Sony Ericsson W890i

Prvý kontakt s high-mid-endom 3G nástupca drobného modelu W880i s 3 Mpix fotoaparátom, HSDPA aj FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 104 x 47 x 10 mm,

hmotnosť: 78 gramov (zistená: 78 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 51 mm, 31 x 41 mm,

fotoaparát: 3 Mpix (2048 x 1536 bodov), záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

pamäť: 28 MB + 2 GB karta MS Micro (M2),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID, stereo reproduktory,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, blogovanie,

batéria: Li-Pol, BST-33, 950 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 360 h pohotovosti v GSM sieti

SAR: 1,38 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, kábel USB, stereo slúchadlá, pamäťová karta 2 GB Memory Stick Micro, Sony Ericsson PC Suite, softvér Media Manager, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson je priamy nástupca úspešného minuloročného modelu W880i. Budem teda porovnávať.

RECENZIA: Sony Ericsson W880i

Model W880i som si svojho času obľúbil, a preto som nečakal od jeho nástupcu s rovnakými rozmermi veľké rozdiely. Preto ma viaceré vylepšenia veľmi potešili.

Dizajn W890-ky je vyzretý, aktuálny, spracovanie veľmi dobré. Páči sa mi upevnenie zadnej steny pomocou dvoch poistiek v bočných stenách - jednoduché a pevné riešenie. V hornej stene vypínač / prepínač profilov, ten predtým chýbal. V bočných stenách došlo ku zmenám len v horných častiach: tlačidlo Walkman poputovalo o čosi nižšie, rovnako aj na druhej strane vylepšené dvojtlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Nad nimi sa totiž nachádzajú spomínané poistky zadného krytu. Zadná stena je takmer bezo zmien - rovnaká (nie práve najlepšia) poloha objektívu, takmer rovnaké umiestnenie otvoru pre pútko.

Ovládanie sa výrazne zmenilo. Vytratili sa tlačidlá "naspäť" a "web", pribudli zelené a červené. To úplne mení charakter práce s telefónom. Osobne mi na každom telefóne bez červeného tlačidla tento prvok na okamžitý a úplný návrat do pohotovostného stavu chýba. Ale dlhoročným "sonyericssoňákom" to vyhovovať nemusí. Tlačidlá sú o čosi vyššie nad okolitým krytom, než tomu bolo vo W880i. Alfanumerické tlačidlá sú väčšie, lepšie, ale stále to nie je úplne ono. Automatický zámok klávesnice sa aj v tomto prístroji aktivuje už po 20 sekundách. Nechýba menu činností aktivvané špeciálnym tlačidlom, v ktorom okrem iného spravujete aj viacero naraz spustených aplikácií (MP3, SMS, web, kalendár...).

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Uhlopriečka displeja narástla o 5 mm a to sa mi páči. Ešte 5 mm a bol by som nadšený. Aj vo W890i nájdete vydarené grafické témy, pri pohybe ikonami hlavnej ponuky sa pri nich spúšťajú jemné vibračné impulzy. Displeju nemám čo vyčítať, pohotovostná obrazovka je prepojená aj s prehrávačom Walkman.

TIP: Kalendár (najbližšie udalosti) ako Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii.

Fotoaparát poslúži dobre na fotografovanie krajiniek a iných vzdialenejších objektov za dobrých svetelných podmienok. Zo šerom či večerným osvetlením izby si poradiť nevie, nečakajte ani blesk či automatické zaostrovanie. Digitálne priblíženie je k dispozícii len pri VGA rozlíšení! Nechýbajú klávesové skratky - jednotkou meníte režim (panoráma, klasický), štvorkou časovanú samospúšť, sedmičkou nočný režim. Tlačidlá 3 a 6 môžu nahradiť tlačidlo pre reguláciu hlasitosti pri ovládaní digitálneho zoomu. Prezeranie fotografií v novom mediálnom menu je pohodlné a so všetkými modernými možnosťami (otáčanie, zoom, úpravy, odoslanie do blogu...). Záznam QVGA videí vo formáte MP4 s AAC zvukom istotne tiež poteší.

Nové

(Médiá) nereguluje zobrazenie fotografií, videí ani prehrávača hudby podľa polohy prístroja, chýba mu totiž senzor, aký je v modeli W910i. Tak som si nastavil ako východiskové horizontálne zobrazenie. Zo zaujímavých funkcií spomeniem tagovanie (označovanie) fotografií, video podcast, ako aj výborný hudobný prehrávač s nadštandardnými funkciami.

Nový prehrávač Walkman spustíte krátkym stlačením tlačidla Walkman. Hudba sa ozve z dvojice reproduktorov - jeden v hornej časti prednej, druhý zadnej steny. Je to zvláštne, niekedy stereo efekt ani nepočuť, ale je tam. Stačí si telefón priložiť k nosu tak, aby sa vášho čela a nosu dotýkal bočnou stenou, a telefón bol teda umiestnený kolmo na vašu tvár. Rozšírenie sterea aj ekvalizér si istotne obľúbite, ale radšej s lepšími slúchadlami. Hudobný výstup je úplne rovnaký ako zo Sony Ericssonu K810i (s referenčnými slúchadlami AKG K24P som na rovnakej pesničke nepoznal absolútne žiadny rozdiel). Je škoda kvalitnú hudbu počúvať na priemerných dodávaných slúchadlách. Hlasná reprodukcia je dobrá akurát v reprodukcii výšok.

SensMe je nová technológia výberu skladieb podľa nálady. Tie sú zobrazené ako malé bodky v mriežke rozdelenej na štyri časti. Horizontálne je priestor delený od smutných po šťastné, vertikálne od pomalých po rýchle. V pravom hornom rohu nájdete rýchle a šťastné skladby, v ľavom spodnom zase pomalé a smutné. Problém je, že charakteristiku SensMe priraďuje skladbám Media Manager v počítači, náladu skladbe nepridáte v telefóne.

Pomocou funkcie TrackID zaznamenáte niekoľko sekúnd nejakej pesničky, prehrávanej buď samotným telefónom alebo zaznamenanej pomocou diktafónu. Záznam sa odošle cez internet do databázy Gracenote a pomocou webového prehliadača sa do niekoľkých sekúnd dozviete názov interpreta, skladby aj albumu. Funguje to aj na hlučnej diskotéke.

Novinkou je oproti W880i zabudované FM rádio s RDS. Ponúka všetky dôležité funkcie - od vyhľadania všetkých frekvencií v dosahu cez ich ukladanie a úpravy až po TrackID.

Z ostatných funkcií výraznymi zmenami prešla konektivita, W890i už podporuje aj GPRS, aj EDGE, UMTS a HSDPA do 3,6 Mbps. Pre lokálny prenos dát poslúži dodávaný USB kábel, Bluetooth či pamäťová karta umiestnená pod zadným krytom.

V menu Zábava sa objavili aj

a Google Maps, vyžadujú však pripojenie GPS príslušenstva Sony Ericsson HGE-100 (aktuálne za 2 290 Sk).

K úpravám došlo aj vo funkciách videohovoru - pribudli ďalšie možnosti. Veľký význam videohovorov vidím pri zdieľaní obrázkov. Vo W890i jednoducho listujete fotoalbumom a odosielate vybrané snímky namiesto svojej fotky nasnímanej prednou kamerou.

Výhody:

- rozmery,

- funkčná výbava,

- plnohodnotný nástupca W880i.

Nevýhody:

- klávesnica - preklepy a prehmaty,

- displej mohol byť ešte väčší,

- slabý fotoaparát.

Orientačná cena: 12 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W890i som si za tú chvíľku obľúbil, ale jeho cena je rovnaká ako päťmegapixelového kolegu K850i. Ak by som nedbal na fotoaparáte, tak by som W890i okamžite uvítal. Fotoaparát a stále nie najlepšie riešenú klávesnicu považujem za základné nedostatky.

Z tenkých štýloviek s celkom slušnou výbavou stojí o tisícku menej Nokia 6500 classic, o štyri tisíce menej zoženiete tenkú hudobnú Nokiu 5310 XpressMusic ako aj Sony Ericsson W880i. Ak nepotrebujete rádio ani EDGE a HSDPA, zvážil by som ešte kúpu staršieho modelu (W880i). Ak vám na W890i vadí cena a na W880i zase absencia rádia, pouvažujte nad Nokiou 5310 XpressMusic.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 06.03.2008 - 05:20

7wcsnurka: mam otazku,co tento fonik radi do mid-high?

anonymous07.11.2007 - 01:09 Trvalý odkaz

jojojoo: dizaj na hovno

anonymous07.11.2007 - 01:20 Trvalý odkaz

riso: kombinacia rozmerov a HSDPA, multitasking + minimalizacia Java, plna hudobna podpora.

anonymous07.11.2007 - 09:12 Trvalý odkaz

Dza: Mínus je absencia autofocusu. Iná? bude parádny.

anonymous07.11.2007 - 10:04 Trvalý odkaz

miii: urcite nebude mat autofocus? bo ja som tusim niekde cital ze by tam mal byt

Celá diskusia 73 príspevkov