Motorola V360

Skúsenosti majiteľa Nové véčko strednej triedy s veľmi slušnou funkčnou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená vami, čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!.

O Motorolu V360 môžete do 31. októbra 2005 súťažiť na adrese sutaz.fony.sk!

Recenzia: Motorola V360

SKÚSENOSTI MARTINA HOMBAUERA:

Nedávno sa mi dostala na pár týždňov do rúk Motorola V360, telefón, o ktorom som toho dovtedy vedel len základné informácie. Nepotreboval som však veľa času, aby som si ho obľúbil. Keďže je už dlhšie k dispozícii recenzia tohto telefónu, dal som si za úlohu upozorniť na konkrétne funkcie a vlastnosti, ktoré by vám mali pomôcť vytvoriť si na tento mid-end vlastný názor.

Dizajn a spracovanie

V360-ka je celkom veľký a ťažký telefón, podobne ako modely radu Vx00. Mne osobne to ale neprekážalo, hoci v porovnaní s dnes už konkurenčnou RAZRm V3 ide o badateľný rozdiel.

Samotný vzhľad je príjemný, u ľudí som sa stretával prakticky len s kladnými reakciami.

Telefón má integrovanú anténu. Na prednej strane nájdeme okrem vonkajšie displeja aj sklíčko fotoaparátu, ktoré je zapustené hlbšie pod okraj. Na jednu stranu je síce chránené proti poškriabaniu, na strane druhej sa však ľahko zapráši a čistí sa dosť ťažko.

Väčším problémom, u Motoroly tradičným, je reproduktor umiestnený na zadnej strane. Najviac sa to prejaví vo vrecku nohavíc, v ktorom je vyzváňanie výrazne tlmené. Ale tlmenie si uvedomíte aj vtedy, ak je telefón položený na stole. Myslím, že by bolo lepšie umiestniť reproduktor niekde na bočnú, prípadne prednú stranu.

Spracovanie telefónu je kvalitné, teda až na vrchnú časť, ktorá sa pri zavretom telefóne vychyľuje asi o milimeter do strán. Ostatné časti telefónu sedia všade tak ako majú, zadný kryt batérie sa vôbec nehýbe.

Uhol otvorenia véčka mi vyhovoval, odhadujem ho na 160 - 170 stupňov.

Tradičnou súčasťou vybavenia Motoroly je svetelný senzor, ktorý podľa intenzity dopadajúceho svetla zapína alebo vypína podsvietenie klávesnice a tým šetrí energiu. Senzor funguje spoľahlivo.

Zabudnúť, samozrejme, nemôžem ani na miniUSB konektor, ktorý umožňuje pripojiť telefón k počítaču prostredníctvom klasického cenovo dostupného USB kábla používaného aj u digitálnych fotoaparátov. Po pripojení k PC sa navyše telefón automaticky nabije, jedinou podmienkou je, aby bol zapnutý. To znamená, že ak telefón príliš vybijete a nebude sa už dať zapnúť, kábel nevyužijete.

+ pekný dizajn

+ spoľahlivý svetelný senzor

+ uhol otvorenia

+ miniUSB konektor

- veľkosť

- reproduktor na zadnej strane

Displeje

Obidva displeje sú veľmi kvalitné. Vonkajší je čiernobiely a vďaka tomu výborne čitateľný na slnku. Podobne je na tom aj vnútorný displej. Informácie na ňom som nemal problém prečítať za akýchkoľvek podmienok. Problémom môže byť chrómový lem okolo displeja, ktorý má vo zvyku odrážať svetlo priamo do očí, a to môže trochu zhoršiť čitateľnosť informácií na samotnom displeji.

Nevýhodou vonkajšieho displeja je to, že pri otvorení telefónu sa na ňom automaticky objaví logo Motoroly a nezobrazuje žiadne informácie ako pri zavretom stave. Ak ste v menu, prípadne píšete, správu, nezistíte, aký je čas, treba sa vrátiť na hlavnú obrazovku a zistiť čas tam. Privítal by som, ak by sa namiesto loga zobrazovali aspoň hodiny.

+ kvalitné displeje, obidva

- vonkajší displej nezobrazuje pri otvorenom telefóne žiadne informácie

Klávesnica

Na klávesnici sa píše výborne, nemám voči nej prakticky žiadne výhrady. Podsvietenie je rovnomerné. Možno by niekto namietal, že tlačidlá pre prístup na WAP a na spustenie fotoaparátu sú zbytočné, ale ja som ich využíval celkom často.

+ výborná klávesnica

Hovor

Neviem čím je to spôsobené, ale pri volaní do cudzej siete je tón vyzváňania oveľa slabší ako pri volaní v rámci siete. Pri samotnom telefonovaní je však slúchadlo dostatočne hlasné, zvuk je možno príliš basový, ale dá sa na to zvyknúť. Závisí to aj od telefónu na druhej strane.

- slabé výšky

Hlavná obrazovka a menu

Potešil ma ukazovateľ prítomnosti EDGE na hlavnej obrazovke, bolo zaujímavé sledovať pokrytie pri cestovaní. Na druhej strane mi trochu vadilo, že na vonkajšom displeji nie je ukazovateľ aktuálneho režimu vyzváňania. Na to síce stačí použiť jedno z tlačidiel na ovládanie hlasitosti, malá ikona podobná tej na vnútornom displeji by však výrazne pomohla.

Ďalším nedostatkom je signalizátor batérie, ktorý ukazuje nabitie dosť nelineárne. To je ale už tradičný problém Motorol.

Hlavné menu si môžete zobraziť ako maticu veľkosti 3x3 alebo ako zoznam. V menu nefungujú klasické číselné skratky, kedy na potvrdenie položky, ktorá je na treťom mieste v zozname, stačí stlačiť číslo 3. Dôvodom je to, že telefón podporuje 99 samostatných skratiek, ktoré sa potom v menu volia stlačením čísla priradeného danej skratke.

Hlavné menu je tiež vo veľkej miere prispôsobiteľné. Poradie položiek môžete prispôsobiť. Implicitne je totiž pri zobrazení vo forme matice v prostriedku (tam sa po vstupe do menu ocitne kurzor) ikona hier a aplikácií, čo asi nebude vyhovovať každému.

Nevýhodou je občasná pomalosť telefónu, napríklad pri prezeraní fotiek.

Nastaviť si môžete aj ľavé a pravé kontextové tlačidlo, tlačidlo na boku a takisto aj všetky 4 smery navigačného tlačidla.

Ešte by som sa zastavil pri vyzváňacích režimoch. Sú veľmi prepracované, ale osobne mi pripadá zbytočné nastavovať pre každý režim samostatne vyzváňacie melódie. Niekomu to však môže vyhovovať.

+ ukazovateľ EDGE

+ rozsiahle možnosti personalizácie menu

+ prepracované vyzváňacie tóny

- nelineárny ukazovateľ batérie

Zoznam hovorov

Je tradične veľmi dobre prepracovaný, hovory rozdeľuje na prijaté a odchádzajúce a každé z nich navyše na uskutočnené a neuskutočnené. Ak bol hovor uskutočnený, je označený a zobrazí sa pri ňom aj dĺžka trvania hovoru.

+ množstvo informácií o hovoroch

Správy

Telefón podporuje prakticky všetky druhy správ okrem Instant Messagingu. Jeho ikonu nahradila ikona Bluetooth. Pamäť na prijaté správy je zdieľaná.

Zmenou oproti starším modelom je nastavenie doručeniek u SMS-iek. Zatiaľ čo doteraz sa doručenky nastavovali pri odosielaní SMS správy, teraz ich musíte zapnúť pri písaní SMS v menu. Toto nastavenie si však telefón nezapamätá a musíte ho takto meniť pri každej SMS-ke zvlášť. Musím povedať, že meniť nastavenie doručenky pri odoslaní SMS mi pripadá ako ideálne riešenie a nechápem, prečo to Motorola zmenila.

Pri písaní sa odpočívajú znaky, ale nezobrazuje sa počet správ, na ktoré sa správa rozdelí. Nepovažujem to však za vážny nedostatok, stačí si zapamätať číslo 290, po ktorom začína ďalšia správa a hotovo. Navyše, pri napísaní dlhšej správy vás na to telefón pred odoslaním upozorní.

+ podporuje takmer všetky druhy správ

+ príjemné rozhranie editora

- neobsahuje Instant Messaging

- zlý systém doručeniek

Organizér

Voči spracovaniu kalendára nemám žiadne výhrady. Neodporúčam však používať týždenný pohľad, pretože v takom prípade zostanú všetky večerné pripomienky približne od 15. hodiny (závisí to od nastavenia začiatku dňa) skryté a nevšimnete si ich. Medzi nástrojmi mi chýbajú stopky a minútky.

- chýbajú stopky a minútky

- týždenný pohľad na udalosti

Budík

Môžete si nastaviť niekoľko samostatných budíkov, čo mi vyhovuje, keďže vstávam každý deň inak. Mám nastavených 5 budíkov a stačí mi potom vhodný budík len zapnúť a hotovo.

+ 5 samostatných budíkov

Hry

Spomenúť musím hru Crazy, čo je obdoba veľmi obľúbenej PC hry Worms. Táto Java hra mi pomohla prežiť mnoho nudných chvíľ.

Fotoaparát

Telefón vytvára priemerné fotografie v rozlíšení VGA. Na rozdiel od starších fotoaparátov už nie sú fotky také rozmazané, ani v rohoch. Fotoaparát používam zriedkavo, takže mi megapixel veľmi nechýba. Na MMS a zachytenie momentiek je telefón úplne postačujúci.

+ podpora nakrúcania videí

Zhrnutie

Motorola V360 je výborný telefón strednej triedy. Na high-end model má príliš slabý fotoaparát a jednoduchý dizajn. Na druhej strane mu nerobia problém MP3 súbory a dôležitá je aj podpora pamäťových kariet TransFlash. Má výborný displej a vynikajúcu klávesnicu. Myslím, že pokiaľ sa niekto odhodlá k zakúpeniu tohto telefónu, určite nebude ľutovať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.10.2005 - 00:00

Akvatam: Super postrehy, táto motka ma už chví?u dráždi.SIE-CX65/16 UP.Browser/7.0.0.1.c.3 (GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous28.10.2005 - 12:39 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTe??: :) tento telefon vsadil na moznosti a funkcie,nie na dizajn a hmotnost :)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; PPC; MDA Compact/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1)

anonymous28.10.2005 - 13:28 Trvalý odkaz

martin - autor: ja s tym uplne suhlasim, ale musel som zhodnotit aj tieto parametre ;)MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous28.10.2005 - 21:35 Trvalý odkaz

7wcsnurka: no dizajn je zastaraly,ale hmotnost je v pohode...104g nieje vela,taky priemer,stare Vxxx mali priblizne o 20g viac ;)

anonymous28.10.2005 - 21:43 Trvalý odkaz

pepe: Funguje na V360 opera mini? Cital som ze na motorolach nefunguje.

Celá diskusia 12 príspevkov