Motorola Milestone XT720

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový mobil s OS Android, 8 Mpix fotoaparátom s xenónovým bleskom, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.1 Eclair,

procesor: ARM Cortex A8, 720 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 116 x 61 x 11 mm,

hmotnosť: 139 gramov (zistená: ??? gramov),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 480 x 854 b., 45 x 81 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm), multitouch, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix, xenónový blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b., 24 fps),

pamäť: 150 MB + 256 MB RAM + 512 MB ROM + 8 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (10,2 Mbps), HSUPA (5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), microHDMI, mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, kompas,

batéria: Li-Pol, BP6X, 1 420 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 200 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna.

Obsah balenia:

neznámy.

Motorola Milestone XT720 je nástupcom pôvodnej Milestone, ktorá prináša 8-megapixelový fotoaparát s xenónovým bleskom, no absentuje jej vysúvacia QWERTY klávesnica. Novinka sa dostane na náš trh koncom augusta, no nám sa podarilo otestovať pre vás nefinálnu vzorku už teraz.

Dizajn prešiel viacerými zmenami. Ako prvé si istotne všimnete nápadné rozšírenie telefónu v oblasti spúšte fotoaparátu. Ide o zaujímavý, no najmä veľmi praktický dizajnový prvok, ktorý oceníte pri fotografovaní. Telefón sa ľahšie drží a vyvýšená spúšť je jednoduchšie hmatateľná. Ďalším netradičným prvkom je vystúpená oblasť displeja a jeho orámovania. Opäť tak zvláštne trčí spodná časť, podobne ako v prípade pôvodnej Milestone a jej klávesnice. Tu sa však jedná o podstatne menší kúsok, ktorý nepôsobí tak rušivo. Motorola Milestone XT720 má takmer identické rozmery ako predchodca. Rozdiel je iba jeden milimeter v šírke a tri milimetre v hrúbke telefónu. Konštrukčným materiálom je opäť plast, kovový je iba zadný kryt batérie. Konštrukcia je napriek tomu pevná a neobával by som sa ani menších pádov. Vyhotovenie telefónu pôsobí naozaj kvalitne. Prednej strane dominuje veľký dotykový displej. Nebyť neho, Motorolu Milestone XT720 by som si ľahko pomýlil s fotoaparátom. Pod spomínaným displejom sa nachádza štvorica dotykových tlačidiel. Vo výklenku rozšírenej časti sú nenápadne umiestnené tri diódy s príslušnými ikonami, ktoré pri fotografovaní signalizujú či je spustená galéria, fotoaparát alebo video. Pravá strana telefónu obsahuje tlačidlá pre ovládanie fotoaparátu. Tesne pri hardvérovej spúšti sa nachádza aj tlačidlo pre rýchly vstup do galérie. Dopĺňa ich dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, ktoré môžete využiť aj na zoomovanie. Zadná strana mi svojim vzhľadom pripomína fotoaparát Sony Cybershot DSC-T300. Prevažnú časť tvorí odnímateľný zadný kryt. Ten ukrýva 1 420 mAh batériu a slot pre microSDHC a SIM kartu. Pre ich výmenu je nutné vyberať batériu. Neodmysliteľnou súčasťou zadných strán telefónov je objektív fotoaparátu. Motorola do svojho modelu implementovala 8-megapixelový fotoaparát s xenónovým bleskom. Ľavá strana je holá, nájdete na nej iba microUSB konektor. Motorola sa našťastie poučila z predchádzajúceho modelu a tentoraz konektor ukryla za malý odnímateľný kryt. Zaujímavá je aj horná strana telefónu. Okrem vypínacieho tlačidla a 3,5 mm jacku sa v nej ukrýva nenápadný malý microHDMI konektor, umožňujúci pripojiť Milestone XT720 k TV.

"V hornej stene telefónu je nenápadne ukrytý microHDMI konektor."

Hardvérová klávesnica sa z ponuky tohto smartfónu vytratila. Ak mám však pravdu povedať, vôbec mi nechýbala. Softvérová QWERTY klávesnica je na 3,7-palcovom displeji dostatočne veľká na to, aby bolo písanie pohodlné aj v režime na výšku. Presné zadávanie znakov bez preklepov mi nerobilo problémy už od prvého dňa testovania. Dokonca sa mi zdalo, že na klávesnici Milestone XT720 píšem rýchlejšie a presnejšie, než na iPhone.

"Písanie na klávesnici je pohodlné, presné a rýchle."

Displej sa od svojho predchodcu vôbec nelíši. A vlastne, nemá ani prečo. Opäť ide o kvalitný a jemný kapacitný displej s rozlíšením 480 x 854 bodov. Reakcie na dotyk sú presné a rýchle, hoci Motorola opäť použila pomalší 720 MHz procesor. Negatívne hodnotím iba viditeľnosť na priamom slnku. V tomto sa Motorola s iPhonom nemôže rovnať. Nastavenia displeja sú slabšie, umožňujú však meniť jas či dĺžku podsvietenia. Operačný systém v Motorole Milestone XT720 je Android 2.1 bez akejkoľvek grafickej nadstavby. Verzie s MOTOBLUR-om sa dočkajú iba američania. Androidu sme nedávno venovali samostatný článok. Spomeniem však možnosť umiestniť si zástupcov k zložkám, skratky či niekoľko widgetov až na deväť domácich obrazoviek. Menu je automaticky zoradené abecedne, presúvanie ikon nie je možné meniť. Odomykanie a zamykanie displeja ostalo rovnaké ako v pôvodnej Milestone, teda na štýl iPhone. Popri odomknutiu môžete jednoducho aktivovať aj tichý režim.

"Negatívne hodnotím slabú viditeľnosť na priamom slnku."

Náhradou QWERTY klávesnice je v prípade Milestone XT720 8-megapixelový fotoaparát s xenónovým bleskom. Jeho kvalitu môžete posúdiť z testovacích fotografií v našej galérii. Nepáčila sa mi zrnitosť snímok pri slabších svetelných podmienkach. Automatika totiž nastaví vysoké ISO a kratší expozičný čas. Vyriešiť to môžete vypnutím stabilizéra či vlastným nastavením hodnoty ISO. Napriek tomu dúfam, že toto je neduh iba nefinálnej vzorky, a že Motorola to do finálneho firmvéru vyladí. V nastaveniach môžete zmeniť scénický režim, farebný efekt, ISO, rozlíšenie fotiek a videí, aktivovať či deaktivovať blesk, detekciu tváre a stabilizér. Video si zaslúži pochvalu, dokáže totiž nahrávať v maximálnom rozlíšení 1280 x 760 bodov, teda v kvalite HD. Kvalitou sa však nemôže zrovnávať so Samsungom Galaxy S.

Galéria ostala rovnaká. Snímky a videá sú zoradené podľa dátumu. O ich automatické otáčanie sa stará akcelerometer.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 4,3 MB, 3GPP; obraz: 720 x 480 b., 24 fps, 2 986 kbps; zvuk: AAC, 31 kbps; celkovo: 22 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je tradičný androidový. Opäť nechýba prítomnosť ekvalizéru. Ten nájdete v samostatnej aplikácii Audio Effects. Prehrávač inak ponúka všetko, čo dotykový prehrávač môže ponúknuť. Pri zhasnutom displeji dokonca funguje aj regulácia hlasitosti. Zvuk z reproduktoru je pomerne kvalitný a hlasný. Vďaka 3,5 mm jacku si k Motorole Milestone XT720 pripojíte akékoľvek slúchadlá. Vlastním pomerne kvalitné slúchadlá a zvukový výstup hodnotím ako priemerný. Správnym nastavením ekvalizéru sa dá dosiahnuť ako-taká kvalita. Novinke pribudlo do ponuky hudobných funkcií aj FM rádio, no bez prítomnosti RDS. Nevýhodou taktiež je, že nefunguje bez pripojených slúchadiel.

"Do ponuky hudobných funkcií pribudlo FM rádio."

Zabudované GPS využijete s pripravenými Google Maps, ale napríklad už aj s navigáciou Sygic a Navigon. Problém je, že slovenské telefóny s OS Android vidia v Markete len bezplatné navigácie, a tak si ich plné verzie (Navigon je zadarmo na 30 dní) musíte zakúpiť iným spôsobom a nainštalovať z SD karty. V telefóne je pripravená aj aplikácia MotoNav, tá však bez príslušnej microSD karty nejde spustiť.

Možnosti telefonovania ostali rovnaké. Opäť teda chýba inteligentné vytáčanie, čo je podstatný nedostatok. Motorola ponechala aspoň sekciu s obľúbenými kontaktami, čo čiastočne vyrieši situáciu. Čo však v prípade, že denne vytáčate aj 30 rôznych kontaktov? Budete si musieť zvyknúť listovať v zozname. Takéto výhľadávanie je našťastie celkom rýchle. Pamäť pre kontakty je prakticky neobmedzená, závisí od voľnej pamäte prístroja. Uložiť si teda môžete niekoľko tisíc viacpoložkových kontaktov. Páčilo sa mi, že po vybraní kontaktu mi telefón ponukol nielen možnosť uskutočniť hovor, ale aj poslať SMS správu. Motorole prakticky chýbajú aj profily, prítomný je iba tichý. Jeho časovanie už tradične chýba.

"Opäť chýba inteligentné vytáčanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú už tradične jednotný editor. Pridaním objektu sa SMS zmení na MMS, no je možné, že sa tak stane aj spojením viacerých SMS správ dokopy. Na písanie správ môžete využiť softvérovú QWERTY klávesnicu v režime na výšku i na šírku. Ako som už spomínal vyššie, písanie je rýchle a presné. Problémy s preklepami sa po pár napísaných e-mailoch stratia. Správy fungujú systémom konverzácií. Na to som si už zvykol, nakoľko tento systém využíva väčšina výrobcov. E-mailová komunikácia je na najvyššej úrovni. Škoda, že ani Motorola Milestone XT720 nemá v základnej ponuke e-mailový widget, pomocou ktorého môžete mať prehľad o dianí vo viacerých schránkach. Ak ste šikovní, môžete si ho jednoducho nájsť na internete a doinštalovať. Prehliadanie dokumentov nie je problém. Postará sa o to aplikácia Quickoffice. Editácia však prítomná nie je - na to treba iný program. Pri častom čítaní dokumentov oceníte jemný veľký displej.

"Aplikácia Quickoffice sa postará o pohodlné prehliadanie dokumentov."

Internetový prehliadač použitý v smartfónoch s Androidom je na vysokej úrovni. Funguje spoľahlivo a rýchlo a poradí si s prácou s viacerými oknami naraz. V testovacom kúsku bolo multitouch zoomovanie nefunkčné, vo finálnej verzii by však nemalo chýbať. Dátová konektivita je zastúpená všetkými dostupnými technológiami. Nechýba preto EDGE, UMTS, ani HSDPA (do 10,2 Mbps) a HSUPA (do 5,76 Mbps). O bezplatné prezeranie internetu sa postará Wi-Fi. Na lokálne prenosy poslúži Bluetooth, microUSB či microHDMI konektor.

"Internetový prehliadač je na vysokej úrovni."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Kalendár je prepracovaný, ponúka automatickú synchronizáciu so službou Google Calendar. Voči aplikácii mam iba jedinú výhradu - absenciu zoznamu udalostí pod mesačným náhľadom. Okrem klasického kalendáru na vás čaká aj tzv. Corporate Calendar. K jeho využívaniu je však potrebné zadať Exchange konto. Budíkov je viac a sú automaticky opakované. Vypnutý (vybitý) mobil vás však nezobudí. Toto je veľká nevýhoda operačného systému Android. V nastaveniach budíka nájdete hlasitosť, dobu odkladu a nastavenie správania bočných tlačidiel (napríklad na "pripomenúť znovu").

Ďalšie funkcie:

Kalkulačka - jednoduchá kalkulačka s vedeckými funkciami,

Blow Up - jednoduchá hra,

Market - prístup k obchodu s aplikáciami,

TaskManager - správca bežiacich aplikácií a procesov,

Moto Car Home - aplikácia, ktorá slúži na zjednodušené ovládanie v autodržiaku,

Motonav - navigácia od Motoroly (je potrebné mať príslušnú microSD kartu),

My Sign - aplikácia, ktorá slúži podobne ako inteligentné odomykanie v Samsungoch - nakreslíte znak a spustí sa príslušná aplikácia,

Phone Portal - slúži na spravovanie obsahu telefónu prostredníctvom počítača,

Quickoffice - prehliadač dokumentov,

Talk - služba umožňujúca prihlásiť sa do Gtalku,

YouTube - YouTube klient.

Motorolu Milestone XT720 som počas troch dní využíval ako primárny telefón. Pravidelná kontrola mailov, chvíľka strávená za internetom cez Wi-Fi a päť až desať minút telefonovania denne mi vybili telefón v priebehu dvoch dní.

Výhody:

- 8 Mpix fotoaparát s xenónovým bleskom,

- microHDMI konektor,

- HSPA,

- prítomnosť ekvalizéra,

Nevýhody:

- slabší procesor,

- dotykové ovládacie tlačidlá,

- slabá viditeľnosť displeja na priamom slnku,

- FM rádio bez RDS.

Orientačná cena: okolo 480 €

Záver

Motorola Milestone XT720 je zaujímavou alternatívou na našom trhu. Zatiaľ ako jediný Android totiž ponúka 8-megapixelový fotoaparát s xenónovým bleskom. Žiadny iný konkurenčný fotomobil s rovnakým operačným systémom totiž nenájdete. Telefón ma presvedčil svojou kvalitnou konštrukciou, veľkým a jemným displejom, širokými možnosťami pripojenia na internet a spomínaným fotoaparátom. Sklamalo ma však opätovné použitie nepraktických dotykových tlačidiel, miestami pomalšie reakcie (oproti modelom s gigaherzovým Snapdragonom) a horšia viditeľnosť na priamom slnku. Konkurenciu Motorole Milestone XT720 robí najmä Samsung Galaxy S, ktorý sa nám napriek horšiemu fotoaparátu javí ako jednoznačný víťaz duelu.

Druhý názor

Richard Hombauer: Motorola Milestone XT720 ma ničím špeciálnym nenadchla. Xenónový blesk je výhodou, ale tento je akýsi slabý. Nefinálna verzia sa mohla podpísať aj nad kvalitou videa aj fotografií, ale celkovo na mňa nový "míľový kameň" nepôsobil nijak zvláštne. Kritiku si zaslúži štvorica dotykových tlačidiel pod displejom. Keby tam boli zapustené tlačidlá ako na prepínanie režimov fotoaparátu, bol by som priam nadšený. Ale takto je to len ďalší Android v rade, ktorý sa pýši fotoaparátom, no podstatne lepšie výsledky (hoci bez blesku) dosahuje Samsung Galaxy S. Nad jeho fotografiami a hlavne videom híkajú mnohí ľudia okolo mňa. Motorola zaujala skôr dizajnom než nejakou funkčnou lahôdkou. Škoda.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.07.2010 - 13:22

SpeedyK: tak tuto Motorolu by som bral

anonymous08.06.2010 - 17:54 Trvalý odkaz

pierro: omg to uz snad ani mobil nie je

anonymous08.06.2010 - 18:10 Trvalý odkaz

gabo: Jedine co mi chyba na original milestone s klavesnicou je ta moznost pripojenia hdmi konektora. Som zvedavy na cenu inak si dovolim tvrdit z skvely telefon (mozno taka mala alternativa k novemu iphonu ... ale treba pockat na finalne kusky a recenzie aby sa to aspon vzdialene potvrdilo)

anonymous08.06.2010 - 18:19 Trvalý odkaz

Martin: motorola slape :-)

anonymous08.06.2010 - 18:20 Trvalý odkaz

free: Natacanie HD videa iba pri 24fps to nebude ziaden zazrak

Celá diskusia 91 príspevkov