LG Optimus L5 II - lacný elegán

Recenzia nástupcu modelu Optimus L5, ktorý prináša silnejší procesor, vyššie (WVGA) rozlíšenie 4'' displeja, OS Android 4.1, silnejšiu 1 700 mAh batériu a 5 Mpix fotoaparát.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2 Jelly Bean

chipset: Mediatek MT6575

procesor: 1 GHz

grafický procesor: PowerVR SGX 531

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 118 x 62 x 9 mm,

hmotnosť: 102 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie videí vo VGA rozlíšení

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM (dostupných 329 + 142 MB) + 4 GB ROM (dostupných 2,1 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 700 mAh

SAR: hlava 0,87 W/kg, telo 0,63 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 175 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.2 (E46010f-EUR-XX)

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, slúchadlá, dokumenty

Novinka predstavená na tohtoročnom MWC v Barcelone prináša v porovnaní s predchodcom pár vylepšení, z ktorých zaujme najmä lepšie rozlíšenie displeja. Len nedávno sme testovali jej vybavenejšieho súrodenca a ten na nás urobil dobrý dojem. Bude Optimus L5 II dostatočným riešením pre nenáročného používateľa alebo sa radšej oplatí siahnuť po o čosi drahšom Optimuse L7 II?

Dizajn nového radu sa v porovnaní s minuloročným príliš nemení a opäť na nás čakajú pomerne jednoduché tvary s oblými rohmi. Plastová konštrukcia na mňa urobila výborný dojem a prevedenie zadného krytu považujem za asi to najlepšie, čo v tejto cenovej relácii nájdete. Napriek tomu, že ide o plast, jeho povrch pripomína brúsený hliník a zariadeniu dodáva značnú dávku elegancie. Optimus L5 II sa tak môže stať vhodným adeptom na lacný služobný telefón s reprezentačnou funkciou. K tomu ešte pridajme povrch, ktorý zachytáva iba minimum odtlačkov.

Vďaka výbornej hmotnosti len 102 gramov a oblým hranám sa s telefónom dobre manipuluje a vo vrecku nohavíc som ho ani necítil. Na pohodlné ovládanie stačí jedna ruka, pomocou ktorej dočiahnem aj do vrchnej časti na displeji.

Z prvkov v bočných stenách si zaslúži pochvalu tlačidlo napájania v tej pravej, ktoré je dobre dostupné. Naľavo sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a špeciálne tlačidlo. To má premiéru v tohtoročných novinkách, a slúži na rýchle spustenie vami navolenej aplikácie. Ja som ho využil na rýchle spúšťanie fotoaparátu. Aktívne je však iba v odblokovanom stave, a tak na plnohodnotnú náhradu za chýbajúcu spúšť v pravej stene môžete rovno zabudnúť. Tlačidlá sú dobre hmatateľné aj poslepiačky.

V spodnej stene sa nekoná žiadne prekvapenie a nájdete tu iba mikrofón a microUSB konektor na nabíjanie a prepojenie s PC. S pripojením externých zariadení cez USB host si nerozumie.

Otvor na vylúpnutie zadného krytu chýba, a tak si pomáham otvorom microUSB konektora. Na vnútornej strane zadného krytu poteší veľká NFC anténa. LG je jedným z mála výrobcov, ktorí nezabúdajú na NFC ani v lacnejších smartfónoch a využijete ho napríklad na rýchlejšie párovanie príslušenstva alebo výmenu obsahu s iným zariadením. Na zadnej stene konštrukcie sa nachádza klasická trojica pozostávajúca zo slotu na microSD kartu, slotu na SIM v klasickej veľkosti a batérie s kapacitou 1 700 mAh. S microSD kartou môžete manipulovať aj pri zapnutom zariadení.

Novinkou v tohtoročnom rade Optimus II je LED svetlo okolo stredného hardvérového tlačidla, ktoré plní funkciu informačnej LED diódy. Upozorní vás na viacero udalostí, od zmeškaného hovoru až po notifikáciu na Facebooku, pri nabíjaní alebo ak je slabá batéria. Upozornenie na tieto udalosti si môžete zmeniť v nastaveniach telefónu, kde nájdete aj prispôsobenie jasu LED svetla. Blikanie LED svetla je dobre viditeľné aj počas slnečného dňa alebo pod určitým uhlom. Ja som bol s touto novou "fičúrkou" od LG veľmi spokojný.

Strednému tlačidlu robí spoločnosť dvojica dotykových tlačidiel s podsvietením. Na vibračnú odozvu sa však zabudlo. Napriek chýbajúcej odozve musím povedať, že reakcia na dotyk bola výborná a nestalo sa mi, aby som ho musel opakovať.

Nad displejom by ste márne hľadali prednú kameru. Okolo slúchadla sa nachádza iba senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne obrazovku. Zabudlo sa aj na senzor automatickej regulácie jasu.

Dobré rozlíšenie už nie je výsadou iba drahších telefónov. Na nie najkomfortnejšie rozlíšenie 320 x 480 bodov sa už asi pomaly zabúda, a aj v takýchto cenovo dostupných smartfónoch sa začína objavovať rozlíšenie 480 x 800 bodov, teda rozlíšenie, ktorým sa pred pár rokmi mohli pochváliť vlajkové lode s OS Android. LG nešetrilo ani na displeji a opäť sa stretávame s IPS displejom s verným podaním farieb a dobrými pozorovacími uhlami. Menšou slabinou je čitateľnosť v exteriéri, v ktorej ešte stále kraľujú Super LCD displeje v smartfónoch od HTC. V interiéri som si hravo vystačil aj s 40-percentným podsvietením, no v exteriéri bolo tých 70 % percent minimum. Pri jase nastavenom na maximum je čitateľnosť na celkom dobrej úrovni.

LG Optimus L5 II patrí medzi základné androidy, a tak prítomnosť jednojadrového procesora nie je žiadnym prekvapením. Je taktovaný na 1 GHz a spolu s grafickým procesorom PowerVR SGX 531 tvorí chipset MT6575 od Mediateku. Z 512 MB RAMky je k dispozícií približne 470 MB a voľných približne 100 MB. Svižnosť systému je v porovnaní s nedávno testovaným Optimusom L7 II o čosi pomalšia, ale v danej cenovej relácií mu nemám príliš čo vyčítať. Skrátka, občas sa vám domáca obrazovka načíta nanovo alebo otvorenie aplikácie bude trvať o čosi dlhšie. Zo 4 GB interného priestoru je k dispozícií iba 2,1 GB. Na inštaláciu aplikácií to bude až-až, ale na hudbu, fotografie a prípadne aj videá bude rozumnejšie dokúpiť microSD kartu.

Operačný systém Android vo verzii 4.1.2 je doplnený o nadstavbu od samotného výrobcu. A dobrú nadstavbu. Mne osobne sa veľmi páči a nevidím dôvod inštalovať nejaký launcher. Na zablokovanej obrazovke si nastavím jeden z piatich vzhľadov hodín a v spodnej časti si nastavím štyri skratky do aplikácií, ktoré používam najčastejšie.

Na zablokovanej obrazovke sa dostávam aj k výsuvnej lište. Tá v LG ponúkne poriadnu dávku skratiek, pričom ich počet a poradie si môžem meniť. Vo výsuvnej lište ešte využijem manuálne nastavenie jasu, ktoré umožní rýchlejšie úpravy a aspoň sčasti kompenzuje chýbajúcu automatickú reguláciu jasu.

Na domácich obrazovkách chválim cyklický prechod z poslednej na prvú. Vzhľad ikon si môžete zmeniť prostredníctvom štyroch motívov. Páči sa mi aj spodná lišta aplikácií, kde si môžem, okrem vstupu do ponuky aplikácií, nastaviť ďalších päť skratiek, prípadne pridať priečinok s aplikáciami. Prostredie môžete zobraziť aj v režime naležato.

Telefónny zoznam je prepojený s číselníkom, ktorý podporuje inteligentné vytáčanie a pri zadávaní prehľadáva mená a priezviská. V hornej časti sa môžem z číselníka prepnúť do protokolov hovorov, telefónneho zoznamu, skupín a obľúbených kontaktov. Posledné dve karty v telefóne nezvyknem používať, a tak chválim LG za to, že ich môžem jednoducho skryť. V zozname kontaktov vidím aj kontakty sociálnych sietí a pri zhodnom názve sa automaticky prepoja s telefónnymi.

SMS správy sú zobrazené v konverzáciách. Pri preplnenej schránke oceníte možnosť vyhľadávať aj v obsahu správ.

Fotoaparátu s maximálnym rozlíšením päť megapixelov nechýba automatické zaostrovanie a dokonca ani LED blesk. Prostredie aplikácie pozostáva z veľkého hľadáčika a dvoch panelov po stranách. Naľavo sa nachádza panel skratiek s možnosťou prispôsobenia. Ponuka skratiek je naozaj bohatá. Zaujímavou funkciou je snímanie hlasom. Stačí len vysloviť jeden z prednastavených príkazov. Túto funkciu oceníte, ak potrebujete držať fotoaparát pevne obomi rukami. Medzi režimami sa nachádza aj snímanie panorámy, ktorá je však zaujímavá iba pri prezeraní v telefóne. Na počítači už zistíte, že snímke výrazne chýba ostrosť. Ak sa pozriem v akej cenovej relácií sa momentálne Optimus L5 II pohybuje, tak výslednej kvalite fotografií nemám čo vytknúť. Pochopiteľne, najlepšie výsledky dosiahnete pri dobrých svetelných podmienkach. Stačí menšie zhoršenie a na fotografiách je vidieť šum. Na príležitostné snímanie momentiek Optimus L5 II postačí.

Video môžete nahrávať v maximálnom VGA rozlíšení s automatickým preostrovaním počas nahrávania. Problém však bol, že video sa preostrovalo neustále.

UKÁŽKA VGA VIDEA (súbor 12 MB, MPEG4; 640 x 480 b., celkovo: 36 MB / min.)

Prehrávač hudby s chrómovým vzhľadom poteší ovládaním vo výsuvnej lište. Zo zaujímavých funkcií spomeniem pár zvukových efektov a časovač automatického vypnutia. Pomocou špeciálneho tlačidla na obrazovke prehrávania môžete na YouTube vyhľadať videoklipy práve prehrávanej skladby.

FM rádio podporuje RDS, teda zobrazenie názvu stanice, a taktiež aj RT, ktoré zobrazí názov prehrávanej skladby alebo relácie. Pri nočnom počúvaní oceníte časovač automatického vypnutia.

Z kancelárskych aplikácií a aplikácií na organizáciu času si ma najviac získal kalendár s informačnou lištou, ktorá môže zobrazovať popis udalostí alebo denný a týždenný prehľad. K úplnej spokojnosti mi tu už chýba iba widget na domácej obrazovke. Škoda. Dokumenty si prezriete v aplikácií Polaris Office vo verzii Viewer, teda môžete ich iba prezerať, nie upravovať. V porovnaní s plnohodnotnou cerziou chýba aj prepojenie s cloudovými službami.

Batéria s kapacitou 1 700 mAh zvládala akceptovať moje nároky približne deň - deň a pol. Ja však telefón využívam naozaj naplno. Menej náročný používateľ, ktorý si vypne automatickú synchronizáciu účtov a web navštívi len sem-tam, by sa mal dostať aj na hranicu dvoch dní.

Výhody:

+ elegantné prevedenie

+ IPS displej

+ dobré rozlíšenie

+ stredné tlačidlo s notifikačnou funkciou

+ NFC

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie, ale nič vážne

- chýba predný fotoaparát

- chýba automatická regulácia jasu

Orientačná cena: 174 € (epicentrum.sk)

Záver

LG Optimus L5 II je veľmi sympatický a cenovo dostupný smartfón, ktorý splní očakávania nenáročného používateľa. Pochválim napríklad elegantný dizajn s kovovým vzhľadom a IPS displej s rozumným rozlíšením. Za ďalšie plusy považujem dobre prepracované prostredie a prítomnosť NFC, ktoré sa v lacných smartfónoch len tak nevidí. Samozrejme, je tu aj pár nedostatkov. Mne osobne najviac chýbala automatická regulácia jasu.

Diskusia k článku:

Rosinante 04.05.2013 - 02:31

Aj keď môj názor bol negatívny je to dobrý mobil. Mám ho sem tam zásek ale ide ako má kopa fakt kopa prispôsobení. Spokojnosť-

Nightmare04.05.2013 - 03:33 Trvalý odkaz

Netrep sesternica ma LG Optimus L9 z Telekomu a nema žiadne aplikacie ani logo dokonca ani blokovany neni...

Dejvo04.05.2013 - 13:16 Trvalý odkaz

Mám LG Optimus L9 z Telekomu a nie je tam ziadne logo, ani ich aplikacie a blbosti od nich... A nie je ani blokovany.

Rosinante05.05.2013 - 00:49 Trvalý odkaz

Ja som len využil možnosť vyjadriť svoj názor ako každý. Nikoho neovplyvňujem len píšem ako každý čo si myslí nenútim nikoho zdieľať môj názor

marek05.05.2013 - 13:14 Trvalý odkaz

Na to že si ho zrejme este nemal ani v ruke si isiel dost do hĺbky:) podla mňa ako evrovy mobil od opa by to mohla byť dobrá voľba, jediné čo ma z tých papierových špecifikácii mrzí je velkost ramky, 512 by mali dávať už len do najnižších low-endov.Počkal by som aspoň na nejaké recenzie a potom sa uvidí.

Celá diskusia 16 príspevkov