Samsung Giorgio Armani

SKÚSENOSTI majiteľa Luxusný a maličký mobil s dotykovým ovládaním, a 3 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Samsung Giorgio Armani

VIDEOrecenzia: Samsung Giorgio Armani

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša, ktorému rukami prešlo už množstvo rôznych telefónov. Aktuálne používa ako hlavný mobil Sony Ericsson P1i.

Plusy

Konštrukcia je veľmi pevná, nikde nič nevŕzga. Zadný kryt batérie má posuvný zámok, ktorý zadnú stenu pevne uzatvorí. Rozmery sú fantasticky malé vo všetkých smeroch. Jednoduché je predstaviť si niekoľko kreditných kariet na sebe. Armani ma totižto rovnaký pôdorys. Preto je nosenie vo vrecku nohavíc prípadne košele úplne bezproblémové.

U takto malého tela je viac ako zaujímavé použitie displeja, ktorý je rovnako veľký ako na mojom Sony Ericssone P1i. Jeho čitateľnosť na priamom slnku nie je úplne najlepšia, ale skôr to pripisujem použitiu tmavej témy.

Veľmi praktické je spustenie diódy pomocou dlhšieho stlačenia bočného tlačidla na ovládanie hlasitosti.

Absolútne uznanie má Armani u mňa za kvalitu a výkon hlavného reproduktora. Tu by sa mohlo viacero výrobcov učiť. Na takého drobca podáva až neskutočné výkony a popri hlasitosti dokáže zaujať najmä kvalitou prehrávaného zvuku.

Samotný prehrávač je takisto pomerne veľkým, a musím priznať, že príjemným, prekvapením. Konečne rozumný spôsob ovládania posunu a preskakovania skladieb, a popri tom úplný minimalizmus, čo sa prostredia týka. Rovnako som s obľubou používal aj posun po albumoch so zobrazením obrázku albumu a následné listovanie po skladbách. Prehrávač má možnosť nastavenia spôsobu prehrávania, nastavenie ekvalizéra, prípadne hodnotenie skladieb a prehrávanie najobľúbenejších pesničiek. Hudbu vie prehrávať na pozadí a priamo z pohotovostného displeja je možné sa posúvať po skladbách pohybom prsta po ňom. Regulovať hlasitosť je možné aj v prípade zamknutej obrazovky a klávesnice.

Tak malé zariadenie s tak veľkým displejom si priam žiadalo vyskúšať prehrávanie filmov a videa. Napriek prvému pocitu, že mobil zamrzol, sa prehrávanie filmu rozbehlo a všetko šlo plynule bez jediného trhnutia. Armani dokonca zvláda 3gp filmy, ktoré som primárne pripravoval pre Sony Ericsson K800i, čiže s 388 kbps obrazom a 112 kbps zvukom v rozlíšení 320 x 240 bodov.

Neprečítané správy vie Armani opakovane pripomínať. Interval sa dá nastaviť na 1 alebo 2 minúty.

Pri pohybe v menu vie Samsung zareagovať na každý dotyk spätou väzbou v podobe krátkej vibrácie. Intenzita sa dá nastaviť v 3 stupňoch. Túto funkciu by som uvítal u všetkých mobilov s dotykovým ovládaním.

Správy, multimédiá, prípadne komplet vstup do menu je možné zaheslovať, a tak chrániť pred zrakom zvedavcov. Rovnako sa dá nastaviť aj filter na správy a hovory.

Pokiaľ máte niekoho v zahraničí (najlepšie aj v inej časovej zóne), tak je plusom zobrazenie 2 časov na úvodnej obrazovke. Stačí si v aplikácii Svetový čas vybrať 2 časové pásma a následne v nastavení Úvodnej obrazovky zvoliť Duálne zobrazenie hodín.

Telefonovanie je aj vďaka rozmerom komfortné. Po uskutočnení alebo prijatí hovoru sa displej automaticky uzamkne a nehrozí tak náhodné prechádzanie ponukou. Tón môže pripomínať každú minútu hovoru. Je fajn, že Samsung ukazuje okrem samostatných prehľadov prijatých, volaných a zmeškaných hovorov aj prijaté a odoslané správy. Navyše je ešte jeden prehľad, v ktorom sú všetky tieto položky zlúčené.

Bluetooth je okrem kábla a pamäťovej karty jediným spôsobom ako inak vymieňať dáta s PC, prípadne s inými zariadeniami. Ponúka navyše možnosť prechádzať zložky v druhom spárovanom zariadení.

Mínusy

Za veľké mínus považujem kryt systémového konektora. Odklápa a otáča sa smerom nahor a tým prečnieva o zhruba 5 mm mimo telo prístroja. Obávam sa o nechcené odtrhnutie pri aktívnom používaní slúchadiel. Nechápem prečo výrobca nezvolil spôsob ako napr. na Samsungu Z400, kde sa kryt odsúva do vnútra tela prístroja, takže vôbec nezavadzia.

Napriek pomerne slušne zvládnutému ovládaniu dotykom mi na Armanim chýbal nejaký iný prvok ako napr. jogdial, aby sa dalo pohybovať po jednotlivých položkách aj inak než len dotykom. Toto síce čiastočne zastupujú tlačidlá ovládania hlasitosti, ale vo väčšine prípadov tak skočíte o celú stránku a nie len o jednu položku.

Hovoriť o pohodlnom písaní v prípade Armaniho nie je úplne možné. Na písanie dlhších textov tento drobec jednoducho nie je určený. Aj keď spolu s prediktívnym slovníkom T9 môžete písať pomerne rýchlo a dotykové ovládanie vcelku presne reaguje na dotyk prsta, ani po niekoľkých týždňoch sa mi nepodarilo písať bez preklepov alebo bez nechceného zmazania časti správy.

Mailový klient síce pracuje s POP3 aj IMAP4 protokolom, ale najkratší interval pravidelnej kontroly je až 1 hodina. Okrem toho obmedzenie maximálne 300 KB na jeden mail ma privádzalo častokrát do zúfalstva. Pri väčšej správe sa nedostanete ani k textovej časti. Mobil ju proste odmieta ako príliš veľkú. Navyše sa mi nepodarilo stiahnuť ani viac než 199 položiek, takže mojich zvyšných cca 500 mailov zostalo nestiahnutých. A to aj napriek tomu, že som mal nastavené len sťahovanie hlavičiek.

Webový prehliadač slúži primárne na prehliadanie jednoduchých stránok, prípadne wapu. Pohyb po stránke je, v rámci možností ovládania, možný buď pohybom prsta po obrazovke, alebo šípkami zobrazenými v spodnej časti obrazovky. Nie je to ale nejako jednoduché ani komfortné riešenie. Zadávanie textu je rovnaké ako u správ. Napísanie príspevku do fóra vyžaduje dostatok času a trpezlivosti. Limituje vás tiež možnosť napísať len 256 znakov do jednej formulárovej položky.

Pri prehrávaní hudby na pozadí sa nedá spustiť fotoaparát, ani sa dostať k súborom na pamäťovej karte, prípadne v pamäti telefónu. Pri každom tomto pokuse sa vás mobil opýta, či chcete ukončiť prehrávač. Zabudnite tak na cvaknutie momentky pri počúvaní hudby.

Samsung Armani síce disponuje aj podporou Java aplikácií, ale všetky moje pokusy o nahratie akejkoľvek aplikácie zlyhali hláskou o nepodporovanom súbore. A to som sa pokúšal o stiahnutie Opery Mini, Jimma, pripadne Gmail aplikácie. Výsledok bol rovnaký aj v prípade pokusov o stiahnutie hier. je však možné, že sa jednalo o chybu mnou testovaného prístroja.

Fotoaparát disponuje rozlíšením 3,2 Mpix, chýba ale automatické zaostrovanie a navyše výsledné fotografie pri umelom osvetlení alebo nedostatočnom svetle za veľa nestoja. Nastavenie je možné len vstupom do jednotlivých položiek. Tu sú prítomne až dve: jedna na nastavenie samotného fotoaparátu a druhá na nastavenie režimu. Nezostáva teda nič iné, ako neustále preklikávanie sa položkami.

Prezeranie obrázkov formou prezentácie je možné len u fotografií, ktoré sú v pamäti telefónu a sú len v priečinku Moje fotografie. Inak je k dispozícii posun po obrázkoch len manuálnym spôsobom. Navyše zobrazenie náhľadov trvá najmä pri plnom rozlíšení pomerne dlho.

ZÁVER

Samsung Giorgio Armani na mňa napriek niektorým muchám a nedostatkom zanechal veľmi príjemný dojem. Svoj prvotný účel, teda ukázať sa, spĺňa na jednotku. Maniakom na správy a browsovanie určený ani zďaleka nie je, ale kategória ľudí, na ktorú je zameraný takéto niečo využíva len veľmi občasne.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.03.2008 - 03:02

unived micindev: kedy sa uz korejci konecne naucia javu? teda niezeby by mi nejak akutne chybala ale ked uz clovek vyplazne slusny cash za hlupucky mobil tak aspon minimalne prisposobenie uzivatelovi by sa zislo...to ze javu nejde nakopnut ked prileti cez modry zub by som asi nejak prekusol, ale to ze sa jej nechce ani ked si ju clovek sosne vidim ako vcelku neprijemnu disadvantaz...okrem toho setky apps tahat nanovo z netu po kazdom update fw potesi asi len operatora...fakt skoda

anonymous20.03.2008 - 19:30 Trvalý odkaz

People: vies na co je taky mobil? V parizskej kaviarnicke na terase pri objednavani kavy ho slecna vytiahne z kabelky polozi na stol, blisti sa to na vsetky strany puta pozornost a par vyvolenych v blizkosti vidi napis Giorgio Armani

anonymous20.03.2008 - 19:32 Trvalý odkaz

borizz: Je to imidzovy mobil a je tomu komplet usposobeny. Ale nemusi to byt len pre panicky...poznam zopar ludi v mojom okoli, ktori ked ho videli nazivo tak povedali, ze ho chcu ;) a boli to prevazne muzi :D

anonymous21.03.2008 - 14:09 Trvalý odkaz

Lada: Prosim, jak se radi kontakty, podle jmena nebo podle primeni. V P310 jde jen podle krestniho jmena. Pri 400 kontaktech neresitelne.

anonymous21.03.2008 - 14:46 Trvalý odkaz

borizz: radenie mien je mozne nastavit. bud podla mena alebo podla priezviska. podla toho potom aj mobil v kontaktoch vyhladava

Celá diskusia 11 príspevkov