Dilema: Apple iPhone 7 Plus vs. Samsung Galaxy S7 edge

Tentoraz sme sa snažili rozlúsknuť dilemu medzi iOS a Androidom. Vybrať si najočakávanejšiu novinku minulého roka alebo vlajkovú loď s elegantným zakriveným displejom?

V tejto sérii článkov sa každú nedeľu snažíme pomôcť jednému z vás s výberom toho správneho smartfónu. Ak máte dvoch favoritov, napíšte nám na redakcia@fony.sk. Ideálne aj s kľúčovými funkciami, ktoré vaše budúce zariadenie musí spĺňať na jednotku.

Tentoraz sa budeme venovať najdrahším a najvýkonnejším mobilom na trhu: "Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, kto by bol vaším víťazom porovnania iPhonu 7 Plus vs. Galaxy S7 edge, ak by sme brali naozaj všetky možné kategórie od vyladenia softvéru, cez batériu, fotoaparát, veľkosť úložiska a rýchlosť? Ako sú na tom s výdržou batérie? Ak si ich ráno o cca 7:00 nabijem, mám záruku, že mi vydržia minimálne do 16-17:00 večer? Počas dňa by som prehliadal internet, pozrel si 1-2 YouTube videá a sledoval, čo je nové na Facebooku a Instagrame."

Už len o porovnaní iOS a Androidu by sa dali viesť dlhé horúce debaty. Platí, že operačný systém od Applu považujeme za rýchlejší a o niečo stabilnejší. Aplikácie v App Store zvyčajne vyzerajú krajšie a majú konzistentnejšie ovládanie. Jedna je podobná druhej.

Softvér v Samsungu ponúkne viac možností. Chcete, aby sa displej rozsvietil po príchode nového upozornenia alebo aby sa po návrate domov automaticky zapol šetriaci režim a vypli zvuky vyzváňania? Pravdepodobne na to nájdete aplikáciu v Google Play. Jednoduchšie bude pripájanie príslušenstva cez Bluetooth a zdieľanie obsahu do iných zariadení, prípadne na televízor.

Recenzia: Samsung Galaxy S7 edge - príjemný výsledok medziročnej evolúcie

iPhone 7 Plus s 32 GB vnútorným úložiskom štartuje na cenovke 899 eur, konkurenta s rovnakou kapacitou zoženiete v serióznych e-shopoch už za 780 eur. Samsung si pohodlne rozšírite microSD kartou, no o dva roky ho v bazáre predáte za oveľa menej než iPhone.

Obe zariadenia majú 5,5-palcový displej. Vyššie rozlíšenie si na Galaxy S7 edge pravdepodobne nevšimnete, ale menšie okraje určite áno. Zdá sa skladnejší a ľahšie ovládateľný jednou rukou. Panel v iPhone reaguje na tlak, čo sa zíde pri rýchlom náhľade e-mailov a skratkách vyvolaných cez ikony aplikácií na domácej obrazovke.

Plne prispôsobiteľné notifikačné centrum a podrobný výber aplikácií, ktoré sa majú ohlásiť aj zvukom, rozsvietiť zhasnutý displej alebo len čakať na otvorenie, prípadne používať decentnú bublinu s číslom, nám na 7 Plus vyhovuje viac. Widgety zas lepšie zvláda Android.

Recenzia Apple iPhone 7 Plus - sedmička, ktorá dáva väčší zmysel

iPhone cez deň vytvorí plynulejšie videá s lepšie zvládnutou stabilizáciou, ktoré ľahko zostriháte v iMovie dostupnom zadarmo. Samsung zasa zachytí lepšie statické zábery a nočné scenérie. Nemôže sa však pochváliť druhým objektívom. Sekundárna šošovka na iPhone 7 Plus nemá stabilizáciu a ponúkne nižšiu svetelnosť, no na pár situácií, kedy chcete mať objekty v zábere bližšie, určite narazíte.

V našom porovnaní sme vedľa seba postavili menší iPhone 7 s jedným objektívom a Galaxy S7 s nezakriveným Super AMOLED displejom. S7 a S7 edge majú totožné čipy i objektív, to isté platí pre iPhone 7 a iPhone 7 Plus bez využitia funkcie Zoom či Portrét (softvérové rozmazanie pozadia).

Porovnanie fotoaparátov: iPhone 7 vs. Galaxy S7

Ako je na tom výdrž oboch zariadení? Na papieri vyhráva Galaxy S7 edge vďaka väčšej 3600 mAh (+700 mAh oproti iPhonu) batérii s rýchlym a bezdrôtovým nabíjaním cez dostupnejšie USB-C káble.

Aj podľa nezávislých testov zvládne viac hodín telefonovania či prehrávania hudby. Pri browsovaní cez internet sa zas situácia otočí a Full HD panel na iPhone bude úspornejší. Sme si však istí, že oba zvládnu jeden deň náročnej prevádzky bez akýchkoľvek problémov. V redakcii dlhodobo používame dva iPhony 7 Plus a S7 edge sme testovali vlani v marci.

Jasná voľba medzi dvomi kandidátmi je tentoraz mimoriadne náročná. Závisieť môže aj na vzťahu ku konkrétnemu operačnému systému. V redakcii je prevaha iPhonov, no Samsung víťazí v kvalite fotografií, obstarávacej cene, rýchlejšom nabíjaní a kompaktnejších rozmeroch.

Diskusia k článku:

juryno 05.02.2017 - 15:51

kto sa vyzna tak si kupi jednoznacne s7 edge pretoze ma neporovnatelne viac vyhod.vidim vyhodu v applu najma v operacnom systeme ale zase to neni vyhoda pretoze je to uzavrety system co je pre mna ako auto bez kolies. s7 edge v podstate lepsi fotak, displej, ramiky, dizajn, cena, rychlejsie nabitie, vaha, otvoreny system. dokonca aj v blave ho maju za 550 eur. toto su smerodatne veci. volba je absolutne jasna. applista si vzdy kupi apple aj ked bude stat tri krat tolko a bude mat vsetky parametre horsie. klobuk dole pre manazerov applu. ja pouzivam jednoduchy rozum. sorac

ondrakomous05.02.2017 - 16:13 Trvalý odkaz

jedna takova fakticka poznamka, jednou sem videl duchodce reklamovat na pobocce tmobilu, ze na zahnuty display s7 edge nejde nalepit ochranne sklo do kraju, ze se jim potom telefon nelibil....nacez prodavac vytahl z kapsy iphone 7 a nazorne jim ukazal, ze taky nema nalepene ochranne sklo do kraju.

juryno05.02.2017 - 16:30 Trvalý odkaz

tie zahnute okraje displeja by som napchal tym vyvojarom do rici aj s tymy ziletkami na ukor baterky. je to ozaj hrozne, neviem ci chodi dakto normalny po egoguli aj bez skla. paradoxne edge ma vyhodu v skle lebo tam sa da kupit zahnute sklo cez cely displej. myslim tie 2,5D zakrivenie kde sklo kazi dizajn fonu

ondrakomous05.02.2017 - 16:41 Trvalý odkaz

urcite existuji zahnute folie, akorat na prodejne tmobilu maji jen vybrane, spis jsem to uvadel jako priklad, proc bych si radsi vzal klasickou s7, to zakriveni mi nepripada nejak uzitecne. mas pravdu v tom, ze hlavni rozdil je v systemech, samsung pouziva objemnou nadstavbu, se spoustou vychytavek a taky spywaru, v IOS jde odinstalovat uplne vsechno, muzu odinstalovat treba kalkulacku bez rootu, chapes. apple prechazi od verze ios 10,3 na novy souborovy system APFS, zalezi co se cloveku libi vic, jestli obrovsky system, ktery je opravdu vychytany, nebo minimalni nadstavba s minimem nastaveni, k cemu celkove telefon pouziva, jestli nataci videa, telefonuje, nebo treba kouka na filmy, no kdyz treba kouka na filmy, tak jestli na ne kouka z ulozto, nebo z netflixu, kdyz clovek pred koupi telefonu sestavi zebricek priorit, tak musi zarucene vybrat nejlepsi moznou variantu. moje priority jsou napriklad 1/dobry fotak 2/ dobra vydrz baterky3/kvalitni prijem signalu4/dobry display 5/kvalitni konstrukce 6/updaty, vezmu treba updaty, u samsungu jsou zalostne pomale, proto bych vzal apple, protoze vsechny ostatni body budou priblizne podobe, na nexusu uz je android 7,1,1 samsung s7 v CR jeste nedostal ani update na 7, napriklad sony uz aktualizovali vsechny letosni modely na android 7, taky bych si zjistil jak dlouho bude podpora pro dany model, muze se ti totiz stat, ze na zacatku roku 2018 uz zadny update neprijde, tou dobou to bude mit teprve Android 8. na druhou stranu Iphone 7 bude podporovany jeste nekolik let, neli desitek let, nejsou to jen updaty , ale i bezpecnostni zaplaty, minulost ukazala, ze android je zranitelny, samsung se u nekterych modelu ani neobtezoval vydat bezpecnostni zaplaty, to neni jen samsung, ale i ostatni vyrobci androidu. apple je v updatech a bezpecnostnich zaplatach absolutne nejlepsi spolecne s nexusem. kdybych ted preskocil zpatky k bodu 2/ tak fotak s7 mi umoznuje rozmanite nastaveni kamery, na Applu lze resit pouze doinstalovanim aplikaci tretich stran.neverim, ze by laik udelal chybu pri vyberu telefonu, co je ovsem velice zradne jsou neobjektivni recenze, proto doporucuju vzdycky telefon chodit kazdy den testovat, dokud nebudes mit 100% jistotu,
jinak poznamka z praxe telefon z 32gb ulozistem je v dnesni dobe nepouzitelny, to bych videl jako hlavni minus u iphonu 7, po nainstalovani systemu ti zustane tak 25 hadam, to je zalostne malo, natocis par 4k videi a koncis.

Borland05.02.2017 - 17:02 Trvalý odkaz

Neviem, co to znamena seriozny eshop, ale s7 edge som kupoval za 560€ od uplne normalneho eshopu s viacerymi odbernymi miestami, bez problemov splnaju aj podmienky vratenia tovaru do 14 dni.

Celá diskusia 40 príspevkov