Na hodinky Samsung Gear 2 a Gear 2 Neo už čakajú nové aplikácie

Dvojica inteligentných hodiniek od Samsungu sa zatiaľ stále nepredáva. Dôvodom sú chýbajúce aplikácie pre OS Tizen. Všetko sa však čoskoro zmení, spoločnosť totiž uvoľnila SDK balíček pre vývojárov a tí stihli pár zaujímavých kúskov softvéru už aj ohlásiť.

Samsung predstavil druhú generáciu svojich inteligentných hodiniek Gear 2 spolu s ich lacnejším variantom Gear 2 Neo už na veľtrhu MWC v Barcelone, no ani jedny sa ešte stále nepredávajú. Dôvod je pritom veľmi jednoduchý - obe novinky poháňa operačný systém Tizen. Preň však stále neexistuje žiadny obchod s aplikáciami, podobný napríklad Google Play alebo App Store.

Adresa tizenstore.com funguje, no zobrazuje len nepopulárnu frázu "Coming soon". Štart sa ale zrejme už blíži. Pôvodné informácie zo Španielska hovorili o apríli tohto roka a Samsung v súčasnosti tiež burcuje vývojárov, aby prostredníctvom vydaného SDK balíka vytvorili aj vlastné aplikácie.

Tizen Store

Spoločnosť už niekoľko z nich propaguje aj prostredníctvom tlačovej správy tak, aby nalákala budúcich zákazníkov i tvorcov dôležitého sotvéru. Z tých zaujímavejších poteší napríklad Atooma (akýsi správca úloh pre smartfón na základe gest vykonaných s hodinkami). Vďaka nej napríklad pohyb zápästia zapne Wi-Fi či aktivuje tichý režim.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Základné info: Samsung Gear 2Nástupca minuloročných chytrých hodiniek prichádza s odolnosťou proti vode a prachu, silnejším procesorom, OS Tizen, rovnakým 1,63'' displejom, 2 Mpix fotoaparátom a infraportom. (živé fotografie + video)

Poteší i osobný asistent EasilyDo známy aj z Androidu či iOS, no najmä klient pre Feedly. Táto služba sa po zániku Google Readera stala jedným z našich najobľúbenejších kanálov na správu RSS. V máji minulého roka (teda krátko po ukončení fungovania Readera) im nárazovo pribudlo až 8 miliónov používateľov.

Konkurenciou pre Deezer, Spotify či Google Music bude iHeartRadio s 18-timi miliónmi skladieb a rodinu spojí dokopy aplikácia Life360. Tá dokáže lokalizovať presnú polohu osôb, ktoré to odsúhlasia. Chýbať nebudú ani aplikácie s najnovšími správami (CNN, News Republic).

Samostatnú kategóriu však bude tvoriť softvér pre sledovanie športových a fitness aktivít. Klienta pre hodinky s OS Tizen už ohlásil Runtastic, Sleep Genius (monitor spánku, pokiaľ hodinky s výdržou 2-3 dni v noci práve nebudete potrebovať nabíjať), MapMyFitness alebo Strava.

ikona

Základné info: Samsung Gear 2 NeoLacnejšia verzia nástupcu Galaxy Gear prichádza s plastovou konštrukciou 1,63'' displejom, OS Tizen, silnejším procesorom a infraportom. Integrovaný fotoaparát však chýba. (živé fotografie)

Možno zaujme aj aplikácia Vivino. Pre výber vhodného vína tak už nebudete potrebovať smartfón, postačia aj diskrétnejšie hodinky. Pracovne-užitočný by mohol byť Spritz, ktorý vraj dokáže streamovať text z e-mailov vopred nastavenou rýchlosťou. Prečítať by ste tak mali zvládnuť aj dlhší text.

ikona

Základné info: Samsung Gear Fit: Bluetooth náramok nielen pre športovcovSamsung rozširuje rad nositeľných smart vecí tzv. wearables. K dvom smart hodinkám pribudol vode odolný fitness náramok. Zmeria vám tep, spočíta kroky a upozorní na prichádzajúci hovor či správu. (živé fotografie + video)

Hodinky Samsung Gear 2 by po príchode na náš trh mali stáť 299 €, lacnejšie Gear 2 Neo potom 199 €. Alternatívou od rovnakého výrobcu môže byť náramok Gear Fit. Tomu však často vyčítame menej pohodlný vertikálne otočený displej a treba tiež pamätať na jeho obmedzené možnosti. Do Gear Fit totiž žiadne aplikácie nenainštalujete.

Zdroj: Samsung

Diskusia k článku:

Začať diskusiu