Sony Xperia Z2 - odolný rýchlik so stereo zvukom

Recenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,2'' Full HD displejom, 3 GB RAM, 20,7 Mpix fotoaparátom, OS Android 4.4 KitKat a silnejšou 3 200 mAh batériou.

Dizajnom OmniBalance trafilo Sony do čierneho. Vzhľad prvého Zetka sa natoľko osvedčil, že ho spoločnosť využíva aj v ďalších vlajkových lodiach i slabšie vybavených modeloch. Po minuloročnej vylepšenej verzii Z1 prichádza nová vlajková loď – Xperia Z2. Sony sa naozaj s ničím nemazná, a na trh chrlí jednu vlajkovú loď za druhou.

Xperia Z2 akoby Xperii Z1 z oka vypadla. Menej skúsení známi len ťažko rozoznajú, či máte v ruke najnovší počin tejto značky alebo minuloročného predchodcu. Ja som mal to šťastie, že som mohol používať oba modely naraz. Hľadanie rozdielov tak bolo o čosi ľahšie.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z2Nástupca minuloročnej vlajkove lode prináša 5,2'' Full HD displej, 3 GB RAM, 20,7 Mpix fotoaparát, OS Android 4.4 KitKat, plnú dátovú výbavu, vode i prachu odolnosť a 3 000 mAh batériu. (doplnené živé fotky)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Jednou z noviniek je zväčšenie uhlopriečky displeja o 0,2 palca. Rozmery sa však príliš nezmenili. Niekde je to práve naopak. Väčší displej si vyžiadal iba o dva milimetre dlhšie telo. Hodnoty šírky a hrúbky klesli o jeden milimeter. A klesla aj hmotnosť. Xperia Z1 schudla o 8 gramov a vaše vrecko zaťaží 164 gramami.

Jednoliaty hliníkový lem a sklá na prednej a zadnej stene tiež ostali. Lenže sklá sú už bez ochranných fólií. Krok späť? Nie. Práve naopak. Fólia na Xperii Z1, najmä tá zadná, je veľmi náchylná na škrabance. U Xperie Z2 je to o poznanie lepšie. Pokus o poškriabanie manikúrovými nožničkami obstála na výbornú. O Z1 sa to už nedá povedať. Lenže tá fólia má aj určité pozitíva. Predná a zadná stena na Xperii Z1 je zarovno s bočnými hranami hliníkového lemu a prst vám z displeja len tak skĺzne. Na Xperii Z2 je skok medzi hranou a sklom už cítiť a pri používaní narážam na bočné hrany. Mne to trochu prekážalo.

Veľká sklenená plocha vpredu a vzadu sa priam núka odtlačkom a rôznym nečistotám. Preto by som rozmýšľal asi skôr nad bielou verziou. Nami testovaná čierna verzia bola neustále zašpinená.

Zmeny sa udiali aj na bočných stenách. Krytý slot microSIM karty v pravej stene vystriedal slot pre microSD kartu. Slot na microSIM nájdeme spolu s microUSB konektorom pod jedným krytom v ľavej stene. MicroUSB konektor poslúži aj na pripojenie externých zariadení pomocou redukcie USB OTG. S externým harddiskom si však neporadí.

V pravej stene sa už tradične nachádza okrúhle, dobre hmatateľné a najmä výborne dostupné tlačidlo napájania, tlačidlo ovládania hlasitosti a nesmie chýbať ani hardvérová dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Tá nám trochu narástla a lepšie sa stláča. Najmä stláčanie druhej polohy, čiže zhotovenie fotografie je o čosi pohodlnejšie. Otvor na pútko sa presunul do spodnej časti ľavej steny. Okrem neho a spomínaných slotov sa tu nachádza ešte magnetický konektor na pripojenie stojana. Ja by som kúpu stojana určite zvážil. Najmä kvôli nabíjaniu. Častá manipulácia s krytom microUSB konektora nemusí dobre dopadnúť.

Ďalšou výraznou novinkou sú stereo reproduktory umiestnené na prednej stene. Tie sú v porovnaní s priemerným reproduktorom predchodcu revolučné. Konečne normálne umiestnenie, dobrá hlasitosť a kvalitnejší zvuk. Sony však mohlo zo stereo reproduktorov vyťažiť viac a majiteľovi podať ešte kvalitnejší hudobný zážitok. Žiaľ, na stereo reproduktory v smartfónoch HTC One to skrátka nemá. V hornej mriežke reproduktora sa nachádza aj viacfarebný notifikačný pásik, ktorý vás upozorní na rôzne zmeškané udalosti. V porovnaní s tým v Xperii Z1 je dvojnásobne väčší, čiže notifikáciu si určite všimnete.

Vo výbave nesmie chýbať odolnosť voči vode a prachu. Xperia Z2 by podľa výrobcu mala zvládnuť polhodinový pobyt vo vode s hĺbkou 1,5 metra. Ja som jej doprial krátky kúpeľ pod tečúcou vodou, ktorý bez problémov zvládla. Tesniace kryty držia na svojom mieste pevne a nevšimol som si žiaden náznak nedoliehania. Pochválim aj nekrytý 3,5 mm audio konektor v hornej stene. Otváranie a zatváranie krytu audio konektora na prvom Zetku bolo naozaj otravné.

Na prednej stene sa opäť stretávame s nevyužitým priestorom pod displejom. Naozaj nechápem, prečo tu výrobca neosadí dotykové tlačidlá. Trojica softvérových tlačidiel tak zbytočne uberá zo spodnej časti displeja. Lenže všetko zlé je na niečo dobré. Pri sledovaní filmov alebo hraní hier si tu môžem pokojne oprieť palec.

Konečne poriadny displej! Kvality krásneho 5,2-palcového IPS displeja si najlepšie všimnete pri priamom porovnaní s displejom predchodkyne. Farby sú živšie a vernejšie, pozorovacie uhly výrazne lepšie. Biela je bielou, čierna je čiernou a nie sivou. Pri zobrazení rovnakého obrázku na oboch smartfónoch a pohľade z uhla sa farby, najmä tie svetlejšie, na displeji Xperie Z1 deformovali. Na Xperii Z2 si zachovali svoju vernosť. Krajšie a živšie farby som si všímal naprieč celým systémom. Od farebných ikon, napríklad ikona Chrome, cez témy prostredia až po zobrazenie bielej v nastaveniach. Funkcia zvýšenej citlivosti umožní ovládať displej aj v rukaviciach. Displeju tak môžem vyčítať iba slabšiu čitateľnosť na slnku. Ani pri jase nastavenom na maximum to nebolo bohviečo. A nezabúdajme ani na odtlačky.

S novým a lepším displejom prichádzajú aj dve nové funkcie. Inteligentné ovládanie podsvietenia v Samsungoch a LG sleduje vaše oči. Sony využíva iný zmysel. Hmat. Ak telefón držíte v ruke, displej nezhasne. Druhou a pomerne návykovou funkciou je rozsvietenie displeja dvojitým ťuknutím na obrazovku. Podobnú funkciu ponúka napríklad nové HTC One a smartfóny od LG.

Poriadnu porciu energie dodáva čipset Snapdragon 801, ktorý pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 2,3 GHz a výkonného grafického procesora Adreno 330. Pri tak výkonnom hardvéri už treba rátať s občasným prehrievaním. Najviac som si to všímal pri používaní fotoaparátu. Ďalším krokom vpred, v porovnaní s predchodkyňou, je zvýšenie kapacity RAM. Tri gigabajty v smartfóne sú až - až. Dostupných je 2,7 GB a voľný bol zvyčajne jeden gigabajt. Interný priestor s kapacitou 16 GB ponúkne reálne 11,57 GB.

Reakcie zariadenia sú bleskové. Všetko sa otvára, zatvára a posúva okamžite. O tak rýchlom rozsvietení zablokovanej obrazovky môže Samsung Galaxy S5 snívať. Aj pri rôznych prechodoch a otváraní aplikácií sa mi zdala Xperia Z2 o čosi svižnejšia. V telefóne beží Android vo verzii 4.4.2, ktorý je doplnený o nadstavbu od výrobcu.

Prostredie od Sony nám výrazne dospelo a pri prechádzaní ponukou nastavení sa nestačím diviť. V hornom riadku môžem zobraziť alebo skryť percentuálny stav batérie, ikonu batérie, budíka, Bluetooth, Wi-Fi a pár ďalších systémových ikon. Vo výsuvnej lište nachádzam bohatú nádielku skratiek. Počet a rozmiestnenie si môžem meniť. Dlhším podržaním na ikone sa môžem presunúť priamo do danej funkcie alebo nastavenia. Výborná funkcia. Používam ju aj na mojom Galaxy Note 2.

V správe upozornení si vyberiem aplikácie, ktorých notifikácie sa môžu zobrazovať vo výsuvnej lište. Túto funkciu som ocenil najmä pri rôznych hrách. Tie totiž vedia niekedy posielať rôzne otravné notifikácie. Vzhľad prostredia si môžem osviežiť jedným z predinštalovaných motívov, prípadne si z obchodu Google Play stiahnuť iný. Ja som siahol po motíve Spiderman 2.

Pomocou tlačidla multitaskingu sa dostávam aj do ponuky miniaplikácií. Sú to malé aplikácie, ktoré môžu bežať súčasne s tými klasickými, a v určitých prípadoch vám môžu uľahčiť prácu. Napríklad pri prezeraní zahraničného internetového obchodu siahnem po miniaplikácií Unit Converter a sumu si prepočítam na eurá. Okno miniaplikácie si môžem presunúť, prípadne ho minimalizovať.

Zo systémových aplikácií pochválim číselník za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne.

A nesmiem zabudnúť ani na prepracovanú klávesnicu od Sony. V možnostiach prispôsobenia si môžem zvoliť jeden z troch vzhľadov, aktivovať si samostatné klávesy bodky a čiarky, zapnúť písanie jedným ťahom alebo si zvoliť spôsob nahrádzania a opravy slov.

Pri tak veľkom displeji sa zíde aj možnosť zmenšenia klávesnice a jej bližšie umiestnenie k pravému alebo ľavému rohu. Takéto zobrazenie poznáme zo smartfónov Samsung a LG.

V ponuke aplikácií vyniká trojica multimediálnych titulov – Album, Filmy a Walkman. Počas používania dorazila aktualizácia aplikácie Album, ktorá prináša mierne upravený vzhľad. Potiahnutím z ľavého okraja sa objaví ponuka delenia fotografií. Môžete si ich zobraziť podľa priečinkov, obľúbených, tvári, miest alebo zobraziť iba vaše výtvory zhotovené pomocou fotoaparátu. V galérii nájdete aj fotografie zo sociálnych sietí Facebook, Flickr a Picasa. Priblížením alebo oddialením dvoch prstov si zvolím veľkosť zobrazených miniatúr. Je to celkom šikovná funkcia, ktorá uľahčuje vyhľadávanie konkrétnej fotografie v preplnenej galérii. Priamo z galérie sa viem dostať do editora fotografií. Tu mám k dispozícii niekoľko filtrov, rámov a rôzne úpravy fotografie.

Aplikácia Filmy ponúka pekný náhľad videí a ich delenie do kategórií. S možnosťami prehrávača som bol spokojný. Podporuje zobrazenie titulkov, ktorých veľkosť a vzhľad si môžem meniť, zvuk videa môže bežať aj na pozadí, v páse náhľadov sa viem rýchlo prekliknúť do hľadaného úseku a po zatvorení videa si prehrávač pamätá miesto, kde som skončil. Pri prehrávaní niektorých seriálov mal problém so zvukom. S týmto problémom sa však stretávam aj na iných smartfónoch. Preto mám vždy poruke výborný prehrávač MX Player.

Hudobný prehrávač WALKMAN považujem za jeden z najlepších prehrávačov pridaných výrobcom. Aj ten prešiel miernou grafickou úpravou. Do možností delenia skladieb sa najnovšie dostávam potiahnutím od ľavého okraja. Mám tu interpretov, albumy, zoznamy skladieb a zariadenia. V zozname skladieb nechýba delenie podľa nálad. Po prevzatí doplnkových informácií vám ich prehrávač rozdelí do rôznych kategórií. Od skladieb na relax až po burcujúcu hudbu. Na hlavnej obrazovke prehrávania sa zobrazuje názov skladby, obal albumu a základné ovládanie tlačidlá.

Kliknutím na obrázok albumu sa sprístupní známe tlačidlo infinity. Pomocou neho môžem vyhľadať príslušné videa na YouTube, vyhľadať text skladby v službe Google alebo si z Google Play nainštalovať hneď niekoľko rozšírení. Po opustení aplikácie nájdem ovládanie prehrávača vo výsuvnej lište a taktiež na zablokovanej obrazovke.

Xperia Z2 ponúkne rovnaký fotoaparát ako predchodkyňa. V jeho popise nesmie chýbať množstvo všelijakých prívlastkov a technológií. Ja tieto marketingové omáčky príliš nemusím a radšej hodnotím fotoaparát podľa snímok. Počas viacdňového používania som mal vždy poruke aj Xperiu Z1. Oboma smartfónmi som zhotovil rovnaké fotografie a následne porovnával. Oba odvádzajú cez deň naozaj slušnú prácu. Na moje počudovanie však Xperia Z1 o čosi lepšie.

Pri podrobnejšom skúmaní na obrazovke veľkého monitora som si všimol lepšie zachytenie detailov na fotografiách z Xperie Z1. A nebolo to iba pri jednej snímke. Tento problém snáď vyrieši nejaká blízka aktualizácia. Opäť sa teda potvrdilo to, že po softvérovej stránke nám Sony trochu zaostáva. V horších svetelných podmienkach som vedľa tejto dvojice postavil aj Samsung Galaxy S5. A ten ich tromfol. Lepšie zachytil farby a najmä detaily.

Z ponuky režimov som sa najviac pobavil na efektoch rozšírenej reality. V kruhu známych tak môžete zabiť niekoľko desiatok minút. Z bohatej ponuky efektov si určite vyberiete. Prostredie fotoaparátu je na môj vkus až príliš komplikované. Zvyčajne som používal režim Superior Auto, ktorý zhotovuje osemmegapixlové fotografie. Lenže čo ak chcem použiť HDR a režim Superior Auto vyhodnotil scénu inak? Musím sa prepnúť do manuálneho režimu a v ňom ešte nastaviť rozlíšenie na osem megapixlov. Pri vyššom rozlíšení môžete na HDR zabudnúť. Niekedy je menej viac. A tu to platí dvojnásobne. Pri zhotovovaní momentiek nemám čas prehrabávať sa v nastaveniach a zapínať / vypínať čo potrebujem. Skrátka, tá zložitá ponuka ma naozaj nebavila. Skúšobné fotografie nájdete pod článkom.

So záznamom videa som bol viac než spokojný. Xperia Z2 odvádza naozaj slušnú prácu. V ponuke režimov nájdete aj možnosť nahrávania 4K videa. Mňa však príliš neoslovilo. A to hneď z dvoch dôvodov. Pri nahrávaní v tak veľkom rozlíšení sa vám megabajty voľnej pamäte strácajú priamo pred očami. Dvojminútové video mi spapalo necelý gigabajt. Druhým dôvodom je prehrievanie. Už po približne dvoch minútach sa smartfón začne výrazne prehrievať. Počas teplých dní je to ešte horšie a na obrazovke sa často zobrazuje informácia o prehriatí zariadenia.

UKÁŽKA VIDEA s EFEKTOM (súbor 15 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 92 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 88 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 135 MB / min.)

Sony Xperia Z2 - 4K video natočené mobilom

Sony Xperia Z2 - video s AR efektom natočené mobilom

Silnejšia, 3 200 mAh batéria zvládla aj ten najnáročnejší deň. Večer mi ešte ponúkala približne 30 % kapacity, no s takýmto stavom som sa neodvážil vkročiť do ďalšieho dňa.

Výhody:

+ kvalita zhotovenia

+ pekný IPS displej

+ stereo reproduktory

+ vodeodolnosť

+ nižšia hmotnosť

+ svižné reakcie

+ viacero zaujímavých funkcií a prispôsobení v prostredí

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- povrch konštrukcie zachytáva odtlačky a nečistoty

- prehrievanie

- od fotoaparátu som čakal viac

Orientačná cena: približne 670 € (pricemania.sk)

Záver:

Vydarená evolúcia v praxi. To je Sony Xperia Z2. Nová vlajková loď prináša väčší a oveľa krajší displej v takmer rovnako veľkom tele, stereo reproduktory, ktoré sú v porovnaní s jedným reproduktorom predchodcu revolučné, vyšší výkon, väčšiu kapacitu batérie a nižšiu hmotnosť. Sony si zaslúži pochvalu aj za prepracované prostredie a bleskové reakcie. Tie ma dostali. Vyčítať jej môžem iba nevyužitý potenciál fotoaparátu, občasné prehrievanie a možno aj trochu vyššiu cenovku. Celkovo sa však vydarila a to, čo mi na Xperii Z1 prekážalo je tu napravené.

Do konkurenčného boja prichádza Xperia Z2 s trochu vyššie nastavenou cenovkou. Veď napríklad za taký Samsung Galaxy S5 dáte momentálne o stovku menej. Xperia Z2 tak bude musieť zaujať najmä vydarenou konštrukciou, svižnejšími reakciami a elegantnejším dojmom.

panorama

efekt: rozostrenie

Diskusia k článku:

Matej 30.05.2014 - 12:21

podľa mňa dosť hrubé okraje hlavne dole, plus spodné sw tlačítka zaberajú miesto, po pozretí na G3 by som toto veru nechcel

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.05.2014 - 12:42 Trvalý odkaz

Pjekná recenzia ;-)

Inak čo sa týka tých fólií, podľa mňa správny krok.
-Niekomu nevyhovovala ich kvalita - poskriabatelnost..
-Iní nechcú na "exkluzívnom" skle nič navyše a ich odstránením údajne prídete o záruku.
-A tí racionálne zmyslajuci vedia, že sklo ač je tvrdé, je zároveň krehké a siahnu po fólii podľa svojho výberu. Najlepšie húževnatá s nano povrchom kde škrabance po čase zmiznú..

Bejo01.06.2014 - 14:12 Trvalý odkaz

Stále len zväčšujú zväčšujú za chvíľku budeme telefonovať s tabletmi inak si myslim ze tie repraky nebudu nic moc oproti htc one je to len taky tahak na kupujúcich.

janesbond101.06.2014 - 15:53 Trvalý odkaz

Ľudia, ako sa zdá to chcú, inak by sa nezväčšovali :-). . Z čoho vychádzaš?, keď si myslíš, že nebudú tie repráky nič moc? Inak mi tu chýbajú frflania ako sa dizajn skoro nijak nezmenil oproti predchodcu, tak ako napríklad sa frflalo u s5 :-)

ondrakomous01.06.2014 - 17:22 Trvalý odkaz

v cine telefonujou s tabletama minimalne dva roky, akorat tam nikdo nebreci, ze je to moc velky. to prehrivani z2 mi prijde jako dobrej fail, jinak prodava se vyborne.

Celá diskusia 15 príspevkov