mydlink Home Wi-Fi Motion Sensor - základ inteligentnej domácnosti

Pohybový senzor môžete ovládať aj cez mobilný telefón a pripojenie k internetu. Po zaznamenaní neželaných aktivít vám pošle e-mail alebo notifikáciu na displej.

Inteligentná domácnosť sa stáva čoraz zaujímavejšou témou. V posledných mesiacoch totiž do tejto kategórie pribudlo viacero cenovo dostupných zariadení, ktoré možno ovládať cez aplikáciu v mobilnom telefóne.

Doma sa cez obyčajný Wi-Fi router pripoja k internetu. Vďaka nemu s vami komunikujú a doručujú notifikácie o zmenách v domácnosti aj na diaľku. Môžete byť v práci, v inom meste alebo na dovolenke. Svoju obývačku máte stále pod kontrolou.

Na test sme dostali celý rad príslušenstva od spoločnosti D-Link pod názvom mydlink Home. Na dolnom konci ponuky je jednoduchý pohybový senzor.

Základné parametre:

Rozmery: 579 x 541 x 434 mm, hmotnosť: 89 gramov, 220 - 240 V, detekčný dosah 8 metrov v 100° (horizontálne) a 80°(vertikálne), Wi-Fi (WPA/WPA2), WPS tlačidlo, 2,4 GHz - 2,4835 GHz, operačná teplota: 0 - 40°C (10 - 90 % vlhkosť), skladovacia teplota -4 - 65°C, podpora iOS 6 / Androidu 4.0 a vyšších

Obsah balenia:

Bezdrôtový senzor DCH-S150, príručky, štítok s inštalačným QR kódom a PIN

Malá krabička má pomerne rozumné rozmery. Pripája sa totiž priamo do sieťovej 220 V zásuvky. Oceníte teda, že v predlžovacom kábli alebo na stene obsadí iba jednu pozíciu a nebude prekážať ostatným adaptérom a nabíjačkám. Na druhej strane, ak chcete pohybový senzor niekam nasmerovať alebo vystrčiť spoza skrine, musíte si kúpiť vhodnú predlžovačku. Polmetrový predlžovací káblik tvarovaný na mieru by baleniu nijako neuškodil.

Na boku, vedľa signalizačnej diódy a tlačidla pre resetovanie, nájdeme tlačidlo WPS. To je technológia, ktorá má zabezpečiť rýchle spojenie s domácim routerom aj bez vyťukávania hesiel. Dotknete sa tlačidla na pohybovom senzore a jeho náprotivku na routri. Oba prístroje by sa mali sami nájsť a spojiť.

Pokiaľ váš domáci smerovač WPS nepodporuje, musíte otvoriť párovaciu aplikáciu mydlink Home (dostupnú pre Android alebo iOS). V nej kliknete na koliesko Nastavení vľavo hore a zvolíte pridanie nového zariadenia.

Najpohodlnejšie je to naskenovaním špecifického QR kódu na štítku vo vnútri krabice. Spravíte to jednoducho fotoaparátom vášho smartfónu. mydlink Home vás následne vyzve k pripojeniu na Wi-Fi sieť, ktorú okolo seba vytvára pohybový senzor (hľadajte DCH-S150).

Ďalší krok bude zadanie hesla a pripojenie smartfónu k domácej Wi-Fi, ktorá je bránou do internetu. LED indikátor pohybového senzora sa zmení na zeleno. Samozrejme, počítajte s nevyhnutným vytvorením profilu na serveroch D-Linku.

K nemu sa totiž prihlasujete aplikáciou mydlink Home. Páči sa mi, že ju môžem používať na viacerých smartfónoch zároveň. Upozornenia teda môžu okrem vášho mobilu chodiť aj ostatným členom domácnosti. Alebo na tablet v obývačke.

mydlink Home je centrum pre všetky Smart Home zariadenia značky. Ak si k Motion Sensoru kúpite aj kameru, inteligentnú zásuvku alebo čokoľvek iné (napríklad aj ďalší rovnaký pohybový senzor), celú paletu budete môcť spravovať z jedného miesta.

Aby v tom bol poriadok, aplikácia ponúka vytvorenie skupín - povedzme miestností (My Places) - do ktorých môžete pridať ľubovoľný počet rôznych zariadení. Napríklad obývačku s pohybovým senzorom a kamerou. Druhým miestom môže byť spálňa s inteligentnou zásuvkou. Celý zoznam ponúkne karta My Devices po prepnutí v ľavom hornom rohu. Aplikácie pre Android i iOS vyzerajú totožne.

Ak pohybový senzor zaznamená zmenu prostredia v rádiuse 8 metrov a šírke 100° x 80°, LED niekoľkokrát zabliká a informácia sa odošle na servery D-Linku, prípadne priamo do aplikácie na mobile. V nej si môžete nastaviť citlivosť a podrobný rozvrh, v ktorých má prostredie snímať.

Motion Sensor môže byť aktívny stále alebo len v určitom čase (napríklad od 7:30 do 16:00, kým ste v práci) a vybraných dňoch v týždni.

Zoznam všetkých detekcií s dátumom a časom pohybu sa zapisuje pod seba do položky Last Detection. Ten sa dá vymazať iba naraz.

Ak chcete, aby sa po zaznamenaní podozrivých aktivít váš smartfón ihneď ozval a na obrazovke zobrazil príslušnú notifikáciu, musíte ešte zamieriť do karty My Actions. Tu vytvoríte pravidlo na takéto zasielanie upozornení. Ako Trigger vyberte kameru a ako Responder zaslanie notifikácie, prípadne e-mailu zadaného pri registrácii.

Výhody:

+ cena

+ kompaktné rozmery presne do 220 V zásuvky

+ možnosť ovládať viacero zariadení z jednej aplikácie

+ spoľahlivé doručovanie notifikácií

+ výber medzi zaslaním upozornenia a e-mailu

+ načasovanie pracovného rozvrhu

Nevýhody:

- iba Wi-Fi pripojenie (chýba ethernetový kábel)

- pri výpadku energie prestáva pracovať (potešilo by aspoň upozornenie)

- len AM / PM formát času v aplikácii

- párovanie sa niekedy podarilo až na druhýkrát

Orientačná cena: 36,36 eur (Alza)

Záver

mydlink Motion Sensor je relatívne lacné riešenie alebo základ pre budovanie inteligentnej domácnosti. Ovláda sa cez pohodlnú aplikáciu a spoľahlivo doručuje notifikácie či e-maily pri zaznamenaní pohybu do 8-metrovej vzdialenosti.

Funkcie navyše? Podrobné plánovanie času, v ktorom má pracovať až na úroveň dní a hodín. Funguje aj v úplnej tme. Po výpadku elektriny sa do pár sekúnd opäť pripojí a znova pracuje. Medzitým však prehľad strácate, potešilo by nás teda aspoň upozornenie pri odpojení senzora od internetu.

Rišov dodatok k riešeniam typu Smart home (inteligentná domácnosť)

Existuje niekoľko možností vzdialenej kontroly domácnosti. Ja preferujem SIM-kartové riešenia. Napríklad túto vzdialenú zásuvku. Každý druhý deň mi z nej chodia SMS-ky s aktuálnou teplotou v miestnosti, kde je zásuvka zastrčená. V SMS konverzácii vidím priebeh teplôt, podľa ktorého sa vždy pred príchodom na chalupu rozhodnem, kedy vzdialenú zásuvku obyčajným prezvonením zapnem a spustím tým kúrenie vďaka pripojenému ohrievaču. Nepotrebujem žiadnu Wi-Fi sieť a vďaka bežnému programu bez záväzkov (každý mesiac obdržím faktúru len so sumou, ktorú som prevolal / preesemeskoval) platím za celý tento zázrak asi euro mesačne.

Pri komplexnejšom riešení by som už uprednostnil Wi-Fi sieť. Na ňu by som napojil viacero smart zásuviek (viac radiátorov a svetiel) aj kamier. Ale to všetko treba zabezpečiť aj proti výpadku elektrického prúdu. Wi-Fi router aj kameru by som tak určite pripojil na záložný zdroj UPS za pár desiatok eur. Wi-Fi pripojenie môže ponúkať klasický káblový router alebo 3G/4G router (3G/4G modem). Ak idete zabezpečiť chalupu, počítajte tak s asi 50-eurovou investíciou do NAS, 50-eurovou investíciou do 3G modemu a pár desiatkami eur za jednotlivé smart home zariadenia.

Ak máte v danej nehnuteľnosti niekoľko zariadení od jedného seriózneho výrobcu, tak sa k tomu všetkému dostanete tiež cez jednu aplikáciu. Existujú aj komplexné riešenia (napríklad Telekom SmartHome), no firmy ako Creative či D-Link už majú tak pestrú ponuku, že si treba zvážiť, či chcete operátorovi platiť popri poskytovaní internetového pripojenia ešte aj za smart home riešenie.

Diskusia k článku:

Lucia 20.06.2017 - 23:11

Ak by senzor fungoval bezchybne, ľudia sa pomaly obídu bez drahých alarmov. Páči sa mi myšlienka, že si cez mobil napr. na dovolenke možem byt skontrolovať. No ak vypadne prúd, máme problém :)

Celá diskusia 2 príspevky