LTE v Telekome stále po starom. Len k vybraným paušálom a za poplatok

Včera sa nášmu čitateľovi Sparkymu objavila na displeji telefónu ikona LTE napriek tomu, že používa program Podľa seba, pre ktorý surfovanie v 4G sieti nemalo byť dostupné. Predčasnú radosť však vystriedalo sklamanie. Všetko ostáva po starom.

Sparkymu dnes v Leviciach na displeji svieti už iba ikona H+. Na našu otázku operátor odpovedal, že v najbližšom období žiadne zmeny v sprístupnení pre ostatné paušály neplánujú a ikonu 4G na obrazovke telefónu nášho čitateľa si nevie vysvetliť.

Už pri uvedení LTE siete do komerčnej prevádzky operátor avizoval, že využívať siete štvrtej generácie môžu iba zákazníci vybraných používateľských programov. Pre internet v mobile sú to Paušály Happy M a vyššie a podnikateľský Biznis Star** a vyšší. Používatelia zvyšných programov majú jednoducho smolu. Navyše, zákazníci napríklad s programom Podľa seba stále nemôžu počas viazanosti prejsť na program Happy, hoci aj drahší.. Ťažko pochopiteľný krok operátora.

Navyše potrebujete mať k využívaniu LTE aktivovaný doplnkový balíček 4G internet v mobile, za ktorý si viazaní zákazníci musia priplatiť 4,99 eur, neviazaní dokonca 9,99 €. Iba pre najvyšší program Happy XXL je služba už zarátaná v mesačnom poplatku.

ikona

Telekom: nové ceny balíčkov 4G internetu (12. 2. 2014)Bezplatné surfovanie v LTE sieti skončilo. Telekom začne od 16. februára 2014 poskytovať službu 4G internet za nových podmienok. V súčasnej bezplatnej verzii bude služba zákazníkom deaktivovaná. Operátor prichystal balíčky pre viazaných aj neviazaných zákazníkov.

Za takmer päť (či desať) eur mesačne dostanete nielen možnosť surfovať v LTE sieti, ale operátor vám k vášmu aktuálnemu objemu predplatených dát pridá 1 000 MB dát navyše. Tie však pri priemernej rýchlosti 40 Mbps môžete minúť raz dva. Maximálne teoretické rýchlosti sú na úrovni 73 Mbps pre download a 23 Mbps pre upload. Nami namerané reálne rýchlosti boli v čase spustenia služby o niečo nižšie, približne 46 Mbps pre prijímanie a 20 Mbps pre odosielanie súborov.

Na druhej strane je však pravda, že zvyšní slovenskí operátori neponúkajú v krajských mestách ani to. Zatiaľ. Aukcia na predaj LTE frekvencií už prebehla a poznáme aj jej výsledky. Všetci operátori krátko po dražbe sľubovali skoré rozšírenie 4G siete pre svojich zákazníkov. A tak trpezlivo čakáme.

ikona

LTE frekvencie 800, 1800 a 2600 MHz vydražené za 163,9 miliónov eur (8. 1. 2014)Zverejnené výsledky štátnej aukcie veľmi neprekvapili. Potvrdili, že štvrtým záujemcom o budovanie LTE siete na Slovensku je Swan. Operátori vyjadrili svoju spokojnosť a chcú ponúknuť tu najlepšiu sieť. Na výsledok si radi počkáme.

A čo na využívanie LTE siete v Telekome potrebujete?

- byť v pokrytí 4G / LTE siete (aktuálne ide o 31 miest a ich okolie)

- vhodný program (Happy, Biznis alebo Neobmedzený mobilný internet)

- dátový balíček s podporou 4G / LTE

- kompatibilnú SIM kartu (USIM, ktorá je štandardne vydávaná zákazníkom Telekomu od jesene minulého roka)

- kompatibilné zariadenie certifikované na použitie v sieti Telekom

Necertifikovaný smartfón by vám v ružovej sieti, podľa vysvetlenia operátora, nemusel korektne fungovať. V súčasnosti prevádzkuje Telekom najväčšiu slovenskú 4G sieť s pokrytím 23,7% populácie. LTE je aktuálne dostupné v 31 miestach a okolitých obciach a funguje v pásme 1800 MHz.

ikona

Telekom: LTE pokrýva takmer štvrtinu populácie (20. 12. 2013)Za päť týždňov od spustenia technológie LTE pokryl Telekom už takmer štvrtinu slovenskej populácie. Aktuálne je rýchla mobilná dátová sieť štvrtej generácie dostupná v 31 mestách a ich okolí.

Diskusia k článku:

petris 14.03.2014 - 15:19

to sa dalo cakat. to obmedzenie len na vybranych zakaznikov s vybranymi pausalmi je najvacsi fail posledneho obdobia. obmedzenie na mikrouzemie - pozor nenechajte sa zmiast percentom pokrytej populacie + obmedzenie na vybrane certifikovane zariadenia + obmedzenie na usim + k tomu obmedzenie na vybrane pausaly + spoplatnenie pristupu = lte od telekom slovensko. prazdna siet a strach pustit do nej kazdeho v dosahu s kompatibilnym hardverom. naozaj zabavne citanie. ze poskodene cakry. a hlavne to ich predpotopne gprs v mnohych kutoch slovenska z nich pre mna urobilo nepouzitelneho operatora. cakry si poskodili sami.

Milenec14.03.2014 - 21:44 Trvalý odkaz

Tak veru starký, žiaľ pravda je.

Celá diskusia 2 príspevky