Urban Revolt Fenix Wireless - hodnotný dizajn, lacný zvuk

Recenzia bezdrôtových uzavretých slúchadiel s pekným spracovaním, fungovaním s dvomi telefónmi súčasne a zvukom zodpovedajúcim cenovke.

S recenziami rôzneho príslušenstva to myslíme na Fony.sk vážne, čoho dôkazom je test ďalších Bluetooth slúchadiel v tomto mesiaci. A tieto slúchadlá sa mi od prvého momentu veľmi páčili. Oficiálna cenovka okolo 80 eur je prehnaná, no našiel som ich už aj za 60 eur. A to je cena adekvátna ponúkaným možnostiam.

Začnem trochu negatívne, ale pokračovať budem optimisticky. Takže zvuk. Prioritu dostali basy. Alebo skôr dunenie. Totálne zastreté, ako hudba z vedľajšej izby. Stredy a výšky sú na tom podobne zle. Na iPade som automaticky využíval nastavenie ekvalizéra s potlačenými hĺbkami, posluch bol potom znesiteľný. Hlavne nesmiem Urban Revolt Fenix Wireless, ktoré sú dcérou známej počítačovej značky Trust, porovnávať s konkurentmi. Nedávno recenzované slúchadlá Creative Sound Blaster EVO Wireless s dvojnásobnou cenovkou prinášajú oveľa viac muziky. Doslovne.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ale držme sa pri zemi. Káblové Urban Revolt Fenix stoja 30 eur. Trochu predražené, ale nejde o žiadnu tragédiu, keďže za 30 eur dnes asi žiaden zázrak v obchodoch nenájdeme. Ako adekvátnu cenovku práve testovaných Bluetooth slúchadiel Urban Revolt si predstavujem skôr na úrovni 40 - 50 eur. Práve kvôli zastretému zvuku bez objemu, detailov, skrátka zvuku vhodnému na pozeranie filmov, sledovanie správ, YouTube videí nenáročným poslucháčom.

Napríklad mojej manželke je úplne jedno, akej kvality slúchadlá jej práve požičiam, len nech sú bezdrôtové a pohodlné. Pri žehlení, kedy má na otvorenom notebooku pustený seriál alebo nejakú zaujímavú prednášku, jej Urban Revolt Fenix Wireless úplne vyhovovali.

Takže cieľovku máme: nenáročný poslucháč, ktorý hľadá pohodlné Bluetooth slúchadlá na každodenné použitie a ocení prekryté celé uši s výborným pasívnym potlačením okolitých ruchov.

Veľkou výhodou je použitie s dvomi zariadeniami súčasne. Napríklad notebook + mobil. Pozeráte film na tablete či novom ultrabooku a zrazu vám niekto volá na mobil. Keďže ho máte pripojený k slúchadlám, žiaden problém.

Ďalšou prednosťou je výdrž na jedno nabitie. U iPadu som do slúchadiel na bežnej hlasitosti pustil osem rôznych albumov a slúchadlá akoby nič. A to boli 24 hodín sústavne pripojené k iPadu aj mobilu značky HTC. Na iPade a iPhone v hornom riadku neustále vidím stav batérie slúchadiel, po ôsmich hodinách hudby je stále plný. A ja si púšťam ďalší Daft Punk. Nechápem.

Mrzí ma, že slúchadlá sa nevypnú, keď v nich nie je dlhší čas reprodukovaný žiadny zvuk. Občas by to ušetrilo starosti, keď na sedačke zbadáte slúchadlá, ktoré celú noc blikali a čakali na tón, a vy si ich práve chcete vziať na služobnú cestu či do školy.

Nabíjanie uskutočnujete microUSB konektorom. Žiaden otravný kryt ako na mojich Sony MDR-1RBT, tu stačí pripojiť nabíjačku k vášmu mobilu a je to.

A keď sa vám slúchadlá náhodou vybijú alebo chcete šetriť ich batériu, stačí použiť priložený audio káblik s dvomi 3,5 mm audio jackmi na koncoch. Jednoduché, ako facka. Káblové prepojenie poslúži aj vtedy, keď chcete z mobilu počúvať FM rádio.

Ovládanie hlasitosti, posun skladieb a zapnutie/vypnutie/párovanie uskutočňujete pomocou piatich tlačidiel na pravom telese. Lenže, tie sú natlačené na seba, v jednej rovine, takže nahmatanie na uchu nepripadá takmer vôbec do úvahy. A pritom stačilo vytvoriť na tlačidlách + a - nejaké výstupky.

Obruba vypínača v strede skupiny tlačidiel bliká na modro alebo červeno, podľa situácie. Blikanie pripojených slúchadiel počas nočnej jazdy autobusom môže cestujúceho vedľa skutočne otravovať, sadajte si preto radšej k oknu v pravom rade sedadiel.

A keď už vás po nejakých dvoch hodinách budú slúchadlá tlačiť, stačí ich zložiť a v taške budú zaberať tak málo miesta, ako sa len dá.

Nevýhody:

- otravné blikanie

- priemerný dunivý zvuk

- cenovka mohla byť nižšia

Výhody:

+ hodnotný dizajn i spracovanie

+ pripojenie dvoch zariadení súčasne

+ výdrž na jedno nabitie vyše 10 hodín

Záver

Slúchadlá Urban Revolt Fenix Wireless vyzerajú ako produkt za 150 eur, pričom stoja menej než polovicu. Materiály, dizajn, spracovanie, hmotnosť príjemných 249 gramov, možnosť praktického zloženia do kompaktnej pozície, bohovská výdrž na jedno nabitie či spojenie s dvomi zariadeniami súčasne patria medzi významné prednosti produktu. Len by to chcelo menej dunivý a celkovo kvalitnejší zvuk. Nie je to katastrofa, ale už som rozmaznaný poslucháč na to, aby som Fénixy používal dlhodobo. Moja manželka s nimi však bude určite spokojná. A keď nebudem mať nič iné po ruke, tak to tú hodinku počúvania nejakého seriálu vydržím.

Celkovo však platí, že pod 100 eur tak ľahko dokonalé Bluetooth slúchadlá nekúpite. Lacnejšie Prestigio PBHS1 neprekryjú celé uši a neponúkajú možnosť prepojenia káblom. Silným konkurentom Urban Revolt Fenix Wireless tak ostávajú rok staré, no stále výborne hodnotené Sony DR-BTN200. Žiaľ, nikdy som ich na ušiach nemal.

Diskusia k článku:

Vlastimil 14.05.2014 - 23:45

takéto recenzie sa mi páčia :) teda tieto sluchátka sú na úrovni pribalených k HTC One? či sú lepšie?

Richard Hombauer15.05.2014 - 17:24 Trvalý odkaz

Tazko porovnat sluchadla do usi a na usi. Vecer sa pokusim. :)

Vlastimil17.05.2014 - 17:55 Trvalý odkaz

to je pravda že ťažko také niečo porovnávať, ale určite každé ma svoje špecifiká.
ja som sa rozhodol pre Yamaha PRO-500 so zľavou cca 50%, a môžem s DJ-mi porovnávať seny, denon, akg, yamahy a pribalené sluchátka k mobilom :D

Celá diskusia 3 príspevky