Nokia Lumia 800

Skúsenosti majiteľa so smartfónom s operačným systémom Windows Phone, 3,7'' WVGA ClearBlack displejom, 8 Mpix fotoapaprátom a slušnou hardvérovou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

Recenzia: Nokia Lumia 800

Prečítajte si skúsenosti Lenky Ivančíkovej.

Mobilný telefón používam od jeho masového rozšírenia medzi bežný ľud v roku 1998, kedy sa mojím prvým spoločníkom stal Ericsson GA628 za korunu. Od tej doby sa zo mňa stal fanúšik mobilnej komunikácie a služieb s tým spojených. Vystriedala som množstvo značiek a vždy som túžila mať technologickú novinku medzi prvými. Doteraz sa pamätám na chvíľu, keď som sa prvýkrát zoznamovala so svojím vysnívaným Siemensom S55 s prídavným fotoaparátom a farebným displejom, ktorý dokázal zobraziť až 256 farieb. Tá nedočkavosť a nadšenie pri prehliadaní systému sa síce postupom rokov vytrácala, ale chuť skúšať stále nové modely, porovnávať a objavovať, mi ostali doteraz.

To bol aj jeden z dôvovodov, prečo som začala používať smartfón Nokia Lumia 800. Operačný systém Windows Phone pre mňa nebol novinkou, používam ho striedavo takmer rok na Samsungu Omnia 7, ale bola som zvedavá na to, ako sa Nokia vysporiadala s úlohou, ktorú na seba zobrala: zabodovať na poli smartfónov niečím novým a opäť osloviť, možno už raz stratených, zákazníkov.

Úvod

Mojím primárnym telefónom je už roky Apple iPhone. Aktuálnu verziu 4S striedavo dopĺňam druhým smartfónom (najčastejšie androidom), ktorý z času na čas mením. No terajšia kombinácia s Lumiou 800 vo mne vyvolávala pocit "šťastnej dvojky". Aj keď mi, samozrejme, aj na špičkovom smartfóne, či skôr na systéme Windows Phone, pár vecí prekáža. No nie je to ani takmer nefunkčné Bluetooth či chýbajúce mass storage alebo podpora pamäťových kariet. Veď inak by som nebola spokojná s iPhonom. Sú to skôr menšie nedostatky, pri ktorých si občas povzdychnem štýlom: Prečo to ten Microsoft nedomyslel? Ale k tomu sa dostanem neskôr. Keďže sa chcem podeliť o svoje praktické skúsenosti z používania, nebudem sa tu venovať hardvérovej špecifikácii a podobným veciam, tie si môžete prečítať v recenzii kolegu Matúša.

Dizajn

Začnem asi veľkou pochvalou za spracovanie a dizajn. Aj keď je pochvala za dizajn vždy subjektívnym hodnotením, nielen u mňa si vyslúžila Nokia za jednoduchý a pritom elegantný vzhľad uznanie. Aj moje okolie reagovalo v tomto smere pozitívne. Telo vyrobené z jedného kusu polykarbonátu a zaoblené bočné steny spolu s krásnym displejom, ktorý jemne vystupuje nad úroveň prednej steny prístroja, vyvolávali kladné ohlasy. Biela farba má výhodu v tom, že odtlačky prstov pri nej nie sú tak viditeľné ako na čiernej verzii. Na tele sa nachádza iba minimum škrabancov, aj keď testovaný model prešiel už niekoľkými redakciami. Najviac ich bolo vidno na kovovom leme fotoaparátu.

Lumia 800 sa výborne drží v ruke a vďaka príjemným rozmerom, ktoré zaručuje 3,7-palcová uhlopriečka displeja, sa pohodlne ovládala jednou rukou i počas rýchlej chôdze. Rozsvietenie displeja prostredným tlačidlom v bočnej stene je praktickejšie, než použitie tlačidla v hornej strane známe z iných značiek. Nemala som pocit, že si pri tom vykrútim prsty a telefón mi vypadne z ruky, ako sa občas obávam pri modeloch HTC. Prítomnosť slotu na microSIM kartu už prestáva byť prekážkou, pretože sa týmto smerom vybrali viacerí výrobcovia a vyzerá to, že sa im budú používatelia musieť prispôsobiť.

Po bokoch telefónu sú hardvérové tlačidlá iba na pravej strane, a to hneď tri - na ovládanie hlasitosti, vypínač a spúšť fotoaparátu. Najviac ma potešila dvojpolohová spúšť fotoaparátu, ktorá zaistí bleskurýchle zhotovenie momentky bez nutnosti preklikávať sa cez zamknutú obrazovku. Uvedenie fotoaparátu do režimu fotenia je na Windows Phone telefónoch najrýchlejšie, s akým som sa kedy stretla. Aj keď rozdiel v rýchlosti môže byť pre niekoho zanedbateľný (pár sekúnd), bolo by nespravodlivé, keby som to nespomenula. Niekedy o zaujímavej snímke môžu rozhodnúť práve tie oneskorené sekundy.

Displej

AMOLED displej s technológiou ClearBlack a odolnou vrstvou Gorilla Glass prináša bezchybné reakcie na dotyk, verné farby, a aj čitateľnosť v exteriéri je naozaj výborná. Oceníte to hlavne pri snímaní fotografií za slnečného dňa. Pod displejom nájdeme iba tri základné dotykové tlačidlá, čo mi neprekážalo. Hardvérové by narúšali dojem z celistvého dizajnu.

Systém

Samotný systém mi vyhovuje. Hlavné plus patrí rýchlosti a plynulosti. Nestretla som sa nikdy so žiadnym zasekávaním, reštartovaním alebo pomalými reakciami. Oslovilo ma aj používateľské prostredie, aj keď niekomu sa môže Metro style so živými dlaždicami (Live Tiles) zdať nudný a nepraktický, mňa oslovil práve grafikou. Občas, keď sa presýtim nekončiacimi možnosťami nastavení niekoľkých obrazoviek u Androidu, začnem používať na nejaký čas Windows Phone a vychutnávam si jednoduchosť.

Ak nejakú funkciu často používam, môžem ju pripnúť na domácu obrazovku a rýchlo tak pristupovať k vybranej aplikácii či kontaktu. Problém nastáva, pokiaľ tých, pre vás potrebných odkazov, je na obrazovke veľa. Systém tu ponúka iba vertikálne rolovanie, takže pri naozaj často využívaných dlaždiciach odporúčam premiestniť ich hore tak, aby vás rolovanie nezdržiavalo. Farby pozadia, dlaždíc i tapety uzamknutej obrazovky si samozrejme môžete prispôsobiť. Ja som si obľúbila na bielej Lumii kombináciu ružových dlaždíc s bielym písmom na čiernom pozadí.

Chýbajúca slovenská lokalizácia mi neprekáža. Doteraz som používala Windows Phone na Samsungu Omnia 7 v anglickom jazyku, preto bola pre mňa čeština malý bonus. Do menu sa dostanete jednoduchým ťuknutím na šípku vpravo hore alebo potiahnutím prsta po displeji smerom vľavo. Tento spôsob je využívaný vo všetkých aplikáciach, ktoré používajú viac než jednu obrazovku. Jednotlivé obrazovky spolu splývajú v jeden dlhší pás, preto pri pohybe vľavo - vpravo vzniká zaujímavý efekt, kedy môžete vidieť náhľad na dve obrazovky naraz.

Aplikácie

Celkovo majú aplikácie vytvorené pre Windows Phone krajší vzhľad, než napr. pre Android a niektoré tromfnú aj iOS. Tým, že softvér je pred uvoľnením do Marketplace kontrolovaný a skúšaný podobne ako to robí Apple, sú aplikácie použitelnejšie a nerobia problémy chodu systému, ako sa s tým stretávame pri Androide. S Marketplace som nemala nikdy problém. Ani s bezplatnými, ani s platenými aplikáciami.

Vyzváňanie prichádzajúceho hovoru vypnete stlačením vypínacieho tlačidla, no hovor ním neodmietnete. Na to je potrebné odblokovať obrazovku a stlačiť možnosť "odmietnuť". V histórii hovorov je takto odmietnutý hovor označený ako zmeškaný. Škoda, že tu nefunguje známe otočenie displeja smerom nadol. Snáď sa to zmení aktualizáciou. Pri Nokii Lumia 610 je táto funkcia už prítomná.

Čo mi na WP prekáža, je nedokonalý multitasking; skôr je to taký pokus oň. Keď chcete nechať aplikáciu bežať, musíte sa vrátiť na domácu obrazovku pomocou tlačidla Windows. Keď použijete šípku späť, tá vás vráti vždy iba o jeden krok dozadu. Aplikácie, ktoré bežia na pozadí, zobrazíte dlhším podržaním šípky pod displejom na hlavnej obrazovke. Listovaním si vyberiete tu, do ktorej sa chcete vrátiť a ocitnete sa v nej tak, ako ste ju opustili. Keď však použijete na vstup do želanej aplikácie odkaz z menu, dostanete sa vždy na úvodnú obrazovku aplikácie a nie na miesto, kde ste skončili. Problémom je, že na pozadí ich dokáže naraz bežať iba niekoľko, takže pokiaľ sa chcete k nejakej vrátiť a medzitým ste spustili pár ďalších, máte smolu. Medzi spustenými ju už nenájdete a musíte použiť vstup cez menu. Multitasking chýba hlavne pri messengeroch, ako je napr. mnou používaný IM+. Pokiaľ som chcela byť on-line a dostupná pre ostatných cez Gtalk, musela som pravidelne kontrolovať, či beží na pozadí lebo inak som bola pre priateľov nedostupná. Aplikácie zatvoríte použitím šípky späť.

Tento problém odpadá pri Facebooku, Twitteri alebo Windows Live, ktoré sú integrované do systému po nadefinovaní účtu v nastaveniach. Správa zo sociálnej siete vám príde ako riadna SMS-ka a iba podľa malého názvu hore zistíte, že bola poslaná z Facebooku a nie z telefónneho čísla. Celkovo je aplikácia People veľmi prepracovaná a považujem ju za to najlepšie, čo som na mobilnom telefóne používala. Všetky údaje o kontaktoch, život na sociálnej sieti a hovory sú na jednom mieste a prehľadne usporiadané. Pridaním viacerých účtov sa všetky údaje z nich zosynchronizujú. Funguje tu aj inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch.

Správy a e-maily sú radené do konverzácií, čo mi vyhovuje. Písanie aj dlhších textov na softvérovej klávesnici nebol problém, odozva je veľmi dobrá a preklepy som robila iba zriedkavo, a to hlavne vtedy, keď som sa ponáhľala.

Kancelársky balík Office som veľmi nevyužívala, ale ide o dostatočne prepracovanú a bezplatnú aplikáciu. Dokumenty sú automaticky synchronizované s cloudovou službou SkyDrive, pokiaľ máte definovaný účet v menu. Určite odporúčam túto službu vyskúšať, pretože spolu s vynovenou službou Hotmail patrí k tomu lepšiemu, čo Micrososft pre svojich zákazníkov pripravil. A 25 GB bezplatného online priestoru sa vždy zíde.

Notifikácie

Veľkú výhradu mám k notifikáciam. Na zamknutom displeji vidíte nasledujúce udalosti z kalendára, ale pri zmeškanom hovore alebo prijatej správe sa zobrazí iba počet, no podrobnosti alebo meno volajúceho bohužiaľ už nie. Ani po odblokovaní obrazovky to nie je oveľa prehľadnejšie. Na dlaždici vidíte opäť iba číslovku, výsuvná informačná lišta známa z Androidu , iOS a už aj z Nokia Belle tu chýba. A veľmi. Informácie na jednom mieste s možnosťou ich jednotlivého mazania mi naozaj chýbala. Pritom posunutím prstom po displeji zhora nadol sa lišta ukáže, no nájdete na nej iba silu signálu, ikonu Wi-Fi a ukazovateľ batérie. Chýbali mi aj údaje o zvyšných percentách batérie.

Medzi ďalšie dôležité nedostatky sú nemožnosť zvoliť si hlasitosť notifikácií správ, e-mailov a budíku nezávisle od hlasitosti hlavného zvonenia. Preto ma zo začiatku v noci budili došlé e-maily či SMS-ky. Potom som si radšej zvukovú notifikáciu vypla, lebo nočné budenie hlasným zvukom bolo otravné. Aj tak sa na displej mobilu pozerám dosť často, takže riziko, že mi unikne nejaká došlá správa sa rovná nule. Oceňujem však zníženie alebo zvýšenie hlasitosti zvonenia pomocou bočného tlačidla aj pri uzamknutom displeji. Keď potrebujete rýchlo vypnúť hlasitosť, stačí podržať príslušné tlačidlo a môžete ju regulovať podľa potreby. Takisto ovládanie hudobného prehrávača je možné aj zo zablokovanej obrazovky.

Synchronizácia

Vstavaný kalendár vyhovoval mojim potrebám, takže som sa nezaradila medzi jeho kritikov, ako niektorí používatelia. Obojstraná synchronizácia s Google účtom fungovala bezchybne, nové či upravené kontakty, udalosti a úlohy som mala vždy aktuálne. V telefóne, vo webovej aplikácii alebo v mojom Mac-ku. Takisto používanie softvéru Zune (alebo v mojom prípade Windows Phone 7 Connector pre Mac) je vytvorený na jednotku. Prenášanie fotografií, videí a hudby týmto spôsobom mi neprekáža, keďže ho roky používam v iTunes. Aktualizácia softvéru iba po pripojení telefónu k počítaču môže byť pre niekoho nevýhodou, ja to tak nevidím. Aj keď spôsob OTA je pohodlnejší.

Nokia aplikácie

Čerešničkou na torte pri používaní smartfónov Lumia je doplnkový softvér od Nokie. Nájdeme ho v samostatnej sekcii v Marketplace pod názvom Nokia Collection. Bezplatná hlasová offline navigácia, Nokia Music alebo beta verzia Nokia City Lens boli hlavným dôvodom, prečo som chcela Lumiu vyskúšať. Naozaj táto pridaná hodnota môže zavážiť pri rozhodovaní, akú značku uprednostniť pri zakúpení smartfónu s WP. Nokia do budúcnosti sľubuje ďalší nový softvér. Určite sa je na čo tešiť.

Výdrž

Výdrž telefónu bola jedna z vecí, ktoré ma veľmi príjemne pri používaní smartfónu prekvapili. Zvyknutá na nabíjanie každý večer som uvítala, že Nokia Lumia 800 pýta doplnenie energie po viac než dvoch dňoch bežného používania. To sú u mňa hovory priebežne počas celého dňa, zapnutá Wi-Fi, vypnuté 3G, automatická kontrola e-mailov, sociálnych sietí a sem tam prezeranie webových stránok. Aj keď moja Nokia indikovala, že už "melie z posledného" vydržala bez vypnutia telefónu ešte pár hodín. Nestalo sa mi tak, ako na Androide, že po pár upozorneniach na slabú batériu mi telefón vypol.

Rýchle prepínanie medzi 2G a 3G režimom, zapínanie a vypínanie Wi-Fi, Bluetooth alebo režimu Lietadlo ponúka aplikácia Network Dashboard, ktorú si stiahnete z Marketplace. V plnej verzii aplikácie (v cene 0,99 €) nájdete aj možnosť po uplynutí určeného času si nastaviť pripomienku na zmenu nastavení služby. Upozorní vás tak, že si máte vypnúť Wi-Fi, Bluetooth alebo 3G, prípadne si deaktivovať režim Lietadlo a prihlásiť sa opäť do siete. Po pripnutí na úvodnú obrazovku získate rýchly prístup k nastaveniam funkcií.

Multimédiá

Hudbu, videá i rádio nájdeme na jednom mieste. Prehľadne a intuitívne vytvorená aplikácia bežnému konzumentovi hudby a zábavy bude stačiť. Ekvalizér som nikdy nepoužívala ani na iných smartfónoch.

K fotoaparátu ani nahrávaniu videí nemám nijaké výhrady. Zhotovené snímky sú v prijateľnej kvalite, hanbu neurobia ani pri prezeraní v počítači. Chýba mi snáď iba približovanie scény pri nahrávaní videa. Občas bol problém so zaostrením cez dvojpolohovú spúšť, ale nešlo o nič výnimočné. Ako som už napísala vyššie, spustenie fotoaparátu pomocou hardvérovej spúšte aj zo zablokovanej obrazovky je bleskové. Takisto možnosti nastavení sú bohaté.

Vstavaný prehliadač Internet Explorer patrí k sivému priemeru. Neohúri funkciami ani možnosťami nastavení a ako je známe, chýba mu podpora flash animácií. Pri prezeraní webových stránok sa môžete pohybovať iba dozadu pomocou šípky späť, druhá šípka dopredu neexistuje. Na pohyb dopredu musíte použiť položku "Nedávné" z menu prehliadača.

Doinštalované aplikácie:

- IM+: známy instant messenger som používala hlavne na online komunikáciu cez Gtalk

- Network Dashboard: rýchle nastavenie Wi-Fi, Bluetooth, mobilnej siete a režimu Lietadlo

- Nokia City Lens: aplikácia využíva funkciu rozšírenej reality, pohľad na okolie prostredníctvom kamery, zvuku, grafiky a GPS

- Nokia MHD beta: mestská doprava a plánovač cesty nie vždy fungovali korektne

- QR Code Reader: skener QR kódov

- SkyDrive: online cloudové úložisko

- Sticky Tile 7: "prilepovacie" poznámky na úvodnú obrazovku, vydarený pripomienkovač

Záver

+ konštrukcia a vzhľad

+ displej a jeho čitateľnosť v exteriéri

+ prepojenosť systému so sociálnymi sieťami

+ rýchlosť a stabilia

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ bezplatné aplikácie Nokia

+ rýchle spustenie fotoaparátu aj zo zablokovanej obrazovky

- málo informácií v notifikáciách

- absencia notifikačnej lišty

- nemožnosť personalizovať hlasitosť zvonenia pre jednotlivé udalosti

- nedokonalý multitasking

- vstavaný prehliadač Internet Explorer

- chýbajúci wifi tethering

- vysoká cena

Keď zhrniem moje niekoľkotýždňové používanie Lumie 800 musím priznať, že v ňom prevládajú pozitívne pocity. To, čo potrebujem a využívam tu nájdem zabalené do peknej grafiky (subjektívny pocit). Chýbali mi hlavne podrobnejšie notifikácie, možnosť personalizovať hlasitosť zvonenia pre rozdielne udalosti a hlavne nedostupnosť tetheringu - zdieľania internetu z mobilného telefónu na počítač. To je vec, ktorú v teréne využívam dosť často a pre Android ani iOS to nie je problém. Nokia však túto funkciu sľúbila pri budúcej aktualizácii. Ostáva byť trpezlivý a čakať. Takisto sa šušká o možnosti prenosu súborov cez Bluetooth, ktoré by mohlo s update prísť. Mnohí používatelia by to určite ocenili.

S Nokiou Lumia 800 som bola spokojná a určite by som jej kúpu odporučila bežným používateľom smartfónov. Tým, ktorí sa chcú "vŕtať" v systéme a upravovať si ho na svoj obraz istotne nie. Pre tých je tu Android. No ten, kto túži po rýchlom, bezproblémovom a bezpečnom systéme, cez deň sa pripája na sociálne siete a neprahne po niekoľkých úvodných obrazovkách, tomu bude Windows Phone vyhovovať. Prekážať môže vysoká cena za Lumiu 800. V obchodoch nájdete i ďalšie značky s prijateľnejšou cenovkou a podobnou výbavou, samozrejme, s výnimkou Nokia aplikácií.

Preto by si prípadný záujemca o tento šikovný smartfón mal premyslieť, či mu bezplatný softvér od Nokie (hlavne hlasová navigácia) stojí za to, aby si za Nokiu priplatil. Pokiaľ áno, určite by mal siahnuť po Lumii 800, menej náročnému zákazníkovi bude stačiť aj Lumia 710. Príde síce o polykarbonátové telo, štýlový vzhľad, tri megapixle a pár GB pamäte, ušetrí však približne 150 €, čo nie je zanedbateľná čiastka. Nokiu Lumiu 800 budem vracať s ťažkým srdcom. Naozaj som k svojmu iPhonu našla kvalitného spoločníka. A i cez nedostatky, na ktoré som v tomto článku poukázala, považujem tento model za vydarený a konkurencieschopný. Kto neskúsil, neuverí. Už teraz som zvedavá na novú vlajkovú loď Lumiu 900. Na náš trh by mala doraziť už čoskoro.

Diskusia k článku:

Pavol Pavučko 11.06.2012 - 16:22

woow tak som na 90% rozhodnuty ze moj dlasi telefon bude z WP tych 10% asi SONY kedze vsade dava dvojajdra :) ale ta cena je fakt prehnana

Kibus11.06.2012 - 16:58 Trvalý odkaz

3,2 display amoled,WP,AF,1500bat.16GB. Dočkám sa?:-)

Marianxxx11.06.2012 - 18:16 Trvalý odkaz

Cena je adekvátna kvalite...

Profile picture for user hulllersk@gmail.com

marduk11.06.2012 - 20:27 Trvalý odkaz

tak autorka si s prepacenim pekne se*ie do ust
telefonu vytyka absenciu mass storage, pamatovych kariet a nedotiahnuty bluetooth a presne tieto veci absentuju aj v iphone, ktory autorka pouziva ako primarny telefon
ak to nie je jablkovy fanatizmus, tak potom neviem.

Lenka Ivančíková11.06.2012 - 20:44 Trvalý odkaz

ty si cital, co som pisala? Citujem: Aj keď mi, samozrejme, aj na špičkovom smartfóne, či skôr na systéme Windows Phone, pár vecí prekáža. No NIE JE TO ani takmer nefunkčné Bluetooth či chýbajúce mass storage alebo podpora pamäťových kariet. Veď inak by som nebola spokojná s iPhonom. Staci? :-)

Celá diskusia 31 príspevkov