Najbezpečnejšia platforma je BlackBerry

Spoločnosť Trend Micro priniesla výsledky svojho výskumu bezpečnosti mobilných platforiem. Najlepšie výsledky dosiahol operačný systém BlackBerry 7.0, posledný skončil Android.

Na výskume sa podieľali organizácie Altimeter Group, Enterprise Mobility Foundation, Bloor Research i specialisti z Trend Micro. Medzi porovnávanými platformami bohužiaľ chýba Symbian.

Odborníci hodnotili niekoľko dôležitých faktorov, medzi ktoré patrili zabezpečenie systému a aplikácií, autentizácia, možnosť vymazať obsah zariadenia, používanie firewallu, virtualizácia a ďalšie.

Výsledky výskumu bezpečnosti:

1. BlackBerry - 2,89 bodov

2. iOS - 1,7 bodov

3. Windows Phone - 1,61 bodov

4. Android - 1,37

BlackBerry má podľa výsledkov najvyššiu úroveň zabezpečenia a kontroly, preto bývajú zariadenia výrobcu RIM hlavnou voľbou medzi firemnou klientelou. Používatelia s aktívnou službou BES (BlackBerry Enterprise Server) majú svoje mobilné zariadenia viac chránené, než pri využívaní služby BIS (BlackBerry Internet Services). Vtedy sa môžu dať niektoré bezpečnostné funkcie deaktivovať.

iOS od Apple dlhodobo patrí medzi najbezpečnejšie systémy. Dôvodom je hlavne dôkladná kontrola pri schvaľovaní každej novej aplikácie. Navyše sa každá aplikácia spúšťa vo vlastnom prostredí - sandboxe. Pretože iPhone ani iPad nepodporujú pamäťové karty, riziko "nákazy" z pamäťových médií je nulové.

Bezpecnost OSgraf: trendmicro.com

Windows Phone je najmladšia platforma, no patrí nielen medzi stabilné, ale i bezpečné systémy. Aj operačný systém Microsoftu spúšťa procesy v sandboxe, čím obmedzuje riziko, nenájdeme tu ani podporu pre pamäťové karty. Pomocou používateľských oprávnení a povolení prístupu patrí Windows Phone k relatívne bezpečným systémom. V minulosti sa aj táto platforma stala terčom malvéru.

Prečítajte si: Windows Phone môže ohroziť útočná SMS

(15. 12. 2012)

Android dopláca na svoju otvorenosť. Nevýhodou sú aj nepravidelné a roztrieštené aktualizácie, keďže ho na svojich prístrojoch používa veľké množstvo výrobcov. Google si je vedomý slabin svojej platformy a nedávno predstavil nové bezpečnostné funkcie: spúšťanie aplikácií v sandboxe, kontrolu nových aplikácií i zaregistrovaných vývojárov a pod.

Prečítajte si: Android Market má vyhadzovača (6. 2. 2012)

I Android vyžaduje pred inštaláciou softvéru súhlas k prístupovým právam. No veľa používateľov práve týmto dôležitým údajom nevenuje pozornosť, čo sa im neskôr môže vypomstiť. Služba s kódovým označením Bouncer (vyhadzovač) poskytuje automatizované testovanie obchodu s aplikáciami a vyhľadáva potenciálne škodlivý softvér bez toho, aby si to používatelia všimli.

Bezpečnosti mobilných platforiem sa venujú aj známe softvérové firmy. Na MWC 2012 v Barcelone predstavila svoj produkt aj známa slovenská firma Eset.

Prečítajte si: Eset Mobile Security aj pre Android (6. 3. 2012)

Pred niekoľkými rokmi sme bezpečnostný softvér v mobilných telefónoch pokladali za smiešny a zbytočný. Postupom času zisťujeme, že smiech vystriedala opatrnosť. Aké sú vaše skúsenosti so škodlivým softvérom? Používate vo svojom mobilnom zariadení antivírus? Budeme radi, keď sa vyjadríte v diskusii pod článkom.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: trendmicro.com

Diskusia k článku:

kuco 12.04.2012 - 03:49

Symbian sa im nechcelo preverit ?

People12.04.2012 - 15:32 Trvalý odkaz

Ved nepreverovali ani system siemensov :oD

Celá diskusia 2 príspevky