Telekom: počet telefónnych automatov klesne na 200

Po podrobnej analýze využitia verejných telefónnych automatov sa Telekom rozhodol od marca 2013 pristúpiť k znižovaniu ich počtu. Množstvo automatov sa totiž vôbec nepoužíva.

Na telefónne búdky takmer na každom rohu sa tí mladší už pomaly ani nepamätajú. S rozšírením mobilných telefónov takmer do každej rodiny začali byť automaty nevyužité.

Povinnosť Telekomu prevádzkovať verejné telefónne automaty bola zrušená rozhodnutím Telekomunikačného úradu SR v auguste minulého roka práve z dôvodu nárastu používania mobilných zariadení, ktoré dlhodobo vytláčali telefónne búdky do pozície doplnkovej a čoraz menej využívanej služby.

Rozšírenie alebo tzv. penetrácia mobilných služieb na Slovensku presiahla hodnotu 117 %, čomu sa prispôsobilo i správanie zákazníkov.

Na konci roka 2012 bolo na Slovensku v prevádzke 3 129 verejných telefónnych automatov, pričom po pripravovanej redukcii ich zostane približne 200. Z množstva automatov nebol počas celého minulého roka realizovaný ani jeden telefónny hovor. Priemerný výnos na jeden prístroj je približne 2 eurá mesačne, čo zďaleka nepokrýva náklady na údržbu a pomerne časté opravy pri ich poškodení.

Zachované budú automaty, ktoré sú aspoň priemerne využívané, ďalej tie v lokalitách s obmedzeným prístupom používateľov k verejnej telefónnej službe a zároveň väčšina z tých, ktoré sú umiestnené v exponovaných lokalitách, ako sú nemocnice, ústavy na výkon trestu odňatia slobody alebo utečenecké tábory.

Kedy ste naposledy použili telefónny automat vy?

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Ondrej115 07.03.2013 - 11:01

Nikdy som sa ani nedotkol lebo prvy mobil som mal už 96-stom

marek08.03.2013 - 09:24 Trvalý odkaz

V roku 2000 keď som bol na vojne, tak z automatu som volal domov :)

Michal08.03.2013 - 09:29 Trvalý odkaz

Raz v zivotek? Skor nikdy, ale raz to urcite bolo. To redukovanie tu uz bolo davnejsie. Len v nasom meste uz pred 3 rokmi zmizla hadam polovica zo vsetkych v meste. Efekt to malo tak v polovici 90. rokov az do 2003... vtedy mnohi zbierali telefonne karty a chvalili sa svojou zbierkou.

Celá diskusia 4 príspevky