Sony Ericsson Z770i

RECENZIA high-mid-endu Elegantné véčko s podporou GPRS až HSDPA, 2 Mpix fotoaparátom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: otváracia

OS: vlastný

procesor: ??

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 93 x 48 x 16 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 176 mm

hmotnosť: 91 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 56 mm,

sekundárny displej: aktívny, monochromatický, 128 x 36 b., uhlopriečka

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (rozlíšenie 320 x 240 b., MPEG4),

pamäť: 32 MB + Memory Stick Micro M2,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast port), mass storage (offline),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, blogovanie,

batéria: BST-38, Li-Pol, 930 mAh

výdrž: do 8,5 h hovoru / 340 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

pravdepodobne nefinálna, nestabilná

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson sa modelom Z770i rozhodol rozšíriť svoju modelovú paletu o zaujímavé véčko. Jedná sa o mobilný telefón vyklápacej konštrukcie, ktorý v zatvorenom stave pripomína pravidelný kváder. Telo je tvorené z plastu, a to je po pár dňoch poznať. Vŕzganie sa objavilo na zadnom kryte batérie. Viditeľným znakom je masívny kĺb otvárania, ktorý na pravej strane obsahuje aj miesto na

. Predná strana zaujme vystúpeným , zrkadlovým oválom, ktorý ukrýva vonkajší displej a štrbinou v spodnej časti ukrývajúcou reproduktor. Zadná stena je takmer úplne prázdna, obsahuje len logo a meno výrobcu. Podobne sú na tom aj bočné steny. Vľavo nájdeme len systémový konektor, vpravo zasa dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a nad ním nie práve najkrajšie ukrytý slot na pamäťové karty.

Otvorením vrchnej časti sa dostávame ku

a ovládacím prvkom. Všetky tlačidlá sú v jednej rovine a pripomínajú známe "žiletky" od Motoroly. Aj keď na rozdiel od modelov RAZR sa jedná o konštrukčne jednoduchšie riešenie, vyzerá to efektne a luxusne. Jednotlivé klávesy sa pohodlne stláčajú a vďaka využitiu takmer celej plochy majú dostatočné rozmery. Jedinú výhradu mám voči slabšiemu rozlíšeniu tlačidiel hmatom, takže písanie bez pozerania sa je skutočne vecou umenia. Hlavným ovládacím prvkom je štvorsmerný kríž s potvrdzovacím stredom. V jeho okolí sa nachádzajú ostatné tlačidlá po vzore najnovších modelov Sony Ericsson. V spodnej časti je umiestnené vypínacie tlačidlo, ktoré rovnako umožňuje rýchle prepínanie profilov. Novinkou posledných modelov je zelené a červené tlačidlo na ovládanie hovoru.

Rozmerná horná časť je nositeľom hlavného displeja. Uhlopriečkou 56 mm, QVGA rozlíšením a zobrazením 262 tisíc farieb sa určite radí k lepšiemu priemeru. Navyše čitateľnosť je výborná za akýchkoľvek podmienok, takže aj na priamom slnku môžete s mobilom pohodlne pracovať. To isté sa však o

povedať nedá. Ten je síce iba informačný, ale jeho umiestnenie pod zrkadlový povrch a zobrazovanie bieleho textu na tmavom podklade spôsobuje, že v exteriéri na ňom väčšinou neuvidíte takmer nič. Fotografia v Galérii je však dôkazom, že pri zamračenom počasí dokážete na prečítanie textu na vonkajšom displeji nájsť tú správnu polohu prístroja. Pri prichádzajúcom hovore teda nezostáva nič iné, ako si rukou tieniť a pokúsiť sa tak zistiť meno volajúceho. Po čase nečinnosti prichádza k jeho úplnému vypnutiu, takže predpokladám, že jeho majiteľ skôr mobil otvorí a prípadné zmeškané udalosti skontroluje na hlavnom displeji.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát umiestnený na vrchnom ramene ponúka dnes už štandardné rozlíšenie 2 Mpix. Zaobísť sa budete musieť bez automatického zaostrovania, prisvetľovacej diódy aj zrkadielka na autoportréty. Pri fotografovaní sa mobil drží na výšku, fotografovaná scéna je zobrazená na šírku. Nastavenia sú pomerne bohaté - nechýba vyváženie bielej, efekty, rámčeky, panoráma, nočný režim, alebo nastavenie veľkosti v troch stupňoch. Nezabudlo sa na použitie klávesových skratiek. Výsledné fotografie patria k priemeru, svoj účel na zachytenie denných momentiek ale určite splnia. Prezeranie záberov prostredníctvom mediálnej galérie je rýchle, nechýba zobrazenie na celú plochu displeja, plynulé priblíženie alebo možnosť odoslať snímky prostredníctvom MMS, mailom, do blogu alebo cez Bluetooth. Potešila ma prítomnosť X-Pict Story, čo je v podstate slideshow s možnosťou zvukového sprievodu a výberu jednej zo štyroch nálad.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videa je pre mňa príjemným prekvapením. Rozlíšenie 320 x 240 bodov síce nie je najväčšie, ale zvuková stopa sa zaznamenáva vo formáte AAC, takže žiadne nezrozumiteľné šumenie nehrozí. Obraz je navyše zaznamenávaný rýchlosťou 30 obrázkov za sekundu. Prehrávanie videí taktiež zastrešuje mediálna galéria, ktorá si navyše u každého videa pamätá miesto ukončenia posledného prehrávania.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 850 kB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 30 fps, 348 kbps; zvuk: AAC, 31 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

Hudobná výbava ponúka všetko, čo by aj náročnejší užívateľ mohol vyžadovať. Prehrávač hudby umožňuje radenie podľa autorov, albumov alebo skladieb. Rovnako je možné si vytvoriť aj niekoľko vlastných zoznamov. Nechýba nastavenie možnosti prehrávania, ekvalizéru, prípadne zobrazenie obrázku albumu. Prekvapilo ma, že prehrávač spolupracuje aj s témou určenou pre walkman mobily, takže som si na pozadí nechal spolu s peknou animáciou zobrazovať názov skladby, interpréta a albumu.

"Prekvapilo ma, že prehrávač spolupracuje aj s témou určenou pre walkman mobily."

Sony Ericsson Z770i ponúka na výber jeden zo siedmych profilov. Možnosti nastavenia sú pomerne široké a zahŕňajú už štandardne aj priradenie príslušenstva k profilu. Stále však chýba nastavenie rôznych druhov zvonení. Tie sú rovnaké pre všetky profily. Rovnako by som uvítal možnosť časovania profilov.

FM rádio patrí k tomu lepšiemu, čo u mobilných telefónov nájdeme. Kvalitný príjem, automatické uloženie až 20 staníc a prítomnosť RDS je ešte stále nadštandard.

Vnútorná pamäť 32 MB je k dispozícii pre akýkoľvek obsah. Sony Ericsson ju plne zdieľa pre všetky typy súborov, aplikácií alebo správ. Navyše jej kapacitu je možné rozšíriť pamäťovou kartou M2.

Telefónny zoznam je detailný a ponúka možnosť uloženia až 1 000 záznamov. Veľmi sa mi páči pri prejdení na určitý kontakt možnosť výberu čísla alebo mailovej adresy jednoducho stlačením šípky vpravo alebo vľavo. Novinkou je viacero typov telefónnych čísiel pri zadávaní kontaktu.

Hovor je vďaka vyklápacej konštrukcii pohodlný, reproduktor je dostatočne hlasný aj v hlučnom prostredí. Pri voľbe čísla ma potešila možnosť inteligentného vyhľadávania na spôsob zariadení s operačným systémom Windows Mobile. Postupným zadávaním čísla mobil sám prehľadáva kontakty a zoznam hovorov a ponúkne prípadnú zhodu. Vstup do telefónneho zoznamu som tak používal len u správ a mailov. Napriek podpore 3G siete si videohovor nevychutnáte kvôli absencii kamery na tieto účely. Nanešťastie takýto hovor ani nepríjmete a človeku na druhej strane sa v prípade pokusu o skontaktovanie prostredníctvom videohovoru budete javiť ako nedostupný.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

"Postupným zadávaním čísla mobil sám prehľadáva kontakty a zoznam hovorov a ponúkne prípadnú zhodu."

Písanie textov na veľkej klávesnici je pohodlné. K tomu prispieva aj slovník T9, ktorý sa zároveň učí a ponúka prednostne najpoužívanejšie výrazy. Rovnako nechýba možnosť kopírovania a vkladania textu.

Sony Ericsson má už dlhú dobu SMS správy spracované veľmi dobre. Ich počet je obmedzený len voľnou pamäťou, navyše pribudla možnosť ukladať ich na pamäťovú kartu. Pre niekoho môže byť drobnou nevýhodou začiatok odpočítania znakov až keď do konca správy zostáva len 25.

Editor MMS správ je rovnako veľmi kvalitný a prepracovaný. Maximálna veľkosť jednej správy je 300 kB, nechýba podpora vloženia viacerých stránok a odosielanie obrázkov, zvukov a nahrávok je taktiež už pomaly bežné.

E-mailový klient patrí taktiež k špičke. Poradí si s protokolmi POP3 aj IMAP4, umožňuje automatickú kontrolu schránky, sťahovanie hlavičiek, hlavičiek a textu, alebo celých správ aj s prílohami. Jediné čo mi tu chýbalo je absencia prehliadača MS Office dokumentov. Možnosti a kvality klienta si to priam žiadajú.

Internetový prehliadač NetFront je vo verzii 3.4. Okrem plnohodnotného zobrazenia bežných stránok umožňuje aj zobrazenie jednoduchších flash animácií. Novinkou internetového prehliadača je zmenšenie stránky podobné zobrazeniu v Opere Mini. Kurzorom je tu klasická šípka, ktorú isto každý pozná z obrazovky PC. Navigácia po stránkach je tak rýchla, presná a doplnená klávesovými skratkami. Zobrazenie stránky na šírku je efektné, ale nie príliš pohodlné.

"Novinkou internetového prehliadača je zmenšenie stránky podobné zobrazeniu v Opere Mini."

Tak dobrý browser a mailový klient si vyžadujú dobrú dátovú konektivitu. Tu Z770i boduje na plnej čiare. Podporuje totiž všetky momentálne dostupné technológie od GPRS až po HSDPA s maximálnou rýchlosťou 3,6 Mbps. Práca v pohybe alebo použitie ako modem mu teda nerobí najmenší problém.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budíkov je k dispozícii päť. Každý s možnosťou opakovania v určité dni, výberom melódie alebo FM rádia. Za nedostatok považujem absenciu možnosti nastavenia maximálnej úrovne hlasitosti. Budenie sa tak po pár sekundách stáva nepríjemným šokom do nového dňa.

Kalendár sa takisto výrazne nezmenil. Stále tu nájdeme jeden typ pripomienky so širokými možnosťami nastavenia. Rovnako chýba aj akékoľvek prepojenie s pohotovostným režimom.

Z ostatných funkcií ako úlohy, poznámky, ktoré je stále možné zobraziť na pohotovostnom displeji, stopky, časovač a kalkulačka stojí za zmienku aj zaheslovaná schránka kódov alebo možnosť vzdialenej synchronizácie.

V prípade Z770i sa samozrejme nezabudlo ani na podporu Java. V telefóne nájdete tri predinštalované hry a tri aplikácie. Subjektívne sa mi rýchlosť aplikácií a hier zdala vyššia ako v prípade modelu K800. Samozrejmosťou je podpora multitaskingu.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Výdrž, batéria je vzhľadom na výbavu a najmä rozmery hlavného displeja dobrá. So zapnutou 3G sieťou, maximálnym jasom a bežným používaním sa dostanete v pohode na úroveň 1,5 - 2 dni. Kto práve výhody rýchlych dát nepotrebuje, môže ich vypnúť a dosiahnuť tak bez problémov dvojnásobnú výdrž.

Výhody:

podpora HSDPA,

kvalitný mail a web,

prepracovaný prehrávač hudby.

Nevýhody:

vŕzganie a vôľa zadného krytu batérie,

viditeľnosť vonkajšieho displeja na slnku,

absencia videohovoru.

Orientačná cena: zatiaľ neznáma

Záver

Sony Ericsson Z770i je veľmi dobre vybavené véčko, ktoré zaujme predovčetkým dobrou konektivitou a kvalitným e-mailom a webovým prehliadačom. Multimediálne funkcie nijak nezaostávajú a v kombinácii s kvalitnejšími slúchadlami je možné ho použiť aj ako náhradu za hudobný, prípadne video prehrávač. Konkurencia sa hľadá pomerne ťažko, ale najväčším rivalom by mohla byť Nokia 6555, väčšiu konkurenciu bude mať však asi z domácich radov v podobe modelu Z750i, ktorý má prakticky rovnakú výbavu a navyše však ponúka GPS.

Diskusia k článku:

anonymous11.02.2008 - 19:42 Trvalý odkaz

ORION: celkom pekne vecko zaujimava je klavesnica pripomina tu z razru...

anonymous12.02.2008 - 20:59 Trvalý odkaz

monkey: co tak bude stat?

anonymous25.04.2008 - 02:47 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na RECENZIU.

anonymous25.04.2008 - 13:04 Trvalý odkaz

Quo: To makro by uz mohol byt zaklad vybavy fotaku. Skoda

Celá diskusia 8 príspevkov