Poradňa: Majú smartfóny s 2-násobným priblížením zmysel?

Nášho čitateľa zaujali smartfóny, ktoré ponúkajú druhý objektív s vyššou ohniskovou vzdialenosťou. Má takéto optické priblíženie a zoomovanie zmyslel, alebo ide len o marketigový ťah?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa napísať do našej víkendovej rubriky. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku. V našom diskusnom fóre sa možno dočkáte odpovede ešte skôr.

Čitateľ Juraj sa pýta: "Ahojte, riešim dilemu, či sa oplatí vymeniť Samsung S8+ za nejaký najnovší mobil, ktorý má 2x až 3x optický zoom, keďže zoom je pre mňa veľmi dôležitá súčasť fotenia.

Naozaj je ten optický zoom len tak trochu marketingový ťah? Vraj je pri zoom objektíve menší snímač. Ako je to vlastne s kvalitou fotiek pri zoome? Skúšal som pár fotiek 2x optického zoomu na Note 8 a oproti digitálnemu zoomu som som nepostrehol nejaký zasadný rozdiel. Poradíte? Stačí na zhruba 2- až 3-násobné priblíženie digitálny zoom, alebo už treba optický?"

Výrobcovia stále skúšajú niečo nové a hitom posledných mesiacov sa stali duálne zadné fotoaparáty. Sekundárny objektív zvykli smartfóny využívať hlavne na softvérové rozostrovanie pozadia, LG potom stavilo na širokouhlý objektív a Apple či Samsung začali experimentovať s teleobjektívmi. Neskôr sa samozrejme pridali aj ďalší.

Zovšeobecniť náš názor na duálne fotoaparáty, najmä tie so "zoomom", nie je jednoduché. Každý model ich totiž využíva trochu inak. Niekedy ponúknu aj optickú stabilizáciu, inokedy nie. Líši sa svetelnosť objektívov, kvalita čipov pod nimi aj nastavenie softvéru pri prepínaní medzi základným a tele objektívom.

Presné nemusí byť ani ich označenie. Posledným a najznámejším mobilom, ktorý umožňoval plnohodnotné optické zoomovanie plynulou zmenou ohniskovej vzdialenosti objektívu bol podľa nás Samsung Galaxy K zoom. Ak viete o ďalších, napíšte nám v diskusii pod článkom.

iPhony 7 Plus a 8 Plus, iPhone X, Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+ alebo Note 8 namiesto toho ponúkajú základný a sekundárny fotoaparát s väčšou, no stále fixnou ohniskovou vzdialenosťou.

Obraz teda bude buď normálny alebo 2-násobne priblížený, v prípade Huaweiu P20 Pro dokonca 3-násobne. Ak budete chcieť niečo medzi (2-násobne zväčšený objekt bude už príliš blízko) použije sa základný objektív a softvérový výrez (digitálne priblíženie) rovnako, ako keby ste fotografiu orezali v počítači. Z 12-megapixelového záberu vám tak razom zostane len menej kvalitná snímka.

iPhony sa pre digitálne zväčšenie záberu namiesto využitia teleobjektívu často rozhodnú aj automaticky v horších svetelných podmienkach. Teleobjektívy totiž mávajú nižšiu svetelnosť (číslo označené ako f/2.4 či f2.6) a čipy spracovávajúce obraz pod nimi bývajú menšie. S prichádzajúcim večerom a v noci teda kvalita záberov rýchlo klesá a nastupuje šum.

Dôvody sú čisto technologické - do tenučkého tela súčasných smartfónov sa totiž rovnako svetelný (dostatočne veľký) teleobjektív s podobne veľkým čipom ako pri použití klasického objektívu nezmestí. Menší čip zas automaticky zachytí menej svetla.

Dvojnásobné či trojnásobné zväčšenie nie je ani nijako extrémne veľa, pri kompozícii a fotografovaní vzdialenejších objektov preto mobilnému fotografovi nemusí vôbec pomôcť a bez optickej stabilizácie budete pre ostrý záber v tmavších podmienkach potrebovať naozaj pevnú ruku či statív. Kompaktné digitálne fotoaparáty bežne ponúkajú 8x priblíženie s optickou stabilizáciou a vymeniteľné teleobjektívy ohniskové vzdialenosti až do 300 mm. Pre porovnanie, 3x priblíženie teleobjektívu Huaweiu P20 Pro sa rovná len 83 mm po prepočte na kinofilm.

V redakcii teda využitie sekundárnych teleobjektívov v smartfónoch vidíme skôr pri zachytávaní momentiek, kedy chcete priečelie obchodu zachyteného narýchlo cez ulicu poslať známemu cez Messenger, prípadne pri snímaní s rozmazaným pozadím v režimoch portrét, bokeh či dynamické rozostrenie a podobne.

Teleobjektívy s vyššou ohniskovou vzdialenosťou a prirodzene vyšším clonovým číslom tiež môžu ponechať pekne a prirodzene rozostrené pozadie napríklad pri fotografovaní kvetov (makro).

Z Jurajovej otázky cítime, že plánuje priblíženie využívať naozaj často a na trochu profesionálnejšie pokusy. V tomto prípade by mu zrejme kvalitnejší kompaktný fotoaparát alebo dokonca zrkadlovka s plynule meniteľnou ohniskovou vzdialenosťou, stabilizáciou a vyššou svetelnosťou objektívu otvorili oveľa viac možností. Novšie modely často ponúkajú aj Wi-Fi pre rýchly presun záberov do mobilu na ďalšie spracovanie alebo zdieľanie.

No a ak potrebujete fotografovať napríklad slajdy z prezentácií či poznámky zo školskej tabule, vhodná môže byť aj niektorá z Xperií od Sony s 19 Mpix respektíve 23 Mpix fotoaparátom alebo spomínaný P20 Pro s jeho 40 Mpix režimom. Pri nich môžete fotografie zachytené zo zadných stoličiek jednoducho orezať a stále uvidíte dostatočne veľa detailov na jednoduché rozpoznanie textu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter 24.06.2018 - 11:54

Prikladám pár fotiek z Huawei 20 pro. Prvá fotka bez zoom, druhá 3 krát optický,tretia 5 krát hybridný a štvrtá 10 krát softvérový zoom. https://imgur.com/eD0hpC0 https://imgur.com/a/TLrVc45 https://imgur.com/a/F1fFuRy https://imgur.com/a/tY8KPpI https://imgur.com/a/dME8aTK

Tomas24.06.2018 - 12:03 Trvalý odkaz

Jediny fon so zoomom, ktory ma zmysel je P20 pro. Ostatne su s ich 2-nasobnym priblizenim oproti P20 pro doslova smiesne. Ale keby si mam vybrat, ovela radsej by som na mieste zoomu videl sirokouhly fotak ako ma LG.

Peter24.06.2018 - 12:43 Trvalý odkaz

Merrick:mal som lg g5 aj lg g6 a používal som dosť často širokouhlý snímač ale kvalita hlavne pri g6 bola dosť slabá. Keď to porovnám z 20 pro tak priblíženie využívam ďaleko viac ako širokouhlé snímky na lg. Možno príde ďalší model ktorý bude mať aj zoom aj širokouhlý snímač ;-)

Celá diskusia 3 príspevky