Sony Xperia Z1 - takmer dokonalá

Recenzia nástupcu odolnej Xperie Z prináša silnejší procesor, krajší 5'' Full HD displej, 20,7 Mpix fotoaparát s objektívom Sony G a silnejšiu 3 000 mAh batériu.

Predstaviť každý rok novú vlajkovú loď je už akýmsi zvykom. Lenže čo ak ste ju predstavili skôr než ostatní a váš model sa pomaly dostal do úzadia? Sony sa s touto situáciu popasovalo veľmi zaujímavo a predstavilo ďalšiu vlajkovú loď, ktorá stavia na úspechu predchodkyne a vylepšuje ju vo viacerých smeroch.

S dizajnom OmniBalance vyštartovala Xperia Z mimoriadne úspešne a tento štafetový kolík podáva aj Xperii Z1. Novinka v porovnaní s predchodkyňou narástla v každom rozmere, no najmä pribrala. Tých 172 gramov je v ruke rozhodne cítiť. Manipulovanie s telefónom však bolo pre mňa pohodlnejšie. A to najmä kvôli tomu, že Xperia Z1 ubrala na ostrosti hrán a pri obopnutí rukou lepšie sadne do dlane. Aj keď rozmery stále nepustia. Pri usadení v dlani som jednou rukou dokázal ovládať dolnú polovicu displeja. Prehmatávanie je tak nevyhnutné.

Ešte väčšiu dávku elegancie sa snaží priniesť hliníkový lem zariadenia zhotovený z jedného kusu, ktorý nahrádza plast použitý v prvom Z-tku. Spojenie high-end a hliník znie predsa len lepšie než high-end a plast, a aj tie odtlačky po stranách zrazu zmizli. Do redakcie nám dorazila biela verzia, ktorú ja osobne považujem za najkrajšiu. Veľká biela placka pri uchu určite neostane nepovšimnutá. A aj odtlačky sú na tej veľkej zadnej stene vidieť o čosi menej. V predaji bude ešte čierna a fialová verzia, teda rovnako ako pri prvom Z-tku.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Sony ako jeden z prvých výrobcov ukázal, že high-end, elegancia a odolnosť idú dokopy. Xperia Z1 je vode a prachu odolná a s certifikáciou IP58 sa nebráni ani polhodinovému kúpeľu vo vode do hĺbky 1,5 m. Používanie na záhrade a následné opláchnutie pod kohútikom jej tak nerobí žiaden problém.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z1 (C6903)Špičkový, vode i prachu odolný smartfón s 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým 2,2 GHz procesorom, OS Android 4.2 Jelly Bean a 20,7 Mpix fotoaparátom s objektívom Sony G, 3 000 mAh batériou a kompletnou dátovou výbavou.

Odolnosť si vyžiadala použitie krytov na sloty a konektory. No nie všetky. Príjemnou zmenou v porovnaní s Xperiou Z je nekrytý 3,5 mm audio konektor umiestnený v hornej stene. Hudbu na smartfóne počúvam naozaj často a vynechanie otravného krytu určite vítam.

MicroUSB konektor a slot pre pamäťovú kartu sú umiestnené hneď vedľa seba v ľavej stene. MicroSD kartu vyberám zriedka kedy, no častá manipulácia s krytom microUSB by ma asi po čase prestala baviť. Ani neviete kedy, a tenkú stopku krytu môžete nechtiac nalomiť. Preto by som určite neváhal nad kúpou dokovacej stanice Sony DK31, ktorá sa so smartfónom magneticky prepojí pomocou pogo pinov umiestnených pod spomínanými dvomi krytmi. Takéto riešenie bude predsa len lepšie vyzerať aj na vašom pracovnom stole. Vrátim sa ešte k slotu na microSD kartu. Ten podporuje microSD karty do veľkosti 64 GB, teda microSDXC, a s mojou 64 GB microSDXC UHS-I kartou s Class 10 od Samsungu si rozumel bez problémov. Ak v telefóne neskladujete množstvo filmov a hudby, pravdepodobne si vystačíte aj s interným priestorom. Z papierových 16 GB je voľných 11,72 GB. Po vložení microSD karty môžete využiť možnosť prenesenia údajov na kartu SD. Telefón vo svojej pamäti vyhľadá fotografie, hudbu a videá a navrhne ich presun. Aplikácie je možné inštalovať iba do telefónu. Xperia Z1 podporuje aj USB OTG, a tak si môžete k telefónu pripojiť externé zariadenie, napríklad myš, alebo prezerať súbory z vášho USB kľúča.

V pravej stene sme sa konečne dočkali hardvérovej dvojpolohovej spúšte fotoaparátu, ktorá sa zíde aj pri fotografovaní pod vodou. Jej zhotovenie sa vydarilo. Polohy sú dobre hmatateľné a stláčanie je isté. Približne v strede pravej steny sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a okrúhle tlačidlo napájania známe už z Xperie Z. V porovnaní s Xperiou Z je však tlačidlo trochu menšie a aj stlačenie si vyžiada väčšiu silu. Sony očividne počúva zákazníkov a vie kam má umiestniť tlačidlá tak, aby boli dobre dostupné aj napriek väčším rozmerom zariadenia. Nad tlačidlami sa nachádza krytý slot pre microSIM kartu. Vkladanie a vyberanie je jednoduché.

Otvor na pútko umiestnený v dolnom rohu je príjemným prekvapením. Viac než polovicu spodnej steny zaberá mriežka hlasného reproduktora. Nedajte sa však oklamať. Po zakrytí prstom zistíte, že veľkosť reproduktora je asi iba tretina veľkosti mriežky. Väčšie sklamanie prichádza pri počúvaní hudby. Maximálna hlasitosť je priemerná a kvalita mizerná. Pri počúvaní máte pocit, že telefón máte hodený v plechovom vedre a ešte zakrytý pokrievkou. Najlepším riešením je telefón položiť na rovnú plochu, kedy sa zvuk odráža a podanie je o čosi lepšie. Hlasitosť a kvalitu som porovnal so Samsungom Galaxy Note 2, ktorý jasne dominoval. Ak hudba, tak radšej so slúchadlami alebo reproduktormi. Tie má mimochodom Sony naozaj zaujímavé a s telefónom ich ľahko spárujete pomocou NFC.

O prítomnosti NFC informuje logo na zadnej stene, z ktorej nič nevystupuje, a telefón sa tak na stole nekolíše. V hornej časti sa nachádza mierne zapustený objektív fotoaparátu s LED bleskom a sekundárny mikrofón.

Hlasný reproduktor je pre mňa sklamaním, no zato slúchadlo vám hneď pri prvom telefonáte vyčarí úsmev na tvári. Maximálna hlasitosť je naozaj hlasná a kvalita hovoru výborná. Podotýkam, že nie som u oranžového operátora, čiže nejde o HD Voice. V otvore slúchadla sa nachádza aj informačná LED dióda, ktorá vás upozorní na viaceré zmeškané udalosti, aktívne nabíjanie a slabú batériu. Bielou farbou informuje o zmeškanom hovore a správe (SMS, e-mail, Hangout, WhatsApp), zelená patrí správe cez Facebook chat a modrá informuje o upozorneniach, napríklad na Facebooku. Veľkosť LED diódy mohla byť o čosi väčšia a takisto aj intenzita farieb, no ak máte telefón napríklad na stole vedľa notebooku, upozornenie si všimnete. Nad displejom sa ešte nachádza predný fotoaparát a senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu.

Xperia Z1 neponúka žiadne hardvérové ani dotykové tlačidlá pod displejom. Tento priestor tak ostal nevyužitý. Ja som mu však našiel využitie veľmi rýchlo. Pri pozeraní filmov som telefón držal pravou rukou a presne toto miesto som využil na opretie prsta. Podobné držanie sa osvedčilo aj pri fotografovaní.

Displej v Xperii Z1 je viditeľne lepší než ten v Xperii Z. Vyblednuté farby sú už minulosťou. Dokonca aj čierna je už čiernou. Xperia Z1 ponúkne Full HD rozlíšenie na 5-palcovom displeji s technológiou TRILUMINOS. Tá ma na svedomí zobrazenie širšieho spektra farieb, a tým pádom aj lepší zážitok pri prezeraní obrázkov alebo filmov. A ja musím súhlasiť. Sledovať Full HD film na tomto displeji je zážitkom. Obzvlášť ak som sledoval modernú animovanú rozprávku, ktorá hýrila množstvom farieb. Technológia X-Reality sa postará o ostrejšie zobrazenie obrázkov a videí, lepšie podanie farieb a lepší kontrast. A naozaj to funguje. Stačí, ak som si otvoril nejaký obrázok s množstvom detailov. Urobil som screenshot obrazovky (tlačidlo napájania + tlačidlo zníženia hlasitosti) so zapnutou a vypnutou technológiou X-Reality. Následne som zašiel do galérie a rozdiely boli viditeľné. Naozaj lepšie podanie farieb a lepšia ostrosť. V porovnaní s Xperiou Z sa zlepšila aj čitateľnosť v slnečnom exteriéri, kde som už pohodlne čítal články na webe alebo sa pohyboval v menu bez nutnosti clonenia druhou rukou. A to vďaka tomu, že sa odstránila medzera medzi dotykovou vrstvou a displejom. Za jediný nedostatok displeja môžeme považovať slabšie pozorovacie uhly, ktorými trpel aj displej v Xperii Z. Zdá sa mi však, že je to o čosi lepšie. Každopádne, táto chybička krásy mi počas celej doby používania vôbec neprekážala.

Špičkový hardvér je samozrejmosťou. V útrobách sa nachádza najvýkonnejší chipset od Qualcommu, ktorý patrí do triedy Snapdragon 800. O vysokom výkone chipsetov tejto triedy svedčí podpora nahrávania videa v UHD rozlíšení a poradia si s fotoaparátom s rozlíšením až 55 megapixelov. Konkrétne v Xperii Z1 sa nachádza chipset s označením MSM8974, ktorý pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 2 150 MHz a momentálne najvýkonnejšieho grafického procesora s označením Adreno 330. Ten v porovnaní s predchodcom ponúka až o polovicu väčší výkon. Rovnaký chipset sa nachádza napríklad aj v Samsungu Galaxy Note 3 alebo LG G2. Je teda zbytočné polemizovať, či vám pôjde táto alebo táto hra. Ja som si na tomto špičkovom hardvéri vyskúšal Modern Combat 4, Need for Speed Most Wanted a Asphalt 8. Vysoký výkon oceníte aj pri sledovaní Full HD filmov alebo pri náročnejších aplikáciách, napríklad strihaní videa. Napriek výkonnému hardvéru a pomerne tenkému telu sa Xperia Z1 prehrieva iba minimálne. Palec hore. Operačná RAM pamäť ponúkne slušné 2 GB, ktoré hravo zvládnu viacero spustených aplikácií a rýchle prepínanie medzi nimi, bez potreby opätovného načítavania. Reálne dostupných je niečo vyše 1,7 GB a voľných bolo zvyčajne 500 MB.

Nekompromisná je aj dátová výbava a možnosti zdieľania, ktoré nájdete v nastaveniach v položke Pripojenie zariadenia Xperia. Funkcia Throw umožní bezdrôtovo prehrávať obsah z telefónu na iných zariadeniach. V mojom prípade to bol Smart TV od Samsungu. Zrkadlenie obrazovky si už rozumie iba s televízormi podporujúcimi riešenie Miracast. Po pripojení TV a Xperie Z1 do rovnakej siete môžete z Xperie Z1 spraviť server médií a jej multimediálny obsah prezerať priamo na veľkej obrazovke.

Operačný systém Android vo verzii 4.2.2 je doplnený o nadstavbu od Sony. V tak čerstvej novinke by sme už očakávali verziu 4.3, no snáď sa v blízkej budúcnosti objaví aktualizácia. Nič to však nemení na výbornom používateľskom zážitku. Reakcie prostredia sú bleskové. Všetko sa otvára, zatvára, posúva, zoomuje ihneď a počas celej doby používania fungoval systém ako švajčiarske hodinky. Rýchle reakcie Xperie Z1 sú naozaj návykové.

Vďaka Androidu vo verzii 4.2.2 si na zablokovanú obrazovku môžete pridať aj widgety. Ikona prístupu k týmto obrazovkám však zobrala miesto ikone okamžitého spustenia hudby. Widget hudby v ponuke pre zablokovanú obrazovku nenájdete, no zobrazí sa na nej, ak je prehrávač spustený. Druhou skratkou je okamžité spustenie fotoaparátu, no ja som radšej využíval hardvérovú spúšť, ktorá spustí fotoaparát aj v zhasnutom stave. A naozaj rýchlo. Na zablokovanej obrazovke mi chýbajú skratky do obľúbených aplikácií, ktoré sú u konkurencie už bežnou záležitosťou.

Na zablokovanej obrazovke sa dostanem aj k výsuvnej lište, v ktorej konečne pribudlo viac skratiek. Môžete si ich prispôsobiť v Nastavenia -> Personalizácia -> Rýchle nastavenie. Skratiek je šestnásť, no vo výsuvnej lište ich môže byť maximálne desať.

Widgety, skratky a priečinky umiestnite na maximálne sedem domácich obrazoviek. Škoda, že na cyklický prechod z poslednej na prvú sa zabudlo. Trojica softvérových tlačidiel v spodnej časti pozostáva zo šípky späť, tlačidla domov a tlačidla multitaskingu, ktoré však okrem prístupu k naposledy používaným aplikáciám zobrazí aj ponuku miniaplikácii. Nájdete tu napríklad zrkadlo, prevodník meny alebo kalkulačku. Výhodou je, že ich môžete otvoriť na viacerých miestach v prostredí a používať v popredí inej aplikácie. Napríklad prezeráte eshop v prehliadači a potrebujete si niečo prerátať na kalkulačke. Ďalšie aplikácie nájdete v obchode Google Play a najnovšie môžete miniaplikáciu vytvoriť aj z klasického widgetu. Napríklad widget Gmail.

Popracovalo sa aj na ponuke aplikácií. Potiahnutím prvej karty s aplikáciami doprava sa zobrazí menu s viacerými možnosťami. Môžete tu vyhľadať a odinštalovať aplikácie, zoradiť aplikácie podľa abecedy alebo vlastného poradia, zobraziť najpoužívanejšie aplikácie, nainštalované aplikácie alebo priamo vstúpiť do Google Play a Sony Select, ktorý je akousi podmnožinou Google Play s odporúčanými aplikáciami. Škoda, že Sony nepridalo aj možnosť vytvárania priečinkov v ponuke aplikácií.

Telefónny zoznam prepojený s číselníkom pochválim za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách, priezviskách, oboch súčasne a za možnosť odpovedať na prichádzajúci hovor SMS správou. Buď použijete jednu zo šablón alebo si vytvoríte vlastnú.

Softvérovej klávesnici nemám naozaj čo vyčítať. V nastaveniach si môžem aktivovať samostatné klávesy pre bodku, čiarku a emotikony, prispôsobiť funkciu opravovania preklepov a zmeniť vzhľad. Sony myslí aj na fanúšikov písania jedným ťahom. Túto funkciu nájdete pod názvom Zadávanie gestami.

Výstavným šperkom Xperie Z1 má byť 20,7-megapixlový fotoaparát s clonou f2.0 a veľkosťou snímača 1/2,3‘‘. Tieto parametre umožnia nazbierať viac svetla a výsledné fotografie budú menej zašumené. V slabších svetelných podmienkach som vedľa Xperie Z1 postavil Samsung Galaxy Note 2, ktorý disponuje clonou f2.6. Výsledné fotografie hovorili jasne v prospech Xperie Z1.

Vďaka vysokému rozlíšeniu sú fotografie plné detailov. Po priblížení hravo prečítate telefónne číslo na vzdialenej reklame alebo rôzne nápisy. Lenže nie vždy môžete využiť plné rozlíšenie. Xperia Z1 ponúkne viacero režimom s rôznymi odlišnosťami. A preto sa na jednotlivé režimy pozrieme bližšie.

Režim Superior Auto je určený pre bežného používateľa, ktorému pojmy ako nastavenie expozície, vyváženie bielej alebo hodnota ISO veľa nehovoria. Tento režim automaticky rozpozná scénu a prispôsobí nastavenia tak, aby výsledná fotografia bola v čo najlepšej kvalite. Napríklad pri snímaní textu sa aktivuje režim dokument, pri snímaní prírody je to režim krajina a podobne. Rozlíšenie v tomto režime je pevne nastavené na osem megapixlov v pomere 16:9. Pevné rozlíšenie je nastavené aj pri nahrávaní videa. Konkrétne Full HD rozlíšenie s 30 fps (obrázkov za sekundu). Pred nahrávaním odporúčam zapnúť v nastaveniach digitálnu stabilizáciu obrazu (SteadyShot). Rozdiel je naozaj viditeľný. Menšie otrasy rukou si vo videu ani nevšimnete.

Najviac možností prispôsobení ponúka manuálny režim. V tomto režime už môžete využívať plné rozlíšenie, no bez scén. Tie sa v ponuke zobrazia až po nastavení nižšieho rozlíšenia (8 Mpix 4:3, 8 Mpix 16:9, 3 Mpix 4:3 alebo 2 Mpix 16:9). Pri maximálnom rozlíšení tak nemôžete použiť napríklad ani HDR. To však za srdce príliš nechytí. Nastavenia sú dostupné aj pri maximálnom rozlíšení a ponúknu toho naozaj dosť. V režime zaostrenia si môžete vybrať automatické zaostrenie na jeden bod, zaostrenie na viac bodov, rozpoznanie tváre, dotykové zaostrenie a dokonca aj sledovanie objektu. Posledný režim som ocenil, keď som na moste naháňal ježka. Nechýba ani prispôsobenie expozície a vyváženia bielej. Pri blesku si môžete vybrať z automatického režimu, režimu potláčania červených očí alebo baterky. V poslednom prípade je blesk zapnutý stále.

Pri nahrávaní videa sú už na výber tri rozlíšenia (Full HD, HD, MMS), nahrávanie HDR videa (60 fps) a rovnako ako pri fotografovaní, sa v režime zaostrenia nachádza sledovanie cieľa, ktorý pri nahrávaní pohyblivých objektov určite oceníte. Kvalita videa je výborná. Xperia Z1 zbytočne nepreostruje a so zapnutou optickou stabilizáciou (iba softvérová) je výsledok ešte lepší.

Režim Predsnímané snímky zhotoví niekoľko rýchlo po sebe idúcich fotografií, z ktorých si následne môžete vybrať tu najlepšiu. Pár efektov ponúkne režim Efekt obrázka a nechýba ani režim Panoramatický záber.

Najúsmevnejším režimom je jednoznačne Efekt AR. Ten vám do hľadáčika pridá rôzne animované prvky, od dinosaura, cez ryby až po rozprávkové postavičky. Túto funkciu som používal iba vtedy, ak som chcel známym ukázať, že čo všetko ľudia nevymyslia. Inak som mu na chuť príliš neprišiel.

Režim Info-eye vie po nasnímaní fotografie rozoznať objekty a identifikovať ich. Teda, ak je to v jeho silách. Využijete ho napríklad pri nasnímaní neznámej pamiatky, textu, QR kódu alebo nejakej etikety. Mňa však najviac zaujala funkcia rozpoznania vizitky. Tá rozpozná text a načítané informácie vám pridá priamo do nového kontaktu. Nefunguje stopercentne, ale funkcia je to určite zaujímavá.

Pre mňa rozhodne najzaujímavejším režimom je Social live. Stačí ho prepojiť s vašim Facebook účtom, na ktorý môžete následne streamovať video v HD kvalite s maximálnou dĺžkou 10 minút. Priatelia, ktorým video zverejníte, ho môžu priamo lajkovať a komentovať.

Kvalitu môžete očakávať aj od prednej dvojmegapixlovej kamery s možnosťou natáčania Full HD videa, ktoré je naozaj slušnej kvality. V nastaveniach nájdete napríklad funkciu efekt jemného odtieňa pokožky alebo aj HDR.

Princíp prostredia fotoaparátu v Xperii Z1 mi trochu pripomína fotonástroje vo windowsfónoch. Aj tu si totižto môžete pridať rôzne fotoaplikácie z obchodu Google Play.

Fotografie v galérii si môžete aj upraviť. Editor fotografií umožní orezanie fotografie alebo pridanie filtra, prípadne rámčeka.

Dosť bolo o fotoaparáte. Poďme na ďalšie multimediálne aplikácie. Prehrávač hudby od Sony, teda presne Walkman, považujem najlepší, aký od výrobcu môžete dostať. Widget prehrávania na zablokovanej obrazovke, rovnako tak ovládanie vo výsuvnej lište a najmä funkciami nabitá aplikácia. Vyzdvihnem napríklad stiahnutie chýbajúcich údajov o skladbe (aj obrázok albumu) a tlačidlo "infinite", ktoré vyhľadá hudobné videa danej skladby na YouTube, vyhľadá textu a umožní doinštalovať si ďalšie rozšírenia. Ja som si z Google Play stiahol View Lyrics, ktorý v prehrávači zobrazí text skladby.

Pri FM rádiu si budete musieť opäť vystačiť iba s funkciou RDS. Funkciu RT, ktorá zobrazuje názov skladby, zastupuje aplikácia Track ID. Tá je však závislá na dátovom pripojení.

Aj o videá je dobre postarané. Ale keďže dizajnovo pekná aplikácia Filmy si nerozumie s titulkami, siahol som radšej po osvedčenej kvalite z obchodu Google Play – po prehrávači MX Player.

V porovnaní s predchodkyňou sa výrazne pridalo na kapacite batérie. Vďaka výbornej hodnote 3 000 mAh zvládne Xperia Z1 aj ten najnáročnejší deň. Ak som ju využíval menej, Xperia Z1 poslúžila aj dva dni, napríklad celý víkend. Ten, kto chce z batérie vyťažiť čo najviac si môže v nastaveniach aktivovať režim STAMINA, ktorý vypne prenos mobilných dát a pripojenie k Wi-Fi, keď je obrazovka vypnutá. Funkcia možno vhodná ak idete niekde na chatu, ale počas dňa chcem byť informovaný o e-mailoch a iných správach okamžite. Ďalšou funkciou šetriacou batériu je Wi-Fi podľa miesta. Smartfón si zapamätá polohu Wi-Fi a zapne ju, ak sa k nej priblížite. Polohu rozpoznáva GPS alebo sieť operátora.

Výhody:

+ pevná hliníková konštrukcia bez ostrých hrán

+ odolnosť proti vode

+ viaceré vylepšenia v porovnaní s Xperiou Z (lepší displej, nekrytý 3,5 mm audio konektor)

+ slot na microSD kartu (do 64 GB)

+ špičkový hardvér (minimálne prehrievanie)

+ výborná hlasitosť slúchadla pri telefonovaní

+ svižnosť systému

+ fotoaparát

+ výdrž

Nevýhody:

- väčšie rozmery a hmotnosť než predchodkyňa

- pozorovacie uhly displeja

- priemerná kvalita hlasného reproduktora

- ocenili by sme prítomnosť infračerveného portu

Orientačná cena: 699 €

Záver

Lepší displej, krajší hliníkový dizajn, špičková výbava, odolnosť, silná batéria a najmä výborný fotoaparát. Xperia Z1 si ma jednoducho naozaj získala a vážnejšie nevýhody hľadám márne. Slabšie pozorovacie uhly kompenzuje kvalita displeja a dobrá čitateľnosť v exteriéri. Hlasný reproduktor je priemerný, no ja hudbu počúvam skôr so slúchadlami a pri videu mi to až tak nevadilo. Zvykol som si aj na väčšie rozmery, ktoré však vďaka oblejším hranám skrotím pohodlnejšie než pri Xperii Z. Takým menším prianím by bolo osadenie infračerveného portu na ovládanie domácej techniky. Inak nemám žiadne vážnejšie výhrady. A v bielom prevedení je to naozaj nádherný high-end.

Xperia Z1, Samsung Galaxy S4 alebo HTC One? Ťažko povedať. Rozhodoval by som sa asi medzi Xperiou Z1 a HTC One, ktoré mi pomotalo hlavu výborným displejom a bezkonkurenčnými stereo reproduktormi.

Druhý názor

Lenka Ivančíková:

Sony Xperia Z1 na mňa urobila výborný dojem. Nepríjemný pocit z držania v ruke kvôli ostrejším hranám je preč, silnejší procesor je cítiť na každom kroku a displej? Naozaj nádherný. Môže konkurovať aj HTC One, ktorý patrí, čo sa displejov týka, k špičke. I keď viditeľnosť v exteriéri je u HTC podla mňa predsa len o chlp lepšia. Veľkosť prístroja mi vôbec neprekáža, no používanie jednou rukou je problematické, občas nemožné. Kto si ale raz zvykne na používanie smartfónov s 5-palcovou uhlopriečkou a ocení výhody veľkého displeja, už sa nerád vracia k menším telefónom. Ani fotoaparát nesklamal, naopak, milo prekvapil. Hlavne mladšiu časť mojej rodiny, a to animovanými efektami, ktoré môžete vložiť do snímky. Dospelých to asi veľmi nenadchne, no deti sa s touto funkciou zabavia na dlhý čas. Ako spomenul kolega Matúš. Rozhodovanie o tom, ktorý high-end súčasnosti je ten naj, je naozaj ťažké. Každý sa zrejme rozhodne podľa vlastných preferencií ako je dizajn, používateľské prostredie a náklonnosť k značke.

Diskusia k článku:

Brankooo 10.10.2013 - 18:27

Ja moc tomu fotoaparatu neverim... mal som xperiu Z ale predal som ju a vratil kvoli fotoaparatu k nokii... len pre porovnavanie hrubky telefona snimac s velkostou 1/2,3" co ma xperia Z1, Nokia N8 1/1,83", a nokia 808 1/1,2"

Brankooo10.10.2013 - 18:32 Trvalý odkaz

a ta obloha je na tak malu hodnotu clony 2.0 moc prepalena... :( viem ze somrem ale proste to vidim :)

Me_Gusta10.10.2013 - 21:49 Trvalý odkaz

Ked porovnám voľné miesta na LG G2 a Sony Xperia Z1, tak na Sony sú cca raz také. Tak pekne by sa dala znížiť veľkosť a určite by telefón vyzeral krajšie. Keby si mám vybrať fón so Snapdragonom 800, tak určite LG G2 alebo Xperiu Z Ultra :)

Nightmare11.10.2013 - 01:17 Trvalý odkaz

Nj ja dost za tym LG G2 pasiem ako vysiel na trh...

wiker11.10.2013 - 01:45 Trvalý odkaz

hned by som zobral Sony keby mal lepsi displej. co sa fotaku tyka, sony to nevie dotiahnut po softwarovej stranke, lebo sony dodava chipy pre viac vyrobcov mobilov, ktori dosahuju lepsie fotky so stejnym chipom.
skor jak LG by som zobral xaomi alebo nieco podobne, ten ma ovela lepsi pomer cena/vybavenie.

Celá diskusia 37 príspevkov