BenQ i500 Smart LED projektor - solídny jas, rozlíšenie aj repro

Recenzia LED projektora s Wi-Fi pripojením a podporou OS Android, ktorý ponúka HD rozlíšenie, až 200'' obraz a slušné reproduktory.

Volám sa Andrej a toto je moja prvá recenzia. Uvítam preto istú mieru tolerancie, ale aj kritiku a vaše postrehy a otázky v diskusii pod článkom. Ako už názov hovorí, ide o chytrý projektor, ktorý vám ponúkne množstvo zábavy aj bez pripojenia k notebooku či smartfónu. Stačí mu pripojenie k Wi-Fi sieti. Pripojenie a zapnutie je rýchle a jednoduché, nemusíte sa obávať žiadnych zdĺhavých nastavení.

Základné parametre:

Rozmery 216 x 93 x 202 mm, hmotnosť 1,3 kg, WXGA rozlíšenie (1280 x 800 b.), veľkosť obrazu od 40'' do 200'', projekčný pomer 0.6:1 (77"@1m), životnosť LED lampy 20 000 hodín, v eko režime 30 000 hodín, reproduktory 2 x 5 W, príkon 75 W, vstup obrazu VGA a HDMI, audio vstup (3,5 mm), audio výstup (3,5 mm), vstup mikrofónu (3,5 mm), USB (typ A) 1x USB 2.0, 1 x 3.0 (napájanie do 1,5 A), IR príjmač 2 x (vpredu a vzadu).

Obsah balenia:

Projektor BenQ i500, adaptér so sieťovým káblom, stručná príručka, HDMI kábel.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Na spodnej strane projektora nájdete dve skrutky a jeden výsuvný stĺpik, pomocou ktorých projektor nastavíte do potrebnej polohy. Obraz môžete premietať aj zo zadnej strany plátna, keďže ponúka možnosť zrkadlového obrazu. Nechýba nastavenie skosenia krajov, čo využijete ak premietate z projektora umiestneného na zemi a lebo pri strope. Úprava zobrazenia však nefunguje na princípe nastavenia optiky, ale grafickej úprave obrazu. Zjednodušene povedané, ak chcete upraviť obraz na vrchnej alebo spodnej strane, prídete o pár pixelov, a tým sa zníži jemnosť zobrazenia. Preto automatickú korekciu lichobežníkového skreslenia odporúčame vypnúť a radšej fyzicky nastaviť projektor do želanej polohy. Jedine vtedy bude obraz ostrý vo všetkých častiach.

Ponuka nastavenia samotného obrazu je dostatočne pestrá. Nájdete tu možnosť korekcie farby obrazu podľa podkladu, takže sa nemusíte báť premietania na farebnú stenu. Projektor takisto podporuje 3D zobrazenie, ktoré sa dá prispôsobiť na základe výstupu z prehrávaného zariadenia.

Napájací adaptér je dosť veľký, s výstupom 19 V / 6,31 A, zrejme kvôli veľkému odberu LED žiarovky. Tú chladí ventilátor, ktorý má tichý chod a pri prehrávaní ho takmer nie je počuť. Na objektíve a na paneli konektorov sú dva magnetické kryty. Oba sa dajú prichytiť vedľa ich pôvodného umiestnenia, kryt objektívu na vedľajší kruhový výrez, kryt konektorov na mriežku reproduktorov. Je to síce estetické riešenie, ale málo pevné, takže pri prenose by som tieto kryty niekde stratil.

Projekčný pomer projektoru je 0,6 : 1 (77"@1m), čo zjednodušene znamená, že pri umiestnení projektora do vzdialenosti jedného metra od plátna dokáže vytvoriť obraz s uhlopriečkou 77 palcov (2 m). Firma BenQ je známa práve výrobou veľkého počtu modelov projektorov s nízkym projekčným pomerom. HD rozlíšenie obrazu je pri videách dostačujúce, určite to ale nemôžem porovnávať s televízormi, ktoré ponúkajú v cenovej relácii okolo 800 eur jemné 4K rozlíšenie s uhlopriečkou 55 palcov.

Obraz pekne plynulý, jas, kontrast, rovnako i teplotu farieb si viete upraviť podľa seba. Samozrejmosťou je manuálne zaostrenie obrazu. Životnosť LED lampy je pri bežnom režime 20-tisíc hodín, pri ekonomickom o 10-tisíc viac. LED lampa ponúka svietivosť 500 ANSI lúmenov, čo poteší aj pri premietaní počas dňa. LEd projektory do 200 ANSI lumenov sú cez deň prakticky nepoužiteľné. Dynamický kontrast obrazu je 100 000:1 .

Druhá funkcia, ktorou sa projektor chváli, je využitie ako Bluetooth reproduktora. Dva 5 W reproduktory poskytnú pomerne čistý a hlasný zvuk, čo k prehrávaniu filmov stačí. Chýbajú mi tam ale basy, ktoré pri externom reproduktore takýchto rozmerov už akosi očakávate. Rovnako by bol krajší aj filmový zážitok, ak by pribudlo trocha hĺbok. Riešením môže byť pripojenie externej audio súpravy. Veľa mini projektorov má menej kvalitný zvukový výstup, to ale nie je tento prípad. Cez externú audio sústavu som nepočul rozdiel medzi pripojením k projektoru alebo priamo k notebooku. Vzhľadom na cenu projektora a k možnosti 3D prehrávania by som očakával aj výstup na pripojenie priestorového zvuku. Pri obraze aj pri hudbe môžeme nastaviť profil prehrávania - filmový, herný a hudobný.

Projektor ponúka pripojenie obrazu cez VGA a HDMI port, takisto aj cez bezdrôtové zdieľanie obrazu. Zo zariadenia s operačným systémom Android tak dokážete prehrať čokoľvek, čo spustíte, nielen videá a niektoré aplikácie, ale aj celé menu telefónu. Táto funkcia mi chýbala pri niektorých smart TV.

Projektor beží na upravenom operačnom systéme Android, takže dokáže pracovať aj samostatne bez pripojenia externého zdroja médií. Vďaka Wi-Fi alebo káblovom LAN pripojeniu nie je problém prehliadať webové stránky, prehrávať online videá a nájdete tu aj obchod, z ktorého si viete stiahnuť zopár aplikácií.

Nečakajte ale pestrú ponuku aplikácií ako v Obchode Play. Výrobca napríklad udáva aj možnosť prehrávania z YouTube, ale nič také som v obchode v rámci projektora nenašiel.

Systém ponúka možnosť prezerania obrázkov, videí, ale aj iných súbor z pripojeného USB média, napríklad PDF či Word. S čítaním dát nemal projektor zvyčajne problém, až na mierne pomalšie čítanie údajov pri pripojení 2 TB externého harddisku s množstvom súborov. Pri načítavaní priečinka s fotografiami sa veľakrát zobrazilo upozornenie, že "načítavanie trochu potrvá". Okrem toho nemal s čítaním a prehrávaním snímok žiadny problém.

To sa ale nedá povedať o prehrávaní videa. Vstavaný prehrávač nedokázal prehrať audio stopu z viacerých filmov v MKV, čo dal najavo oznámením o nepodporovanom audio formáte. Tento problém som našťastie rýchlo vyriešil doinštalovaním VLC prehrávača. Druhé sklamanie pri prehrávaní filmov bolo nenačítanie titulkov v TXT formáte. Tie dokáže načítať len ako SRT alebo SMI, aj to iba v UTF kódovaní. Ak boli titulky v inom kódovaní, namiesto písmen s diakritikou zobrazoval neznáme znaky. S čítaním audio súborov nemalo VLC žiadny problém.

Reakcie na diaľkový ovládač neboli najrýchlejšie, napríklad pri nastavovaní jasu sa hodnota začala meniť až po pár stlačeniach tlačidla ovládača. Ovládač som nemusel smerovať presne na projektor, k čomu prispievajú dva IR príjmače, jeden z prednej strany a druhý zo zadnej. Po dlhšom používaní mi začali prekážať tuhé tlačidla, potešilo by niečo viac komfortnejšie. V prípade, že sa v diaľkovom ovládači vybijú batérie, nastáva problém; bez neho nedokážete ani len vybrať zdroj pre prehrávanie. Riešením je pripojiť Bluetooth klávesnicu alebo myš, prípadne nosiť s projektorom náhradnú batériu. Obe riešenia sú ale dosť nepraktické, skôr by som uvítal "núdzové" ovládanie priamo na projektore.

Orientačná cena: 809 €

Záver

Celkové dojmy z LED projektora s HD rozlíšením boli dobré. Je malý, šikovný, s ľahkým ovládaním a jednoduchým pripojením k notebooku aj smartfónu, s využitím na ktoromkoľvek mieste, či už v kancelárii, na chate, v škole alebo len tak na domáce použitie. Keďže sa však prezentuje ako smart projektor a Bluetooth reproduktor s cenou nad 800 eur, moje očakávania boli väčšie.

LED projektory sú stále ešte na polceste k bežným projektorom. Ponúkajú príjemné rozmery, dlhú výdrž lampy, no nevýhodou je nižší jas a menšie rozlíšenie. Tento BenQ i500 konečne prekročil aspoň hranicu HD rozlíšenia (1280 x 800 px) a dosahuje jas použiteľný aj cez deň (500 ANSI). Poteší tiež slušnými reproduktormi, ktoré postačia na prehrávanie spravodajstva, vtipných videí, klasických filmov, pri ktorých nezáleží na zvukových efektoch. Obraz do projektora môžete prenášať aj zo smartfónu - vďaka Wi-Fi pripojeniu alebo cez tradičné redukcie na HDMI. HD rozlíšenie úplne stačí aj na prezeranie webu, listovanie fotografiami z dovolenky či pozeranie filmov. Tento projektor však nemá nahradiť televízor. Za osemsto eur už kúpite naozaj slušný 4K alebo ešte lepší Full HD panel. Je to skôr cestovný doplnok alebo pomocník na vytvorenie záhradného kina po západe slnka. Na také Pelíšky alebo Pásla kone na betóne nebudete potrebovať ani externú audio aparatúru. Z jedného metra vytvoríte dvojmetrový obraz, a keď budete sedieť ďalší meter za projektorom, zvuk budete určite pekne počuť. Keby tento zázrak s Androidom ponúkal aj plnohodnotný obchod Google Play, bolo by to dokonalé. Vtedy by ste cez Wi-Fi mohli sledovať vtipné videá na YouTube alebo si zaspomínať na fotky a videá z minuloročnej dovolenky, ktoré ste vtedy dali na Facebook či Dropbox.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 06.10.2016 - 00:02

Hm. Co by sa stalo, ak by som do HDMI pripojil Chromecast? Potom by napr youtube fungoval? To mi len tak napadlo pri poslednom odstavci. Do projektorov sa len chystam a zaujali ma prave LED, tento sa mi dost pozdava.

Richard Hombauer06.10.2016 - 12:40 Trvalý odkaz

Jasne. Ked raz posielas cez hdmi obraz, projektor nerozlisuje, z coho ide ;)

Celá diskusia 2 príspevky