Sony Ericsson P1i

SKÚSENOSTI majiteľa 3G smartfón s dotykovým displejom, QWERTY klávesnicou, 3 Mpix fotoaparátom s AF a veľkou pamäťou RAM.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Sony Ericsson P1i

Po spísaní svojich názorov som poprosil ešte čitateľa Borizza o ich doplnenie. Preto sa v článku nachádzajú názory dvoch užívateľov súčasne.

P1i plusy

Na klávesnicu som si zvykol pomerne rýchlo. Kedysi som "mobilne vyrastal" na Sony Ericssone P800i, a tak mi nerobilo žiadne problémy písanie pomocou graffiti ani na P1i. No i tak som dlhšie texty radšej písal na qwerty klávesnici.

Často používam Bluetooth handsfree a zabúdam, že je slúchadlo či reproduktor v aute pripojený. Každý Sony Ericsson však upozorňuje na pripojené zariadenie na začiatku hovoru. To sa mi už veľakrát osvedčilo.

15 ikon na domácej obrazovke (5 + 10) využívam naplno, pohodlne ich spustím aj prstom, no nerozumiem, prečo sa _stláčaním_ tlačidla naspäť (až dokiaľ sa už nemáte kam vrátiť) 10 z nich skryje, resp. sa zbalí rozbalená ponuka aktívneho pohotovostného režimu. Naopak, _podržaním_ tlačidla naspäť sa vrátim na domácu obrazovku s 15 ikonami, resp. rozbalenou ponukou. Stláčaním tlačidla naspäť teda skončíte ďalej než jeho podržaním...aj preto som ho pre ponechanie zobrazenia 15 ikon vždy držal.

Pamäť RAM veľká až 128 MB je najlepšou vlastnosťou tohto modelu. Bočnému tlačidlu so zavináčom som priradil Správcu úloh, no potreboval som ho vždy len na vstup do menu bez ukončenia operácie. Tu som mal vždy prehľad o spustených programoch. A bolo ich vždy minimálne niekoľko. Slabý procesor tak vyvažuje rýchly "teplý" štart len minimalizovaných programov.

Ku Sony Ericssonu P1i som rád používal hudobný stojan s pripojením ku HiFi zostave, nabíjaním a diaľkovým ovládaním. Jeho cena len mierne sa pohybuje na úrovni 1 000 korún.

Záznamník zvuku je veľmi dobrý, pamätá si aj posledné záznamy, je dostatočne citlivý, úsporný, časovo neobmedzený a zahŕňa aj funkciu TrackID.

Borizz: K plusom by som doplnil aj FM radio. RDS je genialne a zobrazuje aj podrobnejsie info. Prijem je velmi kvalitny a navyse v pripade minimalizacie je vidno na pohotovostnom displeji info ako pri minimalizovanom prehravaci.

Po odfotografovaní snímky sa v rámci jej náhľadu zobrazí aj možnosť jej priblíženia a tým kontroly ostrosti záberu.

Opera Mini 4 beta na P1i je vražedným nástrojom na prezeranie webu. Vďaka funkcii lupa je to moja najobľúbenejšia aplikácia v P1i.

Úplne detailné nastavenie hodnoty podsvietenia oceníte nielen pri šetrení batérie (odporúčam 30 % pri dennom používaní), ale aj v noci (úplne stačí 5 % jas).

Konektor Fast port v spodnej časti prístroja a množstvo rôzneho príslušenstva.

Rýchle menu, špeciálna ponuka pre vytvorenie novej SMS, MMS, hovoru, úlohy, kontaktu, atď v ľavom hornom rohu pohotovostnej obrazovky. Touto ponukou sa dostanete aj do pripojení, hlasitosti, času či uzamknutia tlačidiel dotykom obrazovky.

Emailový klient patrí k najlepším. preberanie správ každých X minút vo vami určenej dennej dobe. Samozrejmosťou je výber hlavičiek alebo správ s veľkosťou do X kB.

P1i mínusy

Na P1i mi veľmi chýba dobre prístupné tlačidlo na zrušenie operácie. Na to slúži šípka späť v ľavej bočnej stene. Pre úplný návrat do pohotovostného stavu musíte šípku podržať. A to v určitých situáciách patrí k už tým najdlhším úkonom. Uvítal by som nejaké "červené tlačidlo", ktoré všetko zavrie a ja môžem začať odznovu.

Po vstupe do správ vidíte volanie hlasovej schránky, vytvorenie novej správy, doručené správy a e-mailové schránky. Ako sa dostanete do odoslaných správ? Označením políčka doručených správ jog-dialom a potom prepnutie na koncepty, na odoslanie, odoslané, karta SIM. Prepínanie uskutočňujete klikaním na malé šípky. Takto nepohodlne a prakticky s núteným použitím jog-dialu budete musieť vyberať viacero položiek. Napríklad ani spravovanie 15 ikon domácej obrazovky bez jog-dialu nie je možné, keďže ich inak neoznačíte (označenie perom ich aj otvorí). Nakoniec som však prišiel na to, ako listovať horizontálne, napríklad medzi spomínanými prijatými a odoslanými správami, a to šípkami naľavo a napravo od tlačidla nula. takže sa stačí jog-dialom presunúť na položku a týmito šípkami len prepínať jej možnosti.

Veľmi rýchlo zhasína displej a ku blokovaniu displeja a klávesnice dochádza v niekedy nepríjemne rýchlom čase.

Pri odosielaní práve nasnímanej fotky cez MMS nenastane jej automatické zmenšenie. Nechcem posielať 700-kilobajtové MMS-ky. Pred odoslaním preto musím fotky ručne upravovať.

Borizz: Zmensovanie odfotenych obrazkov je mozne pred odoslanim v MMS okamzite. Mozno to je novou verziou FW, ktoru tam uz mam. Predtym som to neskusal, ale teraz cvaknem 3 MPix foto a dam odoslat, tak sa mi hned vyhodi hlaska o velkosti a ci chcem zmensit foto.

Zelená dióda v spodnej časti prístroja síce blikaním upozorňuje na prijatú správu, ale len krátky čas, snáď len niekoľko desiatok sekúnd.

Borizz: Dioda naspodu pristroja blika neustale, pokial nenastane stlacenie nejakeho tlacidla. Nasledne dioda zhasne. Toto uz je nevyhoda. Bez zasahu blika dioda prakticky neustale, upozornuje tak na zmeskanu udalost ci prijatu spravu.

Dobu podsvietenia displeja nie je možné nijako ovplyvniť. Ten po 20 sekundách nečinnosti zhasne, hneď nato sa aktivuje automatický zámok klávesnice.

Borizz: K minusom by som priradil aj chybajuci senzor regulujuci podsvietenie displeja. Hlavne v noci, kde je takmer vzdy potrebne manualne regulovat jas. Jeho minimalne a maximalne hodnoty su vyssie ako na M600i.

Dotykové tlačidlo pre krok naspäť je zbytočne malé. Za každých okolností je pod ním dostatok voľného miesta pre zdvojnásobenie jeho veľkosti. Tak by bolo ideálne pre ovládanie prstom.

Borizz: Napadlo mi uz len jedno minus, a tym je procesor. V pripade beznej prace je to vcelku ok, tam pomalost az tak nevadi, ale problematicke je to v pripade mailov. Ja mam momentalne v schranke sice len nejake 4 MB mailov, ale je ich cca 650. Pri tomto pocte a nastavenom priamom zobrazeni HTML mailov to trva dost dlho. Pokial je tato funkcia vypnuta, tak otvorenie mailu v tomto formate je zalezitost par sekund. Obsahuje nasledne link na otvorenie prilohy vo web browseri. Pokial som mal stiahnute hlavicky, tak to slo rychlo, ale pri vsetkych stiahnutych mailoch to fakt trva velmi dlho.

Pracovny Mobil roka 2007

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.12.2007 - 02:16

fajry: s +/- suhlasim ... chalani, popisali ste vsetko presne tak, ako je.

anonymous11.12.2007 - 12:25 Trvalý odkaz

graffoo: mne na P1 vadi ten pomalsi procak a este jedna vec, ktora tu nebola spomenuta. vyvolanie kontextoveho menu inak ako dotykom na displeji. starsie P serie mali 5-smerovy jog. od UIQ3 je jog uz len 3-smerovy, plus tlacidlo spat. ale nejak zabudli na ten piaty smer, ktory vyvolaval kontextovu ponuku. kludne mohlo byt dalsie tlacidlo nad jogom na toto. podobne to ma tusim aj htc tytn...

anonymous11.12.2007 - 13:06 Trvalý odkaz

borizz: Graffiku presne kvoli tebe som ten procesor spomenul :D U takehoto poctu mailov je to uz fakt niekedy dost divoke. Nikde inde ten procesor necitim, resp. mi to az tak neprekaza. Aj tak v 90% pripadov funguje CPU na cca 75% maximalne. A inak k tomu piatemu smeru, ano je to minus oproti UIQ2.0, ale nie az take. Samozrejme 5 smerovy jog bol genialna vec. Nebolo potrebne ani sipku spat, kedze to zastupil pohyb vzad na jog diale.

anonymous11.12.2007 - 13:22 Trvalý odkaz

fajry: Ja na emaily pouzivam Profimail a nepocitujem ziadne spomalenie ani pri stovkach emailov. Mozno je to problem integrovaneho mailoveho klienta.

anonymous11.12.2007 - 13:28 Trvalý odkaz

old boy: chcem sa len opýta?, ?i je nejaká aplikácia na P1, ktorá by umož?ovala nahrávanie hovorov?

Celá diskusia 75 príspevkov