Samsung i450

RECENZIA smartfónu Hudobný 3G mobil s obojsmernou konštrukciou s 3,5 mm konektorom, 2 Mpix fotoaparátom a HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: S60 3.1 Edition, Symbian OS 9.2, Feature Pack 1,

CPU: ???,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 101 x 52 x 18 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 137 / 115 mm

hmotnosť: 114 gramov (zistená: 115 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (MPEG4, 352 x 288 b.), VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 35 MB + microSD (až do 4 GB),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + A2DP, USB kábel,

hudba: MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: Java, WAP, budík, hlasový záznamník, kalendár, kalkulačka, prehliadač kancelárskych dokumentov,

batéria: Li-Ion 1 140 mAh, model AB494051BE

výdrž: do 7 h hovoru / 333 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, IrDA, GPS, kryt objektívu, Wi-Fi, RSS,

Obsah balenia:

zariadenie, batéria, nabíjačka, handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Tento telefón svojom obojsmernou vysúvacou konštrukciou priamo pripomína konkurenta Nokiu N95 (8 GB). Spracovanie aj použité materiály Samsungu sú už tradične veľmi dobré. V hornej časti spodného ramena sa ukrýva 3,5 mm konektor pre pripojenie akýchkoľvek štandardných slúchadiel. To je veľké plus pre i450. K tomuto telefónu však pripojíte aj slúchadlá a iné príslušenstvo štandardným samsungovým konektorom. Takto môžete súčasne počúvať hudbu a prístroj nabíjať. Páči sa mi ľahko nahmatateľné tlačidlo na reguláciu hlasitosti hovoru, a to dokonca v ľavej bočnej stene. Tlačidlo pre vstup do menu aj "c" sú, naopak, nahmatateľné horšie. Štvorsmerové tlačidlo s potvrdzovacím v strede hodnotím celkom pozitívne. Mriežka slúži aj na označovanie dokumentov, stačí ju len podržať a listovať položkami šípkou nahor alebo nadol.

Po odsunutí ramena s displejom nadol sa odhalí dotyková plocha pre ovládanie hudobného prehrávača. Pod ňou je ukrytý hlasný reproduktor. Preto je vhodné mať pri hlasnom počúvaní hudby telefón otvorený v tomto smere. Zaujímavé je, že po zavretí ostáva na ležato otočený nielen obraz displeja, ale sa vymení aj smer ovládania hlasitosti hudby bočným tlačidlom. Dotyková plocha je primerane citlivá na dotyk (potvrdenie dotykom) aj posun prsta po nej. Vyžaduje si to však zvyk. Funkcie dotykovej plochy vždy nahradí aj štvorsmerové tlačidlo.

Zasunutím ramena do kľudovej polohy sa aplikácia neukončí, len displej stmavne až zhasne.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát zvláda fotografovanie jednoduchých záberov, ponúka aj osvetlenie LED bleskom. V konkurencii s automatickým zaostrovaním v kvalite snímok ťažko obstojí, ale oproti Nokiám S60 ponúka aj klávesové skratky. Ich absenciu v Nokiách s OS Symbian kritizujem už roky. V galérii sú snímky a videá zobrazené samostatne, mne osobne to vyhovuje. Ak chcem všetky súbory pokope (teda aj snímky a videá), použijem v Galérii voľbu "všetky súbory"). Snímky aj videá sú pomenúvané podľa dátumu, a tak sú v tomto priečinku pri sebe. Fotografie tvorené Samsungom i450 patria do telefónu, e-mailov, MMS-iek, na ich vyvolávanie sa určite nespoliehajte a pravdepodobne ich nebudete priateľom s radosťou ukazovať ani na počítači.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam CIF videí považujem za lepší parameter než snímanie priemerných 2 Mpix snímok. Videá sú ideálne na sledovanie priamo v telefóne, alebo ich úpravy v editore videí.

Parametre videa:

celkovo: 324 kbps (asi 2,5 MB / min., do 300 kB MMS 7 sekúnd)

obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 312 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1 MB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

V editore videí skladáte fotky či videá za seba do animácie s vami priloženou hudbou. Medzi každým objektom môžete určiť animáciu, jednotlivé videá môžete predtým orezať, previesť ich do čiernobielej podoby, celej snímke určiť hudbu (MP3). Editor nepracuje náhodne, všetko si určíte sami. Ukladanie dvojminútovej kombinácie dvoch videí aj s efektmi a prechodom trvalo asi minútu. Výsledok bol v CIF rozlíšení (v nastaveniach môžete určiť ukladanie aj v QVGA) rozlíšení, formáte MPEG4, dátovom toku asi 330 kbps (asi 2,5 MB/min.) a 15 fps. Zvuková stopa uloženého videa je na vysokej úrovni - formát AAC, 2 kanály, 44 100 Hz, 16 bit, 139 kbps. Odporúčam, pri väčšom projekte, najprv poukladať časti zložené z kombinácie niekoľkých snímok, a tie potom použiť v konečnej kombinácii aj s vami zadanou hudbou a pod.

Hudobný prehrávač ponúka všetko potrebné. Aj 3,5 mm jack, aj hudobnú ovládaciu dotykovú plochu, aj prácu s albumami, interpretmi, zoznamami skladieb... Ak vyberiem skupinu Air, ponúkne mi i450 buď album Pocket Symphony alebo prehranie všetkých skladieb. V prvom prípade budú skladby zoradené ako na CD, v druhom podľa abecedy. Prehrávač ponúka pekné grafické efekty v rytme hudby. Hlasná reprodukcia je pomerne kvalitná, len musí byť v správnom smere otvorený. Ekvalizér obsahuje okrem štandardných pripravených položiek aj celkom účinné 3D efekty. Jeho ručné nastavenie však chýba a netýka sa FM rádia.

Rádio ponúka automatické vyhľadávanie staníc, ukladanie frekvencií do zoznamu, ale na RDS zabudnite. Je to rovnako jednoduchá aplikácia ako v ostatných Nokiách S60. Samozrejmosťou je počúvanie rádia na pozadí.

Záznamník zvuku ponúka dva stupne kvality, ten vyšší (WAV, 128 kbps) už postačí na serióznejší záznam nejakej konverzácie. Nižšia kvalita (AMR, 5 kbps) je určená najmä do MMS-ky (audio správy).

Samsung i450 ponúka aj špeciálnu aplikáciu Shazam ID, ktorá ponúka podobnú funkciu ako Track ID v Sony Ericssonoch. Online (zadarmo, len za cenu dátových prenosov) overí názov interpreta a skladby. Z notebooku som pustil Chemical Brothers a skladbu Galvanize identifikoval bez problémov.

Čo sa týka možností systému, sú takmer rovnaké ako na Nokiách S60.

Telefónny zoznam vyhľadáva podľa počiatočných znakov mena či priezviska. Chýba tu aplikácia na pridávanie SIS aplikácií z internetu priamo do mobilu. Nenájdete tu ani Vyhľadávanie, aplikáciu na hľadanie zadaného textu medzi správami, súbormi, médiami, kontaktmi... i450 ponúka synchronizáciu, ktorú v bežných Samsungoch nenájdete. Ja veľmi rád používam na zálohu kontaktov online aplikáciu ZYB.com.

Po stlačení zeleného tlačidla sa objaví kompletný register hovorov, a to na položke volané čísla. Šípkou doľava prepnete na prijaté a zmeškané. Dĺžku jednotlivých hovorov sa spolu s odoslanými / prijatými správami a dátovou komunikáciou dozviete len v denníku. Ten si pamätá dané údaje až 30 dní. V denníku môžete zobraziť len odchádzajúcu komunikáciu, len prichádzajúcu, hlasové a video hovory, správy, dátovú komunikáciu, vybrané čísla.

Samsung i450 ponúka rovnakú prácu so správami ako iné Nokie S60. Nechýba tvorba SMS či MMS správ. Pri vkladaní obrázku do MMS sa tento môže automaticky zmenšiť na asi 10 kB alebo 50 kB, podľa nastavenia. Potvrdenia o doručení je nutné v novom prístroji zapnúť. Odoslané správy sa môžu ukladať, a to do stanoveného limitu až 999 správ do pamäte prístroja či na pamäťovú kartu.

Pri nastavení schránky na IMAP4 môžete sťahovať len hlavičky e-mailových správ, aj keď už každých 5 minút. Pri nastavení schránky s protokolom sťahovania na POP3 môžete sťahovať hlavičky alebo správy do stanoveného limitu, najčastejšie každých 30 minút. Pri vkladaní fotografie do e-mailu sa táto nezmenší, ale ostáva na pôvodnej veľkosti. Aj z tohto nepohodlného dôvodu mám na mojom smartfóne nastavený fotoaparát na snímanie VGA záberov. Do počítača ich prenášam zriedkavo, ale do e-mailov ich vkladám pomerne často. E-mailový klient umožňuje odoslať každú správu aj na moju adresu, vložiť automatický podpis.

V rámci internetového prehliadača nájdete aj web feeds, teda RSS správy. Tie dokáže kontrolovať raz či štyrikrát za hodinu, alebo raz či šesťkrát denne.

V nastaveniach siete môžete určiť duálny, GSM alebo UMTS režim. Kvôli šetreniu batérie odporúčam používať len GSM, videohovory nik v mojom okolí nepoužíva a na prácu s e-mailami postačuje aj EDGE. Výdrž batérie považujem za dôležitejší parameter než rýchlosť sťahovania niekoľkokilobajtových správ. Podpora UMTS a HSDPA sa stáva výhodou pri používaní mobilu ako modemu, alebo pri surfovaní zložitejšími webovými stránkami. V takom prípade oceníte v i450 aj veľmi kvalitný internetový prehliadač a podporu HSDPA.

Internetový prehliadač zvládne prezeranie webových aj wapových stránok. Je plnohodnotný ako v najnovších Nokiách radu S60. Určil som si najmenšie písmo, celoobrazovkový režim a surfovanie internetom sa stalo zábavou.

V organizéri nájdete kalkulačku, prevodník jednotiek aj hodiny s budíkmi (nastavte si viac než 20 opakovaných budíkov). Budík vás prebudí vami určenou melódiou, ale nie FM rádiom. Poznámky sú ako v iných Nokiách, i450 nemala problém prijať aj dlhú poznámku s diakritikou písanú na Nokii E61 a pokračovať v jej úpravách. Aktívne poznámky obsahujúce aj objekty, známe z najnovších Nokií, chýbajú. Zato nechýba správca súborov či dvojica aplikácií na prezeranie PDF aj editáciu dokumentov DOC a XLS.

Kalendár je, samozrejme, prepojený s aktívnym pohotovostným režimom. Ten okrem kalendára obsahuje aj vyhľadávací riadok Google. Schôdzka v kalendári má predvolené vypnuté zvonenie.

Výhody:

- dotyková hudobná plocha,

- 3,5 mm konektor,

- klávesové skratky fotoaparátu,

- záznam pekných videí a ich plnohodnotná editácia.

Nevýhody:

- samsungový konektor pre pripojenie kábla, nabíjačky...

- chýbajú niektoré Nokia aplikácie,

- chýba podpora Wi-Fi,

- slabší fotoaparát,

Orientačná (odhadovaná) cena: 11 - 12 tis. Sk

Záver

Hlavnou devízou Samsungu i450 je kombinácia moderného smartónu a prehrávača hudby s 3,5 mm konektorom. Dotykové ovládanie hudobnej časti považujem skôr za štýlové, než praktické. i450 ponúka slabší fotoaparát, ale s dostatočným záznamom a šikovným editorom videí. Najviac som zvedavý na cenu i450-ky.

Najviac sa mi na i450 páči 3,5 mm konektor priamo na tele prístroja. Takým smartfónom je Nokia N76 (na internete už od asi 12 000 Sk), Nokia N81 (od asi 13 000 Sk), Nokia N95 (od asi 17 000 Sk), Nokia N82 (od asi 17 000 Sk) z bežných telefónov tenučká Nokia 5310 XpressMusic (od asi 9 000 Sk)... Málo ich nie je. A Samsungu i450 z nich konkuruje najviac Nokia N81. Bude to boj...

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.01.2008 - 23:04

Atlis: samsung by musel i450 predavat za dumpingovu cenu aby ho niekto kupil... S60 je u nas predsalen spajana s Nokiou a ak Samsung tak s WM... ale bodaj by sa im darilo.

anonymous15.01.2008 - 23:32 Trvalý odkaz

tomopk: Halooo, Samsung! Wifi existuje!

anonymous16.01.2008 - 01:35 Trvalý odkaz

mental.disease: Ale existuje.. v i780

anonymous16.01.2008 - 09:19 Trvalý odkaz

graffoo: mna prijemne prekvapila klavesova skratka na vyvazenie bielej. to som doteraz u ziadneho fotaku v mobile nevidel...

anonymous16.01.2008 - 10:49 Trvalý odkaz

Libertarian: Velmi pekny design, Symbian... Nadpriemerny smart aj ked nie spicka. Mne sa paci.

Celá diskusia 12 príspevkov