Samsung L700

PRVÝ KONTAKT s mid-endom 3G mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS aj prehliadačom dokumentov.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ????

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 109 x 46 x 13 mm,

hmotnosť: ??? (zistená: 108 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., uhlopriečka 53 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, záznam videí (176 x 144 b.),

CIF kamera pre videohovory,

pamäť: 30 MB + microSD (do 8 GB), 500 SMS, 1000 kontaktov, 100 udalostí,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel, mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov,

batéria: Li-Ion, 960 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

zatiaľ neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je jednoduchý 3G mobil pripomínajúci Nokiu 6300, oproti ktorej stráca najmä v rozlíšení displeja. Veľmi príjemným prekvapením je kovové spracovanie prístroja.

je na dnešnú dobu podpriemerný, prispôsobil sa však čo najnižšej cene prístroja. Lepší QVGA displej prakticky využijete pri prezeraní fotografií, webových stránok a pod., a ak je pre vás podstatne dôležitejšie telefonovanie, písanie SMS-iek, práca s kalendárom a iné štandardné funkcie, nemusí vás displej L700 trápiť. Teda, až na jeho čitateľnosť vonku za slnečných dní. Ako tapetu môžete použiť Živý svet, ktorý sa prispôsobuje dennej dobe a udalostiam, alebo Môj displej s vybranými 9 obrázkami a efektmi medzi nimi. Zaujímavosťou je chýbajúca tmavá téma - v nastaveniach zmenu témy vlastne ani nehľadajte. Samsung L700, ako aj ostatné "nesmartfóny" tejto značky, si pamätá posledné pozície vo všetkých častiach menu. Keď pracujete s nastavením displeja a opäť vstúpite do menu, ocitnete sa kurzorom na Nastaveniach a po vstupe do nich zase na Nastaveniach displeja.

V nastaveniach telefónu nájdete aj položku

, v ktorej určíte funkcie spúšťané stlačením každého smeru hlavného ovládacieho tlačidla v pohotovostnom stave. Klávesnica nie je vôbec zlá, ale ani úplne dokonalá. Neviem, či je to materiálom, alebo nulovým odstupom jednotlivých tlačidiel, ale jednoducho mi niečo bráni písať dlhé texty bez preklepu. Nie je to však dôvod na odstúpenie od kúpy, tak zlé to nie je.

Priemerný

používa LED blesk len po stlačení spúšte. Jeho možnosti sú priemerné, páči sa mi najmä spoľahlivé vyváženie bielej farby. Pre blogovanie, , poslúži ako sprostredkovateľ aplikácia ShoZu. Tá potom umožní pridať snímku do vybraného blogu, e-mailu a podobne. V galérii snímok nájdete jednotlivé fázy použitia ShoZu v mobile.

je plnohodnotný, funguje aj na pozadí. Kvalita hlasnej reprodukcie ma milo prekvapila. Čakal som podstatne slabšiu aj tichšiu reprodukciu, ale toto sa dá normálne počúvať. Tiež sa mi páči prítomné hodnotenie skladieb. podporuje aj zobrazenie názvu počúvanej stanice vďaka technológii RDS. FM rádio môže slúžiť aj pri budení, nezabudnite však večer na pripojenie slúchadiel ako antény.

Hlasový záznamník s hodinovým obmedzením zaznamenáva zvuky v mizernej kvalite zastaraného formátu AMR.

posledných hovorov je veľmi podrobný, pamätá si aj dĺžky jednotlivých hovorov. Ak ste s jedným človekom volali viackrát po sebe, L700 zobrazí dĺžky všetkých hovorov. Voči Samsungu L700 nemám v tomto smere jediné kritické slovo. Aj telefónny zoznam môžem pochváliť ako naozaj pohodlný.Zaujímavá je aj pripomienka nejakej rozhlasovej stanice formou budíka.

Opakované pripomínanie prijatej správy chválim a používam ho vždy, keď je to možné. Toto správanie nastavujete pre jednotlivé profily, a tak vám v tichom režime nebude L700 celú noc vibrovať na poličke. Pri odosielaní správy si L700 pamätá posledných adresátov.

Nastavenia e-mailov obsahujú aj vloženie pôvodného textu do odpovedanej správy, vyžiadanie potvrdenia o doručení, vloženie podpisu. Opäť sa stretávame s 500 kB obmedzením na správu. E-maily môžu byť automaticky sťahované, aj iba v domácej sieti, každých 30 minút.

ponúka zobrazovanie plnohodnotných stránok, s titulnou stránkou Fony.sk nemal výraznejší problém. Prítomné je aj inteligentné rozloženie stránky, ktoré ju rozmiestni do jedného stĺpca. To odporúčam pre textové (fony.sk/text) a wapové (wap.fony.sk) verzie webových stránok. Položky Google v hlavnej ponuke sú len záložkami internetového prehliadača.

Nastavenie novej udalosti v

je dokonale podrobné. Začiatok, koniec udalosti aj inteligentné opakovanie. V kalendári môžete mať pridaných 100 schôdzok, pričom aj opakovaná udalosť zaberá jednu pozíciu. Opakovanú udalosť môžete odoslať aj do Nokie s OS Symbian, tá ju prijme ako správu a ponúkne uloženie do kalendára. Samsungu L700 nechýba ani hromadné mazanie udalostí. Poznámky môžu mať maximálne 100 znakov, čo je naozaj málo. Svetové hodiny, kalkulačka, prevodník jednotiek, stopky a čítačka RSS sú ďalšími prítomnými funkciami.

Pre pripojenie nabíjačky aj slúchadiel slúži novší samsungový konektor, mňa by viac potešil microUSB.

Výhody:

- kovové spracovanie,

- dobré hudobné funkcie,

- cena

Nevýhody:

- slabšie, resp. "nie QVGA" rozlíšenie displeja,

- slabšia čitateľnosť displeja na slnku,

- obmedzenie e-mailov.

Orientačná cena: odhad 3 990 Sk / 132,44 € (Epicentrum)

Záver

Samsung L700 je príjemné štvortisícové prekvapenie nápadne podobné Nokii 6300. Ponúka zopár samsungových chuťoviek a tých nedostatkov nie je až tak veľa. Na (z neviem akého dôvodu menej pohodlnú) klávesnicu som si ani po pár dňoch nezvykol, no ak nepíšete veľa správ, nebude vám prekážať.

Za menej než štyri tisícky kúpite dnes Sony Ericsson K550i, s veľmi podobnými funkciami a fotoaparátom s autofókusom. "Samovystreľovacie" véčko Nokia 6131, štandardný Sony Ericsson K530i alebo G502 sú o pár stoviek drahšie, Nokia 6300 až o tisícku. Lenže, ani jeden zo spomínaných telefónov, okrem tej 6300-ky, neponúka tak kvalitné kovové spracovanie. A to bude hlavnou devízou Samsungu L700.

Diskusia k článku:

anonymous13.08.2008 - 20:06 Trvalý odkaz

Ksicht: Chyba multitasking a displej by mohol byt QVGA...velkost na to ma (fyzicku)

Samsung by uz mohol zacat vyrabat klasicke fony ktore nevyzeraju ako zlisovane slajderi

anonymous17.10.2008 - 11:26 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

anonymous17.10.2008 - 11:37 Trvalý odkaz

mailox: no klasický fon...ale celkom pekné a plné spracovanie

anonymous17.10.2008 - 12:30 Trvalý odkaz

misob: kurnik ale ta klavesnica je nokiacka nie? :-O

Celá diskusia 9 príspevkov