Motorola SLVR L6 (V280)

EXKLUZÍVNE! Recenzia tenkého mid-endu Jeden z najtenších mobilov na svete so strednou funkčnou výbavou a fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 110 x 49 x 11 mm,

hmotnosť: 80 gramov,

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, 4x zoom, záznam videí,

pamäť: 5 MB, 1000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, Push to talk, IM,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, miniUSB,

zábava: WAP 2.0, Java 2.0, MPEG4 a MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion, 820 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/310 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

IrDA, FM rádio, EDGE, pamäťové karty...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

flex GIUV280000CC040

SW R3511_G_0A.50.1DR

DSP SW 62363600

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pri zapnutí vás môže telefón pozdraviť vami zadaným textovým pozdravom. Typickej doprovodnej melódii a animácii sa nevyhnete.

Otvorenie zadného krytu je jednoduché, stačí ukazovákom zatlačiť poistku v hornej stene a plechový kryt ostatnými prstami odňať. SIM karta je pevne uchytená pod batériou. Keďže sa nezasúva, výmenou sa nepoškodzuje. Pridržiava ju pohyblivý pliešok.

Dizajn

Konečne je tu nová éra mobilných telefónov, pri ktorých už nemusíte rozmýšľať, prečo v nich výrobca toľko mrhá miestom a pod krytmi sa nachádzajú prázdne dutiny. Motorola SLVR L6 je výborne spracovaný prístroj bez akýchkoľvek pochybností. Je tenká, no o jej pevnosť strach nemám. Celý obal mobilu je z kovu, a to je dobre.

Na tenkých stranách nájdeme len tri podstatné prvky: na ľavej tlačidlo Push to talk over Cellular a na pravej rovnaké tlačidlo pre spustenie kamery a nad ním miniUSB konektor, ktorý slúži na nabíjanie batérie i prenos dát. V pravom hornom rohu nájdete otvor pre pútko. Ja som ho ihneď využil pre pripevnenie pútka z Motoroly V3, ktoré obsahuje aj vankúšik pre utieranie displeja. Bez neho by som mal ochranné sklíčko stále špinavé.

Zadná stena je úplne plochá, v hornej časti sa ukrýva objektív VGA fotoaparátu a v spodnej výrazné otvory reproduktora a gumeným krytom chránený konektor pre pripojenie externej antény. Predná časť je, pochopiteľne, najzaujímavejšia. Tvorí ju klávesnica, na ktorú ste istotne zvedaví najviac, displej, ktorý je oproti RAZR V3 podstatne slabší, a logo s otvormi pre reprodukciu zvukov. Vedľa ľavého polyfunkčného tlačidla je malý kruhový otvor so senzorom, ktorý ovláda žiarivé modré podsvietenie klávesnice.

Spracovanie prístroja je veľmi kvalitné, poškriabaniu sklíčka môže zabrániť jedine jeho špeciálna technológia, ktorou si však nie som istý. V prípade modelu RAZR V3 bola použitá pri oboch displejoch, verím preto, že sa Motorola odhodlala zainvestovať v tomto smere aj do tohto modelu.

Klávesnica

Vynikajúco, až príliš nápadne, podsvietená klávesnica vyslovene žiari modrou farbou. Je to súčasť štýlu, a tak to Motorole nemôžem vyčítať. Tlačidlá nie sú vôbec vystúpené nad okolitý povrch, ich hmatové odlíšenie je teda minimálne.

Pod displejom sa nachádza trojica polyfunkčných tlačidiel, pričom stredové je typické práve pre Motorolu a majitelia iných značiek si naň musia chvíľu zvykať. Hlavné, okrúhle štvorsmerné tlačidlo mohlo byť väčšie, podobne aj potvrdzovací kláves uprostred. Červené a zelené tlačidlo sú naopak primerane veľké a ovládajú sa bezchybne. Jednotlivým smerom okrúhleho tlačidla môžete v pohotovosti priradiť rôzne funkcie, ktoré je možné ponechať zobrazené aj na displeji vo forme ikôn. Obom polyfunkčným tlačidlám je tiež možné priradiť ľubovoľnú funkciu, a keďže ide o Motorolu, odporúčam jednému z nich určiť funkciu Štýly (keďže profily nijak inak rýchlo neprepnete). Blokovanie klávesnice uskutočníte kombináciou MENU - *.

Alfanumerické tlačidlá mohli byť väčšie a s menším odporom. Hlavným rozpoznávacím prvkom je výstupok na tlačidle 5. Klávesnica nie je hlučná, ale nepatrí ani k najtichším.

Displej

Ten sa radí k tým jednoduchším, s akými sa stretávam už dlhší čas. Avšak bude zárukou nižšej ceny prístroja. Páči sa mi množstvo jeho nastavení. Na hlavnej ploche môžu byť zobrazené funkcie jednotlivých smerov hlavného ovládacieho prvku. Na domácej obrazovke pribudla funkcia Headlines a podľa toho, čo vidím, je to interaktívna funkcia využívajúca internet na zobrazenie hlavných udalostí dňa na domácej obrazovke. Vy si len vyberiete informačný kanál, z ktorého budú informácie čerpané v pravidelných intervaloch (CNN, BBC a pod.). Hodiny na domácom displeji môžu byť analógové alebo digitálne.

Hlavná ponuka menu môže byť zobrazená vo forme ikôn alebo zoznamu. Poradie položiek môžete ľubovoľne upraviť. V novom mobile nájdete 6 farebných štýlov. Medzi nastaveniami nájdete aj tapetu a šetrič displeja. Viditeľnosť údajov na slnku nie je najlepšia, na to som si v prípade Motorol už aj zvykol a mrzí ma, že americký výrobca v tomto smere zatiaľ nepodnikol radikálne kroky. Pri písaní aj čítaní správy vidíte 6 riadkov textu.

Fotoaparát

Spustenie fotoaparátu uskutočníte bočným tlačidlom. Motorole L6 chýba blesk, inak môžeme fotoaparát považovať za dostatočný. Na malom displeji s ešte menším hľadáčikom toho uvidíte i tak veľmi málo a v mizernej kvalite. Páči sa mi viacero možných rozlíšení snímok v nastaveniach fotoaparátu. Aj tón uzávierky môžete zmeniť, aj keď si ťažko predstavujem človeka, ktorý si tam vyberie šimpanza alebo žabu (i keď, jedného už poznám :-D). Digitálne priblíženie znamená vytvorenie výrezu snímky. Rýchlosť reakcií pri fotení je blesková. Pri snímaní vidíte vždy graficky zobrazené voľné miesto v pamäti prístroja. 5 MB nie je veľa, ale na niekoľko VGA záberov bohate postačuje. Cez Bluetooth si ich ajtak večer pošlem do PC.

Motorola L6 dokáže zaznamenať aj video s rozlíšením 128 x 96 bodov a v nízkej kvalite. Jeho dĺžka môže byť prispôsobená MMS (asi 10 s) alebo 30 s.

Obrázky

Prezeranie snímok je pomalé, reakcie prítroja sú v médiách oneskorené a priblíženie obrázkov je možné len obmedzene (na pôvodné rozlíšenie, kedy už vidíte namiesto hlavy priateľky veľké pixely). Páči sa mi možnosť objekty pri ich odosielaní cez Bluetooth kopírovať alebo presúvať. Z vychytávok som si všimol len označovanie obrázkov pri ich prezeraní pomocou tlačidla 0. To využijete pri ich hromadnom presune, odosielaní či mazaní.

Melódie a prehrávač hudby

Štýly (tak nazvala Motorola profily) som si ihneď nastavil pod ľavé polyfunkčné tlačidlo, aby som k nim mal prístup priamo z pohotovostného stavu. Motorola L6 už patrí k novým modelom, ktoré umožňujú súčasne vibrovať a zvoniť. Nastavenie režimov je jednoduché a celkom dôkladné, hlasitosť je však platná pre všetky typy zvukov okrem tlačidiel. Vyslovene mi vadí, že pri každej zmene melódie sa ocitnem na úvodnej (Tichý) a musím (pomaly) listovať celým zoznamom, až sa dostanem k mnou vybranej. Pritom je pri ostatných výrobcoch úplne bežné, že sa ocitnete na aktuálnej skladbe. Melódie sú však sympatické a je ich od výroby dostatok (aj tiché, aj prenikavé, aj MP3 skladby). Počas prehrávania MP3 skladby nie je možné hlasitosť reprodukcie regulovať, čo mi pripadá poemrne zvláštne. Ale hlavne, že je možné prehrávanie skladby na pozadí.

Opakované pripomínanie zmeškaných udalostí je výborný zlepšovák, ale nesmiete naň zabudnúť v noci, keďže opakované pípanie značne naruší pokojný spánok. V každom režime si však môžete nastaviť pripomínanie ako pípnutie, vibrácie alebo ho vypnúť.

Prehrávač videí

Motorola zvláda prehrať 3GPP videá, prehrávač je určený predovšetkým na prehrávanie mobilom zaznamenaných videonahrávok.

Záhadou je pre mňa chýbajúca aplikácia MotoMixer v testovanom prístroji. Program na vytváranie, resp. mixovanie MIDI melódií nechýbal ani v najlacnejších modeloch, a tak predpokladám, že nakoniec bude aj vo finálnej L6-ke.

V Motorole L6 nájdete v každej skupine médií (zvuky, obrázky a videá) odkaz na wapovú adresu s bezplatnými objektmi pre stiahnutie. Nechýbajú MIDI ako napr. zvučka zo seriálu Simpsons.

Pamäť

Približne 5 MB je podľa niekoho málo, podľa mňa dosť...na pár VGA záberov. Aj keď, podpora MP3 skladieb si vyžaduje import aspoň niekoľkých obľúbených melódií. Skrátka, v tejto kategórii, pri tejto kvalite displeja by som snáď ani tých 5 MB na fotky nevyužil a na melódie a nejaké Java aplikácie to postačuje.

Telefónny zoznam

Zobrazuje súčasne kontakty na SIM karte a v mobile, čo mne osobne nevyhovuje. Vyhľadávanie podľa jedného znaku je možné v nastaveniach prepnúť na zadanie začiatku mena a jeho vyhľadanie. Pomalé reakcie pri listovaní kontaktmi považujem však za zásadný nedostatok. Pre ukľudnenie sú tu kategórie (skupiny) a zobrazenie kontaktov aj s číslom (meniteľné v nastaveniach).

Hovor

S týmto plochým prístrojom sa telefonuje prekvapivo dobre. Hlasitosť hovoru je dostatočná, hlasné handsfree však dosahuje prekvapivú hlasitosť. Počas hovoru môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu, medzi správy či do kalendára. Záznam hovoru som v prístroji nenašiel, ani aktiváciu zobratenia dĺžky aktuálneho hovoru.

Pači sa mi, že po stlačení zeleného slúchadla vidíte volané čisla rozdelené na uskutočnené a neuskutočnené hovory pomocou tzv. fajky. Tento systém je zaužívaný vo všetkých Motorolách a mne sa páči. Preto sa v registri hovorov nachádzajú len prijaté a odchádzajúce hovory, jednotlivo odlíšené na uskutočnené a neuskutočnené pomocou jedinej ikonky. Čerešničkou na torte je zobrazenie dĺžky každého hovoru v pamäti prístroja.

Telefonovanie s Bluetooth handsfree bolo úplne bezproblémové. Počas celej doby používania som s Motorolou L6 úspešne používal Bluetooth handsfree Motorola HS810.

Písanie textov

Písanie textov na Motorole L6 nie je zlé, ale na slovník iTap som si nezvykol a klávesnica nepatrí k vrcholne najlepším. Na druhej strane zobrazenie 6 riadkov zreteľného textu hodnotím kladne a všetky nedostatky sú skôr vecou zvyku. Vďaka stredovému tlačidlu je možné každý napísaný text aj kopírovať, presúvať.

SMS

Editor správ nevybočuje z radu a je podobný editorom v ostatných modeloch značky. Pred odoslaním správy môžete aktivovať potvrdenie o jej doručení, čo som aj niekedy pekne využil. Na mobiloch konkurenčných značiek mám túto funkciu štandardne vypnutú, avšak tu som vždy porozmýšľal, či doručenku neaktivovať. Pri písaní pomocou slovníka iTap kvôli diakritike napíšete do každej správy len 70 znakov. O počte čiastkových správ sa dozviete až tesne pred poslaním SMS. Ide prakticky o poslednú otázku pred jej odoslaním. Návrat späť do textu je však možný. Pamäť na prijaté správy je zdieľaná s ostatnou pamäťou mobilu, alebo len na SIM karte (podľa nastavenia).

MMS

Klasický editor multimediálnych správ s možnosťou vloženia obrázku (aj novej snímky), zvuku, videa, záznamu (AMR), vizitky, a to samozrejme na viacerých stránkach. V nastaveniach môžete zadať aj adresáta kópie a slepej kópie, predmet správy, prioritu či potvrdenie o doručení. Pri tvorbe MMS ste stále informovaní o jej veľkosti.

E-mail

E-mailový klient v tomto modeli prekvapivo chýba. Motorola teda nejde cestou Sony Ericssonu či Siemensu, ktoré e-mailový prehliadač implementujú aj do lacnejších modelov.

Instant messaging

Na stránke www.Yamigo.com nájdete registračný formulár, do ktorého vypíšete potrebné údaje. Medzi nimi sú meno a priezvisko, e-mail, heslo a identifikačné číslo k aspoň jednej messengerovej službe (ICQ, Yahoo, MSN). Po odoslaní registrácie získate na zadanej e-mailovej adrese potrebné heslo, ktoré si hneď nato môžete zmeniť. Potom vo vašej Motorole v položke IM nastavíte tieto parametre:

1. GPRS APN: internet

2. meno: -

3. heslo: -

4. IM server: www.yamigo.com

5. Port: 80

6. Post URL: /wv/control

Pri prihlásení potom zadáte ID a heslo používané na Yamigo.com.

CB správy

Cell Broadcast správy (lokálne info) sa zobrazujú ako textová správa alebo flash message na displeji mobilu. Všetko potrebné nájdete v nastaveniach správ.

Push to talk over Cellular

O tejto technológii sa dočítate v článku Push to talk. Motorola však používa úplne iný štandard než Nokia, a tak je možné, že PoC Motoroly L6 v našich sieťach nevyužijete ani po spustení služby.

WAP

Nastavenie WAP-u bolo jednoduché, použil som nastavovaciu SMS z webu výrobcu pre Motorolu RAZR V3 a nastavenia aktivoval. Rýchosť reakcií fónu vo WAP-e je dobrá. Počas wapovania máte množstvo možností: ísť na adresu, domov alebo vyvolať adresu zo záložiek patrí k štandardným. Ale vstup do správ či histórie už nie. Web stránky zobraziť nedokáže, s WAP stránkami nemá problém.

Prenos dát

Na lokálny prenos dát slúži Bluetooth, na diaľkový GPRS v konfigurácii 4+2. Konektor miniUSB poteší mnohých zástancov univerzálnych prvkov v mobioch. Vďaka nemu mobil nabijete všade, kde je počítač a zaužívaný kábel.

Pri odosielaní dát cez Bluetooth Motorola L6 graficky aj číselne zobrazuje podiel prenesených. Páči sa mi možnosť obrázok či iný objekt cez Bluetooth presunúť alebo skopírovať.

Odporúčam prečítať si aj článok: Mobile Phone Tools a Motoman

Organizačné funkcie

Budík - nastaviť si môžete až 5 rôznych budíkov, pri ktorých meníte názov (využitie napríklad pre nazvanie budíkov podľa dní v týždni), čas, melódiu a jej hlasitosť. Takto si len každý večer aktivujete ten správny na ďalší deň.

Kalendár - ten je úplne postačujúci. Ponúka automatické mazanie udalostí po zadanej dobe, východzie zobrazenie mesačného alebo týždenného náhľadu, začiatok dňa a vypnutie upozornení na udalosti pri vypnutom prístroji. Mesačný náhľad je roztiahnutý na celej ploche displeja.

Poznámky mi v telefóne naozaj chýbali.

Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Hry a Java aplikácie

Medzi aplikáciami som našiel 3 zaujímavé programy. Prvým je prehliadač multimédií, ktorý ponúka vytváranie vlastných prezentácií aj s efektami a hudnou na pozadí. Druhou je hra Rebels, vesmírna strieľačka. Safe je aplikácia pre uloženie dôležitých údajov. Každá aplikácia môže byť spustená aj na pozadí.

Výdrž, batéria

Výdrž nefinálnej vzorky sa pohybovala na úrovni 24 hodín. S telefónom som vtedy neustále pracoval. Vo finálnej verzii verím v lepšiu výdrž. Nabíjačka je klasická s miniUSB koncovkou, aj keď inovácia čo sa týka jej veľkosti by nezaškodila.

Výhody:

- naozaj tenký mobil,

- verím, že dostupný aj cenovo,

- Bluetooth.

Nevýhody:

- v niektorých sekciách pomalšie reakcie,

- zle hmatovo rozoznateľné tlačidlá,

- slabší displej.

Motorola L6 je prvý tenký mobil klasickej konštrukcie, ktorý môžem používať dlhšie, než pár minút. Na tie rozmery sa veľmi rýchlo navyká a pri predstave najvybavenejšieho supertenkého mobilu SLVR L7 sa neviem dočkať množstva technologických noviniek v tak tenkom fóne. Avšak aj model L6 je zaujímavý. Funkčne ide o zástupcu nižšej strednej triedy, no dizajnovo sa radí k špičkovým modelom. Kto chce zaujať a súčasne potrebuje mobil do saka, mal by porozmýšľať aj nad týmto kúskom.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.08.2005 - 02:47

Henrich: Je to skuto?ne ve?mi pekný a tenký mobil, ale d?žka a šírka nie sú najmenšie. Pri takej malej hrúbke je asi batéria dos? tenká a teda aj výdrž bude malá. Do tak tenkého mobilu sa už proste mpix. fo?ak nezmestil. Je fajn že má aspo? VGA fo?ak. Cena bude asi dos? vysoká, ale ?asom ur?ite klesne.

anonymous22.07.2005 - 12:08 Trvalý odkaz

Henrich: Ten môj predošlí pripevnl patril k vyššiemu modelu. Na tychto dvoch nových Motorolach sa mi pá?i že majú miniUSB konektor. Mali by všetci výrobcovia mobilov prejs? na miniUSB. Škoda že SONY ERICSSON teraz ke? prechádzal na nový konektor, tak mohol použi? miniUSB a nie nový firemný konektor ktorý nie je z ni?ím kompatibilný. MiniUSB je už zabehnute u dig. fo?akov a dúfam že sa presadí aj v mobilov.

anonymous22.07.2005 - 13:46 Trvalý odkaz

7wcsnurka: tieto motky maju okrem mini usb aj mass storage..

anonymous22.07.2005 - 13:50 Trvalý odkaz

7wcsnurka: no tato je skor low-end a to usb mass storage asi nema..

anonymous22.07.2005 - 16:38 Trvalý odkaz

Quo: pekne motorecky,len co je pravda,ale,na motorku to ma slaby display. ved uz starsie modely mali 176x220,tak,ich displaye su krok dozadu

Celá diskusia 20 príspevkov