Poradňa: Hľadáme seriózne smart hodinky s GPS

Pokúsili sme sa nájsť smartwatch s GPS, dotykovým displejom, odolnosťou voči vode postačujúcou aj na plávanie a čo najlepšou výdržou.

Náš víkendový seriál Poradňa je určený každému, koho trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadá špecifický mobil či príslušenstvo. Nebojte sa a napíšte napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Naša čitateľka hľadá ideálne smartwatch: "Milá redakcia Fony.sk, prosím o pomoc s výberom mojich smart hodiniek. Medzi moje požiadavky patrí vodeodolnosť (nielen sprcha, ale aj plávanie), rozpoznávanie aktivít (bicykel, turistika, lyžovanie, počet krokov a vzdialenosť), monitor spánku, pekný univerzálny náramok, GPS by mohlo byť a nadupaná baterka, ktorú treba nabíjať "raz za rok" :D. Ďakujem a prajem pekný deň."

Inteligentné príslušenstvo spárované s mobilným telefónom cez Bluetooth je stále obľúbenejšie. Platí to najmä pre jednoduchšie náramky merajúce aktivitu a počet krokov, ktoré cez deň spravíte.

Nájsť dobre vyzerajúce hodinky s väčším množstvom funkcií však už také jednoduché nie je. Najmä ak v nich chcete mať GPS a naozaj silnú batériu. Do nášho výberu sme zaradili niekoľko modelov, ktoré môžu zaujať, no zároveň úplne nevysajú vašu peňaženku.

Vyššie spomenuté požiadavky snáď najlepšie spĺňa náramok Samsung Gear Fit2 Pro. Táto verzia prišla so štandardom MIL-STD-810G, takže okrem nárazov vydrží aj kontakt s vodou pri pravidelných plaveckých aktivitách v sladkej vode alebo mori. Pre plavcov je tu nainštalovaná aj špeciálna aplikácia od firmy Speedo, ktorá by vám mala jednotlivé dĺžky odmerať čo najpresnejšie.

Gear Fit2 Pro výborne zvláda automatický odhad aktivít. Režim pre bežecký, cyklistický či iný tréning teda dokáže aktivovať bez pokynu od majiteľa. Zvládne merať tep a nechýba ani GPS. V obchodoch ho zoženiete za približne 229 eur.

A nevýhody? Jeho 200 mAh batéria vydrží 1,5-palcový Super AMOLED displej poháňať len približne dva dni. Ani vzhľad náramku nemusí vyhovovať každému. Ak chcete čo najelegantnejšie riešenie, hľadajte medzi hodinkami s kruhovým displejom. Tie najviac pripomínajú klasický ciferník.

Recenzia: Samsung Gear Fit 2 Pro - vyladený športový náramok

Samsung našťastie takýchto zástupcov vyrába hneď niekoľko. Hodinky Gear S3 Classic alebo Frontier stoja 330 až 360 eur. Jedny majú jednoduchší vzhľad, druhé naopak robustnejší a športovejší. Ich základné parametre, rozmery 1,3-palcový displej, rozlíšenie i 380 mAh batéria sú rovnaké.

Operačný systém Tizen ovládate dotykmi alebo otáčaním kruhovej lunety okolo ciferníka. Odolajú vode i prachu (IP68), majú snímač tepu, GPS, barometer kvôli výškomeru a nabíjanie cez špeciálnu stanicu. Náš kolega Richard ich používal dlhodobo. Pri aktívnom využívaní a pripojení k smartfónu ani tu výdrž neprekvapí, rátajte s dvomi až tromi dňami prevádzky. Zobrazovanie notifikácií a upozorňovanie na hovory však zvládajú perfektne.

Recenzia: Samsung Gear S3 Frontier - tri pohľady na jedny hodinky

Spomenúť môžeme tiež verziu Gear Sport, ktorá je síce menšia a má slabšiu batériu, no vynahradiť to môže priaznivejšia cena na úrovni 309 eur, športovejší vzhľad a vyššia odolnosť.

Našim favoritom budú hodinky Garmin Vivoactive 3. Stoja podobných 329 eur, dobre vyzerajú a všetkých svojich konkurentov porazia výdržou na jedno nabitie. Výrobca uvádza až 7 dní, pri neustálom využívaní GPS zas 13 hodín. Displej má síce horšie rozlíšenie (240 x 240 b.), no pri meraní tréningov alebo zobrazovaní upozornení z mobilu to príliš prekážať nemusí.

Okrem sledovania aktivít, spánku a cvičení sa môžete spoľahnúť na tepový senzor či niekoľko predvolených plaveckých profilov. Ich uzavretý operačný systém za slabinu nepovažujeme, kedže pohodlne zvládne pripojenie k Androidu aj iOS a ponuka zmysluplných aplikácií pre Tizen či Android Wear je aj tak stále veľkým sklamaním.

Majitelia Huaweiov by však mali spozornieť, synchronizácia cez aplikáciu Connect Mobile aktuálne na viacerých modeloch nefunguje. Výrobca samozrejme pracuje na riešení celej situácie.

Majitelia iPhonov sa budú určite obzerať aj po výborne vybavených Apple Watch. Zvládnu zobrazovanie notifikácií aj sledovanie aktivít. V tomto prípade budú mať zmysel aj používateľom nainštalované aplikácie pre takmer všetky druhy športov. Mínusom je opäť len výdrž, ktorá ledva prekročí jeden deň. Naopak, ich dizajn je zrejme najvydarenejší.

Ženy s menším zápästím môže zaujať 38-milimetrová verzia aktuálnych a zatiaľ najvýkonnejších Apple Watch Series 3. Oficiálne stojí 369 eur, čo od vyššie spomenutých konkurentov nemusí byť až tak ďaleko. Na mužskej ruke však budú určite vyzerať smiešne. Za väčší 42 mm variant si pripravte štyri stovky.

Prvej generácii by sa naša čitateľka mala vyhnúť, tá totiž ešte nezvládala ponorenie pod vodu. Nástupcu označením Series 2 Apple s príchodom aktuálnej generácie predávať prestal, ale napríklad na webe iStores ju ešte v 38 mm verzii Nike+ nájdete. Za bezkonkurenčných 279 eur. Rátajte však s tým, že ich procesor bude o trošku pomalší.

Recenzia: Apple Watch - ani po roku a zlacnení mi nedávajú zmysel

Ponuka šikovných inteligentných hodiniek s dotykovým displejom je teda pomerne široká. Garmin z nej vytŕča najdlhšou výdržou, Samsung rôznorodou ponukou modelov a Apple funkciami. Bohužiaľ, určenými len pre majiteľov iPhonov.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

dzulio 20.01.2018 - 12:02

Fénix 3 HR

martian20.01.2018 - 13:34 Trvalý odkaz

Uz asi pol roka riesim podobnu dilemu a do uzsieho vyberu sa dostali Samsung Gear S3 Frontier a Garmin Fenix 3 (HR Sapphire).
S3 su viac smart a urcite by boli lepsie prepojene s mojim Note. Ale na druhu stranu vydrz baterie...
Fenix 3 ma zasa lepsiu vydrz, no menej smart funkcii. Aj ked som videl video, ze sa tam da dat "plnohodnotna" navigacia. Tiez som videl zmienky o problemoch s GPS.
Nedavno sa objavili zmienky o Amazefit 2. Asi pockam na nejaky ich realny test a potom uvidim.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy20.01.2018 - 14:03 Trvalý odkaz

Treba si uvedomiť co z tých super smart funkcií človek bude aj používať. Garminy som cca rok používal a mozem povedat ze fungujú výborne a nikdy som nemal problem s prepojením s telefonmi. Notifikácie fungovali na 1 rovnako tak displej, baterka a aj GPS. Na druhu stranu ovládanie pomocou tlacitok je dosť kostrbate a prečítať si sms alebo mail je natoľko zdĺhavé že som radšej vytiahol telefon. Pre mňa najväčšia nevýhoda pri garmine že sa nedali zablokovať tlačítka a vzdy ked som ohol zápästie tak som niečo stlačil. Kvôli tomu nakoniec aj išli z domu. Momentálne používam hybridy od fossil a tiež to nie je to prave orechové :)
Ja rozmýšľam nad misfit vapor len tie treba kazdy den nabíjať :)

martian20.01.2018 - 15:29 Trvalý odkaz

No prave. Mam obavy, ze ma chytil len nejaky hype okolo smart funkcii a realne vyuzitie by bolo minimalne. :-)
Zaujal ma este naramok Healbe Gobe 2. Ten by bol asi top z hladiska sledovania a statistik. Len zasa nabijanie...

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy20.01.2018 - 15:49 Trvalý odkaz

Zabudni na navigáciu a podobne hlúposti.
Osobne by som povedal ze aplikácia k hodinkam je dôležitejšia ako samotné hodinky.

Celá diskusia 25 príspevkov