Dilema: Samsung Galaxy S9+ vs. Galaxy Note 8

Oba modely kórejského výrobcu odlišuje pár detailov. Rozmery, displej aj ceny majú takmer rovnaké. Kartami zamieša batéria, úložisko, vylepšený fotoaparát alebo dotykové pero.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Predstavenie nového modelu mohlo fanúšikom kórejského Samsungu poriadne zamotať hlavu. Oplatí sa dať prednosť Galaxy S9+, alebo vám Galaxy Note 8 dokáže stále ponúknuť o niečo viac?

Rozhodovanie nemusí byť jednoduché, oba smartfóny totiž majú veľa spoločného. Displeje s QHD+ rozlíšením a pomerom strán 18,5:9, výborným HDR (pokiaľ zoženiete takýto obsah z YouTube alebo v podobe podporovaných filmov) aj operačnú pamäť s veľkosťou 6 GB.

Zanedbateľne väčší Note 8 (+0,1'' na displeji) sa oproti 6,2-palcovému Galaxy S9+ o niečo horšie drží v ruke, no ponúkne dotykové pero s funkciami navyše. Je praktické najmä pri práci s množstvom textu alebo tonami screenshotov, ktoré potrebujete orezávať a doplňovať rukou písanými poznámkami.

Ich hmotnosť je prakticky rovnaká. Oba ponúkajú vodeodolnosť s certifikáciou IP68, bezdrôtové aj rýchle nabíjanie cez USB-C a odomykanie tvárou, skenom očnej dúhovky alebo odtlačkom prsta. Galaxy S9+ však dokáže odomknutie tvárou a dúhovkami spojiť.

Novší Galaxy S9+ má tiež čítačku odtlačkov v zadnej stene umiestnenú o čosi rozumnejšie. Pod šošovkami objektívov. Ak tomu pridáva kvalitné a hlasné stereo reproduktory, po ktorých sme v portfóliu Samsungu volali už dávno. Vďaka absencii pera sa našlo miesto pre väčšiu 3500 mAh batériu (+200 mAh).

Je len na vás, či využijete jeho rýchlejší procesor. Myslíme si, že bežný používateľ rozdiely v práci so systémom len ťažko postrehne. Aktualizácia na Android 8.0 Oreo už majiteľom Note 8 klope na dvere, takže softvérový náskok S9+ by mal trvať len pár dní, maximálne týždňov po oficiálnom štarte predaja.

Najťažšie rozhodovanie nastane pri fotoaparátoch. V oboch prípadoch sú dva, pričom sekundárne objektívy so svetelnosťou f/2.4 ponúkajú 2-násobné optické priblíženie. Vďaka nemu môžete využívať aj softvérové rozostrovanie pozadia.

Samsung Galaxy S9+ sa dočkal podstatných zmien na základnom objektíve. Namiesto klasickej clony f/1.7 má možnosť prepínať medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4. Jedna z krajných hodnôt by teoreticky mala ponúknuť ešte lepšie nočné zábery než z Note 8, druhá naopak snímanie krajiniek a scenérií, kde má byť zaostrené na čo najviac objektov naraz.

O to väčšie však bolo naše prekvapenie, keď sme v článku Takto fotí Samsung Galaxy S9+ zistili, že automatika v základnom režime tvrdošijne využíva clonu f/2.4 (oproti f/1.7 na Note 8) a objektív odcloní naozaj až v noci. Kým cez deň sú zábery z Note 8 takmer rovnaké, s ubúdajúcim svetlom začne mať novinka navrch.

Lepší hardvér S9+ vám navyše umožní nahrávať 4K videá s pôsobivými 60 snímkami za sekundu, alebo spomalené HD videá s 960 fps. Note 8 si bude musieť vystačiť s 4K pri 30 fps alebo Full HD pri 60 fps. Predné zaostrujúce kamery nad displejom sú v oboch prípadoch rovnaké, teda ak si nepotrpíte na kópie animoji z iPhonu X.

A čo cena? Základná 64 GB verzia Samsungu Galaxy S9+ stojí 949 eur. Záujemca o top model si môže priplatiť za 256 GB variant, ktorý mu z peňaženky zoberie 1049 eur. Ak chcete dual SIM s čo najväčším úložiskom, nemáte nad čím uvažovať.

Note 8 zoženiete len v 64 GB verzii (k vyšším hodnotám sa dopracujete až po vložení microSD karty) za 999 eur.

Oba mobily k sebe majú na prvý pohľad veľmi blízko, takže chybu nespravíte ani jedným z nich. Po detailnejšom skúmaní nedávno recenzovaný Galaxy S9+ získa body navyše. Síce malé, ale bude ich hneď niekoľko: stereo zvuk pri sledovaní videí, rýchlejší procesor, väčšia batéria a novšie fotoaparáty, pri ktorých je hlavným bonusom nahrávanie 4K 60 fps aj spomalených videí a krajšie nočné zábery. Dokonca za menej peňazí.

Galaxy Note 8 má význam len pre fanúšikov dotykového pera a menej zahnutého displeja. Zároveň si však myslíme, že súčasní majitelia vlaňajšieho top modelu môžu ešte minimálne rok spokojne spávať a na možnosť zmeny ani nepomyslieť. Jeho recenziu si môžete prečítať tu.

Druhý pohľad kolegu Tomáša, ktorý má bohaté skúsenosti s obomi modelmi:

"Galaxy S9+ má väčšie zahnutie displeja, čo nemusí vyhovovať každému. Rohy zariadenia sú zas oblejšie a lepšie sa preto drží v ruke. Hneď po rozbalení má Android 8.0 Oreo a Project Treble, aktualizácie doň by teda v budúcnosti mali prichádzať skôr. Predchádzajúca S8-čka sa totiž nevyhla istým problémom. Skener dúhovky aj tváre môžete na Galaxy S9 využívať naraz, na Note si treba vybrať jedno alebo druhé.

Pero pribalené ku Galaxy Note je samozrejme veľkou výhodou, ak ho budete používať. Výdrž batérie staršieho modelu je však horšia a práve kvôli výdrži a stereo reprodukcii zvukov by som dal ja osobne prednosť S9+."

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Marek 19.03.2018 - 10:38

Prepacte ze sa tu prizivujem ale tiez potrebujem poradit ohladom nmojho nastupcu za galaxy s7.Vo vybere mam Galaxy s9,Lg v30,Pixel 2 xl,Huawei mate 10 pro.Kazdy telefon ma nieco do seba a nieco co sa mi nepaci alebo skor obavam.Favori bol Pixel ale bojim sa pociatocnych problemov s displejom.Paci sa mi stereo,cisty android.Lg je fajn rozmermy a vahou,plus vybavou a jack 3.5mm.Bojim sa ale znacky ako takej nakolko s jej produktmi som mal zle skusenosti avsak neislo o telefony.Huawei je fajn ale mal som kratko p10,ktory ma momentalne priatelka a aktualizacie za skoro rok ziadne.A nakoniec Samsung.Pride mi ako naj univerzal a vaznu vyhradu k nemu nemam.Az na cenu ale ta je pri novinke pochopitelna.Co by ste si vybrali vy?

Tomas19.03.2018 - 10:49 Trvalý odkaz

Po prve. Ak chces S-pen, ber Note. Ak S-pen nepotrebujes, tak ber S9. Tu naozaj nie je nad cim rozmyslat.

Muculik, displeja u Pixelu by som sa nebal. Vsetky jeho "problemy" boli dost nafuknute. Ano, nie je to sice najlepsi displej na trhu, ale ja by som to za deal breaker nepovazoval.

Borland19.03.2018 - 13:07 Trvalý odkaz

Ja mám ale pocit, že Note8 vo výbere nemal. Čo mi je čudné, lebo vo výbere mal aj Pixel 2XL. Pokiaľ by sme sa bavili o výbere medzi S9+ a Note8, tak v súčasnej cenovej hladine Note8 (700€) ide o lepšiu voľbu. Ako druhú možnosť by som určite uvažoval LG V30.

Tomas19.03.2018 - 13:54 Trvalý odkaz

Note 8 je v nadpise, resp. v povodnom clanku, kde je sa citatel rozhoduje medzi Note 8 a S9+. Potom som len Muculikovi povedal moj nazor na displej Pixelu.

martian19.03.2018 - 15:22 Trvalý odkaz

S Pen je skvela vec, ak ma pren clovek vyuzitie. Vyuzivam ho hlavne na pisanie poznamok, skvele nahradil poznamkovy blok na stretnuti s klientom. Lepsie sa s nim robia vyrezy pri skenovani dokumentov, dopisovani a pripisovani poznamok do fotografii, skenov, ... A velmi navykova funkcia "preklad".
Pri Note 8 ma dost sklamala kvalita fotografii pri slabsom svetle. Bez blesku sa mi softverova korekcia zda az prilis silna. Vo videu su aj zvlastne hybajuce sa artefakty na pomedzi svetla a tiena. Ked som to skusal v pivnici, pri 60W ziarovke, tak to posobilo ako specialne efekty z hororu. :)
Vo vsetko ostatnom bude S9 asi lepsia. :)
Nebyt S Pen, tak by som asi zvolil tiez radsej S9, 4K60FPS je dost velke lakadlo. A snad sa dockame aj my, s Equinox procesorom, mohli by to dat az 120FPS. :)

Este k odomykaniu telefonu ... chcel som byt moderny a stylovy a pouzivat skener sietnice. Asi po tyzdni ma to prestalo bavit, neustale hladat spravnu polohu. "Sken" tvare sa asi zatial nevyrovna rieseniu od Apple, takze by som zostal aj nadalej pri citacke odtlacku.

Celá diskusia 8 príspevkov