Nokia Asha 303

Recenzia lacného mobilu s hardvérovou QWERTZ klávesnicou, slabším dotykovým displejom, fotoaparátom bez zaostrovania či blesku, bez GPS, ale s Wi-Fi a 3G.

Základné parametre:

OS: S40 Touch and Type

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 116 x 56 x 14 mm,

hmotnosť: 98 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 262 144 farieb, 320 x 240 b., rozmery 39 x 52 mm, uhlopriečka 2,6'' (65 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3,2 Mpix, nahrávanie videí (15 fps),

predná kamera: nie,

pamäť: pamäť 100 MB dostupná + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2,0 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), USB OTG,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií,

batéria: Li-Ion batéria 1 300 mAh

SAR: 0,79 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 130 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA, GPS, prehliadač dokumentov, multitasking,

Softvérová verzia testovaného telefónu: S40 Touch and Type

Obsah balenia: telefón, batéria BP-3L, nabíjačka AC-11, slúchadlá WH-102, 2 GB microSD karta, dokumenty,

Nokii to s kombinovaním naozaj ide, klasické telefóny, dotykové s výsuvnou klávesnicou, plne dotykové, bezdotykové s plnohodnotnou klávesnicou...Tentokrát sa stretávame s kombináciou dotykového displeja a plnohodnotnej klávesnice.

Nokia 303 je ďalší produkt, ktorý zakotvil v lacnejších vodách a poteší používateľov so záľubou v písaní SMS správ, e-mailov a komunikácií na sociálnych sieťach.

Konštrukcia osviežuje spomienky z len nedávno testovanej 302-jky. Opäť sa stretávame s plastovým zhotovením a kovovým zadným krytom. A aj tu je to na pomerne kvalitnej úrovni. Zhotovenie sa vydarilo, telefón sa príjemne drží v ruke, nič neškrípe a všetko sedí na svojom mieste. Zvolený materiál sa podpísal aj pod úctyhodnou hmotnosťou, ktorá sa zastavila tesne pred hranicou 100 g. Manipulácia a prenášanie nerobí žiadne problémy, vo vrecku mi vôbec neprekážal. Od chvály prechádzame k nie práve najlepšiemu povrchu displeja. Odtlačky sú na dennom poriadku a najlepšie to nie je ani s jeho odolnosťou voči škrabancom. Je však pravda, že som sa sem-tam zabudol a hodil ho do vrecka spolu s kľúčmi. U ostatných častí je to už značne lepšie. Tu som sa so "zababraným" povrchom nestretol.

Predná stena ponúka dotykový displej, slúchadlo, senzor priblíženia, zelené a červené tlačidlo, dve tlačidlá s funkciou skratiek a QWERTZ klávesnicu. Skratky vás dostanú do správ a prehrávača hudby. Ich funkcia sa nedá zmeniť. Medzi nimi sa nachádza aj svetelné upozornenie na zmeškané hovory. Jas upozornenia mohol byť lepší, no je to stále lepšie ako ho tam nemať vôbec. Na zablokovanie displeja môžete použiť ako klasické blokovanie (stlačenie menu a šípky v ľavom dolnom rohu), tak aj tlačidlo v pravej stene. Tu ešte nájdeme aj ovládanie hlasitosti. To mi v 302-jke veľmi chýbalo. Nastavenie hlasitosti počas telefonovania a vyzváňania je tak oveľa pohodlnejšie. S chválou to ale príliš nepreženiem. Na zmenu hlasitosti prehrávača a rádia v zablokovanom stave sa zabudlo. Veľká škoda. Otvor pre pútko sa nachádza v ľavej stene a je aj jej jediným prvkom. Spodná stena je prázdna, čo naznačuje, že všetky potrebné konektory sú hore. Konkrétne ide o 2 mm nabíjací, 3,5 mm audio a microUSB. Ten si poradí aj s nabíjaním. Na zadnej stene nájdeme objektív fotoaparátu a pomerne veľkú mriežku hlasného reproduktora. Nedajte sa však oklamať, reproduktor je oveľa menší a umiestnený v ľavej časti. Pod zadným krytom nájdeme batériu so slušnou kapacitou 1 300 mAh a priestor pre microSD a SIM karty. K obom sa dostaneme až po vybratí batérie. V balení dostanete aj pamäťovú kartu s kapacitou 2 GB.

Displej poteší a zároveň sklame. Pochváliť ho musíme za kapacitnú dotykovú vrstvu a dobré reakcie. Svoje slabé stránky ukáže pri pozorovacích uhloch a čitateľnosti v exteriéri. Stačí menší uhol a farby sa začnú vytrácať. S podobným displejom som sa stretol aj pri modeli Samsung Galaxy Y Pro, ktorý taktiež ponúka dotykový displej a plnohodnotnú klávesnicu. Ďalšími nedostatkami sú chýbajúca akcelerácia (otáčanie displeja) a podpora ovládania viacerými prstami (multitouch).

Na QWERTZ klávesnici sa píše pomerne dobre. Zvykol som si už za pár minút, no aj tak sa mi viac pozdávala trošku tuhšia klávesnica na 302-jke, kde mi vyhovovalo aj matnejšie prevedenie jednotlivých kláves. Menšiu neplechu spraví prvý riadok, ktorému na pohodlnosti uberá vysunutá (čierna) časť displeja a tlačidiel. Okrem štyroch riadkov so znakmi ponúkne aj veľký medzerník a ďalšie funkčné tlačidlá. Niektoré poslúžia aj ako skratky do nastavení. Nesmie chýbať ani kláves Ctrl a tým pádom aj pohodlné skratky pri práci s textom (kopírovať, vložiť).

Dušu zariadenia tvorí staré známe prostredie S40, ktoré poháňa procesor s taktom 1 GHz. Systém fungoval rýchlo a plynulo. Poteší výborne spracovaným pohotovostným režimom s "widgetmi" a skratkami do aplikácií. Pre nastavenie budíka tak stačí kliknúť na hodiny a pridanie novej udalosti zabezpečí ďalší klik na dátum. Dotykový displej ponúka ešte dve skratky. Dostanete sa do nich pohybom po displeji sprava doľava a a naopak. Skratka Choď na zobrazí ďalších deväť položiek. S pohotovostným režimom som bol naozaj spokojný. Väčšinou som ani nemusel vchádzať do menu.

Zablokovaná obrazovka zobrazí čas, dátum a poskytne informácie o zmeškaných udalostiach.

O uloženie telefónnych čísel sa postará aplikácia Kontakty. Pri preplnenom zozname oceníte možnosť prehľadávania, no iba podľa mien. Inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky žiaľ chýba. Súvisiace položky si môžete roztriediť do viacerých skupín s vlastným obrázkom a tónom vyzváňania. Na časované profily sa nezabudlo ani v tomto prípade, no na ich načasovanie je potrebné zájsť do nastavení. Z pohotovostnej obrazovky sa dajú iba prepínať. Odmietnutý hovor stále považuje za prijatý.

Správy sa môžu zobrazovať dvomi spôsobmi. Mne viac vyhovovali prehľadné konverzácie so súvisiacimi správami. Druhé zobrazenie ukáže správy oddelene. O prijatej SMS vás upozorní aj ikona v hornej časti pohotovostného režimu.

Aplikácia E-mail umožní pridanie viacerých účtov a poradí si aj s priečinkami pri daných účtoch. Prednastavené konfigurácie sú pre služby Ovi E-mail, Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live Hotmail, Azet, Zoznam a Centrum. Ak sa vaša služba v tomto zozname nenachádza, použite možnosť Iné. Jednou z najlepších funkcií je jednoznačne push e-mail. O prijatých správach tak budete informovaní okamžite.

Fotoaparát si rozumie iba s dobre osvetlenými podmienkami, kedy podáva vcelku slušný výkon. Sú to aj jediné podmienky, za ktorých sa ho oplatí používať. Chýbajúce automatické zaostrovanie pocítite pri snahe odfotiť text a neprítomnosť blesku vám prekazí akúkoľvek snahu o zhotovenie peknej snímky v slabých svetelných podmienkach.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,2 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 15 fps; celkovo: 16 MB / min.)

Hudobnú výbavu tvorí prehrávač hudby a FM rádio s RDS. Prehrávač hudby ponúka aj možnosť prehrávania cez Bluetooth, streamovanie, prehrávanie na pozadí, ekvalizér s možnosťou vytvorenia vlastného profilu a zobrazenie obrázku albumu. Nedostatkom je už spomínaná chýbajúca zmena hlasitosti v zablokovanom stave.

V zariadení nájdeme aj Nokia Mapy. Nejde však o bezplatnú offline navigáciu. Čo je aj pochopiteľné, keďže jej chýba GPS. Podporuje iba vyhľadanie trasy pre chodcov. K funkčnosti potrebuje dátové pripojenie, pomocou ktorého vás aj lokalizuje.

Skorý príchod do školy či práce bude závisieť iba od jedného budenia. Tu sa ale na Nokiu 303 môžete spoľahnúť aj vo vypnutom stave. Nedostatkom kalendára je chýbajúca informačná lišta s popisom v danom dni. Tá je sčasti nahradená bublinami s informáciami, ktoré sa zobrazia pri pohybe prsta po kalendári v mesačnom prehľade. Týždenný a mesačný prehľad chýba.

Pre používateľov sociálnych sietí je pripravená rovnomenná aplikácia. Na výber máte zo štyroch komunít, konkrétne Facebook, Twitter, orkut a Flickr. Možnosť chatovania nájdeme v ďalšej aplikácii Chat, ktorá ponúka pridanie týchto účtov: Facebook, Gtalk, Windows Live Messenger, MySpace, Ovi a Yahoo!.

Z Obchodu som si stiahol Operu Mini, inak som tam nič zaujímavé nenašiel.

Nokia mi pri zapnutých dátach, e-mail push notifikácii, chatovaní cez Gtalk a pár telefonátoch vydržala v priemere tri dni.

Výhody:

+ kombinácia dotyku a plnohodnotnej klávesnice

+ pevná konštrukcia

+ budenie vo vypnutom stave

+ aplikácie pre sociálne siete

Nevýhody:

- slabý displej

- pamäťová karta pod batériou

- chýba GPS (ale mapy fungujú)

- chýba ovládanie hlasitosti prehrávača v zablokovanom stave

Orientačná cena: 130 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 303 osloví najmä menej náročných používateľov, ktorí ocenia, aj keď menej kvalitný, no hlavne dotykový displej. Tým navyše ponúkne plnohodnotnú klávesnicu. V tejto cenovej kategórii sa musíte pripraviť na slabší fotoaparát. Zariadenie je vďaka procesoru s taktom 1 GHz naozaj svižné a so systémom sa pracuje veľmi jednoducho. Mladá generácia isto ocení prítomnosť Wi-Fi a aplikácie pre sociálne siete. Nedostatkom bude chýbajúce GPS s bezplatnými mapami, ktoré nájdete napríklad v len o 25 € drahšej Nokii 500.

Tip: Chcete Nokiu Asha 303 vyhrať? Do 20. apríla máte možnosť získať ju za jedinú SMS v magazíne Riview.

Ak ho porovnám s len nedávno testovanou 302-kou, tak tá mi sadla viac. Displej nebol dotykový, čo mi pri danom riešení s hardvérovou klávesnicou ani neprekážalo, no podával lepšie výsledky. Tam mi ale chýbalo tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Je to vec kompromisu. V danej cenovej kategórii nájdeme konkurentov aj medzi androidmi, konkrétne Samsung Galaxy Y Pro a LG C660 Optimus Pro Black.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.10.2011 - 21:32

giermo18: Tak dizajn im podľa mňa veľmi nevyšiel ...

anonymous26.10.2011 - 23:02 Trvalý odkaz

RVM: Velmi dobre vybaveny dumbfon, najma ten kapacitny displej ma prekvapil.

anonymous26.10.2011 - 23:05 Trvalý odkaz

jozef: Ja si naopak myslim, ze tymto mobilom Nokia zaboduje u neznejsieho pohlavia. Lebo:
1. cerveno-cierny design
2. jednoduche touch ovladanie zakladnej ponuky
3. a qwerty na pisanie
?Co viac zeny potrebuju? Zeny nepotrebuju smartphone, na ktory by si same doinstalovali dalsie aplikacie (to nezvladne 99% z nich). Ony potrebuju rychlo zvolit (touch) a komunikovat (kecat, pisat, qwerty) a maju vsetko co chcu. Viva Nokia!!!

anonymous27.10.2011 - 00:06 Trvalý odkaz

Marian6663: Musím uznať že Nokia začala riadne driapať,najlepšie vybavene dumpy za super cenu.

anonymous27.10.2011 - 00:23 Trvalý odkaz

NortySP: Hmmm musim povedat ze tieto dumb phones ma zaujali viac ako WP nokie :) Jednak cenou aj tym co ponukaju :)

Celá diskusia 38 príspevkov