Projektor v mobilnom telefóne

Predstavenie DLP Pico Projectora Čo nás možno čaká v blízkej budúcnosti...

Predstavme si, že raz vo svojom živote budeme sledovať obraz z nášho mobilného telefónu, ktorý bude niekoľkokrát väčší než rozmery telefónu. A možno takýto obraz zaberie plochu jednej A4. Už si nemusíme predstavovať, stačí len počkať. Technológia je totiž už na svete.

Spoločnosť Texas Instruments v tomto roku predstavila zariadenie DLP Pico Projektor. Je to telefón s projektorom v jednom. Mať takýto projektor môže byť veľká výhoda pre ľudí, ktorí sa zúčastňujú rôznych seminárov na rôznych miestach. Ale predstavme si to aj za našej strany: čo si tak pozrieť film z mobilného telefónu, napríklad na stene? Zdieľanie médií s vašimi spolupracovníkmi, šéfmi, klientmi atď. vo veľkej škále bude zábavné aj praktické ako nikdy predtým.

Texas Instrument’s to dokázal posledným prototypom DLP Pico Projector, ktorý je výrazne menší než ten, ktorý môžete vidieť v bežných obchodoch z elektronikou. Tieto mobilné projektory, používajúce technológie DLP a OMAP, umožnia užívateľom využiť úplne iným spôsobom obsah údajov vo svojom telefóne, napr. pre sledovanie videí, hranie hier či nový spôsob videotelefonovania. Možností je neúrekom, všetko ponúkne zariadenie ktoré sa zmestí do ruky a s hmotnosťou menšou než 500 gramov.

Pico Projector

Jeden z úžitkov DLP Pico projektora je, že ponúka hladší obraz bez efektu „Screen door“, s ostrejšou a čistejšou prezentáciou videa, peknými farbami generovanými technológiou Brilliant Color a celkovou spoľahlivosťou zobrazovania obrázkov. Javy ako žltnutie alebo rozklad farieb počas premietania, ktoré môžeme nájsť v súčasných technológiách zaoberajúcimi sa displejmi, v tejto technológii neexistujú. Tento projektor je výhodné implementovať najlepšie do mobilných zariadení, napr. smartfónov, pomocou ktorých môžeme spraviť prezentáciu PowerPoint nielen pre klientov vo firme, ale aj študentov.

Zariadenie je schopné zobrazovať v rozlíšení HVGA (640 x 240 pixlov), ktoré presiahne rozmer A4 papiera v prívetivých okolitých svetelných podmienkach. Svetelným zdrojom v tomto prípade je Laser alebo LED dióda.

Pico Projector

Technológia DLP

V srdci každého DLP projekčného systému je optický polovodič známy jako DLP čip, ktorý bol vynájdený Dr. Larrym Hornbeckom zo spoločnosti Texas Instruments v roku 1987.

Pico Projector

DLP čip je pravdepodobne svetovo najpremyslenejší svetelný prepínač. Obsahuje pravouhlé pole z viac než dvoch miliónov vložených zavesených mikroskopických zrkadiel. Každé z týchto mikrozrkadlových vrstiev má šírku menšiu než pätina hrúbky ľudského vlasu.

DLP čipové mikrozrkadlá sú zavesené na malých kĺboch, ktoré sa nakláňajú smerom ku zdroju svetla v DLP projekčnom systéme (ON) alebo odkláňajú (OFF) z vytvoreného svetlého alebo tmavého bodu na projekčnej ploche.

Pico Projector

Keď je DLP čip usmernernený (koordinovaný) s digitálnym videom alebo grafickým signálom, svetelným zdrojom, farebným filtrom a s projekčnou šošovkou, zrkadlá môžu odrážať digitálny obraz von na obrazovku alebo inú plochu.

Pico Projector

Technológia OMAP

OMAP (súkromný produkt a vlastníctvo Texas Instruments) – mikroprocesor pre multimediálne aplikácie. Niektoré z procesorov v rodine OMAP obsahujú architektúru dvojitého jadra ktorá pozostáva z dvoch oddielov a to ARM (Acorn RISC Machine) procesor a jedného alebo viac DSP (Digital Signal Processor) procesorov. Jednotlivé procesory sú najčastejšie používané v mobilných zariadeniach a to hlavne pre svoju nízku spotrebu a dobrý výkon. OMAP mikroprocesory sú dnes bežne používané v niektorých smartfónoch a sú veľkou budúcnosťou sietí 3G a 4G.

Príchod takejto technológie znamená budúcnosť zariadení, ktoré budú schopné prezentovať obsahy bez potreby nosiť zo sebou ťažký projektor. Takto sa ponúkajú obrovské možnosti pre rozvoj v mobilných telefónoch, digitálnych kamerách a iných, ale na úkor napájacieho zdroja u týchto zariadení.

Je jasné, že všetko má svoje výhody aj nevýhody. Táto technológia nám zatiaľ ponúka novú možnosť využitia našich mobilných telefónov.

Zdroje:

newlaunches.com

Dlpdiggest.com

www.coolest-gadgets.com

Zaujímavé video:

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.11.2007 - 13:35

Atlis: Aj ked toto uz nie je novinka, velmi pekne spracovane info. Tusim gratulujem k debutu Matus.

anonymous16.11.2007 - 16:01 Trvalý odkaz

Filip: Debut si odkrutil novinkou o soalrnej nabijacke :)

anonymous16.11.2007 - 18:47 Trvalý odkaz

Ronn: Co to je za autora? Mensie predstavenie by nebolo na skodu ;)

anonymous17.11.2007 - 14:02 Trvalý odkaz

Amedeo: Sakra,clovek by povedal ze uz toho nieje az tak vela,co by sa dalo vymysliet,na vyrobenie absolutne namakaneho mobilu,ale tento projektor,tak touz hej.Spojenim z obrovskou pamätou na ulozenie velkeho mnozstva multimedialnych informacii,a dobreho O.S.to musi byt fajnova masinka vo vrecku...By som docela prijal...Pre mna bol vrchol mobilnej komunikacie donedavna dotykovy display...Sak dodnes ohurujem kadekoho vo svojom okoli... :)))

anonymous17.11.2007 - 14:19 Trvalý odkaz

orgi: v prvom rade sa pridavam k pochvale za dobre spracovany clanok.. napriek tomu by som pridal par drobnosti, mozno myslienok, namietok, ak nebudes proti:

- existuje konkurencna "mini-projektorova" technologia, ktora vyuziva trojfarebny laserovy luc, produkuje obraz so svietivostou niekolko stovak ANSI lumenov a s plochou radovo vecsou ako A4

- "rozlíšení HVGA (640 x 240 pixlov), ktoré presiahne rozmer A4 papiera" -> rozlisenie nema nic spolocne s rozmermi obrazu, za to je zodpovedna optika

- su na svete projektory s hmotnostou v okoli 1kg v kategorii ultramobilnych projektorov

- " Javy ako žltnutie alebo rozklad farieb po?as premietania, ktoré môžeme nájs? v sú?asných technológiách zaoberajúcimi sa displejmi, v tejto technológii neexistujú. " -> netusim odkial mas tuto info, ale je uplne nepravdiva. prave technologia DLP ma problemy so zobrazovanim zltej farby (a vyrazne), a rozklad farieb (duhovy efekt, ked sa Ti oci pri pohybe "synchronizuju" s otacanim farebneho kolieska) je prave pri jednocipovom DLPcku evidentny.

- "DLP ?ip je pravdepodobne svetovo najpremyslenejší svetelný prepína?." -> toto je podla mna dost zaujaty nazor, konkurencia (najme 3LCD) je minimalne na tom kvalitativne rovnako.

- "Obsahuje pravouhlé pole z viac než dvoch miliónov vložených zavesených mikroskopických zrkadiel." -> pocet pouzitych zrkadielok zavisi od rozlisenia toho cipu. btw, 2miliony zrkadielok zodpoveda fyzickemu rozliseniu full HD (1920x1080). tento cip ma konkretne nieco viac ako 150tis zrkadielok iba

- "ktoré sa naklá?ajú smerom ku zdroju svetla v DLP " -> nenaklanu sa smerom ku zdroju, ale praveze od zdroja smerom do optiky (bud tam ten luc pride, alebo nie - svetly/tmavy bod) a farebne koliesko ho potom dodatocne ofarbi

ak som bol prilis kriticky, tak prepac... inak dakujem za zaujimave informacie.

Celá diskusia 12 príspevkov