Samsung G810

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Smartfón s 5 Mpix fotoaparátom, 3x optickým zoomom, HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS v9.2, S60 3rd Edition, Feature Pack 1,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 104 x 53 x 18 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 144 mm,

hmotnosť: ??? (zistená: 138 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 39 x 53 mm, uhlopriečka 66 mm, aktívny pohotovostný režim

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), xenónový blesk, autofocus, makro, aktívny kryt objektívu, trojnásobný optický zoom, digitálny stabilizátor obrazu, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

pamäť: 150 MB + microSD,

správy: správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, SOS správa, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

batéria: Li-Ion, 1 200 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

HSUPA, IrDA,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung predstavil G810 vo februári 2008 na Mobile World Congress v Barcelone. Aj keď typové označenie tomu na základe modelu G800 nenasvedčuje, ide o smartfón s OS Symbian S60. Samsung G810 je označovaný ako konkurent Nokie N95. Samsung G810 u nás v obchodoch oficiálne neuvidíme, ale je natoľko zaujímavý, že vám prinášame aspoň prvý kontakt s ním.

Spracovanie nefinálnej vzorky hodnotiť veľmi nechcem, ale v ruke som už držal aj kvalitnejšie modely tohto výrobcu. G810 patrí k mohutnejším slajderom. Spodná stena je prázdna, horná tiež. V ľavej bočnej stene nájdete microUSB konektor na spojenie s PC, príslušenstvom aj nabíjanie. Nad ním sa nachádza univerzálny 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Vyššie nájdete vypínač a otvor pre uchytenie pútka. Pravá bočná stena obsahuje spúšť fotoaparátu, slot pre microSD kartu a dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti.

Klávesnica sa nevyhne mojej kritike. Prečo Samsung premiestnil tlačidlá na ovládanie hovoru na spodné rameno ostáva pre mňa nevysvetlenou záhadou. Ale chýbajúce označenie dvoch tlačidliel (menu a hudba) na hornom ramene je ešte väčším šialenstvom. Tak sa mi viackrát stalo, že som namiesto tlačidla pre odmietnutie hovoru stlačil hudobné tlačidlo (

).

je dostatočný, až kým nevyjdete na slnečnú ulicu alebo počas pekného dňa do prírody. Fotomobil s kvalitným fotoaparátom vám tak prinesie len vrásky z otrasnej čitateľnosti displeja. Zameriavate pri fotografovaní a pritom len dúfate, že ste to spravili dobre. Nepomôže ani najvyšší jas, ktorý extrémne spotrebúva energiu z batérie. Inžinierov Samsungu v tomto smere absolútne nechápem, veď v (zatiaľ jedinom) modeli G800 už tento problém vyriešili.

je pýchou modelu G810. Ponúka trojnásobné optické priblíženie, digitálnu stabilizáciu či široký dynamický rozsah. Problém je, že posledné dve funkcie neostanú v pamäti a pri každom spustení fotoaparátu ich treba aktivovať hlboko v jeho nastaveniach. G810 dokáže priraďovať fotografiám GPS pozíciu. Xenónový blesk je účinný do asi dvoch metrov, blízke objekty aj v prípade aktivácie makro režimu prepáli podobne ako Sony Ericsson K810i. V tomto smere vyhráva Nokia N82. Oproti ostatným modelom S60 ponúkajú Samsungy aj klávesové skratky pre fotoaparát.

Zábavné funkcie ešte charakterizuje hudobné tlačidlo, podpora bežného FM prijímača či bohato vybavený prehrávač hudby.

Operačný systém Symbian S60 je zhodný napríklad s novými Nokiami. Medzi podobnými funkciami nájdete prepracovaný internetový prehliadač, e-mailový klient či opakovaný budík. Kalendár je prepojený s domácim pohotovostným režimom. Načo slová, keď je takmer všetko v našej Galérii.

Práca so správami je úplne rovnaká s ostatnými modelmi S60, rovnako aj e-mailový klient. Ja som si užíval najmä zabudované Wi-Fi pre rýchle sťahovanie elektronickej pošty či surfovanie svetom internetu. Podporu Wi-Fi ocenia najmä majitelia domácich či pracovných wi-fi routerov, ktoré umožnia rýchle stiahnutie potrebných aplikácií, e-mailov a iného internetového obsahu (YouTube a pod.). Ja som si už na free hotspoty zvykol v hoteloch a na letiskách v zahraničí, kde je dátový roaming drahý. Zabudovaný internetový prehliadač (Web Browser pre S60) je typicky nokiácky. V základných parametroch ste si istotne všimli aj plnú konektivitu s podporou HSDPA do 3,6 Mbps.

Samsung PC Studio 7 nahrádza v prípade Samsungov s OS Symbian Nokia PC Suite. Funkčne sa zdá byť takmer zhodný. Po kúpe bude zrejme tento PC softvér jedinou možnosťou pre plnohodnotný prenos údajov do Samsungu zo smartfónu od Nokie. Tie totiž ponúkajú integrovaný prenos všetkých položiek (kontakty, správy, objekty v galérii...), ktorý v Samsungoch chýba.

Výhody:

- zabudované GPS,

- podpora Wi-Fi,

- 3x optický zoom a xenónový blesk,

- univerzálne konektory microUSB a 3,5 mm jack.

Nevýhody:

- zlá viditeľnosť displeja na slnku,

- tlačidlá pre ovládanie hovoru na spodnej časti klávesnice,

- chýba editor dokumentov,

- chýba pohodlný prenos údajov z Nokií S60 cez Bluetooth.

Orientačná cena: odhadom 15 000 Sk.

Záver

Samsung G810 sa na náš trh nedostane a možno je to škoda. Keby používal displej z modelu G800, teda dobre čitateľný aj na slnku, chválil by som tento smartfón s výborným fotoaparátom, zabudovaným GPS a Wi-Fi podstatne viac. Dokiaľ neporovnáte napríklad viditeľnosť displejov Nokie N82 a G810 v praktickom živote (v aute pri navigácii, na ulici pri písaní SMS, v prírode pri fotografovaní...), asi moje sklamanie ťažko pochopíte. Keďže G810 sa na náš trh nedostane (a kusy zo zahraničia neponúknu ani možnosť servisovania na Slovensku, ani slovenský slovník T9 či celé prostredie), záujemcovia o neho sa budú musieť pozrieť do stajne Nokie (aktuálne N95, N95 8GB, N82...).

Diskusia k článku:

anonymous13.02.2008 - 09:46 Trvalý odkaz

mjaaso: myslim ze celkovo sem davaju prehnane ceny. mobil sa bude dat zohnat do tych 15 tisic. Problem je v tom ze aj N82.

anonymous13.02.2008 - 16:40 Trvalý odkaz

mental.disease: GPS prijíma?

anonymous14.02.2008 - 09:31 Trvalý odkaz

Pan.el: netrafil si sa do kategorii

anonymous19.02.2008 - 10:58 Trvalý odkaz

pepe: Obsahuje GPS príma? !

Celá diskusia 15 príspevkov