Sony Xperia Z1 Compact - poctivý koncentrát

Recenzia zmenšenej verzie súčasnej vlajkovej lode s rovnako výkonným hardvérom, 20-megapixlovým fotoaparátom, HD displejom a výbornou výdržou.

Sony vypočulo náročnejších zákazníkov požadujúcich výkon v rozumných rozmeroch a ako prvé predstavilo ozajstnú zmenšenú verziu vlajkovej lode, v tomto prípade Xperie Z1. Z trojice najväčších hráčov na poli Androidu tak má momentálne jasne navrch. Samsung Galaxy S4 mini má s vlajkovou loďou spoločný akurát tak dizajn, v prípade HTC One mini treba pochváliť aspoň HD rozlíšenie. Xperia Z1 Compact si za súperov zoberie skôr smartfóny spoločnosti Apple, ktoré taktiež ponúkajú výbornú výbavu pri zachovaní rozumných rozmerov.

Kompaktnejšia verzia akoby svojej sestre z oka vypadla. Opäť sa stretávame s mimoriadne pevnou konštrukciou, ktorú po stranách obopína hliník, z prednej a zadnej strany je to zasa sklo. Hliníkový lem má zaoblené hrany, vďaka čomu sa telefón výborne drží v ruke. Sklenená zadná stena dotvára elegantný vzhľad telefónu. Lenže iba do chvíle, kým sa na nej neobjaví množstvo odtlačkov, na čiernej verzii si ich naozaj užijete, prípadne nejaký ten škrabanček. Už po krátkom používaní sa niekoľko mini škrabancov objavilo aj na našom kuse. Určite by som porozmýšľal nad nejakým tenkým nenápadným puzdrom, prípadne siahol po bielej verzii. K dispozícii je aj žltá a ružová verzia.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z1 Compact (D5503)Výborne vybavená kompaktná verzia aktuálnej vlajkovej lode Xperie Z1 prináša 4,3'' HD displej, 20 Mpix fotoaparát, štvorjadrový 2,2 GHz procesor, 2 300 mAh batériu a plnú dátovú výbavu. (+ video z CES 2014)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ako vieme, Sony na svojich odolných smartfónoch používa ochrannú fóliu, ktorá je nalepená ne prednej i zadnej stene zhotovenej zo skla a chránenej odolnou vrstvou Gorilla Glass. Jej úlohou je zabrániť pnutiu sklenenej konštrukcie pri páde a tlmenie nárazov. Nevýhodou je viditeľnosť drobných škrabančekov už po krátkom čase používania.

V porovnaní s iPhone 5S je Xperia Z1 Compact o tri milimetre vyššia, šesť milimetrov širšia, dva milimetre hrubšia a na váhe ukáže až o 25 gramov viac. Nie je to žiadna modelka, ale pri daných rozmeroch mi trochu vyššia hmotnosť vôbec neprekážala. S telefónom sa aspoň pracuje istejšie a v ruke nelieta.

Prívlastok prvá ozajstná mini verzia vlajkovej lode je potrebné rozšíriť o slovíčko „odolná“. V tomto smere je Sony naozaj lídrom. Už od prvého Zetka nám dokazuje to, že odolný telefón a elegantný vzhľad idú k sebe. Xperia Z1 Compact sa môže pochváliť stupňom ochrany krytom s označením IP55 / IP58, čo v preklade znamená zvládnutie polhodinového kúpeľa v hĺbke maximálne 1,5 metra a prachotesnosť.

Odolnosť voči vode si opäť vyžiadala vodotesné krytie slotov po stranách zariadenia. Konkrétne v ľavej stene. Vrchný priestor vypĺňa krytý microUSB konektor a slot na microSD kartu, v spodnej časti je to slot na microSIM kartu. Tá sa vkladá do plastového šuplíka. Ja som ho vybral aj s čerstvo ostrihanými nechtami. Pod týmto krytom sa ešte nachádza tlačidlo pre prípadné reštartovanie telefónu a vyčnievajúci papierik. Na ten pozor. Pri prvom vyťahovaní som si myslel, že slúži iba na informovanie ako vkladať SIM alebo ako použiť tlačidlo reštartovania. Lenže on sa úplne nevyberá, je pripevnený k telu. Nájdete na ňom informácie, ktoré sa bežne nachádzajú pod batériou, prípadne na zadnej stene (iPhone). Teda názov modelu, miesto výroby a podobne. Medzi slotmi v ľavej stene sa ešte nachádza magnetický konektor na pripojenie dokovacej stanice.

Umiestnenie a nahmatanie tlačidla napájania je opäť vynikajúce. Nájdete ho v pravej stene spolu s tlačidlom ovládania hlasitosti a dvojpolohovou spúšťou fotoaparátu, ktorá ho prebudí aj zo zhasnutého stavu. Škoda, že je taká malá. Najmä druhá poloha sa mi stláčala naozaj ťažko, čoho výsledkom boli občas rozmazané fotografie. Každopádne, neberte to hneď ako nedostatok, skôr len ako moju osobnú skúsenosť. Väčšine z vás možno bude vyhovovať. V pravom dolnom rohu ešte poteší otvor pre pútko. Ten sa v posledných smartfónoch len tak nevidí.

Mriežka hlasného reproduktora v spodnej stene sa opäť snaží klamať telom. Veľkosť reproduktora je v porovnaní s mriežkou iba tretinová. Xperia Z ani Z1 kvalitou reprodukcie príliš neprekvapili, práve naopak. Poučila sa kompaktná verzia z tohto nedostatku? Nie, nepoučila. Maximálna hlasitosť príliš neočarí, kvalita podania už vôbec. Medzičasom mi na test prišiel oveľa lacnejší Alcatel One Touch Idol Mini, tak som ich postavil vedľa seba. Idol Mini zahanbil Xperiu Z1 Compact na plnej čiare. O porovnaní so Samsungom Galaxy Note 2 radšej ani nehovorím. Ak je nekvalitný hlasný reproduktor dôsledkom odolnosti voči vode, tak to beriem. Inak vážne nechápem.

porovnanie s Xperiou Z1

Prehliadku bočných stien ukončíme tou hornou, v ktorej sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor. Je nekrytý, ale s vodou si rozumie. Poďme dopredu. Hlasný reproduktor som zvozil, slúchadlo však musím pochváliť. Maximálna hlasitosť je naozaj slušná. Nad displejom sa ešte nachádza predný fotoaparát, senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu a taktiež informačná dióda, ktorá je ukrytá v mriežke slúchadla. V nastaveniach systému ju môžete iba zapnúť / vypnúť, farebné prispôsobenie jednotlivých upozornení tu nenájdeme. Na zmeškaný hovor, prijatý e-mail a správu cez Hangouts upozorňovala fialová farba, zelenú predstavovala správa na Facebooku a modrou farbou som bol informovaný o udalosti v kalendári.

Prítomnosť NFC antény prezrádza logo na zadnej stene. Prostredníctvom jediného dotyku môžete spárovať Bluetooth príslušenstvo, odoslať do iného zariadenia webové odkazy, kontakty alebo multimediálne súbory. V hornej časti sa nachádza sekundárny mikrofón a objektív fotoaparátu s LED bleskom. Objektív je mierne zapustený, čím sa znižuje riziko poškriabania.

Po nie najvydarenejšom displeji na Xperii Z sa Sony poučilo a už v nasledujúcej Xperii Z1 sme sa dočkali výrazného zlepšenia. Rovnako kvalitný displej ponúkne aj kompaktná verzia. Farby sú konečne živé, pozorovacie uhly výrazne lepšie (aj keď nie najlepšie) a čitateľnosť na slnku slušná. HD rozlíšenie je na 4,3-palcovej uhlopriečke viac než dostačujúce. S podobným rozlíšením sa stretneme aj na 4-palcových smartfónoch spoločnosti Apple. Full HD by tu nemalo veľký význam. Možno akurát tak marketingový. Zobrazenie je jemné, články v prehliadači som približoval minimálne. V nastaveniach displeja si môžete aktivovať režim Rukavice, ktorý zvýši citlivosť dotykovej plochy. Ako už názov prezrádza, túto funkciu využijete najmä pri ovládaní v rukaviciach. Bez rukavíc je možné displej ovládať aj pár milimetrov nad dotykovou plochou. Vtedy sa na obrazovke zobrazí veľký okrúhly kurzor.

Dotykových ani fyzických tlačidiel sme sa pod displejom nedočkali. To je škoda, lebo nevyužitého miesta je tu dosť. Má to však svoje výhody aj nevýhody. Pri hraní hier a sledovaní videí môžem telefón lepšie uchopiť a oprieť si tu palec. Lenže pozor! Pri hrách sa trojica tlačidiel na displeji neskrýva a sú hneď vedľa softvérových tlačidiel niektorých hier. Napríklad v hre Modern Combat stačí len pár milimetrov a namiesto hodenia granátu opustíte hru tlačidlom domov.

V hardvérovej výbave nedochádza k žiadnym ústupkom. V útrobách zariadenia nájdeme rovnaký chipset ako v Xperii Z1, teda Snapdragon 800 od Qualcommu. Ten pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 2,2 GHz a momentálne najvýkonnejšieho grafického procesora Adreno 330. O dostatku výkonu určite netreba pochybovať. Mňa prekvapilo niečo iné. Napriek výkonnému hardvéru v pomerne malom tele sa Xperia Z1 Compact ani pri dlhšom hraní hier nezahrievala. O beh systému a spustené aplikácie sa stará 2 GB operačná RAM pamäť. Ani tu nedošlo k žiadnemu šetreniu. Dostupných je približne 1,7 GB a voľných bolo zvyčajne 900 MB – 1 GB. Z 16 GB interného priestoru je voľných necelých 12 GB, ktoré využijete na ukladanie dát a inštalovanie aplikácií. Vložením microSD karty (max. do 64 GB) sa sprístupní možnosť preniesť dáta z telefónu na microSD kartu. Preniesť si ale môžete iba fotografie, videá a hudbu. Aplikácie nie.

To, že je tu Android „iba“ vo verzii 4.3 riešiť nebudem. Veď aj tak mu nič podstatné nechýba. Poďme ale k samotnému správaniu systému. Ten bol tak náladový, že je to až neskutočné. Na jednej strane máte v ruke android, ktorý podľa mňa patrí medzi najsvižnejšie, na druhej strane ste svedkom až neskutočného množstva reštartov systému. Prvé reštarty sa objavili asi po desiatich hodinách používania. Myslel som si, že za to môže niektorá čerstvo nainštalovaná aplikácia. Lenže túdle. Po továrenskom obnovení sa nič nezmenilo, a tak mi neostávalo nič iné, iba si na pády systému zvyknúť. Systém sa reštartoval v rôznych situáciách. Pri odblokovaní obrazovky, spúšťaní niektorej z aplikácií a najmä pri fotení. Systém padal po stlačení spúšte, inokedy sa fotoaparát iba zasekol, tváril sa, že sníma sériovo, pričom tento režim som nemal vôbec aktivovaný, a po pár snímkach jednoducho systém padol a reštartoval sa. Je to vážne paradox, lebo keď systém práve nemrzne, tak ide o jeden z najsvižnejších androidov. Na škatuli sa uvádza, že je to demo verzia smartfónu. Veríme, že práve to je príčinou množstva pádov.

Reštarty zahoďme za hlavu a poďme sa pozrieť na prostredie od Sony. Zablokovaná obrazovka príliš neprekvapí. Môžete si tu pripnúť iba widgety. Skratky aplikácií v spodnej časti nenájdeme. Výsuvnú lištu stiahnem aj na zablokovanej obrazovke. V hornej časti sa nachádzajú skratky nastavení. K dispozícii je až šestnásť skratiek, no v lište ich môže byť maximálne desať. Počet a poradie si viete upraviť v nastaveniach, v ponuke personalizácie.

Stačí podržať prst na prázdnom mieste domácej obrazovky a hneď si môžem pridať ďalšiu, pridať widget, zmeniť tapetu alebo farebný motív. Maximálny počet domácich obrazoviek je sedem. Škoda, že chýba cyklický prechod z poslednej na prvú. Mne to však príliš nevadí. Aj tak používam zvyčajne tri.

Prostredníctvom tlačidla multitaskingu sa dostávam k zoznamu spustených aplikácií a ponuke miniaplikácií. Ide o malé okienka s rôznymi aplikáciami, ktoré sa zobrazia v popredí systému a jednoduchým ťahom ich môžem premiestňovať na displeji, prípadne minimalizovať.

Pri prezeraní webu si napríklad zobrazím kalkulačku alebo sa upravím pomocou zrkadla prednej kamery. Ďalšie miniaplikácie nájdete v obchode Google Play a najnovšie si už môžete miniaplikácie vytvoriť aj z widgetov. Napríklad taký Gmail.

Možnosti bezdrôtového pripojenia a zdieľania obsahu sú naozaj bohaté. Začnime Wi-Fi pripojením. Anténa je citlivá a pripojenie stabilné. K domácej Wi-Fi som sa pripájal už na prízemí (bývam na treťom poschodí). Väčšina zaujímavých možností pripojenia sa nachádza v ponuke Pripojenie zariadenia Xperia. Ja som využíval najmä funkciu Throw, pomocou ktorej som prehrával obsah smartfónu na smart televízore (zn. Samsung) a zaujímavou funkciou je aj server médií. V telefóne zapnem zdieľanie obsahu a k obsahu smartfónu sa dostanem priamo z televízora. Ďalej tu nájdeme MirrorLink a pripojenie bezdrôtového ovládača DUALSHOCK 3.

Výhodou operačného systému Android je množstvo aplikácií, ktorými môžete nahradiť tie od výrobcu. Sony ich má dobre spracované a väčšina používateľov bude isto spokojná. Číselník podporuje inteligentné vytáčanie a pri zadávaní prehľadáva mená, priezviská a obe súčasne. V zozname kontaktov nájdeme kontakty všetkých účtov. Pri zhode názvov sa kontakty automaticky prepoja.

SMS správy sú už tradične zobrazované v konverzáciách. Užitočnou funkciou je vyhľadávanie v obsahu správ. Klávesnica od Sony ponúka viacero prispôsobení. Môžete si zmeniť vzhľad, zapnúť automatickú opravu, písanie jedným ťahom a aktivovať samostatné klávesy bodky a čiarky. Mne sa na nej písalo naozaj pohodlne. Dokonca aj pri písaní na výšku.

Xperiu Z1 Compact možno považovať za prvú skutočnú mini verziu vlajkovej lode. Svedčí o tom aj fotoaparát, ktorý je rovnaký ako u Xperie Z1. Obrazovku nemusím ani rozsvecovať, stačí dlhšie podržanie spúšte a fotoaparát sa aktivuje. Tu si môžem zvoliť, či sa má iba spustiť alebo spustiť a hneď snímať. Ja som skôr za ten prvý spôsob. Pri okamžitom snímaní sa stáva, že fotoaparát nestihne dobre zaostriť a výsledkom je rozmazaná fotografia.

Prostredie ponúka viacero režimov snímania. Začnime tým najjednoduchším, ktorý bude používať asi väčšina používateľov. Aj keď má fotoaparát rozlíšenie až 20,7 megapixelov, v režime Superior Auto zhotovuje 8-megapixelové snímky. V tomto režime nie je možné meniť rozlíšenie fotografie a rovnako tak nezmeníte ani rozlíšenie nahrávania videa. To je nastavené na Full HD. V čom teda spočíva výhoda režimu Superior Auto? Režim sa snaží čo najlepšie vyhodnotiť situáciu a nastavenia fotoaparátu prispôsobiť tak, aby bola výsledná fotografia v čo najlepšej kvalite. Napríklad pri snímaní otvoreného priestranstva nastaví scénu krajina, pri snímaní textu scénu dokument a podobne. Vo väčšine prípadov sa tomuto režimu podarí odhadnúť scénu, no nie je to stopercentné. Fotoaparát rozpoznáva scénu aj pri nahrávaní videa. Počas nahrávania je možné pomocou tlačidla na displeji zhotovovať snímky v rozlíšení videa, čiže 2 Mpix (Full HD).

Potenciál plného rozlíšenia využíva manuálny režim. Rozlíšenie fotografie si tu už môžete meniť. Buď ho ponecháte na maxime alebo si zvolíte jedno z menších rozlíšení – 8 Mpix (16:9, 4:3), 3 Mpix a 2 Mpix. V manuálnom režime je už prítomné aj HDR, no musí byť nastavené 8 Mpix rozlíšenie alebo nižšie. Pri maximálnom rozlíšení túto možnosť v nastaveniach nenájdete. Škoda, že fotoaparát neukladá aj pôvodnú fotografiu. Rozlíšenie videa si už tiež môžete prispôsobiť - Full HD, HD alebo MMS.

Ďalšie režimy sú skôr tie príležitostné. Panoráma ma trochu sklamala. Nie kvalitou ale samotným spôsobom snímania. Nasnímať musíte celý záber, nemôžete ho v určitom okamžiku zastaviť. Výsledkom tak sú naozaj široké panorámy, na ktorých je zachytené aj to, čo ste už nechceli. Režim virtuálnej reality zobrazí na fotografiách rôzne animované postavičky alebo zvieratka. Pre mňa zaujímavé tak po treťom pive. Ďalej tu ešte nájdeme režim s pár efektmi, režim Info-eye, ktorý rozpozná to, čo je v hľadáčiku (druh vína, knihu) a režim Social life. Prostredníctvom tohto režimu môžete na Facebook streamovať obsah, ktorý práve vidíte cez váš objektív. V nastaveniach si len stačí zvoliť, komu bude video streamované.

Nadišiel čas vyniesť verdikt nad kvalitou snímok. V mojom prípade mala Xperia Z1 Compact tú smolu, že sa mi do rúk dostala hneď po Lumii 1520. A tú len tak hocikto neprekoná. Xperia Z1 Compact môže mať v sebe fotoaparát s technológiami rozpísanými na dve A4-ky, no čo z toho, keď to nie je dotiahnuté dokonca. Kompresia na fotografiách zo Z1 Compact je naozaj výrazná. Pri prezeraní na displeji telefónu je to v poriadku, ale na počítači stačí fotografiu trochu priblížiť a namiesto detailov vidíte olejomaľbu. O detailoch tu nemôže byť reč. Aby som len nefrflal, tak musím pochváliť celkom verné zachytenie farieb. Určite to neberte tak, že fotografie sú mizerné. To vôbec nie. Len od tak papierovo zaujímavého fotoaparátu som čakal oveľa viac.

Pri slabších svetelných podmienkach som využíval radšej manuálny režim než Superior Auto. Ten si niekedy robil čo chcel. Avšak ani s manuálnym režimom to nebolo vždy ideálne. Raz sa vám podarí nasnímať celkom ostrú fotografiu s akceptovateľným množstvom šumu, inokedy je fotografia totálne neostrá. Kvalita videa je výrazne lepšia. Aj keď sa mi zdalo, že niekedy objektív dosť často preostruje.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 51 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 134 MB / min.)

Všetky skúšobné fotografie a videá (20 Mpix, HDR video, atď.) si môžete stiahnuť z tohto odkazu (.ZIP, 199 MB).

O multimediálny obsah sa stará trojica vydarených aplikácií od Sony. Pod názvom Album sa ukrýva galéria súborov. Veľkosť zobrazovaných miniatúr si zmeníte potiahnutím dvoch prstov k sebe alebo od seba. V záložke albumy si môžem prezrieť fotografie podľa miesta nasnímania a nájdem tu aj albumy služieb Facebook, Flickr a Picasa.

Prehrávač hudby hľadajte pod názvom WALKMAN. Vzhľad aplikácie sa naozaj vydaril a nezaostávajú ani funkcie. Kliknutím na obrázok práve prehrávanej skladby môžete túto skladbu zdieľať spolu s popisom na Facebook, pridať ju do zoznamu skladieb alebo využiť niektoré z rozšírení. Napríklad vyhľadanie hudobných videí v službe YouTube alebo vyhľadanie textu skladby v službe Google. Ďalšie rozšírenia si môžete stiahnuť z obchodu Google Play. Ovládanie prehrávača nájdete na zablokovanej obrazovke, vo výsuvnej lište a v podobe widgetu aj na domácej obrazovke. Obsah nastavení je najmä o úpravách zvuku. Časovač vypnutia tu chýba.

V správnej multimediálnej výbave nesmie chýbať FM rádio. O názve práve prehrávanej stanice informuje funkcia RDS, zobrazenie názvu skladby je už tradične previazané s aplikáciou TrackID. Tá však funguje iba s dátovým pripojením, čo je aj celkom pochopiteľné. Zaujímavým rozšírením je rozpoznanie skladby cez TrackID a zdieľanie odkazu na Facebook priamo z aplikácie FM rádia. Po opustení aplikácie môžete stanice prepínať aj vo výsuvnej lište.

V ponuke nainštalovaných aplikácií si moju pozornosť získala aplikácia TrackID TV. Predpokladal som, že pôjde o rozpoznávanie práve vysielaného televízneho programu. Je to tak, ale je tu malý háčik. Táto služba je zatiaľ dostupná iba v ôsmich krajinách a Slovensko tak v zozname, pochopiteľne, chýba.

Prehrávač videí sa taktiež vydaril. Najväčším prekvapením je prehrávanie na pozadí. Z aplikácie odídete, ovládanie prehrávača sa presunie do výsuvnej lišty, vy stále počujete zvuk, vybavíte si čo potrebujete a jedným klikom ste opäť v prehrávači. Ďalší plusový bodík dostáva za podporu titulkov. Pri niektorých videách mal prehrávač problém so zvukom, ale s tým sa stretávam pomerne často. Preto si do smartfónu vždy inštalujem aj výborný MX Player.

Výdrž je výborná. Aj pri maximálnom zaťažení som mal na konci dňa ešte 40 %. To bolo počas prvých dní, kedy som telefón vôbec nešetril a skúšal všetko možné. Fotil som kade-tade, hral som hry a podobne. Pri mojom klasickom používaní mi Xperia Z1 Compact vydržala dva dni. Mal som zapnutú automatickú synchronizáciu účtov, často som bol pripojený k Wi-Fi sieti, prezeral web, komunikoval cez Facebook Messenger, Hangouts, Gmail a uskutočnil zopár hovorov.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ odolnosť voči vode a prachu

+ výkonný hardvér a rýchle reakcie

+ miniaplikácie v prostredí

+ výborná výdrž

+ slot na micro SD kartu

+ NFC

Nevýhody:

- hlboko umiestnená pamäťová karta sa ťažko vyberá

- fólia na zadnej stene náchylná na škrabance

- priemerný reproduktor v spodnej časti

- od fotoaparátu som čakal viac

- sivá verzia je fakt nudná, voľte radšej veselšie farby

- ak si nechcete zničiť tesnenie krytu microUSB, musíte si dokúpiť nabíjací stojanček

Orientačná cena: 539 € (SonyMobileShop.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia Z1 compact

Záver:

Vybavená mini verzia vlajkovej lode rozumných rozmerov sa stala realitou. Sony Xperia Z1 Compact sa môže pochváliť rovnakou hardvérovou výbavou a fotoaparátom. Znížilo sa rozlíšenie displeja, no pri danej veľkosti obrazovky by Full HD bolo naozaj zbytočné. Výsledok je aj tak výborný. Ďalej tu máme bohatú porciu energie v zabudovanej batérii, ktorej nerobí problém udržať smartfón na nohách aj dva plnohodnotné dni. Systém je mimoriadne svižný, podľa mňa ide o jeden z najrýchlejších androidov súčasnosti. O stabilite sa musím vyjadrovať trochu opatrne. Príčinu množstva reštartov testovanej vzorky nepoznáme, no veríme, že telefóny z bežného predaja reštartami netrpia. Konštrukcia sa opäť vydarila. Nezabudlo sa ani na odolnosť voči vode a prachu. Ak si budete vyberať farbu, túto tmavosivú ignorujte. Taký lapač odtlačkov prstov sme dlho nevideli. Biela, ružová či zelená verzia sú úplne niečo iné.

Momentálne to má Xperia Z1 Compact naozaj jednoduché. Konkurenti s rovnakým operačným systémom zatiaľ neexistujú. Teda nie rovnocenní. Ak si nepotrpíte na výkonný hardvér, vašej pozornosti by nemalo ujsť HTC One mini s krásnym HD displejom a parádnymi stereo reproduktormi. Samsung Galaxy S4 mini je rozumnou kúpou, no na Z1 Compact stráca vo viacerých smeroch. Zaujímavými konkurentmi budú aj modely iPhone 5C a 5S. Cena iPhonu 5C a Xperie Z1 Compact je približne rovnaká.

Diskusia k článku:

viperman 08.02.2014 - 09:58

neda sa povedat ze Z malo zle displeje, niekde vravia ze pouziva to najlepsie co sa da vytlct z technologie TN, a inde sa pise ze pouziva aj dva rozne typy VA panelov. Jeden od JDI a druhy od Sharp. no a Z1-ka pouziva podla tohto zdroja http://justamp.blogspot.sk/2013/09/panel-lottery-for-sony-xperia-z1.html az 4 typy displejov (2 od JDI, 1 od sharp, a nieco aj od samsungu), zrejme na kazdy trh dorazi ina varianta. Z1 compact ma potvrdeny IPS panel od JDI ale tiez by som si nebol isty, ci tam nie je aj dalsi dodavatel :) VA ma lepsiu ciernu a pre niekoho prirodzenejsie farby, IPS ma zase o dost lepsie pozorovacie uhly - co je ale u telefonu blbost - aspon pre mna lebo na telefon nepozeram zboku. a dalsi faktor, neviem ci to este dnes plati, IPS displeje (aspon u monitorov) mali vacsiu spotrebu ako ine lcd ekvivalenty - TN, VA (spva, mva) ale to myslim ze dnes uz az tak neplati, aj ked je pravda ze xperia je dost usporna

nerd08.02.2014 - 12:38 Trvalý odkaz

pre majitelov Z: nie je otravne kazdy den otvarat kryt na usb? ako ten kryt po roku pouzivania drzi na mieste?

ondrakomous08.02.2014 - 20:23 Trvalý odkaz

disauri v petrzalce, tak to tu jeste nebolo.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.02.2014 - 20:51 Trvalý odkaz

Na ZR po 5. mesiacoch drží ten konektor perfektne, ale čo som čítal na Zetku nie je až tak kvalitný..
Ďalšie 2 mesiace som ho už takmer neotvoril, lebo používam nabíjací dock. Chcel som ho od začiatku, no original stal $60 čo mi prišlo vela. Čína nespí a za 10 dolcov som kúpil neoriginal, ktorý má navyše aj dock pre ďalšiu batériu:
[img]http://i.ebayimg.com/00/s/NTAwWDUwMA==/z/RJIAAOxyONBSX6QO/$T2eC16Z,!w4F…]

ondrakomous08.02.2014 - 21:08 Trvalý odkaz

mental.disease, ta guma vypada fakt hnusne.

Celá diskusia 16 príspevkov