Samsung J600

Prvý kontakt s low-mid-endom Elegantný slajder s dotykovými tlačidlami, 1,3 Mpix fotoaparátom, pamäťovými kartami a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 98 x 45 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 134 mm,

hmotnosť: 87 gramov (zistená: 87 g)

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 31 x 38 mm, uhlopriečka 48 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), v pohotovosti chránený, záznam videí (3GPP, 176 x 144 b.),

pamäť: 17 MB + microSD, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 3 MB pre MMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB),

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 1.2, kábel (vlastný konektor),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio s RDS, podpora A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 300 h hovoru,

SAR: 0,402 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, e-mail, RSS, UMTS, HSDPA, IrDA, Wi-Fi, mass storage, A2DP, 3,5 mm jack (adaptér v balení), minializácia Java aplikácií, multitasking, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

neznáme

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung J600 je lacný telefón, ktorý pôsobí niekoľkonásobne drahšie . Jednoliata predná stena s dotykovými tlačidlami je narušená dizajnérsky príjemným štvorsmerovým ovládacím prvkom s i-tlačidlom v strede. Tým vstúpite v pohotovosti na domácu WAP stránku. Vstup do menu sa uskutočňuje ľavým výberovým dotykovým tlačidlom. V ľavej bočnej stene je dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti a microSD karta, v pravej stene je vypínač, spúšť fotoaparátu a konektor pre všetky typy kompatibilného príslušenstva (starší typ, ako v E250, D900 a pod.). V zavretom stave je zadná stena úplne prázdna. Vysunutie horného ramena sa uskutočňuje zľahka, oprieť sa môžete o vystúpenú hranu nad štvorsmerovým ovládacím prvkom.

EXTRA plus: lacný mobil pôsobiaci naozaj luxusne.

fotkaU nás bude dostupná len sivá verzia.

Klávesnica sa delí na dve časti. Na dotykové tlačidlá si treba zvykať, ale reagujú veľmi presne. Pri určitých operáciách sú zablokované, nereagujú (telefonovanie, úsporný režim...). Som presvedčený, že cieľová skupina, akej je J600 určená, nepotrebuje taký rýchly vstup do WAP-u, aký J600 ponúka. Tlačidlom "i" by sa mohlo radšej vstupovať do menu a nie wapového prehliadača. Spodná, alfanumerická, časť klávesnice je veľmi pohodlná, k nej nemám najmenšie výhrady. Štyri smery hlavného ovládacieho prvku sú prispôsobiteľné, môžu spustiť vami zadané funkcie. Vypínač slúži aj na zablokovanie a odblokovanie (oživenie) klávesnice (dotykových prvkov).

Displej je slabý, na slnečnom svetle takmer neviditeľný, ale v interiéri stačí. Vyššie rozlíšenie by sa zišlo snáď len pri fotení a prezeraní fotiek, ale tu je prítomná aspoň funkcia priblíženia prezeraných obrázkov. Takže sa aj ku detailom na fotke nakoniec dostanete. Displej by som nerád kritizoval dlhými pobúrenými vetami. Stačí sa pozrieť na jeho rozlíšenie a hneď vám musí byť jasné, čo od neho očakávať. Spomeniem len typické správanie Samsungu: pamätá si posledné navštívené položky v menu. A tak pri vstupe do hlavnej ponuky sa kurzor bude možno nachádzať na Telefónnom zozname (či inej naposledy aktívnej funkcií), po vstupe do správ bude kurzor možno na ich nastaveniach a podobne.

EXTRA mínus: slabý displej zle viditeľný v exteriéri.

Moje menu je pomocná ponuka štyroch vybraných obľúbených funkcií. Aj v tomto prípade si nastavíte všetko sami.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát patrí k nižšiemu priemeru, ale len výsledkami. V nastaveniach si určite zmeňte zobrazenie hľadáčika na "zobrazenie so štandardným pomerom", lebo inak nikdy dopredu neuvidíte pri zameriavaní celú snímku. K dispozícii sú klávesové skratky, to si pochvaľujem. Pri prezeraní fotiek je možné ich priblíženie, tak sa dostanete aj ku detailom. Úpravy fotiek chýbajú. Veľkosť priemernej 1,3 Mpix fotografie je 100 - 200 kB. Ak som si nastavil pre MMS limit 95 kB, vloženie 145 kB snímky nebolo možné. Páči sa mi odosielanie snímok, a vlastne vštkých typov súborov, cez Bluetooth, najmä označenie viacerých a ich hromadné odosielanie.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí je slabý, vhodný akurát do MMS. AJ pri zázname videí odporúčam nastaviť ako hľadáčik "zobrazenie so štandardným pomerom strán". Inak na displeji neuvidíte celý záber. Pri prezeraní videa nie je k dispozícii ani voľba "na celú obrazovku".

MP3 prehrávač prenáša hudbu do slúchadiel alebo do pomerne kvalitného hlasného reproduktora. Po zasunutí horného ramena ostáva spustený, ale na pozadí bežať nedokáže. MP3 prehrávač tiež nešiel hudobné súbory v podzložkách pamäťovej karty (napr. music - faithless - song.mp3), ale poradil si len so súbormi priamo uloženými v priečinku Music. Ani hudobné súbory v priečinku Audio nebolo možné pridať do zoznamu skladieb, mohol som ich len jednotlivo prehrať zo správcu súborov. Zvukové profily Samsungu J600 chýbajú, prítomný je len tichý režim.

EXTRA mínus: pri počúvaní MP3 a AAC skladieb nemôžete pracovať s telefónom.

Inak je tomu v prípade FM rádia, ktoré ponúka aj službu RDS (zobrazenie názvu počúvanej stanice) a popri počúvaní rozhlasovej stanice môžete bežne pracovať s telefónom. Takto sa správa aj úspešný model E250.

EXTRA plus: FM rádio s RDS fungujúce aj na pozadí.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Telefónny zoznam je štandardný, s kapacitou na až 1 000 mien. Po stlačení tlačidla pre prijatie hovoru v pohotovostnom stave sa zobrazí podrobný register posledných telefonátov. Chýba mu snáď len pamäť dĺžok jednotlivých hovorov. Hovor môžete tlačidlom pre ovládanie hlasitosti odmietnuť. Na odmietnutý hovor môže mobil automaticky reagovať odoslaním automatickej SMS. Druhou možnosťou je len stíšenie upozornenia na hovor pomocou bočného tlačidla.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Práca so správami je príjemná. Editor SMS je jednoduchý a prehľadný, so slovníkom T9 píše bez diakritiky. V Samsungoch je zaujímavá voľba "iba odoslať", pri ktorej sa odoslaná správa neukladá. Pri odosielaní správ je k dispozícii aj ponuka"nedávny príjemca". Editor MMS je veľmi sympatický, okienkový. Prvé okienko je určené predmetu, druhé obrázku / videu, tretie zvuku a štvrté textu správy (1 000 znakov / stránka). Ak chcete e-mail v Samsungu J600, odporúčam Gmail a jeho Java aplikáciu. Získate tak bezplatne e-mailovú schránku s 4 GB priestoru a výbornú Java aplikáciu s vyhľadávaním správ a pohodlnou prácou s nimi.

EXTRA plus: veľmi prívetivý editor MMS.

Wapový prehliadač NetFront 3.2 poslúži na prezeranie jednoduchých WAP a snáď aj webových stránok (wap.fony.sk, www.fony.sk/text). Mňa však nikto na telefóne s takýmto displejom nedonúti prezerať nič iné okrem WAP-u. Chýbajú akékoľvek nastavenia prehliadača (vypnutie obrázkov a pod.).

Popdora EDGE a GPRS poslúži na prácu s MMS a wapovým prehliadačom celkom dobre. Mass storage som v mobile nenašiel, po pripojení ku PC sa správal ako neznáme zariadenie, a to aj po vložení microSD karty. Na lokálne prenosy poslúži najlepšie Bluetooth.

Z organizačných funkcií je prítomná trojica budíkov. Ako melódiu nie je možné zvoliť FM rádio. Páči sa mi možnosť určenia počtu opakovaní budenia a doba odkladu. Na domácej obrazovke môže byť zobrazený mesačný náhľad, tzv. kalendár, ale ten nesúvisí s kalendárom v telefóne. Na tapete totiž nevidíte aktívne dni s vyplnenou udalosťou. J600 ponúka tri typy udalostí a nechýba ani automatické (hromadné) mazanie. Kapacita kalendára je 100 položiek pre každý typ udalosti.

Ďalšie funkcie:

hlasový záznamník (limit 60 minút), svetový čas, kalkulačka, prevodník, časovač, stopky, poznámky (100 znakov).

Mobilný stopár odošle SMS na vaše číslo pri vložení inej SIM do mobilu.

Funkcia SOS zase pomôže privolať pomoc bez komplikovaného vstupu do menu.

EXTRA plus: funkcie Mobilný stopár a SOS.

Výhody:

dizajn a spracovanie,

FM rádio

podpora pamäťovej karty.

Nevýhody:

hudobný prehrávač nefunguje na pozadí,

na dotykové tlačidlá si treba zvykať,

slabý displej.

Orientačná cena: 5 490 Sk

Záver

Samsung J600 je pekný, veľmi elegantný a za tie peniaze mu konkuruje len máloktorý model iného výrobcu. Elegantné, veľmi podobne vybavené véčko s lepším displejom, Sony Ericsson Z550i, zoženiete o tisícku lacnejšie, rovnako aj veľmi podobne vybavený Samsung E250. Ohrozením môže byť aj Walkman Sony Ericsson W300i za menej peňazí, a len o tisíc korún drahší je už dobre vybavený Samsung E740 s nahrávaním záznamu z rádia. Dotykové tlačidlá nemusím, ale komu sa takýto štýl páči, nech sa nebojí. Na dotyk reagujú výborne a majú jednu zásadnú výhodu - nikdy sa nezanesú špinou a prachom.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.10.2007 - 03:52

cas: joooj, tak som si zaspominal na atriaky!

anonymous30.10.2007 - 18:55 Trvalý odkaz

Tomaš: celkom good lelefon ale zasa mi tu chiba kvalitnejši fotoaparat aspon 2Mgp

anonymous03.11.2007 - 19:50 Trvalý odkaz

divocina: len sa pytam,ze ci ked chcem nieco poslat cez bluetooth najskor to musim ulozit do telefonu a potom na pamätovku ci sa do da nastavit aj tak,ze mi to bude priamo ukladat na pamätovku.vdaka

anonymous23.11.2007 - 20:17 Trvalý odkaz

mirka: PODLA MNA JE TO SUPER MOBIL MNE SA WOLMI PACI....LEN MI TAM CHIBA INFRA

anonymous24.11.2007 - 10:58 Trvalý odkaz

lucka16: celkom fajn mobil az na ten fotak

Celá diskusia 18 príspevkov