Samsung J700

Prvý kontakt s low-mid-endom Nástupca J600-ky, preberač štafety úspešného modelu E250, s 1,3 Mpix fotoaparátom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 99 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 135 mm

hmotnosť: 91 gramov (zistená: 91 g)

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b. 32 x 40 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videí (MPEG4, 176 x 144 b., 136 kbps),

pamäť: 12 MB + microSD (do 2 GB), zdieľaná pre MMS aj e-maily, 1 000 kontaktov, 200 SMS, 400 udalostí,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0,

batéria: Li-Ion, model AB503442BE, asi 800 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu (v pohotovosti je však objektív chránený), RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung J700 je veľmi elegantný slajder najnižšej triedy. Udržiava si štandard nastolený modelom E250, napodobňuje drahšie modely, a pritom funkčne zapadá medzi tie lacnejšie. Takáto taktika sa vyplatila aj v prípade modelu E250. Samsung dokonca umiestnil do ľavého horného rohu otvor pre pútko, to vo viacerých posledných modeloch chýbalo. Spracovanie telefónu je veľmi kvalitné a pochvalu si zaslúžia aj použité materiály. V ľavej bočnej stene je pohodlné tlačidlo na reguláciu hlasitosti a microSD vstup, v pravej zase nový konektor pre nabíjačku a príslušenstvo (typ G600, G800 a ďalšie modely druhej polovice roku 2007). Vysunutím ramena môže J700 prijať hovor alebo nereagovať, pri zasunutí zastaviť operáciu alebo nereagovať a v operácii pokračovať. Všetko nájdete v podrobných nastaveniach telefónu.

EXTRA plus: dizajn, spracovanie a použité materiály.

Horná časť klávesnice je veľmi pohodllná. Tlačidlom OK vstúpite v pohotovostnom stave na domácu stránku wapového prehliadača. Nechcete za takéto omyly platiť? Nastavte si prázdnu domácu stránku, alebo ak nepoužívate internet v mobile, nastavte si neplatný dátový profil. Štyri smery ovládacieho tlačidla môžu v pohotovosti spustiť vami vybrané funkcie. Menšie výhrady mám k jednoliatej alfanumerickej klávesnici. Tú som si predstavoval pohodlnejšie.

EXTRA mínus: stlačením tlačidla OK v pohotovosti vstúpite do WAP-u.

Displej je slabý, ale ak ľuďom stačil v E250-ke, prečo by nestačil tu. Zobrazované body som aj osobne počítal (128 x 160 b.), keďže niektoré zdroje uvádzali nesprávny údaj 176 x 220 bodov. Nepáči sa vám tmavá téma? Zvolte si bielu. Na domácej obrazovke môže byť zobrazený aj kalendár - náhľad na aktuálny mesiac s vyznačením dnešného dátumu a podčiarknutím dní s udalosťou. Pre lepšiu viditeľnosť tohto údaju som odfotil čiernu fotografiu a umiestnil ju ako tapetu. Vyskakovacie okná v menu je možné vypnúť. Zaujímavá je dvojica animácií menu, najmä "dvere". Pri vstupe do položiek sa obraz rozostúpi do strán, pri vystúpení z položky do vyššej úrovne sa zase "dvere" zavrú.

TIP: Aj tento Samsung si pamätá posledné použité položky v menu. Pri zhliadnutí nejakej VIDEOrecenzie si určite toto správanie v ponuke funkcií všimnite.

EXTRA plus: kalendár s označením dní s udalosťou na tapete.

EXTRA mínus: viditeľnosť displeja na priamom slnečnom svetle.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je slabší, ale na tomto displeji by ste pekne nevideli ani vydarenú fotografiu zo Samsungu G800. Pri fotografovaní si určite nastavte hľadáčik na "so štandardným pomerom strán", inak nikdy neuvidíte pri zameriavaní celu plochu snímky. Fotografie dokáže J700 ukladať len do pamäte telefónu, na kartu ich musíte preniesť ručne. Záznam videí s rozlíšením 176 x 144 bodov bude vhodný asi len do MMS či e-mailu. V Samsungu J700 nie je možné prehrávanie videí na celej obrazovke.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Prehrávač hudby je vydarený až do momentu, kedy zistíte, že ho nie je možné minimalizovať. Hudobný prehrávač nefunguje na pozadí, zato FM rádio áno. Takže pri počúvaní rozhlasovej hudby môžete kľudne písať SMS-ku, pri počúvaní MP3 súborov nie. Hudbu je možné odoslať aj do Bluetooth slúchadiel. Nechýba ani celkom účinný ekvalizér, ale s dodávanými slúchadlami si ho veľmi neužijete. Tie postačia akurát nenáročnému používateľovi.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 220 kB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

EXTRA mínus: prehrávač hudby nefunguje na pozadí.

Nahrávač zvukov môže byť obmedzený veľkosťou MMS alebo 1 hodinou záznamu.

EXTRA mínus:Pri slabej batérii nespustíte žiadnu multimediálnu funkciu.

V telefónnom zozname vidíte pod sebou zoradené tri kontakty aj s telefónnym číslom, tak sa mi to páči. Pri hľadaní sa mená nefiltrujú, len kurzor skočí na zhodnú kombináciu. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, 4 čísla, e-mail, skupinu, zvonenie, 50-znakovú poznámku a dátum narodenín. Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave vidím všetky posledné hovory, opakované telefonáty s jedným číslom sú zobrazené viackrát. Register obsahuje aj trvania jednotlivých hovorov. Jednoznačne tak patrí medzi najlepšie registre posledných hovorov vôbec. Hovor nie je možné zaznamenať. Pochvalu si zaslúži veľmi kvalitné hlasné handsfree, ktoré druhá strana takmer nerozpoznala. Nechýba ani funkcia čistota hlasu či režim šepkania.

Bočným tlačidlom pre ovládanie hlasitosti môžete upozornenie na hovor stíšiť, odmietnuť alebo odmietnuť s automatickou SMS s vami zadaným textom.

EXTRA plus: kvalitné a hlasné telefonovanie, výborný register hovorov.

Správy zvláda J700 veľmi dobre. Ponúka šikovný editor SMS s podporou EMS (vkladanie emócií, zvukov a animácií). Nechýba jasné odpočítavanie znakov. Editor multimediálnych správ sa mi páči tiež, keďže ponúka mnou obľúbené okienka pre vloženie predmetu, obrázku / videa, hudby a textu. Takto je pri tvorbe MMS všetko jasné. Aj tvorba e-mailovej správy je úplne jednoduchá a intuitívna. Vkladáte do nej predmet, správu a prílohu.

Mobilný stopár odošle SMS na vaše číslo pri vložení inej SIM do mobilu. Táto funkcia je chránená vašim heslom.

Funkcia SOS zase pomôže privolať pomoc bez komplikovaného vstupu do menu. Stačí funkciu SOS zapnúť, určiť príjemcov tejto správy, počet opakovaní jej odoslania a text správy. Po pridaní príjemcu SOS SMS je nutné oznámenie tohto faktu. Príjemca tak obdrží správu s informáciou o tom, že sa stal registrovaným príjemcom SOS správ z daného čísla. A ako SOS správu odošlete? Štvornásobným stlačením tlačidla na reguláciu hlasitosti v zavretom stave. Hovor od príjemcu SOS správy bude automaticky prijatý.

EXTRA plus: funkcie Mobilný stopár a SOS.

Pripojiteľnosť Samsungu J700 je len základná. Lokálne ju zabezpečuje Bluetooth a USB kábel v balení, diaľkovo zase GPRS a EDGE. Internetový prehliadač Openwave postačí na prezeranie jednoduchých WAP stránok. Mne sa žiaľ (z neznámych príčin) nepodarilo nastaviť internetový profil, aby som ho mohol vyskúšať. Po pripojení USB káblom ku PC sa mobil zachová buď ako modem, alebo čítačka pamäťovej karty microSD. Mass storage (funkcia externej čítačky / externého disku) funguje aj bez nutnosti vypnúť rádiovú (GSM) časť a iné funkcie.

Z organizačných funkcií spomeniem 5 rôznych budíkov s nastaviteľným časom budenia, melódiou, hlasitosťou, dňami budenia, časom odkladu (1, 3, 5, 7 či 10 minút), počtom opakovaní odkladov a aktiváciou aj pri vypnutom telefóne.

Kalendár ma potešil najmä prepojením s pohotovostnou obrazovkou (spomínané označenie dní s udalosťou na tapete). K dispozícii sú 4 typy udalostí. Kapacita kalendára je 400 udalostí.

Ďalšie funkcie: úlohy (každá do 1 000 znakov), svetové hodiny, kalkulačka, prevodník mien a jednotiek, odpočítavanie času, stopky.

Výhody:

- dizajn a štýl,

- SOS a Mobilný stopár,

- kvalitné telefonické funkcie.

Nevýhody:

- slabý displej,

- MP3 neprehráva na pozadí,

- pri slabej batérii nefungujú multimediálne funkcie (foto, hudba...).

Orientačná cena: odhad 5 000 Sk

Záver

Samsung J700 je veľmi pekný slajder nižšej strednej triedy. Keďže má prebrať štafetu úspešného modelu E250, mrzí ma absencia prehrávania na pozadí, teda dedičstvo práve modelov J600 aj E250. Ak vám nevadí slabý displej, nepíšete 10 SMS-iek denne a MP3-ky počúvate len 15 minút denne v električke, J700 bude určite telefón, ktorý vám za pár korún ponúkne úspech a obdiv kolegýň. On totiž lacno vôbec nevyzerá.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.02.2008 - 21:35

Ako sa tam inštaluju appky? Kamarat ma tento mobil a poslal som mu jednu hru (.jar) cez BT ulozilo sa to do iné ale neslo s tym nic robit. Pls help

anonymous27.02.2008 - 15:04 Trvalý odkaz

profish: mi pripada jak G600

anonymous27.02.2008 - 15:34 Trvalý odkaz

Libertarian: Aj mne, ale len design. Funkciami je niekde inde

Celá diskusia 115 príspevkov