BenQ-Siemens EF81

Recenzia high-end véčka Precízne spracované 3G véčko s 2 Mpix fotoaparátom a multitaskingom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčké,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS,

rozmery: 94 x 51 x 15,9 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 175 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 112 g)

vonkajší displej: 120 x 160 b., 262144 farieb, 20 x 27 mm,

vnútorný displej: 240 x 320 b., 262 144 farieb, 34 x 45 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 72 MB + microSD, 500 kontaktov, SMS zdieľaná, kalendár zdieľaná,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, UMTS, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač, videohovor,

prehliadač dokumentov, množstvo aplikácií

batéria: Li-ion 950 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,37 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, LED blesk, autofocus, EMS, IrDA, EDGE, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

KE_1433_11.0.2, BREW: 3.1.3.17

Obsah balenia:

EF81, Li-ion 950mAh, nabíjačka, Headset Stereo HHS-150, kábel USB DCA-140, CD-ROM a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

V nových BenQ-Siemensoch mám trocha zmätok so zapínaním. Ak nemáte na SIM karte zapnutú ochranu PIN kódom, musíte zapnutie (ako na každom Ben-Siemense) potvrdiť. To ma vždy zbytočne zdržalo. Pozor na vaše prvé odnímanie krytu batérie, každému odporúčam pre istotu nazrieť do návodu. SIM karta sa zasúva vedľa batérie podobne ako pamäťová karta. V návode nájdete potrebnú ilustráciu. Zvuk pri zapnutí aj vypnutí je možné vypnúť.

Dizajn

Nový dizajn modelov BenQ-Siemens nemôžem nepochváliť. Prísne hrany, kovové materiály, lesklé plasty...všetko je pekne efektné. V zavretom stave upúta pekný externý displej a štyri tlačidlá pod ním. Keď prístroj otočíte, zbadáte na kĺbe objektív fotoaparátu. V spodnej časti je nový konektor pre pripojenie príslušenstva. Fotoaparátom však neotáčate ľubovoľne, ako napríklad na staršom Samsungu V200, ale po otvorení prístroja sa otočí spolu s horným ramenom.

Otváranie prístroja je nepraktické, len človek s naozaj dlhými prstami otvorí toto véčko jednou rukou. S takto nedoriešeným otváraním véčka som sa už dlhý čas nestretol. S vŕzganím krytov nepočítajte, spracovanie EF81 je špičkové. Len som nepochopil, prečo je celá zadná stena vyhotovená z čierneho lacno pôsobiaceho plastu.

Klávesnica

Klávesnica je výborná, v porovnaní s Motorolou V3x (prakticky priamym konkurentom) sa ovláda ešte o čosi lepšie. Aj podsvietenie je výborné, pripomína všetky Motoroly RAZR. Po stlačení červeného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí ponuka: vypnúť, offline režim, vypnúť aj s alarmami. Funkcie pre pohotovostný stav môžete nastaviť obom polyfunkčným tlačidlám, všetkým smerom štvorsmerného tlačidla aj všetkým polyfunkčným tlačidlám. V tomto je Siemens aj BenQ-Siemens neprekonateľný.

Blokovanie štyroch tlačidiel pod externým displejom uskutočníte podržaním pravého. V pohotovostnom stave na malom displeji svietia tri ikony: foto, video a hudba. Stredné dvojité tlačidlo slúži pre ich prepínanie a ľavým funkciu vyberiete.

Správca úloh je špeciálne tlačidlo, ktoré umožňuje prepínať medzi spustenými funkciami. A tak môžem surfovať na internete, pri tom počúvať hudbu, písať správu...neskutočné. Túto funkciu som objavil až pri písaní recenzie, tlačidlo je totiž veľmi nenápadné. Sám som neveril, že systém BREW takto naozaj funguje. BenQ-Siemense EF81 teda naozaj funguje multitasking.

Displej

Displej je rovnako veľký ako na Motorole V3x, aj ostatné parametre má zhodné, ale prakticky je o čosi krajší, farby sú na ňom jasnejšie. Aj vonkajší displej je na EF81 než na V3x. Zobrazované údaje vidíte celkom dobre aj na slnku. Vonkajší displej informuje o stave batérie, signálu, o budíku, aktívnom Bluetooth, je to totiž akási zmenšenina hlavného displeja.

Hlavný displej tvorí 1530/4080, teda o čosi viac než tretinu plochy horného ramena. No nie je škoda takého nevyužitého priestoru? Vo väčšine položiek vidíte horný a spodný stavový riadok, riadok s nadpisom a 8 textových riadkov. Osem riadkov vidíte aj pri písaní správy s použitý najmenším písmom. BenQ-Siemens ponúka viacero veľkostí písma použitom vo WAP-e i správach. To sa mi páči.

V nastaveniach nájdete zmenu pozadia pre vnútorný a samostatne pre vonkajší displej. Nechýba ani šetrič obrazovky. Podsvietenie sa vypína po 5, 15, 30 alebo 60 sekundách, podľa vášho nastavenia. Regulácia jasu je veľmi dôležitá najmä vo vzťahu k úspore energie. Úspora energie nastáva po 1, 5 alebo 10 minútach, prípadne hneď po prepnutí do pohotovostného stavu.

Zaujímavé je správanie telefónu, ktorý si pamätá poslednú navštívenú položku. Ak napríklad prezeráte nejaký obrázok a stlačíte červené tlačidlo, po opätovnom vstupe do menu sa ocitnete na položke Moje záznamy a nie na Správach, ako je tomu v bežnej situácii.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát aktivujete v zavretom stave pomocou jedného zo štvorice tlačidiel pod externým displejom. Hľadáčik tak má len 120 x 160 bodov. Pri fotení ovládate len priblíženie a jas. V nastaveniach nájdete rozlíšenie (1 600 x 1 200, 1 280 x 960, 640 x 480 alebo 320 x 240 bodov), predvolené meno (zadané slovo, ku ktorému bude priradené poradové číslo), miesto uloženia snímky, vyladenie (auto, vnútri, vonku), nastavenie blikania (vypnuté, 50 Hz, 60 Hz). Chýba nastavenie kvality, aj LED blesk by som na tomto mobile určite uvítal.

Záznam videa je skôr doplnkovou funkciou, ako lákadlom. Na výber máte z troch rozlíšení: 96 x 80, 128 x 96 alebo 176 x 144 bodov. No, ako vidíte, nič extra. Aj v prípade videí meníte miesto ukladania snímok, dokonca fps 7 alebo 15 (počet snímok za sekundu, odporúčam jednoznačne 15) aj vyladenie.

Fotoaparát sa neovláda najlepšie, aj reakcie prístroja mohli byť lepšie. BenQ-Siemens EF81 nie je práve najlepší fotomobil, ale na druhej strane 2 Mpix fotky, ktoré vytvára za bežného dňa, nepatria k najhorším.

BenQ-Siemens EF81 foto

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 176 kB)

Obrázky

Tie nájdete priečinku Moje záznamy, ktorý nahradil Vlastné súbory v Siemensoch. Snímky je možné roztiahnuť na celú obrazovku, priblíženie snímok však chýba. Nerozumiem tomu, keďže Siemensy vedeli vždy nafotené obrázky priblížiť. Obrázky môžete odosielať cez MMS, e-mail a Bluetooth.

Melódie a prehrávač hudby

BenQ-Siemens je určený aj na počúvanie hudby. V balení nájdete pomerne kvalitné slúchadlá, v zavretom stave jednoducho spustíte prehrávač a počúvate. Po spustení prehrávača (v zavretom stave) vidíte rozcestník: zoznamy (playlisty), nové a všetky. Na karte mám niekoľko skladieb, spustím jednu z nich. Ľavým tlačidlom hudbu pozastavím, stredným ovládam hlasitosť. Pravé neustále slúži na zamknutie klávesnice. Po stlačení pauzy stredovým môžem preskočiť na ďalšiu skladbu alebo prehrávač vypnúť. Zrýchlený presun v rámci skladby chýba. Pri počúvaní hudby vstúpite do menu pomocou špeciálneho tlačidla Správca úloh. Pri počúvaní môžete teda bežne pracovať s telefónom, stane sa však, že sem tam sa prehrávanie na desatinu sekundy zastaví.

Počúvanie hudby pomocou priložených slúchadiel hodnotím ako celkom slušné. Aj keď EF81 neponúka množstvo hudobných funkcií, na počúvanie skladieb napríklad po ceste do práce plne postačuje.

Prehrávač videí

Prehráva 3GPP v klasickom rozlíšení alebo roztiahnuté na celej obrazovke. Nechýba ani zrýchlený posun v rámci videa.

Pamäť

V telefóne vidím informáciu o 72 MB pamäti. Poradí si aj s microSD kartou, ktorú používa media player aj fotoaparát. Tá je však nepochopiteľne ukrytá pod batériou. Pamäť na 500 kontaktov je jednoznačne nedostatočné, od takto orientovaného mobilu som čakal viac. Zaujímavé je, že pamäť na správy a pripomienky je zdieľaná, prakticky nevyčerpateľná.

microSD je najmenšia pamäťová karta na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s bežnými kartami. Karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty, takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet.

fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Nový telefónny zoznam pracuje vo vertikálnom aj horizontálnom smere. Prvá tabuľka sú SIM kontakty spolu s menami v mobile, druhá skupiny, tretia SIM, štvrtá hlasové vytáčanie. Chýba mi tu čisto zoznam v mobile, preto hodnotím telefónny zoznam EF81 ako nedoriešený.

Vyhľadávanie podľa viacerých písmen je rýchle, nenastáva filtrácia, a to sa mi páči. Nový kontakt v mobile obsahuje: meno, priezvisko, 4 tel. čísla, súkromnú časť (2 e-maily, URL, FAX, adresu, poznámku do 120 znakov), biznis časť (2 e-maily, URL, FAX, firmu, funkciu, adresu firmy, poznámku do 120 znakov), tón zvonenia pre bežný hovor, tón zvonenia pre videohovor, obrázok, skupinu, narodeniny, názov.

Hovor

Telefonovanie je pohodlné, véčka mám rád. Nechýba ani prepracovaný register s dĺžkou jednotlivých hovorov. Pred prijatím hovoru môžete stíšiť zvonenie alebo ho odmietnuť. CHýba mi tu tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Počas hovoru môžete prepnúť na hlasné handsfree a regulovať hlasitosť, chýba záznam hovoru. Páči sa mi, že po stlačení zeleného tlačidla vidíte všetky hovory, nie len volané.

Písanie textov

Písanie správ je pohodlné, slovník T9 je možné celkovo vypnúť.

SMS

EF81-ke chýba podpora EMS, štandardu, ktorý umožňuje vkladať do textových správ rôzne emotívne obrázky. Pri písaní vidíte 8 riadkov textu. Rozloženie znakov je zhodné so staršími Siemensami. Pri každom zadávanom znaku sa v malom okienku zobrazí ponuka všetkých znakov pod daným tlačidlom. Slovník T9 píše bez diakritiky. Zoznam prijatých správ je graficky pekne spracovaný, pri čítaní vidíte 8 riadkov textu plus hlavičku.

MMS

Editor multimediálnych správ je jednoduchý, na každej stránke ponúka priestor pre napísanie 1 024 znakov a vloženie objektov (snímka, video, text, zvuk, kontakt). Pri tvorbe snímky počas písania MMS sami určujete jej rozmery.

E-mail

Na ručné nastavenie parametrov som si netrúfol, a preto som použil stránku pre nastavenia mobilu. Príjem e-mailov v oblasti pokrytej UMTS je rýchly. K dispozícii je POP3 aj IMAP4. V nastaveniach určíte, do akej veľkosti sa majú stiahnuť celé e-maily. Jednotlivo potom stiahnete akýkoľvek. Prílohy sa opäť sťahujú až dodatočne, to je sympatické riešenie. Keď som chcel priložený dokument (DOC) otvoriť, musel byť najprv uložený. Lenže aj pri ukladaní do mobilu, aj na kartu, som sa dozvedel, že ukladanie zlyhalo. EF81 obsahuje aj prehliadač dokumentov, preto ma takáto skúsenosť mrzela. Do správ sa môže automaticky ukladať podpis, automatické sťahovanie správ v určitom intervale chýba.

WAP

Aj BenQ-Siemens EF81 používa prehliadač Openwave (7.1.1.3.h), známy už zo starých Siemensov. Nastavene odporúčam nechať zaslať zo stránky pre nastavenia mobilu. Prehliadač bez problémov zobrazil ako wap.fony.sk, tak aj www.fony.sk/text, s www.fony.sk mal už menšie problémy. V nastaveniach môžete zakázať obrázky, zmeniť veľkosť písma, zalomenie textu, krokovanie (pol stránky, celá stránka...), zakázať zobrazenie oblasti názvu.

Java aplikácia Opera mini na EF81 funguje, ale nepodarilo sa mi nastaviť funkčné pripojenie aplikácie k internetu. Vlastne, žiadne špeciálne nastavenie som nenašiel.

Prenos dát

Na lokálny prenos poslúži priložený kábel ku PC, prístroj sa však nespráva ako mass storage zariadenie. Obľúbil som si preto skôr spojenie cez Bluetooth. Na diaľku poteší UMTS, v ostatných lokalitách musí stačiť GPRS.

Odporúčam prečítať si aj článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - na každý deň v týždni si môžete nastaviť čas budenia, ktorý sa bude opakovať. Šikovné. Nastavenie melódie budíka nájdete v nastaveniach tónov.

Kalendár - ten je našťastie zhodný s kalendárom v starších Siemensoch, pod mesačným náhľadom vidíte aj udalosti pre daný deň. Nechýba ani denný a týždenný prehľad, synchronizácia. V nastaveniach nájdete predvolené opakovanie (denne, týždenne...), predvolený režim alarmu v minútach pred udalosťou, začiatok dňa a začiatok týždňa.

Poznámky v BenQ-Siemens EF81 žiaľ chýbajú.

V Organizéri nájdete aj Časové zóny a Hlasový záznamník (až 150 minút) s ukladaním záznamov do prístroja alebo na kartu.

Ďalšie funkcie: kalkulačka, prevodník mien, stopky.

Hry

GemJam Fever, SeaBattle, StarWars, Super Bomberman, Super StackAttack, skrátka plná paleta vydarených hiet.

Java aplikacie

BT MS Control - ovládanie PC cez Bluetooth,

CocktailManager - tvorba kokteilov aj s obrázkami,

DocViewer - prehliadač dokumentov,

EmergencyPhoneBook - základný zoznam potrebných telefónnych čísiel v jednotlivých krajinách,

MobipocketReader - čítačka kníh ,

Navigation - demo navigácia

News2Mobile - RSS čítačka, podcast...

PDFViewer - prehliadač PDF dokumentov.

Výdrž, batéria

Výdrž BenQ-Siemens EF81 je slabá, pri aktívnom používaní a plnom podsvietení displeja vydrží 1 - 2 dni. Reguláciou podsvietenia, úsporného režimu a ďalšími opatreniami môžete životnosť pohodlne predĺžiť.

Výhody:

- multitasking,

- spracovanie,

Nevýhody:

- pomalé reakcie,

- slabšia konektivita,

Cena: 14 990 Sk (Roden s. r. o.)

BenQ-Siemens EF81 je kvalitné véčko s peknými displejmi, slušným fotoaparátom, ale absenciou viacerých funkcií na ktoré som zvyknutý z konkurenčných modelov (FM rádio, záznam kvalitného videa, aktívny pohotovostný režim). Prakticky sa rovná Motorole V3x, ktorá v určitých funkciách vyniká, inde zase stráca. Veľkou výhodou EF81 je multitasking. Neuvedomoval som si ho, kým som omylom nestlačil podivné tlačidlo vedľa "céčka". To povyšuje EF81-ku do vrchných priečok medzi high-endmi.

Dôležité odkazy:

- podpora Siemensov

- kontakt na výrobcu (BenQ-Siemens SK)

- distribútor (BenQ-Siemens)

- služby zákazníkom (BenQ-Siemens, SK)

- nastavenie SMS-kou (BenQ-Siemens)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.05.2006 - 00:35

Borland: Telefonom B-S nemozem prist na chut. Absencia tlacitka regulacie hlasitosti pri telefonovani je nepochopitelna. A ta suma za telefon... :( Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous30.05.2006 - 01:41 Trvalý odkaz

Quo: Mne sa B-S vecka aj slidre pacia, hoci by som nebral ziadny fon od siemensu,tieto by som prijal :) Ale absencia niektorych veci-napr uprava hlasitosti pocas hovoru a pomale reakcie- brrr. Reakcie mt sa mozu vyriesit pomocou novsieho FW,ale ako sa vyriesi pridavanie hlasitosti... Nokia6280/2.0 (03.65) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous30.05.2006 - 02:10 Trvalý odkaz

riso: "Chýba mi tu tla?idlo na reguláciu hlasitosti. Po?as hovoru môžete prepnú? na hlasné handsfree a regulova? hlasitos?, chýba záznam hovoru." ;)Opera/8.51 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous10.06.2006 - 09:25 Trvalý odkaz

Onko: Mam ho asi dva tyzdne a som snim spokojny...co sa tyka hlasitosti pocas hovoru, tlacitko na jej regulaciu je predsa joystick, staci vyskusat a jeto, preto by bolo zbytocne davat daklsie tlacitka...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

anonymous17.09.2007 - 17:38 Trvalý odkaz

QQQ: Asi najlepsia, skor najpresnejsia recenzia aku som citala na nete. Ak viete kde sa nastavuju v tomto mt parametre wapu pre orange, napiste.diki

Celá diskusia 6 príspevkov