LG Optimus One (LG P500)

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Android 2.2, 3 Mpix fotoaparátom s AF, solídnou výbavou a výborným pomerom cena / výkon.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2 Froyo,

procesor: 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 114 x 59 x 13 mm,

hmotnosť: 129 gramov (zistená: 130 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 320 x 480 b., uhlopriečka 3,2'' (81 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 18 fps),

pamäť: 170 MB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS a RT), A2DP,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 500 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 700 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka s USB koncovkou (STA-U12ER), stereo slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty.

LG Optimus One je jeden z dvojice optimusov predstavených v polovici septembra 2010. Lacnejší One konfiguráciou poráža konkurenciu v rovnakej cenovej kategórii s QVGA displejmi. Dvojnásobné rozlíšenie obrazovky ľudí, pochopiteľne, láka. A to nie je jediná výhoda Optimus One oproti HTC Wildfire a podobným. Dokonca v porovnaní s drahším LG Optimus Chic vychádza One v mnohých vlastnostiach lepšie.

Už prvý kontakt s Optimus One ma presvedčil, že na bežné použitie bude táto verzia Optimusu lepšia než drahšia Chic. Príjemné tvary a spracovanie, pogumovaná zadná stena, to všetko sú podstatné výhody. Ovládač hlasitosti je v pravej bočnej stene, to je dnes už menej tradičné umiestnenie. Audio konektor v hornej stene, microUSB v spodnej...opäť logické rozmiestnenie. Vypínač nájdete hore, ale tu musím spomenúť najzásadnejšiu výhodu verzie One oproti Chic: mechanické tlačidlá pod displejom. Ich stlačením sa zamknutý displej rozsvieti a vy ho môžete pohodlne prstom odomknúť. Ak by boli pod displejom dotykové ovládače, displej musíte rozsvecovať stlačením vypínača v hornej stene, čo nie je dvakrát pohodlné.

ODPORÚČANÉ VIDEO: Začíname s Androidom (5. 12. 2010)

Pohľad na zadnú stenu prezrádza absenciu LED blesku. Pod zadným krytom sa však nachádza dobrá správa - nápis 1500 mAh na batérii! Toto môže závidieť Optimusu One všetká konkurencia. SIM karta je pod batériou, pamäťová karta vedľa.

Základnou výhodou Optimusu One v tejto cenovej kategórii je rozlíšenie displeja ako na iPhone 3GS či HTC Legend. To znamená dostatočné pre každodenné používanie aj náročnejšími majiteľmi. Webové stránky, kalendár, fotografie...všetko tu vyzerá podstatne lepšie než na QVGA displejoch. Zato reakcie na dotyk mohli byť lepšie. Ani farby nepatria k najkrajším na svete. Ale to je pochopiteľné.

Komu nevyhovuje dodávaná klávesnica, doinštaluje si Smart Keyboard, kto chce pri odblokovaní displeja spustiť vybranú aplikáciu, stačí sa poobzerať po Widget Locker. Skrátka, dobrý hardvér je pri Androidoch základ, softvérové nedostatky dokážete vyriešiť inštaláciou aplikácií z Marketu. Horná rolovacia lišta obsahuje okrem potrebných informácií aj skratky pre ovládanie Wi-Fi, Bluetooth, GPS, GSM/3G antény a tichého režimu. V spodnej časti domácej obrazovky nájdete štyri skratky a vstup do menu. Počet domácich obrazoviek môže byť 5 alebo 7. Komu nestačia pripravené skratky a widgety, nájde v Markete stovky ďalších. Napríklad aj na rýchle ovládanie podsvietenia obrazovky, keďže Optimus One neponúka automatické ovládanie jasu displeja. Viditeľnosť displeja na slnku nie je najlepšia, ale to je problém všetkých dnešných androidov, s výnimkou pár top modelov.

Fotoaparát ponúka množstvo nastavení, ale viac by ma potešil LED blesk a mechanická spúšť. Z lacných androidov je na fotografovanie oveľa lepšia Xperia X10 mini. Záznam VGA videí patrí k priemeru. Galéria snímok je prepojená aj so službou Google Picasa a celkovo patrí k tým najlepším. Multitouch ovládanie som vždy radšej nahradil poklepaním prsta po displeji - aj v galérii, aj v internetovom prehliadači. Na zmenšenie, úpravu a upload či odosielanie snímok e-mailom najradšej používam aplikáciu PicSay.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,6 MB, 3GP; obraz: 640 x 480 b., 17 fps, 1323 kbps; zvuk: AAC, 12 kbps; celkovo: 10 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby má dva nedostatky - vysoký šum tichých častí skladieb a absenciu ekvalizéra. Druhý nedostatok mi nevadí, ale ten prvý totálne degraduje používanie kvalitných slúchadiel. Slúchadlá v balení na bežné počúvanie hudby úplne stačia. FM rádio ponúka aj funkcie RDS (názov stanice) a RT (zobrazenie názvu vysielanej relácie či skladby), bez pripojenia slúchadiel ho však nespustíte. Androidy tradične ponúkajú reguláciu hlasitosti hudby aj pri zablokovanom displeji. Na rozpoznávanie hudby si nainštalujte Shazam z Marketu.

Na Optimuse One som vyskúšal viacero DivX videí vo viacerých prehrávačoch. RockPlayer, arcMedia ani VPlayer nedosahovali uspokojivé výsledky (a keď už, tak VPlayer mal najmenšie problémy s posunom zvuku voči obrazu), ale platený yxplayer (za necelých 10 dolárov) všetky problémy vyriešil. Vyskúšajte jeho trial verziu z Marketu a uvidíte. Vstavaný prehrávač videí si so žiadnym mojim DivX súborom neporadil - buď mu nevyhovovalo rozlíšenie, alebo formát videa. Zvuk z telefónu pri sledovaní filmov patrí k najlepším, aké môžete v tejto triede čakať.

Zaujímavosťou Optimusu One je, že akcelerometer neprispôsobuje len polohu obrazu, ale aj funkciu dvojitého tlačidla pre ovládanie hlasitosti. Pri polohe na ležato sa funkcie dvoch smerov vymenia, čo poteší napríklad pri sledovaní videí.

Reakcie majiteľov hovoria o mimoriadne citlivom GPS prijímači. To je dobrá správa.

Práca so správami a kontaktmi je rovnaká ako na ostatných tradičných androidoch. Potešila ma prítomnosť inteligentného vyhľadávania kontaktov, ktorá je prítomná aj na všetkých pripravovaných Samsungoch rodiny Galaxy (Ace, Gio, Fit, Mini). Ako e-mailový klient v androidoch používam Gmail a nemám dôvod na zmenu. Samozrejme, že Optimus One ponúka aj štandardný e-mailový prehliadač s podporou POP3, IMAP4 alebo Exchange Servera.

Internetovému prehliadaču aj doinštalovanej Opere Mini prospieva najmä podpora 3G, Wi-Fi a hlavne rozlíšenie displeja.

Najväčším sklamaním náročnejších majiteľov je, že ani Android 2.2 nie je zárukou, že váš Optimus One bude podporovať flash animácie. Podľa informácií majiteľov Flash 10.1 údajne vyžaduje silnejší procesor (ARMv7) a Optimus One má len ARMv6. Skrátka, ani s flashom na webe, ani s flashovými hrami radšej nepočítajte.

Budík nebudí vo vypnutom stave, takže na noc radšej používajte off-line režim než vypnutie mobilu. Je to štandardné odporúčanie pre všetky androidy a nebojte sa, v offline režime s vypnutými aplikáciami vám mobil spotrebuje minimum energie. Výdrž Optimusu One je vďaka 1 500 mAh batérii nadpriemerná. Presný stav kapacity batérie zistíte vďaka aplikácii Battery Indicator v Markete. Odporúčam!

Výhody:

- pogumovaná zadná stena,

- mechanické tlačidlá pod displejom,

- 1 500 mAh batéria,

- aktuálne bezkonkurenčný pomer cena / výkon.

Nevýhody:

- chýba LED blesk,

- prehnaná kompresia snímok, zlý zvuk videa,

- horšie reakcie displeja na dotyk,

- občas by to chcelo silnejší procesor (na filmy).

Orientačná cena: 210 € (epicentrum.sk)

Video GSMArena.com:

Záver

Za 210 eur dnes lepší android nezoženiete. A za tieto peniaze Optimus One jednoznačne odporúčam každému. Významným konkurentom môže byť Sony Ericsson Xperia X10 mini, ktorý za približne 230 eur ponúka extra malé rozmery, lepší fotoaparát, lepší zvukový výstup aj reproduktor, no súčasne aj slabší displej. Xperia X8 je zase zaujímavá cenou ešte o 30 eur nižšou než Optimus One. Ja by som sa však v tejto kategórii rozhodoval medzi X10 mini (rozmery, foto, audio), Optimus One (cena, displej, batéria, Android 2.2) alebo vyše mesiac čakal na nové Samsungy z rodiny Galaxy (Fit, Ace, Gio). Komu sa čakať nechce, nech kľudne berie LG. Bude spokojný.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.02.2011 - 15:10

ahojte potrebovala by som poradiť ,optimus mám asi rok a zatial všetko fungovalo bez problémov až do teraz ..vybil sa mi a tak som ho vybitý pripojila na nabíjačku a namiesto ikony nabíjania sa mi zobrazila žltá obrazovka s nápisom "núdzový režim" ..neviem s tým pohnúť..diki

anonymous15.09.2010 - 13:03 Trvalý odkaz

No : vyzera ze to bude mat buducnost a urcite prekvapi aj prijemnou cenou

anonymous15.09.2010 - 16:12 Trvalý odkaz

jozef: Slogan "váš prvý smartfón" treba doplnit o "a posledny od LG", pretoze pokial bude support Androidu zo strany LG na nezmenenej urovni (!ziadne updaty!), tak sa radsej znacke LG vyhnite.

anonymous15.09.2010 - 17:03 Trvalý odkaz

phee: Moj gt540 s novsim Androidom a kapacitnym displayom. Keby viem, s kupou este chvilu pockam :D

anonymous20.09.2010 - 19:13 Trvalý odkaz

luja: velmi zly .procesor nic, fotak nic, taky pre absolutne nenarocnich :P

Celá diskusia 426 príspevkov