Orange SPV-C500 (Qtek 8010)

Recenzia malého smartphonu Tento smartphone akurát do ruky sa ocitol v ponuke oboch našich operátorov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s internou anténou,

OS:Windows Mobile 2003 SE,

procesor: ARM OMAP 730, 200 MHz,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 17,0 x 46,2 x 108,0 mm

hmotnosť: 103 gramov,

displej: TFT, 176 x 220 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, záznam videí (AVI, 3GPP, MPEG4),

pamäť: 64 MB + 32 MB miniSD,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluatooth, miniUSB konektor,

zábava: Java, Internet Explorer, Media Player,

batéria: 1 050 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h pohotovosti/140 h pohotovosti

Čo mu chýba:

EDGE, FM rádio.

V balení:

telefón, stereo handsfree, USB kábel, CD so softvérom (ActiveSync), 16 MB miniSD karta.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Na trhu máme dva zhodné telefóny s Windows Mobile 2003, ktoré predávajú obaja operátori. EuroTel ho nazýva SDA, Orange SPV, konkrétne SPV-C500. Ja som mal možnosť tento model používať mesiac a už viem, že to nie je žiadna taiwanská hračka. Je to plnohodnotný telefón s obrovskými možnosťami a kvalitným spracovaním. Som rád, že sa Symbian dočkal priameho konkurenta aj u nás. Wndows Mobile 2003 SE ma v tomto telefóniku jednoznačne zaujal.

EuroTel SDA = Qtek 8020

Orange SPV-C500 = Qtek 8010

Zapnutie/vypnutie

Telefóny s otvoreným OS sa zvyčajne zapínajú dlhšie. "Espévéčku" to trvá aj so zadaním PIN asi minútu. SIM kartu aj pamäťovú miniSD kartu nájdete pod výkonným akumulátorom.

Dizajn

Konštrukčne veľmi pevné malé zariadenie s veľkým displejom (rovnakým ako Series 60) a použitím kovových materiálov v prednom kryte. V ruke sedí akurát. Nad displejom nájdete logo Orangeu, otvor pre výstup zvukov z reproduktora a diódu, ktorá hlási prihlásenie do siete a aktiváciu Bluetooth. V hornej stene nájdete tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja slúžiace aj na prepnutie profilu, zamknutie klávesnice/zariadenia alebo aktiváciu režimu v lietadle. Pravá stena ukrýva len tlačidlo pre spustenie fotoaparátu, ľavá dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. V spodnej časti vidno odokrytý miniUSB konektor a miniJack pre handsfree.

Zadná stena je úplne rovná. 3/4 tvorí kryt akumulátora, nad ním je objektív a zrkadielko. S vŕzganím prístroja nepočítajte, všetko sedí ako má. Protišmykové prevedenie zadnej steny chýba.

Klávesnica

V prípade klávesnice som trocha schizofrenický. Na prvý pohľad i dotyk je prekvapivo kvalitná, joystick (tak budem nazývať hlavné päťsmerové tlačidlo) treba síce poriadne hlboko stlačiť, no i tak som si naň zvykol. Neskôr som si však začal odvykať a telefón môjmu rýchlemu stláčaniu tlačidiel nestačil. Nakoniec som sa však prispôsobil a s použitím slovníka T9 sa po mesiaci používania SPV-C500 vlastne ani nemám veľmi na čo sťažovať. Každopádne sa mi zdá usporiadanie tlačidiel v prípade SDA lepšie.

Modré podsvietenie je výborné. Ak na telefón dopadá dostatok svetla, klávesnica sa nerozsvecuje. Senzor je možné deaktivovať. Tlačidlom domov sa vraciate na úvodnú obrazovku, jeho podržaním je možné prerušiť GPRS prenos a nastaviť Bluetooth. Podržaním červeného tlačidla klávesnicu zamknete. Podržaním šípky meníte nastavenie domovskej obrazovky.

Displej

Displej je vďaka Windows Mobile 2003 veľmi dobre využitý, nehovoriac o pracovnej ploche. V prípade telefónov s Windows Mobile je možné na pohotovostnom displeji umiestniť zoznam posledných 5 použitých funkcií plus množstvo informačných údajov zoradených vertikálne pod sebou (pripomienky, profil, nové správy) s možnosťou vstupu do príslušných položiek. Pomocou rôznych aplikácií je možné takzvaný desktop upraviť.

Po stlačení tlačidla Spustiť (Štart) sa ocitnete v textovom 9-riadkovom menu. Pohybom joysticku nahor sa ocitnete na deviatej položke, ktorá umožňuje postup na ďalšiu stranu. Použiť môžete aj číslicové skratky, na ktoré SPV-čko reaguje pomerne svižne.

Windows Mobile 2003 ponúka obrovské množstvo nastavení. Meníte rozloženie domovskej obrazovky, farebnú schému, obrázok na pozadí. Existuje aj aplikácia, ktorá vám obrázok na pozadí zmení vždy po nastavenom čase. Displej sa môže kvôli šetreniu energie po nastavenom čase úplne vypnúť.

Fotoaparát

Výborný fotoaparát s obrovským množstvom nastavení bol pre mňa milým prekvapením. Aj keď to niekedy s farbami preháňa, po správnom nastavení som zaznamenal veľmi slušné zábery. Digitálne priblíženie môžete použiť len pri menších rozlíšeniach, keďže ide len o výrezy. Takzvaných "režimov zadávania" je v prístroji hneď niekoľko: foto, video, MMS video, foto ID a obrázková téma. V položke "atmosféra" nastavujete svetelné podmienky: auto, deň, žiarovka, žiarivka, noc, ďalej stupne sivej, sépia a cool.

V ďalších nastaveniach meníte miesto ukladania snímok, zobrazenie snímky po zachytení, zvuk uzávierky, kvalitu snímky (4 stupne), predvolený názov snímok, formát videa (AVI, MPEG4 alebo 3GPP ? obzvlásť AVI je veľmi kvalitné), rozlíšenie videa (176 x 144 alebo 128 x 96) a limitáciu videoklipu zadanou veľkosťou v kB.

Rovnaký záber v najvyššej a najnižšej kvalite (takmer bez rozdielu kvality, avšak polovičná/dvojnásobná veľkosť):

Obrázky

Opäť nechýba množstvo nastavení, a to už v prípade náhľadu miniatúr snímok. Je ich toľko, že to tu nebudem ani ďalej rozvádzať. Výborná je aj prezentácia s inteligentným otáčaním snímok pre čo najlepšie využitie displeja. Priblíženie snímky a pohyb po nej je bleskurýchly. Stlačením joysticku meníte funkciu, či sa chcete pohybom joysticku približovať a vzďaľovať, alebo pohybovať po priblíženom obrázku. Priblíženie je možné až do posledných pixelov. Takto som si pred cestou do Bratislavy naskenoval časť jej mapy s ulicou, kam som sa chystal a jej okolím a bez problémov som tam aj trafil. Do telefónu tohto typu je možné inštalovať aj originálne mapy vytvorené presne na mieru smartphonov.

Odoslanie súboru je možné len cez MMS a e-mail, niekde v menu som však našiel aj možnosť zasielania súborov cez infraport. Práca s Bluetooth sa nestretla s mojim nadšením. O tom však až neskôr. Obrázky je možné zobraziť na ploche alebo priradiť volajúcemu.

Melódie a prehrávač hudby

Ako zvonenie je možné nastaviť MIDI alebo WMA zvonenie. Nastaviť môžete melódiu zvonenia, pripomienky, e-mailu, SMS, CB, výstrahe, otázke, varovaniu, tlačidlám. Skupinám špeciálnu melódiu nepriradíte, ale jednotlivým kontaktom áno. Ako píše Mr.Key na smartphone.php5.sk: "Ak mate už pripravené skladby vo formáte WMA, stačí ich len prekopírovať na príslušné miesto (StorageApplication DataSounds). Na prevod medzi MP3 a WMA existujú programy. Skúste pozrieť na http://dvd.box.sk".

Dodávané stereo slúchadlá s regulátorom hlasitosti a tlačidlom pre prijatie/ukončenie hovoru sú veľmi dobré. Prekvapila ma kvalita reprodukovaných skladieb. Keďže spojovací bod s mikrofónom umiestnil výrobca asi 10 cm pod ľavým reproduktorom, nachádza sa v ideálnej polohe na telefonovanie. K druhému reproduktoru smeruje podstatne dlhší kábel, ktorý je vhodné viesť za krkom.

Prehrávač videí

Ako prehrávač videí slúži pomerne dobre Windows Media Player, no viac odporúčam používať bezplatnú aplikáciu BetaPlayer. Ten si môžete bezplatne stiahnuť na tejto adrese. Toľko možností, aké BetaPlayer ponúka, nenájdete často ani v platených programoch.

Nechýba ani podpora streamingu. Stačí zadať do Windows Media Playera vhodnú adresu, a môžete počúvať internetové rádio alebo sledovať jednoduché video. Odporúčam napríklad záložku v telefóne s názvom WindowsMedia.com (windowsmedia.com/redir/smartphone.asp), ale aj iné webové adresy.

Telefónny zoznam

Stačí v pohotovosti stlačiť jedno či viac alfanumerických tlačidiel a telefón automaticky s použitím slovníka T9 začne vyhľadávať vhodné kombinácie písmen v danom adresári. Čísla na mobil a do práce rozlišuje malým písmenom pri každom mene (m, p ap.). Pri novom kontakte zadávate obrovské množstvo položiek. Nemôžem zabudnúť pochváliť bezchybnú synchronizáciu s MS Outlook.

Hovor

Počas hovoru podržaním zeleného tlačidla aktivujete hlasné handsfree. Po vytočení čísla je možné vstúpiť do kalendára alebo hovor stlmiť, stlačením tlačidla "domov" sa dostanete do menu. Po ukončení hovoru sa ešte asi 10 i viac sekúnd zobrazuje jeho dĺžka.

História všetkých hovorov sa nachádza v jednom zozname. Niekomu to tak vyhovuje, inému nie. Pri každom hovore sa zaznamenáva aj jeho dĺžka, na čo sa veľmi dobre zvyká. Je dobré vedieť, koľko minút ste ešte prevolali od času, kedy vám operátor započítal ostatné hovory napríklad do predchádzajúceho dňa. Zvládajú to telefóny zo Series 60, aj nové Siemensy (x65), Motoroly, tak prečo by to nezvládal Windows Mobile?

Písanie textov

Bez slovníka T9 by bolo písanie textov na SPV-C500 kvôli menej kvalitnej klávesnici strastiplnou úlohou (ono sa to na prvý pohľad vôbec nezdá!). Ale slovník všetko zachránil.

SMS

Jednoduchý editor správ s odpočítavaním znakov aj správ. Pri použití T9 sa správa automaticky skracuje. Nechýba ani potvrdenie o doručení správy.

MMS

Jednoduchý editor multimediálnych správ spĺňa parametre tejto funkcie.

E-mail

Podpora viacerých e-mailových kont je pre nás už samozrejmosťou. Bezchybná je synchronizácia e-mailov s MS Outlook. Môžete použiť zabezpečenie SSL. Správy sa môžu stiahnuť celé alebo len hlavičky či do určitej veľkosti a to aj v pravidelných intervaloch. Prehliadač samozrejme podporuje aj prílohy, odoslanie obrázku cez e-mail sa mi však podarilo len spôsobom ? vybrať obrázok a použiť voľbu odoslať cez... Kancelárske dokumenty SPV-C500 od výroby nezobrazí.

Instant messaging

Program MSN Messenger som nepoužíval, osobne preferujem freeware Agile Messenger. Ten nájdete na tejto adrese aj pre Agile Messenger for Windows Smartphone 2003 v Beta verzii. Tá však bez problémov funguje (aj na pozadí), akurát neponúka zasielanie fotiek vytvorených priamo pri chatovaní.

Internetový prehliadač

Internetový prehliadač často odmietal zobraziť väčšie internetové stránky (napr. www.mobilmania.sk), ale v prípade menších verzií (www.mobilmania.sk/text) som bol na druhej strane veľmi milo prekvapený. Rýchlosť načítania recenzie v textovej verzii bola neuveriteľná a v jednom čase presahovala aj Nokiu 3230 s EDGE. Opäť tu nájdete množstvo rôznych nastavení, ako napríklad 3 štýlov zobrazenia stránky. Ku koncu testu sa začalo príliš často na obrazovke telefónu objavovať nastavenie Netgain.

Prenos dát

V Orange SPV-C500 chýba počítadlo prenesených dát. To je nutné ako aplikáciu doinštalovať. SPV umožňuje aj pripojenie na internet cez PC. Môžete tak napríklad použiť DSL pripojenie vášho počítača na sťahovanie aplikácií a pod. pomocou nastavenia pripojenia v telefóne na Pracovné.

Na komunikáciu je úplne najvhodnejšie použiť dodávaná USB ? miniUSB kábel. Ak máte v PC nainštalovaný ActiveSync, telefón sa môže automaticky synchronizovať s MS Outlook, a súčasne aj nabíjať a použiť ako modem. Pripojenie cez Bluetooth sa v mojom prípade nestretlo s najväčšími úspechmi. Prítomnosť IrDA som využil častejšie.

Orange

Zaujímavá je aj položka v menu s názvom Orange. Obsahuje niekoľko užitočných aplikácií. Medzi nimi nájdete internetové záložky pre vstup do e-mailovej schránky, hlavnú stránku Orangeu, pozadí a správ. Dôležitejšie sú však ostatné funkcie ako:

pridanie fotky volajúcemu,

pomocník (jednoduchý, ale podľa mňa veľmi vydarený),

Orange Back Up (záloha všetkých dát),

Orange Plus, t.j. SIM Toolkit a

Orange Update, t.j. možnosť updateovať programy v telefóne.

ActiveSync

Jednoduchý program, ktorý nainštalujete z dodávaného CD. Zabezpečí, aby sa pri každom (alebo voliteľnom) pripojení synchronizáciu s MS Outlook, ale pomáha aj pri veľmi jednoduchej inštalácii programov do SPV. Stačí otvoriť EXE súbor inštalovaného programu a Windows sám rozpozná, že ide o aplikáciu pre smartphone a nainštaluje ju. Súčasne sa telefón cez kábel nabíja, a tak som ho mal pripojený takmer neustále.

Synchronizácia cez Bluetooth sa mi nepodarila, ale som ju ani nepovažoval za nutnú. Pripojenie káblom mi úplne postačovalo.

Organizačné funkcie

Budík - nájdete v hlboko menu Štart (Spustiť) ? Nastavenie ? Ďalšie ? Dátum a čas ? Signalizácia, alebo pod číslicovou skratkou 4 ? 9 ? 3. Každopádne nebudí vo vypnutom stave, čo je určite škoda a v tichom režime telefón pri budení len zavibroval (!). Dajte si pozor aj na priradenie krátkej melódie k budíku! Tá sa prehrá raz a hotovo.

Kalendár - kalendár je graficky jednoduchý, ponúka všetky typy náhľadov a jeho synchronizácia beží tak ako má.

Poriadne poznámky, resp. poznámkový blok, v tomto prístroji chýbajú, no existuje množstvo freeware aplikácií pre Windows Mobile 2003, medzi ktorými nechýba ani Notepad. Orange SPV-C500 ponúka aj odinštalovanie vybraných programov.

V manažéri úloh je možné zavrieť vybrané alebo všetky spustené aplikácie.

Hry a Java aplikácie

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model v rýchlosti Java 2.0 aplikácií jedno z popredných miest.

V novom SPV-čku nájdete hry Solitaire aj Jawbreaker, ktoré patria k mojim najobľúbenejším a kedysi mi "zožrali" veľmi veľa času. Inštalácia nových hier a aplikácií je jednoduchá.

Pre majiteľov Orange SPV-C500 a EuroTel SDA vrelo odporúčam diskusné fórum smartphone.php5.sk.

Výhody:

- Windows Mobile 2003 SE (množstvo programov pre tento OS),

- veľký displej v malom mobile,

- množstvo nastavení fotoaparátu,

- a vôbec celkový dojem z prístroja.

Nevýhody:

- klávesnica,

- chýbajú viaceré kancelárske aplikácie.

Orange SPV-C500 je vynikajúce zariadenie. Ak by obsahovalo megapixlový fotoaparát, tak ho neváham oceniť ako najlepší mobil tejto doby. Podobne ako SDA. Počas mesačného testu som natrafil na mnoho bezplatných aplikácií, ktoré vám postupne predstavíme v malom seriáli. Za SPV-C500 mi bolo po odovzdaní aj trocha smutno. Vďaka nemu som pochopil, že Windows Mobile má niečo do seba...

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

stanleyjr: hned na zaciatku mas bluatooth a wndows mobile,ale to neva...zaujima ma preco sa ti nepodarilo rozchodit bt?skusal si aj prenos medzi inymi zariadeniami?napr.fotky do compu,pda alebo ineho fonu?ja som skusal sparovat cez bt moje sda s k750 a po malych problemoch so spojenim sa mi podarilo poslat objekt...takze myslim ze sa s tym trebalo trosku viac pohrat a urcite by to slo :) na ten serial o wm programoch sa tesim a urcite tam niecim prispejem...

anonymous14.10.2005 - 00:44 Trvalý odkaz

Bloo: Vojdes do programu file manager, zvolis priecinok, vyberies subor,z ponuky odoslat emailom alebo infraport...Malo by to ist.Nokia3510i/1.0 (05.30) Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous15.10.2005 - 04:08 Trvalý odkaz

Quo: Je nutnost mat v mt. Cez smart explorer odosles COKOLVEK cez bt a infra. Takze no problem ;)

anonymous27.10.2005 - 21:31 Trvalý odkaz

samuliak: Ten joystick ma len jednu chybu - ked som napriklad na wape a chcem ist o niekolko poloziek nizsie drzim ten joystick dlhsie. Vtedy mam pocit ze jednoducho odpadne (ano to proste bum)

anonymous28.11.2005 - 23:57 Trvalý odkaz

Poly: Preco sa nemozem pripojit na wap?Nokia7250I/1.0 (4.63) Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

Celá diskusia 13 príspevkov