Apple opäť zaútočil na Samsung

Americká firma Apple opäť vyhrala jednu zo svojich patentových bitiek. Holandský súd 24.augusta 2011 rozhodol, že kórejský výrobca nesmie predávať svoje smartfóny Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II a Samsung Galaxy Ace na niektorých trhoch Európskej únie.

Zákaz sa vzťahuje na krajiny, kde platí patent číslo EP 2059868. Ten sa týka spôsobu posúvania obrázkov v galérii. Podľa rozhodnutia súdu musí spoločnosť Samsung do 13. októbra 2011 stiahnuť všetky spomínané zariadenia z trhu. Apple podal na súd žaloby za porušovanie aj ďalších patentov, tie súd v Holandsku zamietol ako neopodstatnené.

Podľa informácií Slovenská ani Česká republika nepatrí medzi krajiny, kde tento patent platí. Preto sa zákazníci u nás pravdepodobne nemusia obávať výpadku v dodávkach smartfónov. Zo záznamov vyplýva, že firma Apple nestihla v určenej lehote preklad popisu patentu alebo nezaplatila poplatok.

Jednou z možností ako by sa Samsung mohol vyhnúť zákazu predaja po určenom dátume, je zmena spôsobu pohybu v galérii tak, aby neporušovala patent Applu. Aký postup firma zvolí, ukáže čas. Či pôjde cestou úpravy softvéru alebo sa vrhne do protiútoku. Keby naozaj musela stiahnuť z predaja po trinástom októbri svoje smartfóny, vznikli by jej veľké straty.

Prečítajte si: Samsung Galaxy Tab 10.1 sa nesmie predávať iba v Nemecku (17. 8. 2011)

Vo štvrtok 25. augusta 2011 sa v nemeckom Düsseldorfe začína ďalšie kolo patentového sporu. Riešiť sa má dizajn tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1.

Zdroj: samsungtomorrow.com

worldwide.espacenet.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu