Nokia N80

Recenzia smartfónu 3G slajder s OS Symbian, veľmi jemným displejom a množstvom funkcií.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian 3rd generation, Symbian v9.1,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 95 x 50 x 26 mm,

dĺžka roztvoreného: 126 mm,

hmotnosť: 134 gramov (zistená: 135 g),

displej: aktívny, 352 x 416 bodov, 262 144 farieb, 35 x 41 mm,

fotoaparát: 3 Mpix + VGA, záznam videí do 352 x 288 b., LED blesk, zoom,

pamäť: 40 MB zdieľaných + miniSD karta (zrejme 128 MB v balení),

správy: SMS, MMS (1.2 do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2 , EDGE 4+3, IrDA, Bluetoth 2.0, Po-Port, Wi-Fi 802.11g,podpora: WMA, MP3, eAAC+, AAC+, M4A, MPEG-4 ACC LC, AMR-NB, AMR-WB, 64 polyphonic MIDI, RealAudio Voice, RealAudio7, RealAudio8, RealAudio10,

ostatné: FM rádio (VisualRadio), XpressPrint, XpressTransfer, XpressShare, XpressMusic, RealPlayer,

WAP 2.0, vylepšený webový prehliadač, WAP 2.0, RSS reader,

batéria: Li-Ion, 820 mAh, BL-5B,

výdrž: do 3 h hovoru/200 h pohotovosti.

SAR: typ RM-91 - 0,48 W/kg, typ RM-92 - 0,68 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

autofocus, editor dokumentov, zatiaľ minimálna podpora SIS aplikácií (kvôli novej verzii Symbian 9.1).

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 3.0614.0.1, 31-03-2006, RM-92,

Obsah balenia:

mobil v čiernej alebo striebornej farbe, nabíjačka AC-4, adaptér CA-44, batéria BL-5B, stereo slúchadlá HS-23, kábel CA-53, miniSD karta (128 MB).

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Čím sa N80 líši od N70:

- lepšou podporou sietí (N80 je quadband, N70 je triband),

- verziou OS (9.1 vs. 8.1),

- S60 tretej generácie (N80) vs. druhej generácie (N70),

- vysúvacou konštrukciou,

- rýchlejšími reakciami,

- lepším displejom (4x viac zobrazovacích bodov!)

- slabšou batériou (820 mAh BL-5B vs. 970 mAh BL-5C)

- lepším fotoaparátom (3 Mpix CMOS, makro režim)

- podporou miniSD kariet (oproti DV RS-MMC),

- pamäťou (40 MB vs. 20 MB),

- prítomnosťou IrDA,

- Wi-Fi (Wireless LAN 802.11g),

- EDGE triedy 11 (N70 trieda 10),

- mass storage bez inštalácie,

- podstatne lepším internetovým prehliadačom,

Zapnutie/vypnutie

SIM karta je ukrytá pod batériou, upevnená krycím plieškom. Pri výmene sa nijako zásadne nepoškodzuje. Zapnutie prístroja trvá chvíľu, podobne ako u iných "symbianov".

Dizajn

Po Nokii 7650 je tu opäť smartfón od Nokie s vysúvacou konštrukciou. Pri posune horného ramena palec zapierate do ochranného sklíčka displeja, chýba tu akákoľvek zarážka. Ochranné sklíčko displeja je oproti okolitej ploche zapustené.

Spracovanie finálnej vzorky je veľmi dobré, spomeniem len výnimočné prvky. Novinkou je modrá dióda v ľavom hornom rohu. Tá blikaním indikuje aktívne Bluetooth. Medzi spodnou hranou displeja a tlačidlami je premrhaná plocha vysoká 8 mm! Opäť je vidieť, že logo operátora má prednosť pred užívateľským pohodlím. Ľavá bočná stena ukrýva len slot pre miniSD kartu, v pravej je tlačidlo fotoaparátu a otvor pre výstup zvukov. V hornej stene sa nachádza infraport a tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja, ktorým je možné meniť profily, zapnúť offline režim či zablokovať tlačidlá. Na opačnej strane nájdete známy Pop-Port konektor s malým konektorom pre nabíjačku a otvor pre pútko. Dve tretiny zadnej steny tvorí kryt akumulátora, v hornej časti vidieť objektív s LED bleskom a prepínačom makro režimu.

Klávesnica

Dobrá klávesnica je základom dobrého mobilu. Nokia N80 má dobrú klávesnicu, problémom môže byť len veľký skok medzi hornou a spodnou časťou. Po týždni používania som nemal najmenší problém s ovládaním prístroja. Otvorením fónu sa klávesnica odblokuje, no i tak väčšinu funkcií zvládnete ovládať v zavretom stave. Ak prístroj otvoríte, nevykonáte žiadnu operáciu a hneď ho zavriete, nevráti sa do pôvodného stavu (napr. zablokovaná klávesnica), ale štandardne sa opýta sa, či chcete klávesnicu zablokovať. Zavretie nemá vplyv na spustené aplikácie, týka sa, podľa mojich skúseností, len blokovania klávesnice, ktoré je vždy nutné potvrdiť. To ma trocha zdržovalo a uvítal by som v tomto smere nejaké nastavenia.

Modré podsvietenie klávensice je slabšej intenzity, ale rozloženie svetla je rovnomerné.

Displej

Veľmi pekný, jemný displej je pastvou pre oči. Jeho využitie je výborné, najmä pri prezeraní dokumentov, obrázkov, fotiek, webových stránok a podobne. V nastaveniach nájdete úpravu jasu, časový limit šetriča, zapnutie úsporného režimu a časový limit osvetlenia. K displeju nemám najmenšie výhrady.

Nechýba ani aktívny pohotovostný režim, ktorý tentoraz ponúka 6 ikôn, pod ktorými sú poznámky v kalendári pre dané obdobie. Pri počúvaní hudby sa na hlavnej obrazovke objaví názov uloženej stanice (resp. frekvencia) alebo MP3 skladby. V hlavnej ponuke je po novom až 12 ikôn zobrazených naraz (matica 3 x 4). Viditeľnosť údajov na slnku je výborná.

Veľkou a podstatnou zmenou je pridanie grafického jazdca, ktorý v pravej časti displeja informuje o aktuálnej pozícii. Napríklad pri listovaní správami či dlhším zoznamom funkcií vidíte, kde v akej časti sa teraz nachádzate.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Ten spustíte podržaním bočného tlačidla. Naležato sa zobrazí veľký jemný hľadáčik, šípkou doľava aktivujete množstvo doľadovacích nastavení. Blesk blikne len pri stlačení spúšte, nie je ho žiaľ možné použiť ako svietidlo.

Reakcie fotoaparátu sú rýchle. Keď na objektívne manuálne prepnete režim na makro, na displeji začne blikať červená ikona kvetinky. Nastavenia fotoaparátu sú veľmi bohaté, no chýba mi tu úprava kvality snímky. Rozlíšenia: 3 Mpix, 2 Mpix, 1,3 Mpix, 0,5 Mpix, 0,3 Mpix. Predvoleným názvom snímky môže byť aj dátum vytvorenia, to je pre mňa dôležité.

Záznam videa je slušný, CIF rozlíšenie (352 x 288 b.) je podľa môjho názoru ideálne na snímanie rodinných videí, záberov z dovolenky a podobne. Kvalita záznamu v pomere s dátovou spotrebou je v tomto prípade veľmi dobre vyvážená.

video: 559 kbps (asi 4 MB/min.),

- obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 514 kbps,

- zvuk: 1 kanál, 16 kHz, 16 bit, 45 kbps

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1,1 MB)

Obrázky a videá

Galéria prešla zmenami, v Nokii N80 je zobrazená naležato. Obrázky a videá sú uložené v jednom priečinku, videá sú odlíšené obrazcom na miniatúre. Snímky hviezdičkou roztiahnete na celý displej, tlačidlami 5 a 0 ovládate priblíženie snímky. Reakcie prístroja pri prezeraní snímok na jemnom displeji sú neočakávane rýchle. Aj listovanie snímkami je bleskové.

Videá je bez problémov možné prezerať na celej ploche displeja.

Hudba

Potešilo ma, že aj Nokia N80 ponúka FM rádio. S adaptérom AD-46 bez problémov regulujem hlasitosť hudby, na diaľku dokonca prepínam medzi uloženými stanicami. Funkcie rádia sa od Nokie N70 nezmenili.

Ani v prehrávači skladieb som nepozoroval žiadne výrazné zmeny oproti Nokii N70. Prítomný je ekvalizér a základné funkcie prehrávača (náhodný výber skladieb, prehrávanie na pozadí a pod.). Hlasná reprodukcia zvukov je prekvpivo čistá.

Recenziu hudobného adaptéra nájdete v článku Nokia AD-46.

Pamäť

Interná pamäť 40 MB je dostatočná na prácu s e-mailami a inými internými súbormi. Pamäťová karta miniSD je na našom trhu pomerne rozšírená, no ja za jej použitie Nokiu pokarhám. Majitelia starších modelov, dokonca aj Nokie N70, budú nútení opäť investovať do nových pamäťoviek len kvôli zbytočnej zmene formátu. Nokia N80 sa po pripojení USB kábla správa ako čítačka pamäťovej karty. Možno preto nenájdete v balení adaptér miniSD->SD.

Telefónny zoznam

V telefónnom zozname nevidím žiadne rozdiely. Nokia N80 nedokáže spoľahlivo pracovať so zoznamom na SIM karte, no osobne by som sa čudoval, keby majiteľ N80-ky SIM zoznam používal.

Hovor

Hovor prijmete vysunutím horného ramena, opačným úkonom ho ukončíte. Záznam hovoru je možný len v dĺžke 1 minúty, aj to pomerne komplikovane. Denník je však veľmi podrobný, vidíte v ňom dĺžku všetkých hovorov aj dátových spojení za posledných 30 dní.

Písanie textov

Slovník T9 píše s diakritikou, čo si najmä v poznámkach pochvaľujem. V e-mailoch by som uvítal skôr text bez diakritiky, podobne aj v textových správach SMS. Najmä, ak je to dôvodom obmedzenia jednej SMS na 70 znakov. Zmenilo sa zadávanie symbolov, teraz je nad celou ponukou zobrazený riadok s naposledny použitými symbolmi. Užitočné zlepšenie.

SMS

Editor sa nezmenil, na to ani nebol dôvod. V hornom poli zadáte adresáta, ktorého však vyhľadáva len v pamäti mobilu, pod ktorým vidíte 6 riadkov textu. To úplne postačuje aj potrebám náročného textovkára.

MMS

Strohý editor multimediálnych správ by si už zaslúžil obmenu. Príklad by si Nokia N80 mohla brať z Nokie 6280. I tak je však editor MMS v Nokii N80 postačujúci na prácu s multimediálnymi správami.

E-mail

E_mailový prehliadač nepostihlo oproti Nokii N70 veľa zmien, no na niekoľko drobností upozorniť musím. Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia N70 mi ponúka výber hlavičiek každých 5, 15, 30 minút až 6 hodín. Nokia N80 ponúka najkratší interval 30 minút, čo je pre moje potreby často nedostatočné. Naopak, v druhej pozorovanej zmene nastal krok dopredu. Po automatickej kontrole schránky sa N80-ka odpojí od dátovej siete, Nokia N70 (a staršie Symbiany) ostáva pripojená neustále. To si na N80-ke cením, znižuje tak spotrebu energie. Novinkou je aj APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS.

Inak je e-mailový prehliadač plne dostačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie príloh (dokumenty, obrázky, avšak zatiaľ nie PDF). Mrzí ma len tá menej častá kontrola e-mailov.

Instant messaging

Nokia N80 ponúka funkciu Chat a Moja účasť, no ja preferujem bezplatnú Java aplikáciu Jimm. Keďže zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne instant messenger SIS aplikácie, musíte sa s Java aplikáciou Jimm uspokojiť. Dôležité je uvedomiť si, že Symbian dovolí mať naraz spustených aj viacero Java aplikácií. Pri ich opúšťaní je však nutné stlačiť "menu" a nie červené tlačidlo, ktoré každú Java aplikáciu aj ukončí. Po stlačení "menu" ostane Jimm (aj iné Java aplikácie) spustený.

WAP

Na prehliadanie WAP stránok slúži starý známy prehliadač označený názvom "Služby". Na prehliadanie webu však oveľa lepšie poslúži iná funkcia.

Internetový prehliadač

Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu Fony.sk, diskusného fóra Fony.sk či iných zložitých web stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte droný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu. Ak neviete dobre po anglicky, pokojne kliknite na štyri pod sebou zoradené nápisy a prezrite si aspoň flash animácie. Tie hovoria za všetko. Najlepšou kombináciou je prezerať WWW stránky na tomto prehliadači v pokrytí 3G.

Prehliadaču chýba jediná vlastnosť, otočenie obrazu.

Nokia N80 nemá problémy ani s Java prehliadačom Opera mini. Ak potrebujete rýchle informácie z web stránky a ste obmedzení dátovým limitom alebo sa nachádzate len v pokrytí GPRS, je to veľmi dobrá alternatíva ku vstavanému webovému prehliadaču.

Prenos dát

IrDA, Bluetooth (prakticky 40 kB/s), WLAN, kábel, mass storage, alebo GPRS, EDGE, UMTS...čo viac dodať? Nokia N80 je, čo sa týka pripojiteľnosti, na vrchole rebríčka. Pri prenosoch ste informovaní o už prenesenej časti súboru. Práca v lokalite pokrytej 3G je výborná, e-mail s prílohou 300 kB som stiahol za pár sekúnd, dokumenty som už po niekoľkých sekundách prehliadal...nehovoriac o rýchlom a pohodlnom prezeraní web stránok.

Odporúčam aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - opäť len jednoduchý neopakovaný budík.

Kalendár - tu pribudli úlohy. Inak je to štandardný plnohodnotný organizér, aký nájdete aj v Nokii N70 (okrem spomínaných úloh).

Nechýbajú ani poznámky písané s diakritikou (pri použití T9), ktoré veľmi rád používam pri testovaní mobilných telefónov.

Ďalšie funkcie

V Nokii N80 nájdete z ostatných funkcií tieto:

- Režisér - tvorbu vlastných filmov,

- Kodak - vyvolanie fotiek na diaľku,

- Flash - prehrávač animácií,

- Katalógy - priame stiahnutie Nokia aplikácií do mobilu,

- Kalkulačka - jednoduché počítadlo

- Prevody - mien, jednotiek...

- QuickOffice - rýchly prehliadač (nie editor!) dokumentov (DOC, XLS)

Zatiaľ známe funkčné SIS aplikácie:

- SExplorer (EN, freeware)

- screenshot (SK, freeware)

- internetové rádio/music player (EN, freeware)

- aplikácie pre N80 (EN, freeware)

- aplikácie pre E60 (EN, freeware)

Samozrejme, nechýba plná podpora Java aplikácií (odskúšané Jimm, Opera).

Výdrž, batéria

So slabšou batériou a lepším displejom je výdrž o čosi slabšia než pri Nokii N70. Ide o 1 - 2 pracovné dni.

Výhody:

- plná funkčná výbava v malom tele,

- web prehliadač,

- rýchle funkcie,

Nevýhody:

- len prezeranie dokumentov,

- neopakovaný budík,

- nedostatok SIS aplikácií pre Symbian 9.1

Orientačná cena 27 490 Sk (Agora plus)

Nokia N80 je výborný mobilný telefón za veľké peniaze. Ponúka plnú funkčnú výbavu, chýba mu len podpora HSDPA a potešili by ma drobnosti ako využitie LED diódy ako svietidla a pod. Zatiaľ ma mrzí slabá podpora aplikácií, nový Symbian 9.1 moju radosť z N80-ky trocha pokazil. Ale o dva-tri mesiace bude pravdepodone už situácia oveľa lepšia. Nokii sa podarilo vtesnať do malej krabičky neuveriteľné množstvo funkcií, a to je na N80-ke to najlepšie.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.04.2006 - 00:32

mental.disease: Wav EDGE class 11. Výborné na odosielanie mailov v teréne. To ani u dátovej karty nie je zvykom vyššia trieda ako 10. Vlastne, iba sierra wireless ma class 12...

anonymous04.11.2005 - 00:09 Trvalý odkaz

aquila: 2 MD: class 11 ma aj nokia E61 ;)

anonymous05.11.2005 - 03:25 Trvalý odkaz

TRiF: Zatial v teoretickej oblasti je dobry. Uvidim co ukaze prax,a podla toho sa rozhodnem.SonyEricssonK750i/R1A/SN356551000648545 Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous05.11.2005 - 19:05 Trvalý odkaz

Marek12: NA MM.cz som sa to docital, bude sa to prepinat na cocke fotoaparatu, sice neviem ako to pomoze, ale asi to ziadna slava nebude, ked tam asi nebude autofocus

anonymous20.11.2005 - 01:56 Trvalý odkaz

Zralok: Je tato masinka lepsia ako ocakavany SE P990i ? vedel by niekto porovnat tieto dve vsskutku masiny ?

Celá diskusia 37 príspevkov