Orange SPV M3100

SKÚSENOSTI majiteľa Smartfón s OS Windows Mobile, QWERTY klávesnicou, dotykovou obrazovkou a výbornou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: HTC TyTN

SKÚSENOSTI čitateľa Filipa:

Majiteľom mobilu Orange SPV M3100, ktorý je známy pod viacerými názvami (MDA Vario II predávaný u operátora T-Mobile, HTC TyTN či pod kódovým označením Hermes) som sa stal tesne pred minuloročnými Vianocami a po vyše dvoch rokoch som ho vymenil za Sony Ericsson K750i, ktorý ale využívam dodnes ako sekundárny mobil. M3100 bol pre mňa prvým mobilom s operačným systémom, o to viac som na naň tešil. Ale mal som aj určité obavy zo spôsobu ovládania a operačného systému ako takého. K tomu sa však dostanem neskôr.

Konštrukcia

SPV M3100 sa pýši vysúvacou konštrukciou s QWERTY klávesnicou. Za rok používania už mobil utrpel pár pádov, a aj keď pri väčšine z nich bol uschovaný v púzdre, konštrukcia ani zďaleka nie je taká pevná ako pri kúpe. Asi najhoršie je na tom kryt batérie a ľavý dolný roh, ktorý vŕzga aj po roztvorení a pri písaní to na pohodlnosti nepridáva. Na veľkosť telefónu som si zvykol takmer okamžite. S váhou 176 gramov sa SPV M3100 radí k tým ťažším mobilom a je to poznať. Držanie mobilu v jednej ruke a písanie po displeji ruku dosť unavuje, to isté platí napríklad aj o ovládaní mobilu poležiačky, a tak som sa večerného surfovania po internete musel vzdať. Vo váhe ale vidím aj výhodu. Pri nosení v puzdre mi absolútne neprekáža a viem, že ho mám. Už sa mi totiž pár krát stalo, že sa púzdro uvoľnilo a mobil spadol na zem. Okamžite som vedel, že puzdro vypadlo, kdežto pri K750ke som práve "vďaka" jej nízkej hmotnosti mobil stratil.

Plusy:

- vyhovujúca vyššia váha

- výsuvná konštrukcia

Mínusy:

- vŕzganie rohov a krytu batérie

- vyčnievajúci objektív fotoaparátu

Ovládanie a displej

Dotykový displej bol jedným z hlavných dôvodov kúpy tohto telefónu. Viditeľnosť na slnku je podľa mňa dobrá, nepotrebujem na to ani nastavenie najvyššieho jasu. Dĺžka podsvietenia sa dá nastaviť od 10 sekúnd až po 5 minút, alebo sa dá podsvietenie nastaviť natrvalo. Vyhovuje mi, že v nastaveniach podsvietenia mobil rozlišuje medzi tým, keď sa mobil používa a tým, keď sa mobil nabíja.

Na ovládanie či už pomocou dotykového pera, prstami, tlačidlami alebo ovládacím kolieskom na boku, ktoré sa mi javí ako najlepší a najrýchlejší spôsob ovládania, som si zvykol veľmi rýchlo.

Ako prvý spôsob ovládania som vyskúšal ovládanie pomocou dotykového displeja a dotykového pera. Toto ovládanie je síce praktické, ale nie je vhodné na písanie textov.

Neskôr som sa zameral na ovládanie bočným kolieskom, pod ktorým sa ešte nachádza tlačidlo, ktoré slúži pre vrátenia o úroveň vyššie, alebo pre spustenie ponuky Štart. Tento spôsob ovládania hodnotím ako najrýchlejší a najpohodlnejší. Pri voľbe akýchkoľvek nastavení vyberiete požadovanú možnosť smerovými tlačidlami pod displejom a v presúvaní po menu môžte ďalej pokračovať s bočným kolieskom.

Samostatnú kapitolu tvorí výsuvná QWERTY klávesnica, ktorej je často v iných recenziách vytýkané, že jej chýba riadok s diakritikou, mne to však absolútne neprekáža, veď na internete a v mailoch sa aj tak diakritika nepoužíva. Ovládania QWERTY klávesnice som sa spočiatku bál a pokúšal som sa väčšinu správ riešiť písaním po displeji, čo však zaberalo veľa času a hlavne cviku. Na klávesnicu som si zvykol veľmi rýchlo, snáď behom týždňa som s ňou bol zžitý a dnes je písanie aj dlhších textov priam potešením.

Plusy:

- široké možnosti ovládania

- dotykový displej, bočné koliesko, QWERTY klávesnica - každý spôsob má svoje výhody a podľa okolností si môžem vybrať, ako budem mobil ovládať

- priradenie vlastných skratiek kontextovým tlačidlám a dvojici tlačidiel nad displejom

Menu a prostredie OS Windows Mobile

Hlavným článkom celého menu je obrazovka Today. Toto bola ďalšia funkcia, ktorej so msa zo začiatku obával, pretože mi pripadala zložitá a mätúca. Dnes si svoj deň bez poznámok na hlavnej obrazovke ani neviem predstaviť. Navyše mam obrazovku Today upravenú podľa vlastných predstáv pomocou rôznych programov.

Ponuku Štart rozdelenú na najpoužívanejšie programy a nastavenia mobilu veľmi nevyužívam, keďže najčastejšie používaným programom som pridelil vlastné kratky kontextových kláves a dvojici kláves nad displejom. Do ponuky Štart sa teda dostanem len pri zmene nastavení.

Menu je intuitívne a myslím si, že ho zvládne aj človek, ktorý nemá príliš dobrú angličtinu.

Plusy:

- obrazovka Today

- intuitívne ovládanie

Mínusy:

- menu v angličtine

Organizačné funkcie

Pred kúpou mobilu som počul len samé pozitívne reakcie na organizačné funkcie v prístrojoch s Windows Mobile. Priznám sa, že ja osobne som bol zo začiatku trochu sklamaný. Adresár je síce vynikajúci, ale od kalendára a úloh som čakal niečo viac. Vadilo mi ich zobrazovane na obrazovke Today. To som ale ešte zďaleka nepoznal možnosti operačného systému. Keď som začal na internete hľadať nejaké programy pre správu úloh a kalendára, bol som veľmi milo prekvapený a dnes nemám ku organizčným funkciám absolútne žiadnu výhradu.

Plusy:

- viacpoložkový adresár

- pohodlný e-mailový klient

- prepracovaný kalendár

Mínusy:

- správam a budíku sa nedá nastaviť vlastné zvonenie (až po doinštalovaní programu)

Multimédiá

SPV M3100 je mobil určený skôr pre prácu ako pre zábavu. V oblasti hudby to cítiť nie je, keď že operačný systém opäť ponúka veľmi širokú paletu hudobných prehrávačov. Rádio nepočúvam často ani doma, ale v mobile by som ho privítal.

Fotoaparát sa podľa mňa radí k slabšiemu priemeru. Dobré snímky sa dajú dosiahnuť len za priaznivého denného svetla, foteniu pri horšom svetle nepomáha ani nočný režim a LED blesk s veľmi slabým dosahom. Takisto je citeľne poznať, že mobilu chýba autofocus, fotky sú často neostré. Čo môžem vyzdvihnúť je makro režim. Na fotenie textov mobil používam pravidelne.

Plusy:

- prehrávanie videí vo formátoch .avi, .wmv,...

- hlasná reprodukcia hudby cez vstavaný reproduktor

Mínusy:

- slabý fotoaparát, chýba autofocus

- absencia FM rádia

Internet, prenos dát, synchronizácia

Plná konektivita bol ďalší dôvod kúpy tohto mobilu. Videohovory síce nevyužívam, ale po tom, ako Orange pre zákazníkov Orange World sprístupnil HSDPA, tak mobil používam aj ako externý modem. Oceňujem aj podporu Wi-Fi, keďže sa rozrastá počet kaviarní, barov a reštaurácií, kde je možnosť Wi-Fi pripojenia zadarmo, tak túto šancu vždy rád využijem.

Plusy:

- plná konektivita vrátane Wi-Fi

- veľmi jednoduchá synchronizácia dát pomocou programu ActiveSync

- podpora mass stoage

Operačný systém, procesor, programy

Ako som už niekoľkokrát spomenul, operačný systém je nesporne najväčšou výhodou tohto telefónu. Pred kúpou som sa rozhodoval medzi viacerými modelmi s OS Windows Mobile, ale ostatné mobily mali procesor taktovaný len na 200 MHz, čo sa mi zdalo málo a tak som sa rozhodol pre SPV M3100 s procesorom s frekvenciou 433 MHz, čo sa mi javí ako postačujúce.

Aj keď v operačnom systéme vidím veľkú výhodu, nevyhnem sa resetovaniu, v priemere tak 2x do týždňa. Mäkký reset telefónu robievam z rôznych dôvodov, najčastejšie je to ten, že telefón zamrzne pri spúštaní aplikácií uložených na pamäťovej karte.

Plusy:

- multitsking

- obrovská ponuka programov na internete

Mínusy:

- pomerne časté resetovanie

Výdrž

Mobil nabíjam približne každé dva až tri dni, pri čom hlavnou záťažou je pripájnie na internet. Telefonujem dosť málo, za deň pošlem v priemere 5 SMS správ, mám nastavenú kontrlu e-mailov na každé 2 hodiny a večer poprezerám pár webových a wapových stránok. Na fotenie mobil veľmi nepoužívam, na to mám stále dobrý Sony Ericsson K750i

Záver

Po roku používania môžem spokojne konštatovať, že som si vybral dobre. S mobilom som spokojný, aj keď si stále neviem predstaviť, že by som ho musel používať bez druhého mobilu. Sú totiž momenty, kedy radšej z vrecka vytiahnem moju ošúchanú K750ku, napríklad pri fotení, alebo pri písaní správy v plnom autobuse, kde po stojačky nemám s SPV šancu napísať správu oboma rukami.

Ako som na začiatku spomenul, SPV M3100 je mojím prvým mobilom pri operačnom systéme a myslím si, že k mobilu s uzavretým operačným systémom sa budem vracať už len veľmi ťažko.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.11.2007 - 09:42

mato: volna ram? atd kvoli absencii radia tiez by som mal dvojkombinaciu :D

anonymous27.11.2007 - 13:12 Trvalý odkaz

Tvar: Zam?zanie a následnú nutnos? resetu spôsoboval VW5. Riešil som to flešnutím ROM s VW6. Odvtedy je pokoj.

anonymous27.11.2007 - 13:30 Trvalý odkaz

Zralok: Môj kamarát vraví že niekedy mu pri tomto prístroji ve?mi dlho trvá pokial na?íta údaje . ?o by povedal tvorca tohoto príspevku na kúpu HTC Ty TN II. ?o je teraz v ponuke u Orange ? Myslím že má 128 RAM.

anonymous27.11.2007 - 15:20 Trvalý odkaz

Trust: Mínusy:
- v?zganie rohov a krytu batérie

Tak toto moyem aj ja napisat ako nedostatok,ked mobil par krat ojebem o zem. Treba uvazovat o tom co pisem!

anonymous27.11.2007 - 17:49 Trvalý odkaz

Filip: @mato: ja mam po nastartovani cca 26 MB volnej RAM.

@Tvar: no, myslim si, ze skor ako WM5 za to zamrzanie Orange kustomizacia a Orange ROM.

@Zralok: Ja s rychlostou problem nemam. Len, ako som uz spominal, obcas sa stane, ze nechcu nabehnut programy nainstalovane na pamatovej karte. Hlavne Opera mi to robi dost casto.

@Trust: No, ano, ale celkovo konstrukcia nie je pevna. Vysuvaci mechanizmus mal volu uz po par tyzdnoch. A taka K750i bola voci padom ovela odolnejsia. Viem, porovnavam neporovnatelne, ale pisal som moje postrehy...

Celá diskusia 18 príspevkov