Nokia E6

SKÚSENOSTI majiteľaTelefón klasickej konštrukcie s QWERTY klávesnicou, dotykovým 2,46'' VGA displejom, OS Symbian Anna, 8 Mpix fotoaparátom, Wi-Fi, GPS, 3,5 mm jackom a silnou batériou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

PRVÝ KONTAKT: Nokia E6

GALÉRIA: Nokia E6

FÓRUM: Aparáty so Symbianom S60, S80

Prečítajte si skúsenosti Michaely Ivančíkovej.

Úvod

Prvý smartfón, ktorý som mala bola Nokia 6120 classic so Symbianom. So záujmom sledujem vývoj tohto operačného systému počas niekoľkých rokov. Symbian mi však vyhovoval len dovtedy, kým som nepoznala nič iné. Nie som zarytý symbianista, práve naopak, vyskúšala som už veľa mobilných telefónov s rôznymi operačnými systémami ako Windows Mobile, Android, iOS či Windows Phone 7.

No ako sekundárny telefón používam Nokiu E71 už dva roky. Najmä kvôli perfektnej klávesnici a jej predinštalovanému slovníku. Symbian sa s dotykovými mobilmi príliš "nekamarátil", teda aspoň doteraz. Zlepšením bol síce aj Symbian^3, no až Anna mala byť prevratom pre dotykové obrazovky. Preto som na ňu bola poriadne zvedavá.

Konštrukcia

V tomto smere nie je E6-tke čo vytknúť. Všetko sedí presne tam, kde má. Zadný kovový kryt drží pevne. Otvára sa jednoduchým posunutím poistky nadol. Predná strana je pomerne lesklá, vidieť tam odtlačky prstov. No nie je to horšie ako na iných dotykových telefónoch. V ruke sa drží pohodlne, neprekáža ani to, že v porovnaní s Nokiou E71 je trochu širšia. Kvôli použitým materiálom je dosť klzká, takže pár krát sa mi takmer vyšmykla z ruky.

Zadnej strane by sa zišiel kryt s drsnejším povrchom. Hmotnosť je niekde v strede, vrecko nezaťaží, no viete, že ju tam máte. Mnohí určite ocenia, že slot pre pamäťovú kartu sa nachádza v hornej stene a nie pod batériou. To však už neplatí pre SIM kartu.

Plus: luxusný vzhľad, kvalitné spracovanie, slot pre pamäťovú kartu sa nenachádza pod batériou

Mínus: lesklá predná strana, klzkosť (občasné vykĺznutie z ruky)

Displej

Tento telefón sa pýši veľmi jemným displejom s peknými farbami. Nie sú príliš výrazné, ale ani vyblednuté. Avšak kvôli použitému rozlíšeniu som mala problém s niektorými aplikáciami, ktoré sa nezobrazovali správne. Napr. zohnať nejakú peknú tému, ktorá by bola vhodná pre tento displej bolo ako hľadať ihlu v kope sena.

Maximálny počet úvodných displejov je päť, čo mi vyhovuje. Rada si totiž aplikácie triedim a tak som mala jeden displej vyhradený na zábavu, ďalší na prácu, na spravovanie telefónu, komunikáciu a podobne. Keď však z menu stlačíte tlačidlo "domček" vyhodí vás na hlavný displej, ktorý je prvý. Uvítala by som, keby to bol ten prostredný (podobne ako pri modeloch značky HTC), aby sa dalo rýchlejšie dostať k ostatným. Príjemným prekvapením bolo, že na každú obrazovku som si mohla dať iné pozadie.

Widgety boli veľké, na jednu obrazovku sa zmestili len tri. Preto som radšej používala widget "skratky", kde som mohla mať štyri odkazy na aplikácie alebo internetové záložky. Prekážalo mi však, že ak som nevyužila všetky štyri miesta na skratky, tak na displeji ostala sivá nevyužitá ikonka. Radšej by som tam mala prázdne miesto.

Tiež je škoda, že tri widgety (hodiny s dátumom, profily a widget zmeškaných udalostí) sa zobrazovali na každej obrazovke. Hodiny by som radšej presunula niekam na kraj displeja a ostatné z týchto widgetov by mohli ostať len na hlavnej obrazovke. Takto zbytočne zabrali miesto. Ocenila som, že widget, ktorý poukazoval na zmeškané udalosti nezmizol ani po jeho prečítaní. Aspoň som tak nezabudla zavolať na zmeškaný hovor, aj keď som si upozornenie o ňom prečítala už skôr.

Plus: pekný jemný displej, päť úvodných obrazoviek, widget zmeškaných udalostí nezmizne hneď po prečítaní

Mínus: niektoré aplikácie sa nezobrazovali správne, hlavný displej nie je prostredný, ale prvý, nedoriešené widgety, hodiny ako šetrič displeja po čase zhasnú.

Ovládanie

S dotykovou Nokiou, ktorá by sa mi dobre ovládala som sa predtým nestretla. Som rada, že pri E6-tke môžem povedať opak. Odozvy boli na Nokiu pomerne rýchle, a čo ma najviac teší, s dotykovým ovládaním som nemala problém. A to som v tejto oblasti dosť náročná. Aj keď sa občas stávalo, že na danú aplikáciu som musela kliknúť dvakrát, pretože na prvýkrát ju neotvorilo. No to sa stáva aj na iných telefónoch.

Telefón sa ovládal úplne pohodlne aj jednou rukou. Konečne som mohla napísať SMS-ku aj pri behu na autobus. S QWERTZ klávesnicou som bola takisto nadmieru spokojná. Preklepy som robila minimálne. Zamrzí však, že kombinácia dotyku s hardvérovou klávesnicou nie je ešte doladené úplne do detailov. V niektorých aplikáciách mi napr. nefungovalo pár tlačidiel z klávesnice, niekde tlačidlo "enter" neslúžilo na potvrdzovanie, nereagovalo a podobne.

Potešilo, že tlačidlá pod displejom ostali hardvérové, no kontextové tlačidlá sú už dotykové, čo spôsobilo aj občasný preklep. Okrem toho som si ich často mýlila, keďže oproti E71-tke majú vymenenú pozíciu. Chýbalo mi aj tlačidlo "späť". Napriek dotykovej obrazovke som značnú časť práce na mobilnom telefóne vykonávala pomocou štvorsmerového tlačidla. Nielen zvyk, ale občas aj nutnosť, keďže niekedy trafiť sa na presné miesto bolo skutočné umenie.

Nokia ani pri E6-tke nezabudla na zopár praktických vychytávok, na ktoré sme zvyknutí už z predchádzajúcich modelov. Napr. stíšenie prichádzajúceho hovoru obrátením telefónu nadol alebo, že stredné tlačidlo medzi ovládaním hlasitosti slúži na hlasové povely. Dá sa ním nielen vytočiť kontakt, ale aj zmeniť profil či otvoriť aplikáciu. Pod ním sa nachádza posuvník, ktorý odblokuje a zablokuje obrazovku a klávesnicu. Ak ho podržíte dlhšie, aktivuje sa svietidlo (blesk v zadnej stene). Veľmi praktická vec, svieti skutočne silne ako baterka. Samozrejme nechýba ani inteligentné vyhľadávanie kontaktov priamo z úvodného displeja.

Plus: konečne u Nokie dobre reagujúci displej na dotyk, hardwérová QWERTZ klávesnica, šikovné svietidlo, stíšenie prichádzajúceho hovoru obrátením telefónu nadol, inteligentné vyhľadávanie

Mínus: nedoladená kombinácia dotyku s klávesnicou, občas sa aplikácia po kliknutí neotvorila, dotykové kontextové tlačidlá, chýba tlačidlo "späť"

Médiá

Fotoaparát je podľa mňa kvalitný, škoda len chýbajúceho automtického zaostrovania. Nie je to síce multimediálny mobil, ale prečo pri jeho navrhovaní nemysleli na to, že jeho prioritná skupina, teda podnikatelia, často potrebujú fotiť materiály do práce, prípadne vizitky? Ale s fotkami ako takými som bola veľmi spokojná. Nechýba ani možnosť dodatočnej úpravy snímok. Pozitívne prekvapil aj pri fotení vo večerných podmienkach. Chýbala mi však hardvérová spúšť.

Keď som prvýkrát natáčala video, ostala som takmer v nemom úžase. Úplne bez kociek a tak čisté som naposledy videla len na najnovšom iPhone. Určite má na tom zásluhu aj najlepší digitálny zoom na trhu, keď sa po priblížení obraz doostrí a HD kvalita. No pri zhoršených podmienkach je aj napriek použitiu blesku trochu "kockaté". Natáčanie sa dá prerušiť a pokračovať. Zvuk pri natáčaní videa je lepší, než pri nahrávači hlasu. Tam je plechový a ťažšie zrozumiteľný.

Galéria konečne netriedi na videá a fotografie, všetko zobrazuje v jednom priečinku. Listovanie v nej je rýchle a plynulé. Snímky sa dajú triediť do albumov, môžete im pridávať aj rôzne štítky. Funguje tu aj približovanie pomocou dvoch prstov.

Hudobný prehrávač triedi skladby klasicky, podľa albumov, žánrov a podobne. Sklamal ma však Hudobný obchod. V Ovi Store nie je pre Slovensko žiadna skladba. Zvuk pri prehrávaní cez reproduktor nie je nič extra, ale je počúvateľný. Pribalené slúchadlá sú priemernej kvality, no vďaka 3,5mm jacku mi to nevadilo.

Internetový prehliadač je stále otrasný. Spomalený a nereagoval veľmi dobre. Bola som rada aspoň za to, že aj tu fungovalo približovanie a oddiaľovanie pomocou dvoch prstov. A konečne sa naučil, že pri surfovaní je možnosť mať otvorených viacero okien nevyhnutnosťou. Chýbala mi tu stavová lišta so zobrazovaním hodín. Tiež mi vadilo, že keď som chcela zadať novú adresu musela som rolovať po stránke až hore. Aj to, že záložky na domácej obrazovke nemajú mená ani ikonku. Ak ich teda máte viacero, je umenie si zapamätať, ktorá je ktorá.

Plus: skvelé video, 3,5mm jack, zabudovaný správca súborov a aplikácií

Mínus: absencia autofókusu a hardvérovej spúšte, nekvalitný nahrávač hlasu, internetový

prehliadač

Konektivita

Stabilita Wi-Fi je pomerne dobrá, no v porovnaní s Motorolou Flipout je na tom Nokia E6 horšie. Do siete sa pripojí automaticky. Bezplatné Ovi Mapy sú určite plus. Satelity vyhľadalo rýchlo do niekoľkých sekúnd, dokonca aj keď som sa nachádzala v budove. Lokalizácia bola presná, dokonca pri popisnom čísle domu sa pomýlila len o jedno číslo.

Výdrž

Z výdrže som ostala riadne sklamaná. Nokia deklaruje priam až neuveriteľnú dobu pohotovosti, no mne pri bežnom zaťažení - pár telefonátov denne, prehliadanie webu asi dve hodiny, push mail, zapnutá Wi-Fi a občas hudba vydržala jeden deň. Pri menšom využívaní aj deň a pol. Teda asi rovnako ako androidy. Nie som človek, ktorý by sa obmedzoval a na mobilnom telefóne mám stále zapnutý režim 3G a nesťahujem ani jas na minimum.

Keď som však začala odinštalovávať aplikácie a dávať si z obrazoviek widgety preč, zistila som, že výdrž sa mi zvyšuje. Dokonca som sa dostala aj na dva dni. Takže kto chce dobrú výdrž, nemal by si upravovať displeje a niečo na ne pridávať. No je tu potom na mieste otázka, či vám dlhšia výdrž za to stojí. Veď možnosť widgetov a úprava úvodných obrazoviek podľa mojich potrieb sa mi zdal najväčší posun vpred.

Systém

Symbian Anna má krajšie, oblejšie ikonky než predchodca. Viem, že to nie je až také podstatné, ale mne sa s ním vďaka tomu hneď lepšie pracovalo. Systém je svižný, aj keď občas sa "rotujúce koliesko" objavilo. V priebehu dvoch týždňov mi nezamrzol, no raz mi obrazovka prestala reagovať na dotyk. Prekvapilo ma, že po vložení SIM karty odo mňa pýtalo prihlásenie na Ovi účet, ktorý som si kvôli tomu musela založiť. V podstate je to ako pri Androide, kde je nutnosťou Google účet. Pri používaní telefónu som viac krát ocenila službu My Nokia, ktorá pri prvom otvorení služby či aplikácie ukázala tipy, ako ju čo najlepšie využiť. Šikovné najmä pre začiatočníkov.

Ďalšou praktickou možnosťou bolo, že keď som potrebovala šetriť batériu, jednoducho som klikla na jej ikonku a zapla šetrič batérie. Tým sa sám znížil jas a pod. Sklamalo ma, že tzv. "dýchanie" bolo veľmi slabé, takmer neviditeľné. Nielen cez deň, ale aj večer sa dalo rozoznať len pri sústredenom pohľade na telefón.

Plus: Symbian Anna, rýchle reakcie, tipy na ovládanie, režim šetrenia batérie

Mínus: "dýchanie" takmer nevidieť

Aplikácie

Kvôli použitému typu displeja bolo množstvo aplikácií obmedzené. Celkovo Ovi Store považujem za veľké mínus systému. Veľmi malý výber všetkého. Symbian má prácu s nainštalovanými aplikáciami dobre vyriešenú. Dajú sa jednoducho spravovať aj ukončiť. Výhodou vyzerá byť aj ponuka dať miniaplikácie na úvodnych displejoch do režimu off-line. Widgety na obrazovke sa síce neaktualizujú, ale aplikácie bežia na pozadí a aktualizujú informácie v mobile. Napr. widget e-mailu zobrazuje len posledné prijaté správy, no v skutočnosti aplikácia funguje aj naďalej on-line a správy sa prijímajú aj naďalej, len vás na to telefón neupozorní. Naozaj nevidím zmysel v takomto nastavení.

Vstavaný e-mail sa mi celkom pozdával. V podstate mal funkcie, aké poznáme aj z Google mailu. Páčilo sa mi, že medzi otvorenými správami sa dalo jednoducho a efektne listovať. Občas však e-maily chodili až po dlhšom čase. Praktické bolo, že kontrola schránky sa dala nastaviť na určité intervaly.

Aplikácia QuickOffice fungovala výborne, pracovalo sa v nej jednoducho. Spokojnosť. Na vstavaný slovník v Nokiách radu E nedám dopustiť. Vlastne kvôli tomu sa odmietam vzdať mojej E71-tky. No E6 s ním má problém. Najprv sa nedali nainštalovať ďalšie jazyky. Na príčine bol vykonaný Hard Reset. Bolo nutné urobiť nanovo aktualizáciu softvéru. Problémy ale pretrvávajú, napr. v tejto aplikácií nefunguje správne štvorsmerové tlačidlo, nedokáže reprodukovať francúzsku výslovnosť a pod. Trocha sklamanie.

Poznámky používam na telefóne často a tu mi chýbala možnosť dať si konkrétnu poznámku na plochu.

Mať na výber prednastavených niekoľko profilov je užitočné, možnosť ich načasovania tiež. Ale ak by sme šli až do dokonalosti, vyhovovalo by mi, keby sa daný profil dal načasovať na pravidelné intervaly a opakovane, nielen jednorázovo. Napr. od pondelka do piatku od 8:00 do 15:00 profil práca, škola a pod. V noci zasa tichý.

Sociálnym sieťam nemám čo vytknúť, v podstate sú také isté ako bývajú aj na androidoch. Zabudované YouTube mi nevyhovovalo vôbec. Aplikácia vyzerala akoby ste v internetovom prehliadači vyťukali obyčajnú webovú stránku tohto serveru. Videá boli maličké a ťažko sa v celej aplikácii orientovalo.

Kalkulačke by sa zišlo pár pokročilých funkcií, ako sínus a pod., no aspoň sa dá ukladať do pamäte posledný výsledok.

Kalendár bol konečne niečo, s čím som bola spokojná. Nechýbala ani možnosť nadefinovať viacero kalendárov.

Osobne sa mi veľmi páčila aplikácia Videoeditor, kde sa dalo jednoducho vytvoriť video alebo prezentácia z fotografií a videí. Buď som si celú prezentáciu vrátane prechodov medzi snímkami vytvárala sama, alebo som si mohla vybrať jeden z ponúkaných vzorov hotovej prezentácie, kde už stačilo iba vložiť snímky. Šikovne a pekne spravené.

Plus: e-mail, kalendár, videoeditor, jednoduché spravovanie aplikácií, možnosť dať miniaplikácie na displeji do on- alebo off-line režimu, QuickOffice, časované profily

Mínus: problémy v slovníku, poznámky, Ovi Store, YouTube, chýbali mi stopky

Záver

Po zhodnotení pár týždňového používania tejto Nokie som dospela k záveru, že aj keď je Symbian Anna krokom vpred, stále nie je doladený. Radšej si počkám na Belle a zatiaľ sa vrátim k Androidu. Nokia E6 by mal byť špičkový manažérsky telefón, no ako som zistila, aj on má svoje "muchy". Myslím si však, že sa dajú považovať za menej podstatné chyby, nič predsa nie je dokonalé. Hardvérovo sa nemá začo hanbiť, systém je spoľahlivý. Nie je to multimediálny telefón, preto predpokladám, že cieľovej skupine, ktorej je určený bude vyhovovať. Na kancelársku prácu ako stvorený. Celkovo vo mne prevažujú kladné pocity. Ak by som mala možnosť vymeniť ju za svoju Nokiu E71, tak neváham.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.09.2011 - 14:26

1900mAh pre E6 http://go2shop.sk/andida-batteries/battery-andida-noke52e72e61ie55n97-1900mah-ande52

anonymous12.09.2011 - 16:06 Trvalý odkaz

René: mám E6tku asi 2 mesiace, predtým som mal E51 a neskôr E72, na E6tke mi však nechýba nič čo by pracovný fon mal ponúkať, USB on the go je vec, na ktorú sa ľahko zvyká, navigácia funguje perfektne - na približovanie je dotykový display len a len výhodou. Cenou bola asi o 60 lacnejšia ako ma predtým vyšla E72, takže môžem len a len odporučiť !

anonymous12.09.2011 - 20:53 Trvalý odkaz

Vlado: pár týždňové používanie je dlhodobé používanie a dokonca majiteľa ??? To čo je.

anonymous12.09.2011 - 21:14 Trvalý odkaz

Lenka: Tato rubrika ma pomenovanie Skusenosti majitela uz dlho. Nehrajme sa so slovickami. Podtitulok zmeneny na strucny opis telefonu.

anonymous12.09.2011 - 21:37 Trvalý odkaz

xeru: Ked chces pokrocile nstavenie profilov pouzi Nokia Situations. Da sa ztiahnut z Ovi obchodu. Ponuknu ti casove nastavenie prafilov, nastavenie podla GPS pozicie, BTS stanice na ktore sa pripajas alebo dostupnost wifi siete. Takze si nastavis nielen kedy ale aj kde sa maju menit profily.

Celá diskusia 51 príspevkov