Ochranné prvky Nokie - boj proti falzifikátom

Tlačová správa:

Značka Nokia sa teší cennému svetovému renomé vďaka vysokej akosti, technologickej vyspelosti a estetickým kvalitám výrobkov, ktoré ju nesú.

Na slovenskom trhu sa v miere, ktorú nemožno tolerovať, objavujú výrobky, tzv. falzifikáty či pirátsky tovar, ktoré porušujú práva spoločnosti k jej duševnému vlastníctvu. Predaj týchto výrobkov je nielen klamaním spotrebiteľa v zmysle príslušných ustanovení zákona č . 634/1992 Zb. o ochrane spotrebiteľa v znení neskorších predpisov (pokiaľ ide o rýdzo právne hľadisko), ale v dôsledku ich nízkej kvality pôsobí ujmu na povesti značky Nokia a oslabuje tak spotrebiteľskú dôveru v ňu samotnú.

Nokia má preto dôvody brániť sa porušovaniu svojich práv i chrániť trh, a to nielen prostriedkami občianskeho súdneho konania, ale i v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou, colnou správou, Policajným zborom SR či v trestnom konaní.

Radi by sme informovali o najčastejších formách porušovania práv k duševnému vlastníctvu náležiacich spoločnosti Nokia a spôsobe ako sa vyhnúť komplikáciám, ku ktorým takéto porušovanie vedie:

OCHRANNÉ ZNÁMKY

Spoločnosť Nokia je majiteľom viacerých ochranných známok Spoločenstva (?európskych? ochranných známok) i slovenských ochranných známok, najmä NOKIA, NOKIA MEDIAMASTER, NOKIA CONNECTING PEOPLE, CONNECTING PEOPLE, NOKIA ARTOS, NOKIA FLIP, NOKIA HOME BROWSER, NOKIA MEDIA BROWSER, NOKIA MEDIAMODEM, NOKIA SKY BROWSER, NOKIA INSITE, ORIGINAL NOKIA ACCESSORIES, CLUB NOKIA, NOKIA OK zapísaných m.i. pre mobilné telefóny a ich príslušenstvo. Záznamy o týchto ochranných známkach sú verejne prístupné na web stránke Úradu pre harmonizáciu vnútorného trhu www.oami.eu.int (viac pod týmto odkazom) a Úradu priemyselného vlastníctva SR www.upv.sk.

Podľa zákona č . 55/1997 Z.z. o ochranných známkach v znení neskorších predpisov a Nariadenia Rady (ES) č . 40/1994 o ochrannej známke spoločenstva bez súhlasu majiteľa ochrannej známky nikto nesmie používať ozna čenie zhodné alebo zameniteľné s jeho ochrannou známkou pre rovnaké alebo podobné tovary, pre ktoré je ochranná známka zapísaná do registra, ani označenie zhodné alebo zameniteľné s jeho ochrannou známkou pre tovary alebo služby, ktoré síce nie sú podobné tým, pre ktoré je ochranná známka zapísaná, ale ide o ochrannú známku, ktorá má v Slovenskej republike dobré meno a jeho používanie by nepoctivo ťažilo z rozlišovacej spôsobilosti alebo dobrého mena ochrannej známky alebo by im bolo na ujmu. Rovnako nemôže používať toto označenie v spojení s týmito tovarmi alebo službami, najmä umiestňovať ho na tovary alebo na ich obaly, ponúkať alebo uvádzať na trh takto označené tovary alebo ich obaly, prípadne ich skladovať na tento účel, dovážať alebo vyvážať tovary alebo obaly s týmto označením alebo používať toto označenie v obchodnom styku, korešpondencii alebo v reklame.

Tovar, ktorý bol označený niektorou ochrannou známkou spoločnosti Nokia, pokiaľ nebol vyrobený a na trh uvedený priamo ňou alebo s jej súhlasom je preto tzv. falzifikátom ? tovarom porušujúcim práva k ochrannej známke spoločnosti Nokia. Originálny tovar možno získať u distribútorov spolo čností Nokia Slovakia s.r.o. a Nokia Czech Republic, s.r.o. uvedených na príslušných web stránkach www.nokia.sk a www.nokia.cz.

Porušením práva je i to,

- keď je označenie uvedené iba na obale (blister, plastové vrecko, nálepka s čiarovým kódom) a nie na výrobku samotnom;

- ide o označenie zameniteľné i keď nie identické s ochrannou známkou (napr. ?NUKIA?);

- značenie je sprevádzané ďalším, iným (napr. ?Mobile CONNECTING PEOPLE?).

Porušenie práva okrem predaja a dovozu falzifikátov predstavuje aj ich vývoz a skladovanie.

DIZAJNY

Spoločnosť Nokia je taktiež majiteľom viac ako štyroch stoviek zapísaných dizajnov Spoločenstva (?európskych? dizajnov) týkajúcich sa najmä mobilných telefónov 810, 1100, 2100, 2300, 2600, 2650, 3100, 3120, 3200, 3220, 3230, 3300, 3660, 5100, 5140, 6020, 6021, 6060, 6101, 6170, 6220, 6230, 6600, 6630, 6670, 6680, 6681, 6820, 7200, 7250, 7260, 7270, 7600, 7610, 8800, 9300, 9500, 7250i, N70, N90, N-Gage QD, N-Gage TM. Záznamy o zapísaných dizajnoch Spoločenstva sú verejne prístupné na web stránke Úradu pre harmonizáciu vnútorného trhu www.oami.eu.int.

Zapísaný dizajn chráni vzhľad výrobku alebo jeho časti. V prípade krytov, handsfree súprav a headsetov zapísané dizajny Spoločenstva patriace spoločnosti Nokia chránia tvar týchto výrobkov bez ohľadu na možnú povrchovú úpravu, farebnosť či ornamentáciu. Bez súhlasu majiteľa zapísaného dizajnu nikto nesmie vyrábať , ponúkať , uvádzať na trh, dovážať , vyvážať výrobky, v ktorých je takýto dizajn stelesnený alebo, na ktorých je použitý ani ich za týmto účelom skladovať. Je tiež dôležité, že za rovnaké sa považujú dizajny, ktoré u informovaného používateľa nevyvolávajú odlišný celkový dojem. Pre posúdenie, či došlo k porušeniu práv k zapísanému dizajnu je nepodstatné, či výrobky boli označené nejakou ochrannou známkou, alebo neboli označené vôbec. Podstatné je len to, či dotknutý výrobok svojim tvarom zodpovedá zapísanému dizajnu.

Na tomto mieste prichodí upozorniť , že všetok tovar, ktorý tvarovo zodpovedá zapísaným dizajnom Spoločenstva a nie je označený ochrannou známkou ?NOKIA? je bezpochyby tovarom porušujúcim práva spoločnosti Nokia k týmto dizajnom, t.j. tzv. pirátskym tovarom.

Autorské práva

Konečne považujeme za potrebné uviesť i to, že slovenský právny poriadkoch chráni práva majiteľov ochranných známok a zapísaných dizajnov i v Trestnom zákone. Trestných činov porušovania práv k ochrannej známke a porušovania priemyselných práv podľa § 150 a 151 Trestného zákona sa dopúšťa ten (napr. konateľ , zamestnanec), kto úmyselne uviedol do obehu výrobky označené označením totožným s ochrannou známkou, ku ktorej výhradné právo patrí inému alebo kto úmyselne neoprávnene zasiahol do práva k zapísanému dizajnu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu