Samsung X700

Recenzia mid-endu Mobil klasickej konštrukcie s 1,3 Mpix fotoaparátom, pamäťovkami, EDGE a FM rádiom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 108 x 44 x 19 mm

hmotnosť: 95 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 32 MB + TransFlash (microSD), 1000 kontaktov, 200 SMS, 400 pripomienok,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth v1.2, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3 prehrávač, 40-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 800 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/450 h pohotovosti

SAR: 0,50 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

blesk, IrDA, PTT, instant messaging, 3,5 mm jack (adaptér),

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Oproti funkčne podobnému Samsungu D500 som pozoroval tieto zmeny:

- dizajn,

- chýbajúci IrDA,

- prítomné FM rádio,

- chýbajúci blesk,

- prítomnosť pamäťových kariet,

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa zasúva pod batériu, ktorá tvorí súčasne aj zadný kryt prístroja. S takýmto riešením som sa už dlhší čas nestretol.

Dizajn

Starý dobrý Samsung, s akými tento výrobca na našom trhu začínal...tak by som X700-ku charakterizoval. Nie je to véčko, ale mobil s klasickou konštrukciou a prvkami, ktoré mi pripomínajú modely spred niekoľkých rokov.

Samsung X700 je mobil akurát do ruky, ničím nevyniká, zaujímavý je skôr jednoduchosťou. Čierna farba mu svedčí, lesklé pokovované prvky tiež.

Klávesnica

Klávesnica si zaslúži poriadnu dávku kritiky. Jej horná časť s viacfunkčnýimi ovládacími prvkami je ešte spracovaná pomerne dobre, ale alfanumerické tlačidlá sú veľmi zle vyriešené. Na tej klávesnici sa nedá vôbec pohodlne písať. Kto neposiela správy, môže pokojne čítať ďalej, X700-ka ma množstvo výhod. No ak obľubujete písanie správ či iných textov, na Samsung X700 radšej zabudnite.

Deviatim tlačidlám môžete priradiť rýchle vytáčanie, štyrom smerom stredového tlačidla môžete priradiť 4 z 22 ponúkaných funkcií, ktoré spustíte v pohotovostnom stave. Nechýba automatické blokovanie tlačidiel. Ručné blokovanie (podržíte hviezdičku a príkaz potvrdíte ľavým polyfunkčným tlačidlom) je pomerne zdĺhavé.

Podsvietenie klávesnice je výborné a novinkou je jeho aktivácia len v zadaných denných hodinách. Túto funkciu je možné vypnúť.

Displej

Slušný displej postačujúci väčšine užívateľov. Ako obraz na pozadí môže byť použitá predvolená animácia, fotografia či iný obrázok, nad tým všetkým môže byť dodatočne zobrazený aj kalendár. Meniť môžete aj pozíciu, štýl a farbu textu na ploche. V nastaveniach displeja ďalej nájdete výber zo štyroch predvolených farebných tém (modrá, červená, zelená a fialová). Kde je sivá? K čiernemu telefónu by sa krásne hodila čierna inverzná téma. Nechýba ani nastavenie kontrastu, ktoré sa zíde pri šetrení energie. To dopĺňa nastavenie doby podsvietenia a úspornej prevádzky. Viditeľnosť údajov na priamom slnku aj pri bežnom používaní je dobrá.

Menu je ikonové (3 x 3), dostanete sa doň len ľavým polyfunkčným tlačidlom a ocitnete sa tak na strednej ikone. Pohyb v menu je bleskový, a to aj v ďalších textových úrovniach. Opäť nechýba zobrazenie malého informačného okienka nad niektorými položkami (napr. pri označení položky "prijaté správy" za zobrazí ich počet).

Počty riadkov: menu: 6, písanie správy: 8, čítanie správy: 8.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Po podržaní bočného tlačidla sa spustí fotoaparát. Na displeji je využitá celá jeho plocha, pričom výsledná fotka je väčšia o nezobrazenú časť na krajoch snímky, alebo si nastavíte bežný hľadáčik, kedy je využitá len polovica displeja. V nastaveniach nájdete zmenu režimu (jednoduchý záber, multizáber, zložená snímka 3 x 3 alebo 2 x 2, nočný záber, automatické ukladanie). Nechýba množstvo efektov, rámčekov, použiť môžete časovanú samospúšť.

Použiť môžete rozlíšenie SXGA (1 280 x 1 024 b.), mega (1 152 x 864 b.), VGA (640 x 480 b.), QVGA (320 x 240 b.), QCIF (176 x 144 b.), a sub-QCIF (128 x 96 b.) a kvalitu (3 stupne). V Samsungoch sme zvyknutí aj na zmenu zvuku spúšte, nastavenie jasu podľa stredného bodu a ISO.

Po každom stlačení spúšte sa vytvoril záber po 1 - 2 sekundách. Reakcie aparátu pri použití maximálneho rozlíšenia sú oveľa pomalšie ako pri VGA. Digitálne priblíženie použijete len pri menších rozlíšeniach.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video v najvyššej kvalite:135 kbps

obraz: rozlíšenie 176 x 144 b., zobrazenie na ploche 320 x 240 b., 11 fps, 123 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 12 kbps.

V prípade videa je možné nastaviť kvalitu (3 stupne), aj rozlíšenie (128 x 96, 160 x 120, 176 x 144).

UKÁŽKA VIDEA (240 kB, 3GPP)

Obrázky

Po odfotení môžete snímku odoslať cez MMS, e-mail, Bluetooth. Taktiež je možné ju nastaviť ako obraz na pozadí alebo ID volajúceho. Poslednou možnosťou je premenovanie súboru.

Vytvorené fotky sa ukladajú do priečinka Fotografie. Ich hromadné zobrazenie obsahuje miniatúru a informáciu o názve a veľkosti každého záberu z troch naraz zobrazených obrázkov. Fotky z položky Fotografie je možné presunúť do položky Moje fotografie a opačne. Prezerané obrázky nie je možné priblížiť ani roztiahnuť na celú plochu displeja, čo je veľkou nevýhodou oproti ostatným značkám.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung X700 ponúka 32 MB pamäte + pamäťové karty použiteľné aj pre ukladanie MP3 skladieb. Tie prehráva Java aplikácia, ktorá však nebeží na pozadí. Chýbajú aj profily, v prípade X700-ky meníte len normálny a tichý režim (podržaním mriežky), ktorý môže byť trvalo bez vibrácií alebo s nimi. Ďalším nedostatkom je chýbajúce súčasné zvonenie a vibrovanie.

Na výber máte z niekoľkých tónov klávesnice, veľmi sa mi páči možnosť samostatne priradiť e-mailom, MMS-kám a SMS-kám rôzne melódie, aj keď vždy len z obmedzenej ponuky. Výbornou vecou je opakovanie upozornenia na správu v stanovenom intervale. Netradičným zvukom je tón pri spojení, ktorý hlasne oznámi, že už nastalo upozornenie na hovor na druhej strane. Dovtedy nemusíte mať mobil pri uchu a čiastočne sa tak chránite pred žiarením. Uvítajú to aj tzv. "prezváňači". Tón pri spojení je možné vypnúť.

Hlasitosť zvonení je dostatočná.

Prehrávač videí

Samsung X700 prehráva len 3GPP videá s možnosťou video spustiť a zastaviť (nie pauza). Aj v tomto prípade regulujete hlasitosť bočným dvojitým tlačidlom.

FM rádio

Novinkou v Samsungu je FM rádio. Ponúka bežné funkcie, RDS chýba. Prekvapilo ma automatické ukladanie staníc, ktoré sú v dosahu. Citlivosť rádia na okolité frekvencie je nízka, oproti Nokii N70 je to cítiť, ešte viac voči Sony Ericssonu W800i. Rádio je možné počúvať aj na pozadí. Zaujímavosťou je, že všakde je možné jeho hlasitosť ovládať pomocou bočného tlačidla, len na WAP-e nie, keďže tu sa pomocou neho listuje. Rádio obsahuje aj zvláštnu funkciu, budík, ktorý vás upozorní prednastavenou melódiou na to, že ste chceli počúvať určitú rozhlasovú stanicu, ktorú spustíte potvrdením pomocou polyfunkčného tlačidla. Nechápem, prečo sa hneď nespustí rozhlasová stanica (ak je k mobilu pripojené handsfree).

Hlasitosť hudby je dostatočná, možno na maximálnej úrovni až prehnaná. Dodávané slúchadlá sú výbornej kvality, prekonávajú ich len slúchadlá dodávané k Walkmanom od Sony Ericssonu.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

32 MB internej pamäte stačí na ukladanie fotiek, MMS-iek, e-mailov a ďalších typov súborov. Len 4 MB sú špeciálne vyhradné Java aplikáciam. Pre ukladanie MP3 skladieb odporúčam na pamäťovú kartu.

Kontakty: 1 000 mien,

SMS: 200 správ,

kalendár: 400 pripomienok.

TransFlash (microSD) patrí medzi najmenšie pamäťové kartu na svete (15 x 11 x 1 mm). Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty. Takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet.

fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov, kde vidíte 3 pod sebou zoradené mená aj s číslami. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidiel 2 - 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, 1 e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámka (50 znakov).

Hovor

Telefonovanie s X700-kou je príjemné, a to vďaka jej oblým tvarom a dobrej ergonómii. Počas hovoru vidíte meno volajúceho/volaného a aktuálnu dĺžku hovoru. Novinkou je funkcia "čistota hlasu", ktorá zabezpečí zníženie okolitého ruchu v telefonáte. Zvuk zo Samsungu X700 je naozaj veľmi čistý, hlasný a jasný. Počas hovoru môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu a správ. Hlasné handsfree, ktoré je tiež poriadne hlasné a kvalitné, aktivujete stredným tlačidlom. Vo funkciách, ktoré môžete aktivovať počas telefonátu mi chýba záznamník a vstup do menu (alebo aspoň kalendára). Prichádzajúcim tlačidlom môžete hovor stíšiť alebo zrušiť, podľa vášho nastavenia.

Výbornou vecou je pamäť dĺžky všetkých hovorov v registri.

Písanie textov

S nekvalitnou klávesnicou na pohodlné písanie správ zabudnite.

SMS

Jednoduchý editor správy využíva celú plochu displeja. Svedčí o tom zobrazenie až ôsmich riadkov textu, počítadla znakov i čiastkových správ. Použiť môžete technológiu EMS, ktorá umožňuje text formátovať, vkladať doň animácie, jednoduché obrázky a melódie. Na číslo v správe je možné zatelefonovať, uložiť ho či naň poslať správu. Písanie so slovníkom T9 sa uskutočňuje bez diakritiky, teda aj tato využijete 160 znakov.

MMS

Editor multimediálnych správ je ešte lepší. Jeho jednoduchosť a prehľadnosť nemá snáď ani konkurencie. Fotku je možné priamo pri tvorbe správy vytvoriť. Nechýba ani časovanie strán.

E-mail

Pri každej hlavičko sa v malom okienku zobrazila veľkosť správy a po kliknutí som sa dozvedel ďalšie dôležité informácie ako čas odoslania, veľkosť, pripojené súbory, dôležitosť. Stiahnuť je možné jednu označenú správu alebo všetky. Pri čítaní správy vidím 6 riadkov textu, to 1,5-násobné riadkovanie si však Samsung mohol odpustiť. Na správu je možné odpovedať (odosielateľovi alebo všetkým), poslať ju ďalej, vymazať (v mobile alebo aj na serveri), použiť číslo, blokovať adresu, presunúť do mojej zložky.

Nechýba možnosť automatického odoslania kópie na moju adresu, doručenka a potvrdenie prečítania, nastavenie priority, pripojenie podpisu, upravenie mena, telefónneho čísla a poznámky. E-maily dokáže X700-ka kontrolovať v pravidelných intervaloch, sťahovať celé správy alebo len hlavičky. Správy do nad 100, 200 alebo 300 kB budú odmietnuté.

CB správy

Cell Broadcast správy zobrazuje X700-ky pod názvom operátora.

WAP

Wapový prehliadač Openwave je hlavným nedostatkom. Nie je najrýchlejší, voľby ponúka vždy len po označení ikony v prvom riadku textu. Po stlačení mriežky sa zobrazí ponuka, v ktorej nechýba ani ponuka zadania novej adresy a záložky. Záložiek bolo v mojom prípade len 15. K wapovému prehliadaču nemám veľké výhrady, no prehliadače v konkurenčných produktoch sú podstatne lepšie spracované.

Prenos dát

Skratky GPRS 4+2, EDGE 4+2 hovoria samé za seba. Na prítomnosť EDGE telefón dokonca upozorní ikonou E. Pripojenie ku PC pomocou USB kábla (ktorý zrejme nebude v balení) aj bez softvéru je výborná vec. V menu len určíte, či sa má prístroj tváriť ako modem, mass storage zariadenie alebo má slúžiť pre tlač obrázkov (PictBridge). Softvér potrebný na plnohodnotné pripojenie fónu k PC nájdete aj na webe Samsungu (44 MB). Nechýba ani Bluetooth na prepojenie s okolitými zariadeniami. Nechýba dokonca profil A/V (A2DP) pre stereo prenos hudby prostredníctvom Bluetooth.

Počítadlo množstva prenesených dát som v X700-ke nenašiel.

Nastavenie T-Mobile si necháte jednoducho poslať SMS-kou (kľudne aj na nejaký podobný model), ale Orange takúto službu neponúka. Preto vypíšem najdôležtejšie údaje pre nstavenie WAP-u:

- proxy: aktivovat

- IP: 213.151.208.156

- port: 8799

- APN: orangewap

- meno: wap

- heslo: wap

Organizačné funkcie

Budík - 3 rôzne budíky sa môžu, ale i nemusia aktivovať vo vypnutom stave. Každému je možné priradiť jednu z pätice predvolených melódií, čas budenia a dni v týždni, počas ktorých má byť aktívny.

Kalendár - pripomienkovač si zapamätái až 400 udalostí, ktoré zobrazuje v dennom, týždennom a mesačnom náhľade. Pripomienka môže byť zaradená ako plán, výročie, úloha alebo rôzne. Pripomienky je možné odosielať cez SMS, MMS, e-mail, Bluetooth. Kalendár podporuje aj opakovanie udalostí a hromadné mazanie.

Ďalšie funkcie: diktafón, svetový čas, kalkulačka, prevodník mien a veličín, odpočítavanie času a stopky.

Hry a Java aplikácie

Forgotten Warrior (plošinovka), Freekick (strieľanie gólov do bránky), Arch Angel (letecká strieľačka).

Výhody:

- multimediálne funkcie (foto, audio),

- pripojiteľnosť,

- pamäťové karty.

Nevýhody:

- klávesnica,

- profily a nemožné zvonenie a vibrovanie súčasne.

Cena

...netrúfam si odhadnúť.

Samsung X700 je sympatický telefón s množstvom zaujímavých funkcií, pričom jeho jedinou zásadnou nevýhodou je klávesnica. Neviem, či na nej tvorcovia neskúšali nič napísať, alebo vyrobili mobil pre ľudí, ktorým je to jedno, no ja som z takéhoto kroku sklamaný. Pretože X700 je podľa mňa veľmi zaujímavý model do akcie mobilného operátora.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.03.2006 - 14:48

martin: je to sympaticky fonik, aj ked musim potvrdit, na tej klavesnici sa fakt zle pise. dobry pre toho, kto vela nepise, radsej zavola a kto vie ocenit pekny dizajn.MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous13.03.2006 - 15:13 Trvalý odkaz

Atlis: Je to pekna variacia na temu Alcatel OT 756

anonymous13.03.2006 - 17:04 Trvalý odkaz

riso: no, tak s tym musim suhlasit, ked sa na to teraz pozriem, tak naozaj vidim OT756. Ak nezabudnem, odfotim ich vedla seba. :)

anonymous15.03.2006 - 13:16 Trvalý odkaz

orgi: Riso, Martin, musim trocha iny pohlad napisat:
- po precitani toho odstavca o klavesnici som si to vyskusal a na tej klavesnici sa zas nepise az tak zle, ako pisete obaja. Ok, nie je to najlepsie, ale urcite su aj horsie klavesnice. Skor sa mi nepozdava ten viacsmerovy ovladaci prvok, ten je malo vystuply a tazsie sa stlaca. To je ale asi subjektivny pohlad.

- skor by som vyzdvihol ten displej - na pomery telefonu a jeho kategoricke zaradenie je podla mna viac ako dobry, hlavne vytvara dojem nadmiernej elegancie, ked clovek chyti ten mobil prvy krat do ruky.

- MP3 sa sice neda minimalizovat, ale podobne ako ostatne Samsungy, podla mna super zvuk.

tot vsjo z mojej strany :)

anonymous15.03.2006 - 16:39 Trvalý odkaz

orgi: SAR: head - 0,50; body - 0,57.

Celá diskusia 6 príspevkov