnutie oznámenia o novej správe či kontrole servera, automatická kontrola pošty (každých 1/2 až 8 hodín), automatický podpis, zabezpečenie a nastavenie maximálnej veľkosti e-mailovej správy (do 65 535 B, t.j. 64 kB).

Vstavaný Instant massaging aj podpora Push to talk Motorole SLVR L7 chýba.

WAP

Wapový prehliadač hodnotím veľmi dobre, ale nechápem, prečo neumožňuje zobrazenie jednoduchých HTML stránok (skúšal som napr. Fony.sk, Fony.sk/text/ a podobne). Skrátka, s bežnými webovými stránkami si stále žiadna bežná Motorola neporadí. Wapový prehliadač ponúka viaceré vydarené funkcie. Pomocu hviezdičky a mriežky sa po stránke pohybujete väčšími krokmi (po niekoľkých riadkoch). Voľba "Prejsť na URL" si pamätá poslednú zadanú adresu. Položka "História" sa tiež často zíde. Nechýbajú ani záložky (tzv. skratky) a po ukončení každého dátového spojenia budete informovaní o počte prenesených dát.

Prenos dát

Bluetooth a GPRS v konfigurácii 4+2 nepovažujem už u Motoroly za niečo netradičné. Ani miniUSB konektor nie je novinkou. Ale pre užívateľa inej značky je potrebné pripomenúť, že nové Motoroly nabijete akýmkoľvek miniUSB-USB káblom, stačí, aby ste ich zapnuté pripojili k PC. Motorola SLVR L7 sa hneď v mojom PC objavila ako externý disk a ja som hneď (bez inštalácie) mohol pracovať s pamäťovou kartou, akoby bola v čítačke. Dátové prenosy týmto spôsobom však boli nezvyčajne pomalé. Ja so však uvedený komfort vážim a Motorolu za tento pokrok chválim. EDGE a IrDA chýbajú.

Odporúčam prečítať aj článok: Mobile Phone Tools a Motoman

Organizačné funkcie

Budík - nastaviť si môžete až 5 rôznych budíkov, pri ktorých meníte názov (využitie napríklad pre nazvanie budíkov podľa dní v týždni), čas, melódiu a jej hlasitosť. Takto si len každý večer aktivujete ten správny na ďalší deň.

Kalendár - ten je maximálne postačujúci. Ponúka automatické mazanie udalostí po zadanej dobe, východzie zobrazenie mesačného alebo týždenného náhľadu, začiatok dňa a vypnutie upozornení na udalosti pri vypnutom prístroji. Mesačný náhľad je roztiahnutý na celej ploche displeja.

Poznámky mi v telefóne naozaj chýbali. Inštálácia Spruce Notes alebo inej podobnej Java aplikácie však nie je pre Motorolu L7 najmenší problém.

Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Hry a Java aplikácie

Java aplikácie je možné nechať bežať na pozadí.

Ku hre Crazy, čo je strieľačka krtkov, je fakt podarená hudba. V hre Rebels ovládate stíhačku z vtáčej perspektívy. Ďalšími Java aplikáciami sú MP3 prehrávač a ukladač hesiel. Veľmi jendoduchá je inštalácia Java aplikácií. Stačilo Motorolu SLVR L7 pripojiť pomocou miniUSB-USB kábla k PC, súbor s koncovkou .jar preniesť na kartu a v menu prístroja (menu - hry a aplikácie - pamäťová karta) súbor vyhľadať. Inštalácia aplikácie trvá pár sekúnd.

Výhody:

- prenos dát a nabíjanie prostredníctvom miniUSB kábla,

- podpora TransFlash + mass storage,

- Java na pozadí,

- tenučký dizajn.

Nevýhody:

- len VGA fotoaparát,

- chýba podpora EDGE,

- slabší MP3 prehrávač,

- pomalšie reakcie v niektorých funkciách.

Cena

zatiaľ naznáma.

Na Motorolu si musíte zvyknúť. Ale potom sa nemôžete vzdať možností úprav menu, prispôsobenie mnohých funkcií, možnosť kopírovania textu a v prípade SLVR aj rozmerov. Motorola prešla vlani pri vývoji nových modelov míľové kroky do štádia, kedy produkuje naozaj dobré fóny. Stále má problémy v obrázkoch a videách (chýba zobrazenie na celej ploche, listovanie nimi je pomalé a pod.). Aj v hudobných funkciách má Motorola stále medzery a VGA fotoaparát je na dnešnú dobu už slabý. Ale nájde sa množstvo užívateľov, ktorým bude SLVR L7 vyhovovať. A ak budú trpezliví a postupne popátrajú v menu po všetkých možnostiach Motoroly, nebudp vďačný len za jej dizajn.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.09.2005 - 00:04

aquila: V8 sa mi podstatne viac paci ako V3. a aj po funcnej stranke je niekde inde. hlavne je podla mna praktickejsi a neni to taka placacka na muchy.

anonymous21.07.2005 - 20:46 Trvalý odkaz

7wcsnurka: si mohla motka odpustit,vyborny imidz fon a oni tam daju taky grc,radsej nemal mat vobec foto :x ... btw aquilaku ty si tu placacku neodpustis arg :D

anonymous21.07.2005 - 20:49 Trvalý odkaz

7wcsnurka: si si isty tymi rozmermi a rozlisenim dispu?

anonymous22.07.2005 - 09:10 Trvalý odkaz

Akvatam: hm, tym fotakom sa moc nepochlapily, aj interna pamat mohla byt vacsia, ale inac ma to celkom zaujalo. Good

anonymous22.07.2005 - 11:01 Trvalý odkaz

7wcsnurka: no ako super tenky a lahky fonik nema konkurenciu..

Celá diskusia 51 príspevkov