LG G Flex - ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko

Recenzia 6'' androidu so zakriveným HD displejom i konštrukciou, výkonným hardvérom a špeciálnou ochrannou vrstvou na zadnej stene.

Jadrá nám pribúdajú, displeje sú čím ďalej jemnejšie a fotoaparáty s dvojciferným rozlíšením sú už samozrejmosťou. To všetko je však predvídateľne. Čím teda prekvapiť? Jednu z možných odpovedí nám najnovšie dalo kórejske LG, ktoré predstavilo smartfón so zahnutou konštrukciou a displejom.

LG G Flex je mimoriadne zaujímavým kúskom. Či už z pohľadu prevedenia alebo softvérovej výbavy. Pri častom striedaní smartfónov mám už nejaké veci opozerané z predošlých modelov a len málokedy ma niečo prekvapí. Pri LG G Flex to bolo úplne iné. Toľko zaujímavých vychytáviek v prostredí a možností prispôsobení som už dlho nevidel.

Poďme ale od začiatku. LG G Flex dizajnovo vychádza zo súčasnej vlajkovej lode LG G2. Len nám trochu narástol a ohol sa. Po niekoľkodňovom používaní som nenašiel žiadne prevratné využitie ani výhody ohnutej konštrukcie. Je však pravdou, že počas hovoru mám mikrofón bližšie k ústam a pri sledovaní filmov alebo hraní hier sa telefón lepšie drží v ruke. Vo vrecku nohavíc zakrivená konštrukcia veľmi neprekáža. Výhodou je aj to, že ho môžem položiť na stôl displejom nadol, bez obáv, že by sa displej poškriabal. A nemusím sa báť, ani ak ho jemne prišliapnem niekde na zemi. Konštrukcia je ohybná a pri silnejšom stlačení sa narovná. Je to naozaj poriadny kus smartfónu. Kvalita zhotovenia je na najvyššej úrovni.

ikona

Základné info: LG G Flex (D955)Prvý smartfón prémiového radu G so 6'' zakriveným displejom, HD rozlíšením, OS Android 4.2.2, štvorjadrovým 2,26 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a výbornou výbavou.

Určite ste už počuli aj o špeciálnej elastickej vrstve, ktorou je potiahnutá zadná stena. Tá dokáže vyliečiť smartfón od prípadných škrabancov. A čuduj sa svete, ono to fakt funguje. Vzal som manikúrové nožničky a na niekoľkých miestach urobil menšie ryhy. Už po pár minútach sa rany zahojili a na zadnej stene ani stopa po škrabancoch. Rýchlejšej regenerácii prospieva trenie. Vďaka tejto vrstve bude telefón vyzerať aj po niekoľkých mesiacoch ako nový. Treba mať však na pamäti, že vrstva si poradí iba s jemnými ryhami. Hlboké škrabance úplne nezmiznú.

Povrchová úprava zadnej steny je príjemná na dotyk a vďaka oblým hranám sadne G Flex do ruky naozaj dobre. Len tie rozmery. Boky nie sú ostré, čiže väčšia šírka mi neprekáža. Horšie je to s dĺžkou. Pri prehmatávaní počas chôdze som si dával naozaj pozor.

O podobnosti s modelom LG G2 vás presvedčí trojica tlačidiel na zadnej stene. Konkrétne tlačidlo napájania a tlačidlá hlasitosti. Na ich umiestnenie sa dá zvyknúť, no pri držaní smartfónu mám aj tak všetky prsty okrem ukazováka opreté o bočné steny, čiže nechápem, prečo by nemohli byť tlačidla umiestnené v spodných častiach bočných stien, tak ako to majú napríklad niektoré Xperie.

Aj keď na ukončenie hovoru tlačidlom napájania som si naozaj veľmi rýchlo zvykol. Máme tu však aj objektív fotoaparátu, a ten je hneď nad horným tlačidlom hlasitosti. Špinavý objektív bol u mňa na dennom poriadku.

Tlačidlo napájania plní aj notifikačnú funkciu. Ďalšiu informačnú diódu nájdeme na prednej stene. Za obe si odo mňa zaslúži LG hlbokú poklonu. Telefón môžem položiť displejom nadol alebo nahor a notifikácie si vždy všimnem. Pre mňa je to to najlepšie, s čím som sa v smartfóne stretol. V nastaveniach si môžem prispôsobiť, na čo ma bude upozorňovať predná, na čo zadná dióda a akou farbou. Veľmi dobre je vyriešené upozorňovanie na zmeškané hovory. Ak budete mať viac než dva zmeškané hovory od jedného osoby, dióda začne blikať v oranžovočervenou farbou.

Dlhším podržaním tlačidla pre zvýšenie hlasitosti v zhasnutom stave sa spustí aplikácia QuickMemo, tým dolným spustíte fotoaparát. Obe tlačidlá slúžia aj ako spúšť fotoaparátu, no blízke umiestnenie pri objektíve naozaj prekáža. Ich využitie vidím najmä pri snímaní portrétov pomocou predného fotoaparátu.

Na zadnej stene nájdeme aj infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. Najradšej by som ju však videl v hornej stene. Veď ani klasický ovládač nedržíte vertikálne. S portom súvisí aplikácia QuickRemote. Ja som si pridal ovládače pre dva televízory a jeden mikrosystém, pridelil im názvy a rozdelil podľa izieb. Medzi podporovanými spotrebičmi nájdeme aj klimatizáciu, set-top box a projektor. Zoznam značiek je naozaj široký. Medzi televízormi nechýbala ani slovenská OVP Orava.

Ovládače si môžem zobraziť aj vo výsuvnej lište. Stiahnem lištu, v ponuke skratiek nájdem skratku ovládača a po zapnutí sa mi objaví ovládač. Ten si tu môžem nechať alebo ho po použití jednoducho vypnúť. Ja som ho vypínal. Je veľký a v lište zbytočne zaberá miesto.

Zakrivená konštrukcia si priam pýta stereo reproduktory na oboch koncoch smartfónu. Reproduktor je však iba jeden. Nachádza sa v spodnej časti zadnej steny. Tu sa už konštrukcia ohýba, čiže pri položení na stôl nie je reproduktor zakrytý. Maximálna hlasitosť je vysoká, nestalo sa mi, aby som hovor nepočul. Kvalita podania patrí k zdravému priemeru.

Po vyčerpávajúcej zadnej stene si prebehnime aj tie bočné. Pravá ostala prázdna, v ľavej sa nachádza šuplík pre microSIM kartu. Ten vyberiete pomocou tenkého predmetu z balenia. S podobným riešením sa v poslednej dobe stretávame čoraz viac. V spodnej stene sa nachádza 3,5 mm audio konektor a microUSB konektor, ktorý podporuje funkciu OTG, teda pripojenie externých zariadení.

Logo výrobcu pod displejom ma trochu mýlilo a párkrát sa mi stalo, že som telefón chytil opačne. Je to však o zvyku a pri dlhodobom používaní si na to určite zvyknete. Tlačidlá pod displejom chýbajú. Nájdeme ich priamo na displeji. Niekomu takéto riešenie vyhovuje, inému zasa nie. Výhodou je, že pri hraní hier a sledovaní videí si tu môžem oprieť palec. LG sa s prostredím naozaj vyhralo a svedčia o tom aj tieto softvérové tlačidlá. Chcete mať šípku napravo alebo naľavo? Prispôsobte si to v nastaveniach. Okrem klasickej trojice – domov, späť a menu tu môžem mať aj tlačidlo aplikácie QuickMemo a tlačidlo na vysunutie hornej lišty, ktoré pri danej veľkosti smartfónu určite oceníte. V nastaveniach si môžem aktivovať aj skrývanie tlačidiel v konkrétnych aplikáciách. To som využíval najmä pri hraní hier.

Slúchadlo nad displejom musím pochváliť za naozaj vysokú maximálnu hlasitosť. Ďalej tu ešte nájdeme predný fotoaparát, už spomínanú notifikačnú diódu, senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu. Nastavenie regulácie funguje trochu inak než som zvyknutý. Ak chcete využívať automatické prispôsobenie, jas musí byť nastavený na maximálne 99 %. Ak ho máte na plných 100 %, aktivovanie automatického prispôsobenia s ním neurobí nič a bude stále na maxime.

Pri danej cenovke a šesťpalcovej uhlopriečke by sme tu už mohli očakávať Full HD rozlíšenie, no nestalo sa tak. Závisí od nárokov používateľa, či to bude považovať za nedostatok alebo nie. Mne HD rozlíšenie úplne stačilo. Obzvlášť ak je na tak vydarenom displeji. LG použilo Plastic OLED displej, ktorého každý pixel obsahuje všetky tri subpixely (červená, zelená a modrá) a displej je tak jasnejší. S tým musím iba súhlasiť. Čitateľnosť na slnku bola ukážková. Farby sú verné a svieže, mimoriadnu pochvalu si zaslúži podanie čiernej a bielej farby. K výraznejšej deformácii nedochádza ani pri pohľade z uhla, akurát biela farba trochu chytá modrastý nádych. Pri zobrazení tmavých farieb, najmä sivej, je na displeji vidieť tenučké pruhy alebo bodky. Ak ste niekedy videli displej Samsungu Galaxy Nexus, tak určite viete o čom hovorím. Všimol som si ich však iba sem-tam. Pri bežnom používaní a pri hraní hier alebo sledovaní filmov sú viditeľné iba málokedy a určite nekazia dojem z výborného displeja.

Hardvérová výbava je totožná s tou v modeli LG G2. O svižný chod zariadenia sa stará chipset Snapdragon 800 od Qualcommu. Ten pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 2,26 GHz a momentálne najvýkonnejšieho grafického procesora Adreno 330. Poriadna dávka výkonu je tak zaručená. LG G Flex hravo zvláda aj tie najnáročnejšie hry. Pri dlhšom hraní je už v miestach okolo objektívu fotoaparátu cítiť zvýšenú teplotu, no nie je to nič hrozné. Niektoré high-endy sa zohrievajú oveľa výraznejšie. Na šesťpalcovom zahnutom displeji som si hry naozaj užíval. Pri hre Gangstar 4 som niekedy strávil aj polhodinu vkuse. Interný priestor má 32 GB, no k dispozícii je iba 24 GB. Slotu na microSD kartu sme sa nedočkali. Či je 24 GB málo záleží na používateľovi. Podľa mňa je táto hodnota dostačujúca a väčšine používateľov postačí.

Operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB, si hravo poradí so svižným behom systému, viacerými spustenými aplikáciami a zaujímavými vychytávkami v prostredí. Voľných bolo zvyčajne 500 MB. Prekvapením je Android vo verzii 4.2.2. V tak čerstvej high-end novinke by som už určite čakal aspoň verziu 4.3. Nič zásadné tu však nechýba. Dôležitejšia je nadstavba systému. A tá je tak prepracovaná, že na jej podrobný opis by som potreboval asi ďalšie dva články. Stačí len zavítať do nastavení a na najbližších pár minút máte o zábavu postarané.

Rozsvietenie zablokovanej obrazovky alebo zamknutie telefónu dvojitým ťuknutím na displej je naozaj návykové. Na zablokovanej obrazovke môžem mať widgety a päť skratiek aplikácií. Stačí len potiahnuť ikonu nahor a som hneď v nej. Ja som namiesto klasického potiahnutia po displeji používal odomykanie vzorom. A to sa LG podarilo. Deväť bodiek nie je natiahnutých na celú šírku displeja. Zobrazia sa v menšej veľkosti a na mieste, kde ste na displej ťukli. Napríklad v strede, inokedy zasa vpravo dole. Pri týchto rozmeroch smartfónu je to mimoriadne užitočné.

Vo výsuvnej lište mám všetko čo potrebujem a ešte niečo na viac. Vrchný priestor patrí osemnástim skratkám, ktorých počet a poradie viem meniť. Dlhším podržaním na skratke sa dostanem priamo do nastavení danej funkcie. Pod nimi sa nachádza prispôsobenie jasu a hlasitosti. Panel QSlide aplikácií som nepoužíval až tak často, a tak som si ho skryl. Zbytočne zaberal miesto. Qslide aplikácie sú mini aplikácie, ktoré môžete používať súčasne s tými klasickými. Na displeji ich viem presúvať, meniť ich veľkosť a dokonca aj priehľadnosť. Užitočnou je napríklad kalkulačka, poznámka, alebo prehrávač videa.

Multitasking v LG G Flex má dve podoby. Buď si potiahnutím troch prstov po displeji sprava doľava minimalizujete maximálne tri aplikácie a rovnakým pohybom v opačnom smere sa medzi nimi rýchlo prepnete, alebo si na veľkom šesťpalcovom displeji zobrazíte dve aplikácie naraz. Funguje to rovnako ako u smartfónov značky Samsung. Podržaním šípky späť sa mi zobrazí ponuka aplikácií. Jednu ikonu potiahnem do hornej polovice obrazovky a tú druhú dole. Veľkosť okien je možné meniť. Samsung má túto funkciu prekopanú o čosi viac a v ponuke aplikácií nájdete zvyčajne aj tie doinštalované. Tu je ponuka obmedzená na pár systémových aplikácií a aplikácie od Googlu.

Niektoré zaujímavé funkcie poznáme už z prostredia od Samsungu. V nastaveniach nájdeme režim Používanie jednou rukou, ktorý zobrazí číselník a klávesnicu v zmenšenej podobe umiestnenej bližšie k okraju displeja. To aby ste sa palcom nemuseli zbytočne naťahovať po jeho celej šírke. Ďalej tu máme inteligentné podsvietenie, ktoré sleduje vaše oči a zobrazenie domácej obrazovky v jednoduchom režime. Tento režim vyzerá naozaj komicky.

Z pohybových gest sa mi najviac páčilo prijatie hovoru priložením telefónu k uchu. Na prichádzajúci hovor môžem odpovedať aj SMS správou a číselník podporuje inteligentné vytáčanie, ktoré prehľadáva v menách a priezviskách. Presne to od smartfónu očakávam. V aplikácii Kontakty som ocenil možnosť skryť karty. Skupiny a obľúbené kontakty aj tak nevyužívam.

Klávesnica od LG mi plne vyhovovala a nevidel som dôvod inštalovať inú z obchodu Google Play. Mám tu samostatný riadok s číslami a taktiež aj samostatné klávesy čiarky a bodky. Pre pohodlnejšie písanie si môžem v režime na výšku klávesnicu zmenšiť a umiestniť ju k pravému alebo ľavému okraju displeja. V režime naležato ju viem potiahnutím dvoch prstov od seba rozdeliť na dve polovice zobrazené bližšie k okrajom displeja.

Za najzaujímavejšie funkcie vstavaného prehliadača považujem zobrazenie v režime QSlide, čiže v malom okne a možnosť zhotoviť screenshot celej webovej stránky. Teda aj častí, ktoré momentálne nevidím. Chýba mi tu však automatické zalamovanie textu pri zoomovaní.

Pripojenie k Wi-Fi bolo stabilné. Ukazovateľ kvality pripojenia zvykol trochu skákať, no v konečnom dôsledku som nepocítil žiadne nepríjemnosti. Pripojenie Wi-Fi som používal aj na zdieľanie obsahu smartfónu do Smart TV cez DLNA. Vo výbave nesmie chýbať ani NFC, ktoré som využíval na jednoduchý prenos súbor medzi LG G Flex a mojim Samsungom Galaxy Note 2.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením trinásť megapixlov som používal najmä pri dobrých svetelných podmienkach. Vtedy odvádza naozaj dobrú prácu. Farby sú verné a fotografiám ani po priblížení nechýba ostrosť. Plné rozlíšenie využijete pri snímaní v pomere 4:3, ja som väčšinou využíval pomer 16:9, ktorý zhotovuje 10-megapixlové fotografie. V situáciách, kedy som potreboval udržať fotoaparát pevne som využíval funkciu snímania pomocou hlasového povelu. Stačí vysloviť jeden z nastavených povelov a fotoaparát ihneď sníma. Rozpoznanie hlasu fungovalo dobre aj v rušnejšom prostredí.

Pri dobrých svetelných podmienkach sú výsledné fotografie dobrej kvality. Stačí však miernejšie zhoršenie a kvalita snímok klesá. V noci sa na fotoaparát veľmi nespoliehajte. Teda nie pri snímaní vzdialenejších objektov. V tomto prípade je kvalita fotografií priemerná a nezachraňuje to ani nočný režim. Snímanie bližších objektov s pomocou LED blesku je už výrazne lepšie. Zaostrenie pomocou blesku a následné snímanie trochu trvá, no výsledné fotografie za to stoja. Objekty nie sú prepálené a a ani rozmazané. Dobrý výkon podával aj režim HDR. V ponuke ho hľadajte pod názvom Dynamický tón. Škoda, že neukladá aj pôvodnú snímku, lebo inak mu nemám príliš čo vyčítať. Osvedčil sa mi najmä pri snímaní oblohy. Tretím najpoužívanejším režimom bolo v mojom prípade snímanie panorámy. Tie je však najlepšie prezerať iba na displeji smartfónu. Na obrazovke počítača som si už po priblížení všimol určité defekty a chýbajúcu ostrosť. Panorámu je možné snímať aj v 360°. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Ďalším režimom som už neprišiel na chuť. Režim duálny fotoaparát, ktorý poznáme zo smartfónov od Samsungu, pridá do fotografie aj malú fotografiu zhotovenú pomocou prednej kamery. Pri snímaní v rušnom prostredí sa hodí režim Nasnímať a vyčistiť, ktorý dokáže po nasnímaní vymazať objekty z fotografie. Napríklad kráčajúceho chodca, ktorý sa vám drzo votrel do záberu.

Pri prednej kamere sa vykašlite na snímanie selfie fotografií s našpúlenými perami. Fotoaparát prepnite na video a v ponuke režimov zvoľte Živý efekt. A tu začína ozajstná zábava. Nahrávanie videí s deformovanými tvárami sa mi v kruhu priateľov naozaj osvedčilo. O zábavu na najbližších pár desiatok minút bolo postarané.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 52 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 148 MB / min.)

Aj keď LG G Flex nemá displej s Full HD rozlíšením, je to ozajstný high-end. Svedčí o tom aj možnosť nahrávať videá v 4K rozlíšení (3 840 x 2 160 bodov). Dvadsaťsekundový záznam v tomto rozlíšení vám v pamäti zaberie 70 – 80 MB. Full HD videá môžete nahrávať pri 30 fps a 60 fps. Veľkosť Full HD videa pri 60 fps je približne rovnaká ako rovnako dlhé 4K video. Ja som väčšinou nahrával v maximálnom 4K rozlíšení. Flex-ko odvádza slušnú prácu a výsledné videá sú dobrej kvality. Objektív zbytočne nepreostruje a video je bez zásekov. Poteší možnosť nahrávanie kedykoľvek pozastaviť a znova spustiť. Túto funkciu ponúkajú aj niektoré smartfóny od Samsungu.

porovnanie s Apple iPhone 5S

V prehrávači hudby ma prekvapilo prepojenie s cloudovými službami Dropbox a Box. Po zadaní môjho prihlasovacieho mena a hesla do Droboxu sa spustilo prehľadávanie hudobných súborov v cloude. O pár minút som už v karte Dropbox videl všetky skladby. Prehrávanie je závislé na dátovom pripojení. Ďalšou zaujímavou funkciou je vyhľadanie videa práve prehrávanej skladby v službe YouTube. Ovládanie prehrávača nájdeme aj na zablokovanej obrazovke a vo výsuvnej lište. Skladby sú rozdelené podľa interpretov, žánrov a priečinkov, nechýba pár zvukových režimov a možnosť stiahnuť si obrázok albumu.

FM rádio si poradí so zobrazením názvu stanice a skladby alebo relácie. V nastaveniach nájdeme aj časovač vypnutia. Po opustení aplikácie sa ovládanie zobrazí vo výsuvnej lište. Na zablokovanej obrazovke chýba.

Krásny displej s veľkou uhlopriečkou ponúka vhodné podmienky na sledovanie filmov. Prehrávač videí podporuje zobrazenie titulkov a prispôsobenie rýchlosti prehrávania. Počas sledovania sa občas stane, že mi príde správa alebo e-mail, ktorý potrebujem vybaviť. Vtedy si video zmenším, umiestnim ho do vhodnej časti obrazovky a venujem sa písaniu správy.

Okrem fyzickej záťaže zvládne LG G Flex aj tú používateľskú. Zakrivená batéria s kapacitou 3 500 mAh dokáže divy. Ani pri náročnejšom používaní jej nerobí problém dosiahnuť hranicu dvoch dní. Prvé dni som bol na telefóne vkuse nalepený, hral som hry, sledoval filmy, surfoval po webe, no nikdy sa mi nestalo aby som telefón dával do nabíjačky ešte v ten istý deň. V piatok poobede môžete nabíjačku pokojne nechať ležať na pracovnom stole. Cez víkend ju pravdepodobne nebudete potrebovať.

Na jeden záber: LG G Flex

Výhody:

+ samoregeneračná vrstva na zadnej stene

+ pekný POLED displej

+ infraport

+ NFC

+ informačná dióda vpredu aj vzadu

+ výkonný hardvér

+ množstvo zaujímavých funkcií v prostredí

+ prepracovaný multitasking

+ nahrávanie videí v QHD (4K) rozlíšení

+ výborná výdrž

Nevýhody:

- cena, cena, cena

- "iba" HD rozlíšenie displeja

- chýba slot na microSD kartu

Orientačná cena: 725 € (epicentrum.sk)

Záver:

Na jednej strane som z LG G Flex unesený. Zahnutá konštrukcia priťahuje množstvo zvedavých pohľadov a robí smartfón mimoriadne exkluzívnym. Drobných škrabančekov a ošúchaných miest sa nebojím, veď tu mám predsa samoliečiacu vrstvu. Hardvérová výbava je výborná a prostredie od LG prepracované do detailov. Spoznávanie množstva funkcií a možností vás zamestná na najbližších pár hodín. Poteší aj nahrávanie videí v QHD rozlíšení. A tá výdrž. To je jedná báseň.

Po čase však pristávam na rovnú zem a pozerám sa naň triezvym pohľadom. Bez zahnutej konštrukcie sa zaobídem, množstvo lacnejších modelov mi ponúkne Full HD rozlíšenie displeja, rovnakú hardvérovú výbavu a miestami aj lepší fotoaparát. Ak ma očarilo prostredie od LG, siahnem teda radšej po lacnejšom modeli LG G2.

LG G Flex je skrátka imidžovka ako remeň, a tak sa na ňu treba aj pozerať. Inovácie niečo stoja, preto je tá cenovka možno aj opodstatnená.

Diskusia k článku:

Hovedo 01.03.2014 - 14:56

Mne sa páči, dobrý výkon, pekný dizajn... Bol by som zvedavý na reálnu výdrž. Mohla by byť celkom slušná vzhľadom na rozlíšenie displeja, predsalen oproti FullHD je to rozdiel. A zároveň aj výkon by mohol byť lepší, vzhľadom na ten displej. Mýlim sa?

ondrakomous01.03.2014 - 21:12 Trvalý odkaz

zatim dela asi nejlepsi fotky, co testoval matus, fakt slusny. akorat v noci mi prijdou trosku maznuty, muze byt, jestli to je z ruky, tak parada. slusny ohnisko, takovy uz hodne siroky. display vypada dobre, na tom videu jde krasne videt, jak display diky tomu zahnuti odrazi svetlo do vsech stran, to muze byt zajimavy na primym slunci.

DJ Pepe02.03.2014 - 00:02 Trvalý odkaz

Ci pana ta cena.
Ale inak tieto inovacie sa mi pacia, tie tlacitka v zadu, notifikacna dioda v predu v zadu, neposkrabatelny kryt.. Same veci ktore su naozaj prakticke. Kde sa hrabe samsung so somarinami ako displej svieti len ked sa pozeras (co viac fungovalo ako nefungovalo) ci taka citacka otlackou prstov ktora tiez fungovala az tak na 3. krat (snad to vychytaju). iPhone ma ten senzor vychytany omoc lepsie

Celá diskusia 3 príspevky