D-Link Home Monitor HD a Home Monitor 360

Recenzia dvoch IP kamier D-Link. Jedna ponúkne pekný HD obraz, druhá otočný podstavec s motorčekom, ktorý môže kameru otáčať o takmer 360°.

V posledných mesiacoch sa na trhu objavuje čoraz viac zariadení, ktoré zaraďujeme do kategórie ''Smart Home''. Ide o inteligentných pomocníkov, zásuvky, senzory, hlásiče alebo IP kamery sledujúce dianie u vás doma alebo v miestnosti s detskou postieľkou.

Cez Wi-Fi router v obývačke sa pripoja k internetu a vy ich potom dokážete ovládať, aj keď ste v práci, na dovolenke alebo kdekoľvek inde. Postačí na to smartfón, správna aplikácia a obyčajný dátový balík.

Od spoločnosti D-Link sme dostali dve kamery. Jednu klasickú, ktorá sa bude pozerať tam, kam ju postavíte. Druhá má špeciálny otočný podstavec s motorčekom, takže pokryje takmer 360° uhol.

Základné parametre mydlink Home Monitor HD (DCS-935L):

Rozmery: 58 x 85 x 125 mm, hmotnosť: 119 gramov, 1/4'' Mpix CMOS senzor, maximálne rozlíšenie 1280 x 720 b. pri 30 fps (H.264 / MJPEG), dosvit IR LED pre nočné videnie: 5 m, 2,38 mm objektív, f/2.4, napájanie: 5 V / 1,2 A (microUSB), spotreba: maximálne 3,5 W, detekcia pohybu, detekcia hluku, mikrofón, časová značka v obraze, Wi-Fi (WEP/WPA/WPA2), WPS tlačidlo, 2,4 GHz alebo 5 GHz pásmo (802.11b/g/n/ac), operačná teplota: 0 - 40°C (20 - 80 % vlhkosť), skladovacia teplota -20 - 70°C, podpora iOS 6 / Androidu 4.0 a vyšších

Základné parametre mydlink Home Monitor 360 (DCS-5010L):

Rozmery: 102 x 101 x 133 mm, hmotnosť: 297 gramov, 1/5'' VGA CMOS senzor, maximálne rozlíšenie 640 x 480 b. pri 30 fps (H.264 / MJPEG), otočný motor v 340° x 120°, dosvit IR LED pre nočné videnie: 8 m, 2,2 mm objektív, f/2.0, napájanie: 12 V / 1 A, spotreba: maximálne 8,64 W, detekcia pohybu, mikrofón, časová značka v obraze, Wi-Fi, WPS tlačidlo, ethernet, operačná teplota: 0 - 40°C (20 - 80 % vlhkosť), skladovacia teplota -25 - 70°C, podpora iOS 6 / Androidu 4.0 a vyšších

Obsah balenia:

Kamera, príručky, štítok s inštalačným QR kódom a PIN, pri Monitor 360 aj ethernetový kábel, držiak na stenu a skrutky

Home Monitor HD aj Home Monitor 360 aktivujete a nainštalujete rovnakým spôsobom. Zapojíte ich do siete a do svojho mobilu s Androidom alebo iOS si stiahnete aplikáciu mydlink Home. Tá je zároveň centrom pre všetky inteligentné zariadenia značky, takže ak si kúpite ďalšie kamery alebo pohybový senzor, celé portfólio uvidíte v zozname zoradené pod sebou.

Aj preto si v mydlink Home môžete vytvárať skupiny. Ideálne s názvami ako ''Obývačka'' alebo ''Spálňa'' podľa miestností, v ktorých túto elektroniku budete mať.

V krabici nájdete malý štítok s QR kódom priradeným ku každej kamere. Naskenujte ho aplikáciou mydlink Home, mobilom sa pripojte na Wi-Fi sieť vytváranú kamerou (DCS-5010L alebo DCS-935L) a zadajte všetky údaje a k domácemu routeru pripojenému na internet.

Potom už len znova zamierte do nastavení Wi-Fi vo vašom Androide alebo iOS a prepnite na Wi-Fi router s internetom. Smartfón a kamery sa na ňom stretnú a začnú komunikovať. Pri kamere s motorčekom môžete použiť aj ethernetový kábel. Prípadne pri oboch tiež párovanie cez WPS, ak ho váš smerovač podporuje.

Home Monitor HD sa napája cez klasický microUSB konektor. Ten si však berie až 1,2 A, takže použite radšej adaptér v krabici. Vaša nabíjačka od mobilu by nemusela stačiť. Páči sa mi mimoriadne tenký profil časti s objektívom a potrebnou elektronikou aj tuhý stojan s kĺbom otočným do všetkých smerov. Podporuje prípadnú montáž na stenu, takže veľmi ľahko nastavíte uhol, pod ktorým má miestnosť sledovať.

HD verzia musí ponúkať HD obraz. Maximom prenášaného videa je teda rozlíšenie 1280 x 720 bodov. Zábery z nej sú krajšie a vďaka formátu 16:9 prirodzenejšie než z jej motorickej dvojičky v teste. Dosvit infračervených prisvetľovacích LED diód automatického prepínania na nočné videnie je o niečo kratší, podľa špecifikácií 5-metrový.

V aplikácii po kliknutí na kameru uvidíte naživo prenášaný obraz, tlačidlo pre aktivovanie prenosu zvuku z miestnosti do mobilu cez zabudovaný mikrofón, možnosť odfotiť si aktuálne dianie a uložiť ho ako JPEG do mobilu, nastavenie rozlíšenia a prepínanie medzi denným a nočným IR režimom. Najvhodnejšie bude nechať ho v polohe AUTO.

Kliknutie na tri bodky rozšírených nastavení vpravo hore sprístupní voľby odosielaných alarmov pohybového a zvukového senzora.

Zvukový vám pošle na obrazovku mobilu upozornenie, ak kamera zaznamená hluk s hlasitosťou nad vami zvolenou hranicou v decibeloch. Tú odhadnete podľa jednoduchého online stĺpcového ukazovateľa, takže odfiltrujete bežné zvuky v miestnosti. Kamera potom zareaguje len na tie intenzívnejšie, napríklad detský plač.

Pohybová detekcia je ešte zaujímavejšia, okrem nastavenia citlivosti dokážete prstom aktivovať ľubovoľný z 25 štvorcov v mriežke s obrazom z kamery. Home Monitor potom môže reagovať, len ak zaznamená pohyb v týchto segmentoch obrazu. To sa hodí, ak chcete ignorovať prechádzajúce autá alebo dvere do chodby, na ktorej sa dejú pre alarm nepodstatné aktivity.

Home Monitor 360 potrebuje o málo viac šťavy, preto sa napája cez kábel s kruhovým konektorom a vlastný adaptér. Kamera má skoro 300 gramov, súčasťou balenia sú však tiež skrutky pre montáž na strop. V tom prípade bude nutné video otočiť v nastaveniach aplikácie. Okolo objektívu je plastový prstenec na ručné zaostrenie obrazu.

Jeho rozlíšenie je slabšie, iba 640 x 480 bodov. Na účely sledovania domácnosti to zrejme postačí. V 360° verzii musíte oželieť upozornenia pri zaznamenaní hluku, hoci mikrofón kamera má a zvuk k vám cez aplikáciu prenášať vie.

Na mobil pribudne zobrazenie štyroch šípok, podľa ktorých sa kamera na diaľku otáča. Ako poznámku pod čiarou uvádzam, že otáčanie nie je úplne 360-stupňové, kamera si presne za chrbát neuvidí. Špecifikácie uvádzajú 340° v horizontálnej a 120° vo vertikálnej osi.

Úprimne, z možnosti otáčať kameru cez mobil som úplne nadšený nebol. Fungovala ešte relatívne dobre, ak som bol s kamerou aj mobilom na jednej Wi-Fi sieti - teda ak budete sledovať dianie v hornej izbe z pohodlia gauča v obývačke a otáčať si ňou.

Ak som sa na kameru v redakcii napojil z domu, po kliknutí na šípku pre otočenie som čakal. Päť, šesť, sedem sekúnd, kým sa obraz reálne otočil o jeden zásek. Otočenie o 180° tak môže trvať aj pol minúty. To je celkom dosť. Kamera pritom bola napojená na rýchlu sieť v práci a môj mobil na LTE dáta. Na druhom konci Bratislavy.

Situácia je lepšia pri používaní web rozhrania na eu.mydlink.com/device. Tu sú namiesto kamery posuvníky zodpovedajúce stupňom, do ktorých sa má motorček otočiť. Nastavíte rovno požadovaných 180°, kamera si zoberie svoj päťsekundový timeout len raz, zarotuje tam kam má a hotovo.

Web možno budete musieť otvoriť v inom prehliadači, v Chrome bol môj obraz orezaný. Safari fungovalo v poriadku.

Do webového rozhrania sa samozrejme prihlasujete rovnakým menom a heslom ako do aplikácie na mobile. Na stránke D-linku si môžete aktivovať aj zasielanie e-mailov ako náhradu za hlásenia na mobil. Aspoň raz zavítajte aj do rozšírených nastavení kamery.

Tie vám prezradia IP adresu kamery a zobrazia prostredie pripomínajúce nastavenia domáceho routera. Dostanete sa k nim len z počítača pripojeného na rovnakú Wi-Fi sieť.

Tu sa dá výrazne pomôcť kvalite prenášaného videa. Prepnúť môžete na 30 snímok za sekundu a dátový tok zvýšiť až na 3 megabity za sekundu. Nechápem, prečo sa tieto nastavenia neobjavujú aj v graficky prívetivom rozhraní aplikácie, ale až tu.

V rozhraní si môžete nastaviť tiež zasielanie klipov so zaznamenaným pohybom na e-mail alebo pravidelnú zálohu vybraných pasáží na vlastné FTP. V kamere však musíte zadať adresu a prihlasovacie údaje do niektorého z vami používaných SMTP serverov. Nastavenia FTP sú podobne zložité, bežný používateľ sa do nich pravdepodobne púšťať nebude.

Výhody:

+ pri Home Monitor HD slušná kvalita obrazu

+ výkonné infračervené prisvietenie do úplnej tmy

+ šikovná aplikácia

+ spoľahlivé doručovanie notifikácií

Nevýhody:

- pri Home Monitor 360 pomalé otáčanie kamery cez internet

- nastavenia kvality obrazu a dátumu až hlboko vo admine každej kamery

- párovanie sa niekedy nepodarilo na prvýkrát

Orientačná cena:

Home Monitor HD: 121,90 eur (Hej.sk)

Home Monitor 360: 91,90 eur (Alza.sk)

Záver

Kamery od D-linku sú šikovné, s dobre spracovanou aplikáciou a v prípade malého modelu s kvalitným HD obrazom. Otočný, na diaľku ovládaný 360° podstavec väčšieho modelu môže byť zaujímavý. Vďaka pomalšiemu otáčaniu cez aplikáciu by som ale možno dal prednosť dvom obyčajným kamerám. Hoci za dvojnásobnú cenu.

Predpokladám, že tieto kamery poslúžia skôr na zasielanie notifikácií pri pohybe a online sledovanie diania. To je možno ešte spoľahlivejšie než pri výrazne lacnejších kamerách Creative Live!Cam. Ak potrebujete spätne dohľadávať určité dianie zo záznamu, siahnite skôr po nich.

Podpora pre nahrávanie na FTP alebo zasielanie kratších klipov na e-mail tu je, ale skrytá hlboko v nastaveniach. Nastavenie serverov si vyžaduje určité IT schopnosti a bežného používateľa pravdepodobne odradí.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Manobb 21.05.2017 - 16:15

Nad zabezpečením domu momentálne uvažujem aj ja. Tiež som skôr zástancom použitia statických kamier s detekciou pohybu (interné kamerky) oproti povedzme vonkajším otočným kamerám. Ak je to otáčanie fakt tak pomalé, význam otočnej kamery sa vytráca /funkcia je zbytočná/. Hoci vonkajšie kamerky môžu pôsobiť preventívne (voči bežným zlodejíčkom tak skutočne aj pôsobia), na druhej strane už ich existencia poukazuje na skutočnosť, že vo vnútri nájde "profi zlodej" niečo zaujímavé. ;-) Preto som skôr za skrytú ochranu s okamžitým signálom po narušení (napr. už samotná detekcia pohybu za oknom a pod.) Vtedy je aj väčšia šanca zlodeja "prichytiť pri čine". ;-) P.S.: Nehovoriac o tom, že vonkajšie použitie kamier naráža aj na konflikt záujmov v ochrane osobných údajov susedov, čo môže a častokrát aj naruší susedské vzťahy.

Richard Hombauer21.05.2017 - 18:10 Trvalý odkaz

Výborný postreh. Senzor pohybu vonku / v predsieni a kamera vnutri, to je fajn napad. Pripadne jedna kamera Creative v predsieni a druha v pracovni. Tam mi vsak chyba jednoduche deaktivovanie poplachu v ramci appky. Ked sme tie kamery mali v kancelarii, rad by som ich cez den vypol a pri odchode z prace zase zapol. A neviem, ako to co najjednoduchsie spravit. To si priam pyta vyuzitie 3D touch na appke v iPhone. Takze aj ked je rok 2017, stale je co zlepsovat. A pritom ide o uplne malickosti.

Manobb21.05.2017 - 19:43 Trvalý odkaz

Rišo, myslel som to inak, i keď ani Tvoj systém kombinácie nemusí byť zlý, keďže eliminuje zmenu obrazu vytvorenú tieňmi z ulice (svetlo prechádzajúceho auta a pod.)

Ja som skôr myslel nasmerovanie internej IP kamerky na stavebný otvor (okno, dvere) tak, aby bol "na obraze" aj človek, ak je tesne pred oknom/dverami (cez sklo to bude vidieť aj v prípade záclony/žaluzií, ak nie sú žalúzie nastavené na úplné zatemnenie). Ešte som to síce neodskúšal, ako sa kamerka vyrovná s protisvetlom, ale zámer je zachytiť "zmenu obrazu" pred oknom, aby kamerka točila a upozornila ma v predstihu, že sa možno niečo "zlé chystá". Nemám záujem "šmírovať vnútro domu" ... to je už neskoro, keď je zlodej už vo vnútri.

My sme si dali do okien a dverí vo výrobe nainštalovať origoš snímače (po-)otvorenia okien/dverí, ktoré potom pozapájame do EZS, t.j. perimeter domu bude strážený aj v noci. Uvidíme, či bude možné použiť vetračky (aspoň štrbinové vetranie) alebo budú musieť byť okná v noci zavreté. Ale stále lepšie, ako dorábať bezdrôtové okenné magnetické kontakty na baterky alebo ich lepiť zvonka (dizajn otras).

Pokukujem po 180*-stupňových IP kamerkách, ktoré by mohli byť 2v1, t.j. zachytiť pohyb pri protiľahlých oknách (nebude treba mať 2 kamerky v jedne miestnosti).

Ak si už vyskúšal viacero IP kameriek, smelo daj vedieť postrehy ... ja zatiaľ len vyberám tie správne - neviem sa zatiaľ rozhodnúť.

steve21.05.2017 - 22:22 Trvalý odkaz

Ja sa chystam na dialku sledovat a regulovat cinnost plynoveho kotla cez termostat ProSmart BBOIL za 73€ a dvere kamerou D-Link DCS-930L /aj so zabudovanym pohybovym senzorom/ za 25€. Vsetko cez router TP-Link. Montaz a skusobna prevadzka do 1.11.

oliver9922.05.2017 - 01:19 Trvalý odkaz

ked ujo zloduch da off 220V, ako to budete mat poriesene, lebo to je zaklad

Celá diskusia 9 príspevkov