Samsung Galaxy Ace (Samsung S5830)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDostupný smartfón s 3,5'' HVGA displejom, 800 MHz procesorom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom s RDS, GPS, Wi-Fi a celkovo slušnou výbavou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 2.2,

procesor: 800 MHz, Qualcomm QCT MSM7227-1 Turbo

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 112 x 60 x 12 mm

hmotnosť: 113 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny (TFT) , dotykový (kapacitný), HVGA (320 x 480 b.), 3,5'' (89 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí ( pravdepodobne QVGA), geotagging,

pamäť: 158 MB + microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi(802,11b/g/n),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1350 mAh,

výdrž: do 420 h pohotovosti / 6 h hovoru

SAR: 0,84 W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: v predaji, okolo 280 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, pravdepodobne aj HSUPA.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

Ace je tradičný Android s HVGA displejom, relatívne rýchlym procesorom a príjemným dizajnom i spracovaním. Čo si viac priať?

Zhasnutý telefón v ruke upúta vypínačom v bočnej stene, teda v tradičnom štýle Samsungov. A to je dobre. Bočná stena obsahuje aj slot pre microSD kartu. Galaxy Ace nemá nijak špeciálnu vnútornú pamäť. Tak, ako je bočný vypínač výsadou Samsungou, ostáva mechanická spúšť aj naďalej výsadou Sony Ericssonov. Škoda. Ľavá strana obsahuje ľahko nahmatateľný ovládač hlasitosti. Dvojicu univerzálnych konektorov nájdete v hornej stene, microUSB by som radšej videl v spodnej, kde sa nachádza len mikrofón. Zadná stena je drsná, čo znižuje viditeľnosť odtlačkov prstov a zlepšuje pohodlie aj istotu držania prístroja v ruke. Pôvodné vzorky boli s lesklou zadnou stenou a som rád, že Samsung textúru zadného krytu upravil. Pod displejom sú dve dotykové tlačidlá a jedno mechanické medzi nimi. To slúži aj na rozsvietenie displeja, čo je opäť výhodou telefónov, ktoré majú aspoň jedno takéto tradičné tlačidlo pod displejom. Po rozsvietení displeja na ňom môže byť odblokovanie s rýchlou zmenou režimu na tichý alebo typický androidový odblokovací obrazec.

Po odomknutí displeja vidím tradičnú domácu obrazovku a trochu vyblednuté farby. Holt, toto nie je Galaxy S. Ale uznávam, že za tie peniaze je to výborná alternatíva. Displej je slabo čitateľný na slnku a chýba mu aj automatická regulácia jasu. Inak je to klasika. Grafika súvisí s Androidom 2.2, ktorý bol Samsungom upravený len minimálne. Pár widgetov, vylepšená horná a spodná lišta, vlastné FM rádio, prehrávač hudby...veľa tých úprav nie je. Našťastie. Položky v menu môžete ľubovoľne poprehadzovať.

Klávesnica od Samsungu nepatrí k mojim obľúbeným. Chýba jej automatická bodka pri zadaní dvoch medzier či prepnutie z režimu 123 do ABC po zadaní medzery. Všetko zachraňuje Smart Keyboard z Marketu, ktorá sa však občas opýta, či nechcete platenú verziu. Mňa to neotravuje, takže kúpe verzie PRO stále odolávam. Mimochodom, so Smart Keyboard môžete písať plynule po slovensky aj s diakritikou!

Aplikácia hodiny prináša aj jemné zobrazenie času pri posteli. V noci ešte dostatočne vidno čas aj predpoveď počasia, no neutrpí tým veľmi batéria telefónu.

Inteligentne vyhľadávanie na tradičnej klávesnici hľadá len v krstných menách, resp. počiatočných znakoch celého mena. Keďže ja mám mnoho ľudí uložených rôzne, doinštaloval som si SuperDial, presunul ho na spodnú lištu (na meisto zeleného slúchadla) a využíval radšej túto novú aplikáciu. Pozor však na počiatočnú otázku pri prvom zmeškanom hovore, že v akom progame informáciu o zmeškanom hovore otvoriť. Ak totiž zmeškaný hovor otvoríte v SuperDiale (a nastavíte mu otváranie zmeškaných hovorov), nezmizne ikona zmeškaného hovoru z hornej lišty.

Fotoaparát vyžaduje vloženú pamäťovú kartu a aspoň na 15 % nabitú batériu. Pri slabej batérii totiž dnešné Samsungy odmietajú spúšťať zábavné funkcie, čo mňa, ako používateľa, občas mimoriadne štve. Kvalita fotografií je prekvapivo dobrá a oproti môjmu eSku je tu prítomný aj LED blesk. Horšie je to so záznamom QVGA videí - nízka kvalita obrazu aj zvuku, no treba uznať, že malá je aj spotreba dát..

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,4 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 20 fps, 752 kbps; zvuk: AAC, 26 kbps; celkovo: 6 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Automatický čas nového telefónu ukazuje o hodinu menej (február). Treba vstúpiť do nastavení, zrušiť sieťový čas, nastaviť časové pásmo +1 a opäť sieťový čas potvrdiť.

Zo zábavných funkcií budete okrem fotoaparátu asi najčastejšie využívať vydarený prehrávač hudby a šikovné FM rádio s RDS a RT. To ponúka aj automatické vypnutie po zadanom čase.

Internetový prehliadač nezobrazoval flashové bannery, inak patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Komu sa nepáči, nájde v Markete viacero alternatív.

Mimochodom, z Marketu som si takmer hneď stiahol časované profily (Timed Profiles), Operu Mini a spomínanú funkciu SuperDial.

Prekvapením bola pre mňa výdrž batérie (odporúčam nainštalovať Battery Indicator z Marketu). Po štyroch dňoch pohotovostného stavu s pár hovormi klesol stav batérie na asi polovicu v oblasti so slabším signálom a zapnutým Wi-Fi len pri rozsvietenom displeji (Nastavenia - Bezdrôtové pripojenie a sieť - Nastavenie Wi-Fi - Menu - Pokročilé - Politika spánku siete Wi-Fi). Takže pri striedmom používaní sa môžete spoľahnúť na týždeň používania. Akonáhle však budete používať dátový program operátora, využívať Gmail, Gtalk a celkovo internetové služby, počítajte s 1 - 2 dňami výdrže. Klasika.

Výhody:

- celkovo pozitívny dojem z aparátu, výborný pomer cena / výkon,

- aspoň jedno mechanické tlačidlo pod displejom na jeho rozsvietenie,

- decentná a skôr pozitívna úprava OS Android 2.2 Samsungom

- prekvapivá kvalita fotografií,

- rýchle reakcie.

Nevýhody:

- slabá batéria znamená obmedzené zábavné funkcie,

- klávesnica neponúka moderné pravidlá (napr. bodka po zadaní dvoch medzier),

- inteligentné vyhľadávanie mien obmedzené len na prvé znaky mena (nie priezviska),

- nízka kvalita zaznamenaného videa,

- displej takmer nečitateľný na slnku.

Orientačná cena: 280 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung Galaxy Ace považujem za najvydarenejší mobil v danej cenovej kategórii. Zatiaľ. Rýchle reakcie, dobrá výdrž, dostatočný displej...aj keď jeho spoľahlivosť na slnku mohol Samsung doriešiť. Aceu nemám veľmi čo vyčítať, z praktického hľadiska by som naň namontoval mechanickú spúšť fotoaparátu, zvýšil kvalitu videa, displej obohatil s automatickou reguláciou jasu a bol by to snáď dokonalý 300-eurový mobil. Dizajn v štýle iPhonu 4 mi tiež celkom imponuje a tá drsná zadná stena je perfektný nápad. Dobrá práca, Samsung.

Konkurentom Galaxy Ace bude android Galaxy 551 s QWERTY klávesnicou, priamym konkurentom s podobnou výbavou aj vlastnosťami je HTC Gratia a bojovníkom v tejto cenovej kategórii je aj symbian Nokia C6-01 (bez zaostrovania a upraviteľnej softvérovej klávesnice, ale s lepším displejom). Ak hľadáte lacnejší android s výborným pomerom cena / výkon, určite si pozrite LG Optimus One alebo počkajte na lacnejšie modely zo štvorice Galaxy family predstavenej v januári.

Produktová stránka:

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.03.2011 - 12:52

ako si nadstaviť zvonenie,aby mi to zvonilo na určenú osobu inak. Blbne to,raz to zvoní ako to mám nadstavené,druhýkrát zvoní inač.Zvonenie sa mi strieda ako sa mu chce.

anonymous25.01.2011 - 17:10 Trvalý odkaz

Majo: Skoro ako u-fon :)

anonymous25.01.2011 - 17:19 Trvalý odkaz

Amy: olati sa ten mobil kupovat?

anonymous25.01.2011 - 17:48 Trvalý odkaz

lukas: škoda toho slabého rozlíšenia displeja

anonymous25.01.2011 - 18:12 Trvalý odkaz

black3r: wow.. od vyroby pretaktovany procak sa v mobile casto nevidi :D na tom vzhlade sa nemozem nezasmiat :D Btw co je nelogickeho na umiestneni audio a usb konektoru do hornej steny? usb je podla mna jedno kde je, a audio je podla mna ovela praktickejsie hore ako na boku.. obzvlast ked nemam zahnuty konektor na sluchatka (a takych vela nie je.. :)) .. na ericssonoch som ten konektor na boku neznasal..
rozlisenie displeja je uplne v pohode podla mna.. vo svojej dobe aj iphony mali taketo rozlisenie a ich vlastnikom to vobec nevadilo :D :D

Celá diskusia 493 príspevkov