HTC Desire 300 - radšej päťstovku

Recenzia 4,3'' androidu s pekným displejom aj atraktívnym dizajnom. Viacerí jeho konkurenti sú však buď lepšie vybavení, alebo lacnejší.

HTC popri úspešnom rade One obohacuje svoju ponuku aj modelmi nižšej triedy. A práve tam patrí novinka Desire 300. Číslo v názve prezrádza, že ide o vybavenejší model než Desire 200, no s horšou výbavou, než má Desire 500, ktorý sa v posledných mesiacoch teší naozaj veľkej obľube; najmä v ponukách operátorov. Postačí Desire 300 alebo predsa len radšej siahnuť po tej 500-vke?

Dizajnovo mi pripomína Desire 200. Vďaka rozumným rozmerom padne výborne do ruky a na pohodlnosti pri používaní pridáva aj drsnejšia povrchová úprava zadného krytu, ktorá nezachytáva odtlačky. Plastové prevedenie nepôsobí lacným dojmom a je príjemné na dotyk. Opäť ide o vaničkové zhotovenie, teda zadný kryt prechádza až do bočných stien.

Konštrukciu telefónu obopína dobre, nikde nič neodstáva, ale ľavá časť zadného krytu nedolieha tak ako by mala a pri stláčaní je počuť škripot. Na ostatných miestach je to už v poriadku. Vanička drží na svojom mieste naozaj pevne a pri jej odstránení budete musieť vynaložiť o čosi väčšiu silu než pri klasických zadných krytoch. Mne sa osvedčilo vložiť necht do microUSB konektora a ťahať.

ikona

Základné info: HTC Desire 300Smartfón nižšej strednej triedy s OS Android Jelly Bean, dvojadrovým 1 GHz procesorom, 4,3'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoapararátom s AF bez LED blesku a 1650 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Z prvkov umiestnených v bočných stenách mám najväčšie výhrady k tlačidlu napájania. To, že je v hornej stene mi pri týchto rozmeroch až tak nevadí, ale z tela vystupuje iba minimálne a jeho nahmatanie a stlačenie pri držaní v jednej ruke dá naozaj zabrať. Spoločnosť mu tu robí 3,5 mm audio konektor.

V pravej stene sa nachádza iba tlačidlo ovládania hlasitosti. Ľavá je prázdna. MicroUSB konektor a mikrofón sú v spodnej stene. Konektor je otočený typicky v štýle "há-té-cé" a podporuje funkciu USB OTG, ktorá umožní pripojiť si k telefónu externé zariadenie, napríklad USB kľúč, myš alebo klávesnicu.

Fotoaparát na zadnej stene sa nedočkal LED diódy, čo je určite mínus. Pochválim ho aspoň za to, že z tela nevystupuje, čiže je odolnejší voči škrabancom a telefón sa na stole nekýva. Dole ešte nájdeme hlasný reproduktor s priemernou až podpriemernou kvalitou. Kvalitu reproduktorov radu One tu nemôže čakať ani najväčší optimista. A pri danej cenovke je to aj pochopiteľné. Na zadnej stene už nenájdeme magický nápis Beats Audio. Koniec lásky medzi týmito spoločnosťami.

Po namáhavejšom odstránení zadného krytu ma čakalo milé prekvapenie. Batéria je odnímateľná a sloty na microSIM a microSD nie sú pod ňou. S obomi môžem manipulovať v zapnutom stave a pri vložení alebo vybratí SIM nie je potrebný ani reštart. Dávam plus. NFC antény sme sa už ale nedočkali.

Po týždňovom používaní hodnotím displej ako najväčšie plus tohto zariadenia. Rozlíšenie 480 x 800 bodov je na displej so 4-palcovou uhlopriečkou dostačujúce. Veď takéto rozlíšenie mali kedysi vlajkové lode a nikto sa nesťažoval. Páči sa mi aj podanie farieb. Čierna trochu stráca, ale inak nemám čo vyčítať. Bál som sa, že pôjde o nejaké lacné TFT-čko s vyblednutými farbami, no som rád, že sa moje očakávania nesplnili. Pochválim aj dobré pozorovacie uhly a dobrú čitateľnosť na slnku. Tá ma tiež prekvapila. A nezabudlo sa ani na senzor automatickej regulácie jasu, ktorý zvykne chýbať práve v takýchto cenovo dostupnejších modeloch.

Vidíte tie dve dotykové tlačidla pod displejom? Tak si zapamätajte ich polohu, lebo v noci budete musieť triafať poslepiačky. Podsvietenie jednoducho chýba. O správnom nahmataní vás uistí aspoň vibračná odozva, no vibrácie mohli byť rozhodne silnejšie. A ani dizajnovo to nie je žiadna lahôdka. Iba dve malé dotykové tlačidlá a toľko voľného miesta pod displejom? Takéto plytvanie som už dlho nevidel. Porovnajme si Desire 300 napríklad s modelom One mini. Približne rovnaké rozmery, no na prednej stene One mini nájdeme väčší displej a aj dva reproduktory.

Presúvame sa nad displej a nálada sa nezlepšuje. Informačná LED dióda chýba. Aspoň že na predný fotoaparát sa nezabudlo. Nájdeme tu ešte senzor priblíženia, už spomínaný senzor automatickej regulácie jasu a slúchadlo. Jeho maximálna hlasitosť patrí k zdravému priemeru.

Hardvérová výbava neprekvapí. Desire 300 poháňa chipset MSM8625 od Qualcommu, ktorý pozostáva z dvojjadrového 1 GHz procesora a grafického procesora Adreno 203. Slabinou výbavy je operačná RAM pamäť s kapacitou iba 512 MB. A aká je realita? Je to pomalé. Slabšiu výbavu pocítite pri pohybe v prostredí, otváraní aplikácií alebo aj pri hrách. Ak som mal spustených viacero aplikácií, tak som sa s trhaním stretol aj v takých hrách ako je Subway Surf a Bad Piggies. Hry sekali najmä pri rýchlejšom prekresľovaní obrazu, v Subway Surf pri rýchlejšom behu a v Bad Piggies pri animácií ukážky levelu. Interná pamäť s kapacitou 4 GB, z ktorých je pre používateľa dostupná približne polovica, ma pri zariadení tejto cenovej relácie príliš neprekvapuje. Čo ma však milo prekvapilo je možnosť presúvať aplikácie na SD kartu. Za toto plusový bodík.

Spomalené reakcie si v prostredí všimnete napríklad pri pridávaní widgetov na domácu obrazovku. Podržím prst na prázdnom mieste na displeji, trhavým pohybom sa zobrazia miniatúry všetkých domácich obrazoviek a ponuka widgetov. Lenže samotné widgety sa v tejto ponuke zobrazia niekedy až po troch sekundách. Podobných spomalených reakcií je v prostredí viacero.

Operačný systém Android je vo verzii 4.1.2, ktorá je bežná aj v iných cenovo dostupnejších androidoch, napríklad v LG Optimus L5 II. HTC už tradične pridalo aj svoju nadstavbu HTC Sense, konkrétne vo verzii 5.0. Začnime od zablokovanej obrazovky. Tú rozsvietim iba pomocou tlačidla napájania. Následne sa mi zobrazí widget počasia a štvorica skratiek aplikácií totožná so skratkami na domácich obrazovkách. Pri spustenom prehrávači hudby alebo FM rádiu sa tu ešte zobrazia ich widgety. Notifikácie o zmeškaných hovoroch, SMS správach a e-mailoch a iných sa tu nezobrazujú. Nájdete ich vo výsuvnej lište, ku ktorej sa dostanete aj na zablokovanej obrazovke. A tá si zaslúži jedno veľké mínus za chýbajúce skratky. Okrem notifikácií je tu už iba vstup do nastavení a možnosť zapnúť šetrič energie. Nepoteší ani informačný riadok, v ktorom chýba percentuálny stav batérie. Tak som si ho tam zobrazil pomocou aplikácie Battery Widget z Google Play. Tá okrem percent v informačnom riadku zobrazí aj informácie o teplote a stave batérie vo výsuvnej lište. Rozbalením tejto ponuky dvomi prstami sa zobrazí graf batérie a aj pár skratiek nastavení, ktorými si môžeme vynahradiť spomínané chýbajúce skratky.

Prvou domácou obrazovkou je BlinkFeed – live stream obrazovka s aktuálnymi správami a informáciami zo sociálnych sietí. V nastaveniach ešte stále chýba slovenský obsah, a tak som si zobrazil české správy. Z aplikácií si tu môžete nechať zobraziť posledné novinky zo služieb Facebook, Flickr, Instagram, LinkedIn a z kalendára.

Mňa tento BlinkFeed akosi neoslovil, možno aj kvôli chýbajúcemu slovenskému obsahu správ, preto som si za hlavnú domácu obrazovku zvolil tú klasickú, na ktorej mi nesmel chýbať známy widget hodín a počasia od HTC. Pravdepodobne slabá hardvérová výbava je dôvodom toho, že domáce obrazovky, okrem BlinkFeed, môžu byť maximálne dve, čo je podľa mňa dosť málo.

Dvojitým poklepaním na tlačidlo domčeka sa zobrazí zoznam deviatich naposledy spustených aplikácií, medzi ktorými sa dá rýchlo prepínať. Aplikáciu zo zoznamu vymažem jej potiahnutím nahor. Podržaním na domčeku a potiahnutím nahor sa spustí služba Google Now.

Widget počasia a hodín v ponuke aplikácií sa mi páči. Kliknutím naň sa hneď dostanem do nastavení budíka a do aplikácie Počasie. Aplikácie v zozname si môžem usporiadať podľa seba, abecedne, od najnovších a v mriežke 3 x 4 a 4 x 5. Mriežka 4 x 5 je ale v skutočnosti 4 x 4. V zozname aplikácií je možné vyhľadávať, nachádza sa tu priamy vstup do Obchodu Play a možnosť aplikácie odinštalovať alebo skryť.

V kontaktoch chválim dobré prepojenie so sociálnymi sieťami. Priamo v kontakte si môžem prezerať posledné aktualizácie daného kontaktu, jeho fotogalériu a vo vlákne nájdem zoznam posledných hovorov, SMS a e-mailov, ktoré sme si medzi sebou vymenili. Prijali ste hovor a zistili, že ide o nejakú otravnú ponuku, prípadne operátorsky automat? Uložte si toto číslo a v možnostiach kontaktu zvoľte možnosť blokovať kontakt. Výborná funkcia.

Číselník si rozumie s inteligentným vyhľadávaním a pri zadávaní číslic prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. V spodnej časti číselníka je možné číslice zameniť za klasickú QWERTY klávesnicu a kontakt vyhľadať aj takto. V nevhodnej situácií musíte hovor najprv zrušiť a až následne sa zobrazí možnosť upozorniť na hovor neskôr alebo odpovedať SMS správou. Na môj vkus trochu zdĺhavé.

QWERTY klávesnica od HTC mi vyhovuje. Jednotlivé klávesy sú dobre oddelené a v spodnom riadku mám vedľa veľkého medzerníka samostatné klávesy pre bodku a čiarku. Pri písaní môžem mať zapnuté automatické dopĺňanie slov, no ja niekedy píšem rôzne skrátené a slangové slová, a preto si túto funkciu hneď nazačiatku vypínam.

Výsadou webového prehliadača od HTC je automatické zalamovanie textu, ktoré oceníte obzvlášť pri týchto menších uhlopriečkach. Zvyšné funkcie sú podobné ako u iných prehliadačoch – viacero otvorených okien, okno v režime inkognito, vyhľadávanie na stránke, pridávanie záložiek alebo zobrazenie stránky v desktopovej verzii. Po druhom nainštalovanom prehliadači Google Chrome sa oplatí siahnuť kvôli synchronizácií záložiek s Chromom na PC.

V porovnaní s modelom Desire 200 sa už tristovka dočkala aj automatického zaostrovania, ktoré oceníte napríklad pri fotografovaní dokumentov, prípadne poznámok od spolužiaka. Na blesk sa HTC jednoducho vykašľalo.

A ako je na tom kvalita fotografií? Podpriemer. Fotoaparát podáva slabý výkon už aj pri mierne zhoršených svetelných podmienkach, farby sú niekedy chladné a fotografiám chýba aj ostrosť. Pri fotení blízkych objektov som si v nastaveniach zmenil režim na makro, no ani ten ma za srdce nechytil. Menšie vzdialenosti mu aj v tomto prípade robili problém. Za plus tak možno považovať akurát zhotovovanie širokouhlých fotografií.

V nastaveniach si môžem vybrať široké orezanie, normálne a štvorec. V ponuke pod spúšťami fotoaparátu a nahrávania videa nájdete pár scén, ktoré sú asi najzaujímavejšou zábavnou súčasťou aplikácie fotoaparátu. HTC Zoe a automatický zostrih videa by ste tu hľadali márne, rovnako tak aj HDR režim alebo snímanie panorámy.

Nahrávanie videí vo WVGA rozlíšení je u zariadenia s touto cenovkou sklamaním. Napríklad minuloročný LG Optimus L9, ktorého cenovka medzičasom klesla, natáča videá aj vo Full HD rozlíšení.

UKÁŽKA WVGA VIDEA (súbor 7 MB, MPEG4; 800 x 480 b., 15 fps; celkovo: 25 MB / min.)

Prehrávač hudby mi vyhovoval. Skladby delí podľa interpretov, albumov, žánrov a dokonca aj priečinkov, čo sa hodí ak máte v telefóne skladby s neúplnými tagmi. V nastaveniach ma ešte zaujala možnosť stiahnuť si obrázok albumu a vizualizácia v režime naležato s peknou grafikou. Plnohodnotné ovládanie prehrávača nájdete na zamknutej obrazovke a takisto aj vo výsuvnej lište, odkiaľ je možné spustený prehrávač aj zatvoriť.

FM rádio funkciami neprekvitá. Ponúkne iba možnosť uložiť si obľúbené stanice a zobrazí názov stanice (RDS). Zobrazenie názvu skladby alebo relácie (RT) a automatický časovač vypnutia chýba. Ovládanie nájdete na zablokovanej obrazovke, vo výsuvnej lište sa zobrazuje iba názov stanice.

Výdrž batérie s kapacitou 1 650 mAh neprekvapila ani nesklamala. Pri pár telefonátoch denne, zapnutej automatickej synchronizácií všetkých účtov, asi 15 minútach surfovania na webe, trochu hudby a hrania hier mi Desire 300 vydržal v priemere jeden celý deň a na konci tohto dňa ešte ponúkal približne 30 % batérie. S tým som však už do ďalšieho dňa neodvážil, a tak som nabíjal každý večer.

Výhody:

+ pekný displej

+ USB OTG

+ sloty na microSD a microSIM nie sú pod batériou

+ automatická regulácia jasu

+ možnosť presúvať aplikácie na SD kartu

+ aplikácia Ľudia s integráciou sociálnych služieb

+ internetový prehliadač s automatickým zalamovaním textu

Nevýhody:

- vŕzganie zadného krytu

- problematické nahmatanie tlačidla napájania

- chýba LED blesk

- chýba informačná dióda

- chýba podsvietenie tlačidiel pod displejom

- pomalé reakcie prostredia

- chýbajú skratky vo výsuvnej lište

- priemerný fotoaparát

Orientačná cena: 175 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: HTC Desire 300

Záver

HTC to v lacných vodách jednoducho nejde. Model Desire 300 ma okrem displeja vôbec nezaujal a počas celej doby používania som si pri viacerých situáciách pomyslel na LG Optimus L5 II. Prečo práve toto LG? Lebo je o takmer 50 € lacnejšie a Desire 300 tromfne vo viacerých smeroch. Ponúkne blesk, informačnú diódu, podsvietenie tlačidiel, kvalitnejšiu konštrukciu, skratky vo výsuvnej lište a jeho prostredie nie je až tak spomalené...

Diskusia k článku:

roman 21.12.2013 - 08:09

veru tak, LG l5-2 je urcite lepsou alternativou,jedine co ma na tom lg sklamalo je makke ochranne sklicko, alebo skor nejaky tvrdsy polast. to uz tam mohli dat gorillu.. ale co uz, nic nie je dokonale...

Peter21.12.2013 - 09:20 Trvalý odkaz

Osobne by som volil radsej huawei y300, ale pokial ide o ponuku telekomu tak su tam podstatne lepsie a aj s mensim priplatkom, napr uz v nazve zmieneny desire 500, Xperia L, alebo LG L9

ondrakomous22.12.2013 - 19:37 Trvalý odkaz

Verne je dobrej. Ako nam to krasne sumi, dobra recenze, s kvalitou recenzovanyho founu uz je to horsi.

Celá diskusia 3 príspevky