Motorola Flipout

RECENZIA smartfónu Smartfón s OS Android, 3 Mpix fotoaparátom, QWERTY klávesnicou, 3G, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: rotačná s dotykovým displejom, QWERTY klávesnica,

OS: Android 2.1,

procesor: 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 67 x 67 x 17 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: 120 gramov),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT, 320 x 240 b., 56 x 41 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 512 MB ROM + 512 MB RAM + 2 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, BT60, 1 170 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 365 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, farebné kryty, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty

Motorola Flipout je po modeli Backflip ďalším extravagantným počinom amerického výrobcu.

novinky je diskutabilný, počas testovania som sa stretol s desiatkami ľudí, ktorí takmer v rovnakom pomere hodnotili telefón pozitívne i negatívne. Nie každému bola netradičná rotačná konštrukcia po vôli. Verím však v to, že cieľová skupina, ktorej je Motorola Flipout určená, tento netradičný dizajn ocení. Rozmery novinky sú v zatvorenom stave 67 x 67 x 17 milimetrov, čo z nej robí malý a kompaktný telefón. Vo vrecku nohavíc aspoň nezaberie veľa miesta. Konštrukčným materiálom je plast. Vyhotovenie telefónu je kvalitné, ocenil by som však použitie kovového zadného krytu. Plastový sa totiž v rozličných miestach mierne prehýba, čo spôsobuje slabé vŕzganie, ktoré je počuť najmä pri písaní. Prednej strane dominuje 2,8-palcový kapacitný displej s trojicou dotykových tlačidiel (menu, domček a šípka späť). Telefón je možné v zavretom stave vďaka akcelerometru používať ako na výšku, tak aj na šírku. Po pretočení a vysunutí klávesnice už akcelerometer na otáčanie nereaguje. Otočením vrchnej časti o 90 stupňov sa odkryje spodná časť, ktorá ukrýva plnohodnotnú QWERTY klávesnicu s číselným radom a niekoľko ovládacích prvkov. Samotnému otáčaniu napomáhajú tri výstupky v spodnej časti pod displejom. Na pravej strane sa nachádza nekrytý microUSB konektor. Celú zadnú stranu tvorí vymeniteľný kryt. V pravom hornom rohu je umiestnený objektív trojmegapixelového fotoaparátu s malým zrkadielkom. Tlačidlá na reguláciu hlasitosti hľadajte na ľavom boku telefónu. Vypínacie tlačidlo a 3,5 mm jack výrobca umiestnil do vrchnej steny.

"Motorolu Flipout je možné používať ako na výšku, tak aj na šírku."

musím pochváliť. Napriek malému priestoru, na ktorom sa nachádza, sa podarilo Motorole pripraviť pohodlnú klávesnicu. Jednotlivé tlačidlá majú dostatočnú veľkosť, dobrý rozostup i tuhosť. Klávesnicu tvorí 45 tlačidiel a štvorsmerné ovládacie tlačidlo bez potvrdzovacieho stredu. Nedajte sa zmiasť jeho malými rozmermi, ovládanie ním je pohodlné. Oceňujem aj prítomnosť tlačidiel "Lupa" a "OK", vďaka ktorým som nemusel tak často prehmatávať na dotykový displej. Klávesnici chýbajú mäkčene i dĺžne, nakoľko Motorole Flipout chýba a bude chýbať slovenská lokalizácia.

"Písanie na klávesnici so samostatným radom číslic je pohodlné, ale slovenská lokalizácia vraj nebude."

telefónu používa slabé QVGA rozlíšenie na 2,8-palcovej uhlopriečke. Zobrazované údaje sú tak mierne kostrbaté. Naopak, výhodou slabšieho rozlíšenia je nižšia spotreba energie a rýchlejšie reakcie celého operačného systému. Keď už spomínam použitý operačný systém, v Motorole Flipout sa nachádza Android vo verzii 2.1. Androidu sme venovali aj samostatný článok. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je dobrá, bez problémov som vonku prečítal e-maily i správy. Nastavenia umožňujú deaktivovať funkcie akcelerometra. Prispôsobiť si môžete jas i dĺžku podsvietenia displeja. Počet aktívnych domácich obrazoviek nie je možné meniť. Prítomných je celkovo až sedem obrazoviek, na ktoré si môžete uložiť widgety, skratky i zástupcov. Prekvapil ma plynulý chod tzv. Live Wallpaperov. Páčila sa mi aj možnosť prispôsobiť si veľkosť jednotlivých widgetov (týka sa iba tých, ktoré implementovala Motorola). Menu telefónu je tradičné, abecedne zoradené s rozložením 4 x 3 ikony. Jeho usporiadanie či formu zobrazenia nie je možné meniť.

"QVGA rozlíšenie je na 2,8-palcovom displeji mierne kostrbaté."

K

sa najrýchlejšie dostanete cez skratku na domácej obrazovke, hardvérové tlačidlo spúšte chýba. Hľadáčik fotoaparátu využíva celú veľkosť displeja. Pri fotografovaní vám pomáhajú tri veľké softvérové tlačidlá určené na priblíženie, oddialenie a zachytenie snímky. Nastavenia sú slabé, umožňujú aktivovať geotagging, panorámu a meniť veľkosť fotografie. Maximálne rozlíšenie, ktoré fotoaparát Motoroly Flipout zvláda, sú tri megapixely. Vo výbave chýba autofókus i LED blesk. Nízku kvalitu výsledných snímok môžete posúdiť z našej galérie. Maximálna veľkosť nahrávaného videa je 352 x 288 bodov, teda rozlíšenie CIF. Akékoľvek možnosti prispôsobenia absentujú.

"Fotoaparátu chýba autofókus i LED blesk."

Hudobné funkcie zastupuje prehrávač

. Aplikácia združuje hudobný prehrávač, FM rádio a rozpoznávanie hudby. Connected Music Player je taktiež prepojený s YouTube-om a sociálnymi sieťami. Samotný prehrávač dokáže roztriediť vaše skladby podľa autorov, albumov či playlistov. Nechýba možnosť náhodného prehrávania celej pamäte. Potešila ma prítomnosť funkcie Sleep s možným načasovaním na 15, 30, 45 a 60 minút. Po zapojení slúchadiel do 3,5 mm jacku sa hudobný prehrávač spustí automaticky. ponúka aj funkciu RDS. Vypočuť si ho môžete však len prostredníctvom slúchadiel. Prepnúť prehrávanie na zadný reproduktor nie je možné. Paradoxom je rozpoznávanie hudby, ktorého najväčšie využitie predpokladám práve pri počúvaní FM rádia. Keďže však vysielanie môže byť reprodukované len do slúchadiel, rozpoznávanie hudby ho nepočuje a skladbu nenájde.

"FM rádio si vypočujete iba v slúchadlách, rozpoznávanie hudby skladbu z rozhlasu nerozpozná."

Navigáciu zastupuje bezplatná aplikácia Google Maps. Odporúčame nainštalovať si kvalitnejší navigačný softvér, ktorý nevyžaduje neustále online pripojenie. Vyskúšať môžete napríklad Navigon, ktorého časovo obmedzenú bezplatnú verziu nájdete aj v Markete.

V oblasti telefonovania ponúka Motorola Flipout maximum. Telefónny zoznam môžete synchronizovať s vašim Facebook a Google kontom. Nechýba ani rýchly prístup ku kontaktom z domácej obrazovky. Mnohých isto poteší inteligentné vytáčanie priamo z domácej obrazovky. Stačí iba napísať požadované meno bez spustenia akejkoľvek aplikácie. Android taktiež už tradične umožňuje uložiť skratku ku kontaktu aj na domácu obrazovku. Nechýba ani možnosť priradiť či sa má kliknutím na kontakt odoslať SMS správa alebo uskutočniť hovor. Profily chýbajú, aktivovať si môžete iba tichý režim. Jeho časovanie taktiež chýba.

"Inteligentné vytáčanie je možné priamo z domácej obrazovky."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú už tradične jednotný editor. Pridaním objektu sa SMS zmení na MMS. Správy fungujú systémom konverzácií. Voči písaniu na QWERTY klávesnici nemám žiadne výhrady, chýbala mi iba slovenská lokalizácia. E-mailový klient v Androidoch je na vysokej úrovni, umožňuje pracovať s viacerými kontami naraz. Na domácu obrazovku si môžete uložiť aj widget, ktorý je prepojený s klientom. O prehliadanie dokumentov sa postará aplikácia Quickoffice.

"O prehliadanie dokumentov sa stará aplikácia Quickoffice."

Kvalitný

funguje spoľahlivo. Hravo si poradí s viacerými otvorenými webstránkami naraz. Motorole Flipout nechýba plná dátová konektivita, tešiť sa tak môžete na technológie EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA. V ponuke samozrejme nesmie chýbať ani Wi-Fi. Na lokálne prenosy môžete využiť Bluetooth vo verzii 2.1 a microUSB konektor, ktorý sa nachádza na pravej stene.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

je prepracovaný, ponúka automatickú synchronizáciu so službou Google Calendar. Výčitkám sa ani tentoraz nevyhne absencia informačnej lišty s aktuálnymi dennými záznamami. Budíkov je pripravených viac a sú automaticky opakované. Vypnutý (alebo vybitý) mobil vás nezobudí. V nastaveniach budíka nájdete hlasitosť, dobu odkladu a nastavenie správania bočných tlačidiel (napríklad na "pripomenúť znovu"). Z ďalších aplikácií môžete v menu nájsť kalkulačku a klientov Facebook, Gtalk a YouTube.

Motorolu Flipout som používal ako sekundárny telefón na SMS-ky, občasné prehliadanie webu cez Wi-Fi a niekoľko minút hovorov denne. Batéria s kapacitou 1 170 mAh mi vydržala v priemere dva dni.

Výhody:

- netradičný dizajn,

- sedem domácich obrazoviek s množstvom widgetov,

- funkcia Sleep v hudobnom prehrávači,

- inteligentné vytáčanie,

Nevýhody:

- vŕzgajúci zadný kryt,

- chýbajúca slovenská lokalizácia,

- FM rádio je možné počúvať iba prostredníctvom slúchadiel,

- slabé nastavenia fotoaparátu.

Orientačná cena: okolo 300 €

Záver

Motorola Flipout svojim netradičným dizajnom a kompaktnými rozmermi atakuje Xperiu X10 mini pro od Sony Ericssonu. Za podobnú cenu ponúka bohatú funkčnú výbavu, ktorá zahŕňa plnú dátovú konektivitu, Wi-Fi, GPS a výhody operačného systému Android. Oproti Xperii ponúkne Flipout navyše väčší displej s rovnakým rozlíšením a plnohodnotnú pohodlnú QWERTY klávesnicu s číselným radom. Naopak, Xperia ponúka kvalitnejší fotoaparát, lepšiu hlasnú reprodukciu hudby, menšie rozmery a hlavne kompletnú slovenskú lokalizáciu. V súboji exkluzivity (na ktorej mimochodom mnohým ľuďom z cieľovej skupiny záleží) by však u mňa jednoznačne vyhrala Motorola.

Druhý názor

Richard Hombauer: Motorola Flipout je taká pekná hračka. Xperia X10 mini pro je pre mňa svojimi rozmermi a dotiahnutou výbavou zaujímavejšia. Motorola ma sklamala najmä kvalitou fotoaparátu. Otázna je aj cena Flipoutu. Keďže je však androidov s qwerty klávesnicou na trhu pomenej a vy chcete za každú cenu niečo výnimočné, kľudne nad Flipoutom uvažujte. Jeho kúpa nebude žiadna veľká chyba. Len si myslím, že za 300 eur sú na trhu, hoci trochu nudné, ale vydarenejšie telefóny.

Produktová stránka: Motorola Flipout

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.08.2010 - 19:18

Richard Hombauer: Postreh: rozlisenie 320 x 240 b., uhlopriecka 2,8'' (71 mm). Uzas.

anonymous02.06.2010 - 22:13 Trvalý odkaz

Rusty-DC: risko: amikom to staci a to ze to ide na EU trh ich moc nezaujima, i tak tu motorola uz nezne taky uspech ako v minulosti

anonymous02.06.2010 - 22:24 Trvalý odkaz

defluo: aj tak ten telefon vyzera pekne na grc :D ked uz tak strasne chceli, mali spravit takuto vysuvacku s displejom 320x480 v tvare obdlznika na vysku. a nie tento humus...

anonymous02.06.2010 - 23:10 Trvalý odkaz

kokos: TO som zvedavy kolko kusov predaju, xD.

Celá diskusia 47 príspevkov