Samsung Galaxy NX: fotoaparát s Androidom a vymeniteľnými objektívmi?

Pár dní pred plánovanou akciou Samsungu v Londýne sa na internete objavili fotografie ďalšieho fotoaparátu s Androidom. Ten by mal byť hlavným prekvapením štvrtkovej konferencie Samsung Premiere 2013 Galaxy & Ativ.

V posledných dňoch nás Samsung prekvapil množstvom nových modelov. Predstavil trojicu noviniek odvodených od vlajkovej lode Galaxy S4, dva tablety radu Tab tretej generácie, tretiu verziu úspešného androidu Galaxy Ace a hybrid smartfónu a kompaktu s xenónovým bleskom Galaxy S4 zoom.

Až by sme si mohli myslieť, že nám už 20. júna 2013 nebude mať čo nové ukázať. No vyzerá to tak, že kórejský gigant má ešte jedno eso v rukáve. Pravdepodobne ním bude fotoaparát Galaxy NX, ktorý môžeme považovať za priameho nástupcu minuloročného modelu Galaxy Camera, prvého pokusu Samsungu spojiť fotoaparát s androidovým tabletom.

Pripravovaná novinka má mať dizajn zrkadlovky, ide však o kompakt s vymeniteľnými objektívmi, dotykovým 4,3'' HD displejom, dvoj- alebo štvorjadrovým procesorom Exynos 4, operačnou pamäťou s kapacitou 2 GB a pravdepodobne 8 alebo 16 GB vnútorného úložného priestoru doplneného podporou microSD kariet.

Fotoaparát by mal dostať APS-C CMOS senzor s 20,3-megapixelovým rozlíšením. Ako je už pri základných fotoaparátoch s vymeniteľnými objektívmi zvykom, predávať sa bude pravdepodobne so "seťákom" 18-55 mm (crop factor pravdepodobne 1.5 znamená 27 - 82 mm po prepočte na kinofilm), priemernou sveteľnosťou F3,5-5,6 a optickou stabilizáciou. Skrátka klasika. Ďalšie vymeniteľné objektívy budú patriť medzi voliteľné príslušenstvo, a to je práve devízou tejto androidovej novinky. Chýbať nemôžu ani koľajničky na poriadny blesk, menší je dokonca zabudovaný. Očakávame prítomnosť Wi-Fi a sloty na microSD a SIM kartu. Inak by kombinácia fotoaparátu a tabletu nemala význam. A keďže sa nové samsungové fotoaparáty nabíjajú cez microUSB, dúfame, že inak tomu nebude ani v tomto prípade.

Samsung sa na poli kompaktov s vymeniteľnými objektívmi snaží dostať na úroveň konkurencie. Test solídneho Samsungu NX300 nájdete aj v pripravovanom vydaní Riview 6/2013. Ale spojiť takýto fotoaparát s androidovým tabletom už je poriadna odvaha. Lenže, s akým fotoaparátom môžete vytvoriť pôsobivé širokouhlé zábery vďaka novému 10 mm objektívu typu rybie oko (15 mm po prepočte na kinofilm), upraviť ich vo Photoshope a poslať na ftp alebo email priamo v teréne? Škoda len, že zatiaľ pôjde očividne o základný model bez pohodlného manuálneho režimu. Tlačidiel je, zdá sa, na prístroji minimum a veľký displej môže v zadnej stene aj celkom úspešne prekážať. Uvidíme, aká bude prax.

Cena novinky bude vysoká, očakáva sa, že prekročí hranicu 1 000 eur. Podrobnosti a kompletné špecifikácie sa dozvieme už o pár dní. V Londýne nebude chýbať ani zástupca našej redakcie, takže sa môžete tešiť na informácie z prvej ruky.

Zdroj: tinhte.vn

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 14.06.2013 - 14:38

škoda, že sa z toho nedá volať. to by bolo cool :D

Celá diskusia 1 príspevok