Orange: máme piatu najrýchlejšiu sieť v Európe (poznámky z tlačovky)

Orange dnes usporiadal malú tlačovú konkferenciu, na ktorej sme sa dozvedeli viacero zaujímavých informácií.

Pokrytie

Orange sieťou 2G (GPRS, EDGE) pokrýva 99,6 % populácie pomocou 1 914 BTS staníc. Všade je prítomné aj EDGE.

Pokrytie 3G sieťou dosahuje aktuálne 69,3 % populácie pomocou 1 253 staníc zvaných NodeB. Jedná sa o 136 miest a 394 obcí. Počítajú sa len obce s 3G pokrytím pre aspoň 1/2 populácie priamo v budovách. To znamená, že čiastočne pokryté obce sa nepočítajú a pri inej metodike by mohlo byť percento pokrytej populácie aj vyššie.

T-Mobile sieťou 3G pokrýva 42 % populácie, do konca prvého polroka by malo dosiahnuť pokrytie 50 %. Do konca roka 2011 sa počíta so 60 % populácie a 2012 s 80 % obyvateľstva.

Teraz Orange začína pokrývať aj obce s 1000 - 1500 obyvateľmi, lokality pokryté 3G (UMTS, HSPA) stále pribúdajú, v roku 2011 pribudne niekoľko nových NodeB staníc.

Využívanie, počet zákazníkov

V apríli 2008 preniesli zákazníci Orangeu v dátovej sieti 100 000 GB dát (asi 120 tisíc zákazníkov využívajúcich mobilný internet). Tento počet kontinuálne rastie a v apríli 2011 dosiahol necelých 500 000 GB (asi 230 tisíc zákazníkov využívajúcich mobilný internet). Zaujímavé je, že rastom počtu zákazníkov využívajúcich dátové služby rastie aj priemerná spotreba jedným zákazníkom, z 1 000 MB v apríli 2008 na dvojnásobok v apríli 2011.

Do leta prekročí počet používateľov smartfónov v Orangei 500 000.

Zaujímavé je aj porovnanie s optickou sieťou FTTH. Kým v apríli 2010 preniesli zákazníci Orangeu mobilnou sieťou 6-násobok dát oproti FTTH, v apríli 2011 to už bol len 5-násobok dát.

Prenosové rýchlosti

Orange sa orientuje najmä na download, podľa informácií z dnešnej tlačovej konferencie nie je o rýchly upload veľký záujem. Pri pomalom uploade určite odporúčame vyskúšať nové modemy. Aj keď váš dátový balík ponúka upload len 384 kbps (Mobilný Orange Internet), pri využití HSUPA siete bude aj pocit z obmedzeného uploadu (odosielania dát) lepší než so starším modemom a len na UMTS sieti.

Download, teda rýchlosť sťahovania dát má v Orangei teoretické maximum 14,4 Mbps. Ale sieť nie je len nastavenie NodeB staníc na maximálnu možnú rýchlosť. Prenosové rýchlosti ovplyvňuje množstvo faktorov.

Investície

V roku 2011 preinvestuje Orange do dátovej siete 70 mil. eur. Asi 26 % z toho smeruje na priame investície a 32 % na nepriame investície do siete na prenos dát. Orange tak 58 % investícií do sietí zameriava na prenos dát.

Dual carrier, HSPA+

Rozširovanie pokrytia už nie je tak dôležité ako zvyšovanie kapacity siete a prenosových rýchlostí. Jednou z možných techník je pridávanie frekvenčných pásiem, tzv. dual carrier. Čoskoro budú dostupné modemy, ktoré budú prakticky využívať dve pásma, a tak prenesú približne dvojnásobok dát oproti aktuálnym 3G modemom.

Teoretické maximum v blízkej dobe narastie zo 14,4 na 21 Mbps, v budúcnosti sa počíta so 42 Mbps. Aj T-Mobile počíta pri budovaní aktuálnej 3G siete s teoretickou rýchlosťou 42 Mbps a otázkou bude skôr to, ktorý z týchto operátorov sa lepšie popasuje s ďalšími prvkami siete (prenos NodeB -> Mobile Backhaul -> RNC). Orange sa snaží zvyšovať kapacitu prenosovej sústavy. Jedným z možných riešení je aj pripájanie NodeB staníc priamo na optickú sieť FTTH v mestách (výsledkom je FTTC - fiber to the cell). Dnes však drvivá väčšina základňových staníc komunikuje medzi sebou mikrovlnkami.

Na základe skúseností nárast z 14,4 na teoretických 21 Mbps bežný zákazník prakticky veľmi nepostrehne. Riešením výrazného nárastu prenosových rýchlostí môže byť však technológia Dual Carrier, vysielanie aj príjem dát dvoma modulmi. Modemy s dvojicou modulov budú v predaji pravdepodobne do konca roka, teraz ich Orange testuje.

Medzinárodné merania rýchlosti prenosov

Aktuálne merania nezávislou agentúrou P3 Communications od roku 2005 hovoria, že 3G sieť Orangeu je piata najrýchlejšia v Európe. Merala sa skúsenosť zákazníkov s dátovými službami v ôsmich krajinách (GB, F, PL, E, CH, RO, B, SK) a 26 sieťach na základe medzinárodných štandardov a využitím nezávislej tretej strany. Na pripojenie sa využívali USB modemy a Nokie 5800. Hodnotilo sa načítanie internetových stránok, používanie facebooku, e-mailov, TV v mobile... Na Slovensku Orange "porazil" T-Mobile v šiestich kategóriách, "prehra" nastala len v rýchlosti načítavania domácej WAP stránky a sťahovania hudby priamo do mobilu.

Upozornenie na prekročenie dátového balíka

Orange aktuálne neupozorňuje na vyčerpanie dátového balíka. Takúto službu ponúka u nás len T-Mobile (pri prenesení 90 % dát z predplateného balíka obdržíte SMS). Na našu otázku, či takéto niečo neplánuje aj Orange sme zatiaľ dostali vyhýbavú odpoveď. V roamingu je takáto notifikácia povinná (prekročenie 80 % a 100 % limitu stanovaného na 60 eur).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu