Samsung M3510 Beat

RECENZIA mid-endu Hudobný telefón s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS, 3,5 mm konektorom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 109 x 46 x 10 mm,

hmotnosť: 68 gramov (zistená: 68 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 51 mm (2''),

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 20 MB + microSD (až do 8 GB), 1 000 kontaktov, 300 SMS, 3 MB pre MMS a e-maily, 1 000 udalostí, 4 MB pre Java,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (samsungový konektor), mass storage (online + nabíjanie),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné: Java, internetový prehliadač, prehliadač dokumentov,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, autofókus, aktívny kryt objektívu, blesk, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, káblová redukcia na 3,5 mm jack s mikrofónom, slúchadlá s krátkym káblom a 3,5 mm koncovkou, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung M3510 Beat je priamym konkurentom Nokie 5310 XpressMusic. Môžeme tiež pokojne povedať, že prístroju aj jeho názvu bola veľkou inšpiráciou. Na 3510-ku som sa však snažil pozerať ako na nový telefón a zbaviť sa dopredu všetkých zbytočných predsudkov.

Spracovanie prístroja je špičkové, použité materiály tiež.

prístroja je z celkového pohľadu klasický, no v detailoch sa priemeru vymyká - zelenkasté podsvietenie klávesnice, oranžové prvky a pod. V predaji na našom trhu však bude červeno-čierna verzia, ktorá sa mi, na základe obrázkov, páči oveľa viac.

Samsung M3510 Beat vo farbe, aká bude u nás v predaji

Alfanumerická časť

je vydarená. Stlačením hlavného tlačidla sa ocitnete vo wapovom prehliadači, čo mi pripomína staré časy. Hudobné tlačidlá tesne pod displejom nie sú vôbec podsvietené, čo ma nemilo prekvapilo. Trojica špeciálnych tlačidiel tiež bráni pohodlnému ovládaniu trojici tlačidiel pod nimi - dvom výberovým a šípke nahor. Namiesto horných tlačidiel som extrémne často stláčal tie hudobné. To považujem za základný a zrejme aj najvážnejší nedostatok Samsungu M3510 Beat. Na Samsungu M3510 mi chýba tlačidlo C.

je bežný, s dobrým rozlíšením. Po vstupe do menu si Samsung, už tradične, pamätá posledné použité položky v jednotlivých úrovniach. Pri zmene a kontrole témy to napríklad vyhovuje, ale zabudnite na to, že sa vždy po vstupe do menu ocitnete na položke správy. V novom telefóne nájdete tri rôzne témy, z ktorých si skutočne vyberiete.

je priemerný, bez automatického zaostrovania či blesku. V prípade som musel nastaviť zobrazenie so štandardným pomerom strán, inak by som nemohol vidieť celý obraz. Takto však nie je ako hľadáčik využitý celý displej. To platí aj pre video. Pri prezeraní snímok môžete použiť aj ich úpravy.

Výrazným tlačidlom v pravej bočnej stene spustíte

. Hudobné funkcie zastupuje vydarený , FM prijímač a rozpoznávanie hudby (v štýle TrackID v Sony Ericssonoch). Kvalitu výstupu posudzovanú so slúchadlami AKG K24P hodnotím veľmi dobre. Ekvalizér s množstvom rôznych nastavení ma milo prekvapil. Trojica hudobných tlačidiel skutočne prekáža bežnej práci s telefónom, škoda, že ich Samsung neumiestnil rozumnejšie.

zobrazuje názov stanice (RDS) aj názov reprodukovanej skladby (RT), tieto dve technológie dopĺña aj posledná - AF - automatické ladenie silnejšej frekvencie danej rozhlasovej stanice. A keďže som si kvalitnú reprodukciu mohol bez akejkoľvek redukcie užívať v mojich vlastných slúchadlách, nemohol som byť nespokojný. To však nebolo ani zďaleka všetko. Samsung M3510 ponúka aj nahrávanie hudby z rádia (aj keď vo veľmi zlej kvalite údajne 128-kilobitového toku) či pripomínanie nejakej rozhlasovej udalosti (hra, koncert a pod.). Na záver odseku venovaného rádiu spomeniem už spomenuté - v štýle TrackID.

Dodávané slúchadlá sú veľmi dobrej kvality, potešia najmä priaznivcov hĺbok a basových liniek. Zarazilo ma použitie slúchadiel s krátkym káblom a dodávanie redukcie zo samsungového konektora na 3,5 mm. Takto slúchadlá ku telefónu pripojíte, ale prakticky je to nevyužiteľné. Buď si teda kúpite 3,5 mm predlžovačku v elektre, alebo použijete dodávanú redukciu s mikrofónom a tlačidlom na prijatie.

Páči sa mi, že hlasitosť reprodukovanej hudby môžete ovládať aj pri zablokovanej klávesnici. A čo by to bol za hudobný mobil bez

pre akékoľvek slúchadlá?

Zaujímavou funkciou je stíšenie reprodukcie hudby alebo zvonenia prichádzajúceho hovoru otočením prístroja.

Pohybový senzor (akcelerometer) je využívaný aj vo funkcii

. Tá zahŕňa Motion beatbox - spúšťanie hudby pohybom telefónu, potom hádzanie kociek a lotériu. Dodávané hry sú len vo forme trial verzií.

je presne podľa mojich predstáv pre danú kategóriu telefónov, akurát vyhľadáva kontakty len podľa prvého mena, a nie súčasne mena i priezviska. Vidieť môžete čísla zo SIM, telefónu alebo všetky súčasne. Nechýba ani rýchla voľba - napríklad pod tlačidlom 2 uložené číslo vytočíte podržaním tohto tlačidla, alebo stlačením a potvrdením. Veľmi ma potešilo, že M3510 považuje odmietnutý hovor za neprijatý a patrične naň upozorňuje.

Pri odosielaní správy s jednotného

editora si môžete vybrať aj z naposledy použitých kontaktov. Nechýba zmena na MMS kedykoľvek chcete či pridanie položky z kalendára. Vkladaná fotografia s rozlíšením 2 Mpix sa automaticky zmenší na VGA s veľkosťou asi 50 - 60 kB. V profiloch si môžete nastaviť opakovanie pripomínania prijatej správy každé 2, 5 alebo 10 minút. Práve takéto nastavenie v každom profile sa vám bude páčiť - v noci v tichom režime tak napríklad opakované pripomínanie nehrozí.

Zaujímavou funkciou je SOS správa, ktorú mobil odošle po štvornásobnom stlačení tlačidla hlasitosti. Takáto správa bude odoslaná vami nastaveným príjemcom, a keď vám spätne zavolajú, mobil hovor automaticky prijme.

snáď ani nemá chybu. Veľkostné obmedzenie na jednu správu, typické pre mnohé Samsungy, našťastie prítomné nie je. Zaujímavosťou je blokovanie predmetov a adries e-mailov. E_mailový prehliadač dopĺňa prehliadač dokumentov.

zvládne aj zložitejšie stránky, ale primárne je určený stále na textové verzie a WAP.

je veľmi vydarený a podrobný, milo ma prekvapili najmä bohaté možnosti opakovania. Problém však nastane vždy pri zadaní času začiatku pripomienky, kedy sa čas ukončenia neupraví automaticky napríklad na "začiatok plus 30 minút", ale ostane ako 8:59. A keďže s počiatkom udalosti trebárs o 11:00 a ukončením 8:59 vám ju uložiť nedovolí, musíte vždy upraviť aj čas konca udalosti. To mi pripadá veľmi zbytočné.

Ostatné funkcie: poznámky (po 1 000 znakov), úlohy, svetové hodiny, kalkulačka, premena jednotiek, časovač, stopky.

Výhody:

- spracovanie a materiály,

- regulácia hlasitosti pri zablokovanej klávesnici,

- 3,5 mm jack,

- využitie akcelerometra.

Nevýhody:

- neštandardný dátový konektor (samsungový),

- nevhodné umiestnenie hudobných tlačidiel,

- viditeľnosť displeja na slnku,

- slabý záznam videí.

Orientačná cena: 4 290 Sk / 142,40 €

Záver

Samsung M3510 Beat je veľmi zaujímavý telefón. Keby mu tak veľmi neslúžila ako predloha Nokia 5310 Xpressmusic, asi by som ho iba chválil. Najviac mu z jeho vlastností vyčítam zle umiestnené hudobné tlačidlá, ale nejedná sa o tragédiu. Na M3510 som ocenil viacero hudobných vlastností, takže ak hľadáte hudobný mobil nižšej strednej triedy za veľmi dobrú cenu, máte tu adepta číslo jeden.

Z konkurentov ho ohrozuje Nokia 5310 XpressMusic s cenou o tisícku vyššou, či starší Walkman Sony Ericsson W580i za podobné peniaze. Obidva modely sa predávajú vo viacerých farebných kombináciách.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.10.2008 - 14:33

toso0077: premna by sa nehodil do to Samsungov sa nedaju da? hry iked...ja som fanušik java hier tak Samsungom sa oblúko vyhýbam...

anonymous16.09.2008 - 21:24 Trvalý odkaz

unived micindev: njn...ta java je u korejcov troska vedlajsia kolaj

anonymous15.10.2008 - 14:34 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na RECENZIU.

anonymous15.10.2008 - 15:56 Trvalý odkaz

mailox: ja by som ho tipol pre zeny skor...teda pre tie menej narocne, ktore nechcu vyhadzovat peniaze za mp3ku

anonymous15.10.2008 - 17:22 Trvalý odkaz

dode: myslim, ze ovela uspesnejsi, bude chystany se w302

Celá diskusia 9 príspevkov