Sony Ericsson MXE-60

Recenzia foto príslušenstva Dôkladný test a zoznam konkurenčných fotobleskov na trhu.

Po dlhšom čase som sa konečne dostal k často skloňovanému príslušenstvu, ktoré by malo ešte viac vyzdvihnúť funkčnosť dvojmegapixlového fotoaparátu v mobilnom telefóne. Budúci rok sa pravdepodobne už dočkáme fotofónov, ktoré budú obsahovať vstavaný výbojkový blesk, dnes je takýto prvok dostupný len ako príslušenstvo.

Nokia ponúka pripojiteľný xenónový blesk PD-2 od čias 7610-ky, prvého telefónu s megapixlom na našom trhu. Jeho špecialitou je samostatná batéria. Viac sa o ňom dočítate na www.nokia.sk.

V ponuke príslušenstva od Siemensu (BenQ) tiež nájdete pripojiteľný výbojkový blesk, ktorý je dostupný od čias modelu S65 (prvý Siemens s megapixlom). Flash IFL-600 je spomedzi všetkých konkurenčných produktov najmenší a najľahší, ponúka aj redukciu červených očí. Viac sa o ňom dočítate na www.benqmobile.com.

Sony Ericsson má v ponuke k starším modelom aj blesk MFP-2, ktorý pripojíte k všetkým typom so starším dátovým konektorom. Obsahuje 6 diód, preto v skutočnosti nejde o výbojkový blesk, na aký sme zvyknutí z fotoaparátov. Zvláštnosťou je, že po jeho pripojení bežným tlačidlom spúšte snímate bez blesku a stlačením spúšte na prídavnom blesku fotíte s prisvetlením. Viac info nájdete na www.sonyericsson.sk.

Najnovším príslušenstvom tohto druhu je Sony Ericsson MXE-60, ktorý pripojíte k novým modelom Sony Ericsson s konektorom Fast Port. Ide o K750i, D750i, W800i, W550i, P990i, W900i a ďalšie. Ja som tento blesk tetsoval s modelom W800i.

Rozmery: 45 x 33 x 12 mm (bez vidlice konektora).

Sony Ericsson W800i, ako aj K750i a D750i, obsahujú dvojmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním, ktorý dopĺňa dvojdiódový, pomerne silný blesk a softvérová funkcia nočný režim. Vo väčšine prípadov si telefón pre vytvorenie dobrej snímky vystačí sám. Niekedy však potrebujete fotiť za šera či dokonca tmy a záleží vám aj na detailoch. Pre takéto účely je k dispozícii prídavný blesk.

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

Ten stačí pripojiť k aparátu, ktorý ho do niekoľkých sekúnd rozpozná. Ak fotíte bez prídavného blesku, pomocou tlačidla * meníte aktivitu vstavaného diódového blesku. Tak vlastne blesk ovládate ručne, buď jeho použitie zakážete alebo prikážete. Permanentne svieti jedna dióda, po stlačení spúšte sa pridá aj druhá. Po pripojení blesku stláčaním * meníte automatický režim prídavného blesku a deaktiváciu blesku. Ako vidíte, nie je možné blesk prinútiť pracovať, čo je základnou nevýhodou tohto príslušenstva.

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

Po pripojení blesku sa dĺžka telefónu predĺži o 33 mm, to znamená, že sa spúšť fotoaparátu vzdiali od okraja o asi 3 cm. Telefón sa preto pri fotení s pripojeným bleskom drží úplne iným spôsobom. Keďže sa na prednej časti blesku nachádza svetelný senzor, ktorý dávkuje množstvo svetla, neodporúča sa zakrývať prednú časť blesku. Ale na opatrné, menej pevné držanie sa dá zvyknúť.

Prítmie bez osvetlenia lampou, vzd. asi 1 m:

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

bežny režim - nočný režim

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

nočný režim a vstavaný blesk - bežný režim a prídavný blesk

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

výrezy predchádzajúcich dvoch záberov (diódový vs. výbojkový blesk)

Prítmie s osvetlením žiarovkou, vzd. asi 0,5 m:

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

bežny režim - nočný režim

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

nočný režim a vstavaný blesk - bežný režim a prídavný blesk

Dobre osvetlená miestnosť stropným osvetlením:

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

nočný režim a vypnutý bles, normálne osvetlenie miestnosti - bežný režim a prídavný blesk, osvetlenie polovičné

Paradoxná je táto dvojica záberov ľudí v miestnosti. Považujem ju za typickú fotku, aká zodpovedá priemernému použitiu fotoaparátu v mobilnom telefóne. V tomto prípade je to nedávne stretnutie Fony.sk. Keď som fotil pri rozsvietených všetkých lampách v miestnosti (a nešlo o žiaden extrém), prídavný blesk sa neaktivoval. Pomohol nočný režim, každý pohyblivý objekt je pochopiteľne rozmazaný a pri tvorbe takejto snímky je aj nutné podopretie rúk a pevné držanie aparátu. Keď som polovicu svetiel zhasol, fotoaparát indikoval nedostatok svetla a prinútil blesk pracovať. Jeho efektívny dosah je však 2 - 3 m, preto objekty vpredu sú slušne osvetlené i zaostrené, objekty vzadu však vykazujú nadmerné množstvo šumu. Nočný režim som pri použití prídavného blesku aktivovať nechcel, keďže sa mnohí ľudia v tom čase pohybovali a presvetlenú, ale rozmazanú, snímku predsa vytvorím aj bez prídavného blesku.

Chodba bez osvetlenia počas dňa:

Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60 Sony Ericsson MXE-60

nočný režim a vypnutý blesk - bežný režim a vypnutý blesk - bežný režim a prídavný blesk

Tu je opäť zreteľné rozmazanie pri použití nočného režimu (často fotoaparát pri takom dlhom čase uzávierky neudržíte), šum pri bežnom režime a najlepší výsledok pri použití blesku.

Pri zameriavaní po pripojení besku je aj v úplnej tme používaná jedna LED dióda.

Prídavný výbojkový blesk Sony Ericsson MXE-60 je zaujímavé zariadenie, ktoré umožní snímať v tme a pri veľmi slabom osvetlení schopné zábery objektov vzdialených do vzdialenosti 2 m, objekty vzdialené 4 m sú ešte rozoznateľné. Pri jeho použití môžete nasnímať aj momentky ľudí, ich rozmazanie bude minimálne. Problémom je, že mu nedokážete prikázať, kedy má byť používaný. Množstvo svetla, kedy automatika blesk aktivuje je príliš malé, v lepšie osvetlenej miestnosti blesk nepoužijete. Stačilo by zabezpečiť funkciu stálej aktivity blesku a nemal by som mu čo vytknúť. Takto mám však pocit, že páni zo Sony Ericssonu niekde spravili chybu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.10.2005 - 00:00

Vratko: ..rišo..neviem ako sa to presne drzi (nemal som to este v ruke), ale skus prinúti? blesk aby bleskol tak, že zakryješ prstom ten malý senzor pod výbojkou blesku..tak by mal blesknú? aj vtedy, ke? to chceš ty :) ..len asi budeš musie? stlá?a? spúš? ?avou rukou.

anonymous22.10.2005 - 04:27 Trvalý odkaz

Vratko: ..myslím, že ten blesk dávkuje vždy rovnaké množstvo svetla..a ten senzor je tam práve na akési meranie osvetlenia scény, aby v prípade zlých svet. podmienok aktivoval blesk..ale..možno sa mýlim..ty si to mal v ruke, ja nie ;)

anonymous22.10.2005 - 22:17 Trvalý odkaz

riso: nemas pravdu, zakryt mozes cokolvek, mozes sa snazit obalit cely mobil aj s bleskom a ked je dostatok svetla, nebleskne. blesk sa aktivuje, ako som uz napisal, podla svetla na snimaci. poziadali sme Sony Ericsson, ci nie je mozne vyvinut softver, ktory by obsahoval aj moznost zapnut blesk v kazdej situacii. Uvidime, ci sa to podari.

anonymous22.10.2005 - 23:29 Trvalý odkaz

Vratko: "blesk sa aktivuje, ako som uz napisal, podla svetla na snimaci." ..kde v recenzii to je napisane?? ..ked obalis cely mobil aj s bleskom (nejakou tmavou handrou), tak dostatok svetla uz asi nebude :) Nenapadlo ma, ze u digi fotakov sa meria intenzita okliteho svetla na snimaci-cipe. Ja zijem este stale s klasikou kinofilmovou (neratajuc K750i). "Ke?že sa na prednej ?asti blesku nachádza svetelný senzor, ktorý dávkuje množstvo svetla" ..nepochopil som tuto vetu..mozes mi prosim ta napisat naco presne sluzi na blesku ta mala bodocka pod vybojkou?.neverim, ze tento blesk dokaze korigovat silu zablesku vzhladom na zaostrenu vzdialenost.

anonymous22.10.2005 - 23:57 Trvalý odkaz

Vratko: ..nedam si pokoj coo? :)

Celá diskusia 8 príspevkov