Telekom otestoval v Bratislave LTE s rýchlosťou až 300 Mbps

Telekom uskutočnil v Bratislave prvý test LTE-A s rýchlosťou 300 Mbps. Ide o doteraz celosvetovo najrýchlejší dátový prenos v rámci jedného pásma LTE siete, uskutočnený v reálnej komerčnej sieti.

LTE hýbe svetom. A zákazníci chcú (vraj) stále rýchlejšie pripojenie na internet. Preto nás v budúcnosti čaká využívanie nových technológií, ktoré to dokážu. Spolupráca spoločností Telekom, Ericsson a Qualcomm priniesla svoje ovocie. Na tlačovej konferencii boli novinári svedkami testu, v ktorom Telekom demonštroval pripojenie s maximálnou rýchlosťou 300 Mbps.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Operátor zrealizoval v spolupráci so spoločnosťami Ericsson a Qualcomm technologický test funkcionality LTE Carrier Aggregation, ktorá spadá pod novú generáciu tzv. LTE-Advanced štandardov.

Táto nadstavba umožňuje až zdvojnásobiť teoretickú rýchlosť siete prostredníctvom kombinácie jednotlivých pásiem frekvenčného spektra (ako je napríklad 20 MHz + 20 MHz, 10 MHz + 10 MHz alebo 20 MHz + 10 MHz). Používateľský terminál v tomto prípade dostáva dáta z dvoch kanálov súčasne. Okrem dosiahnutia vyšších rýchlostí pre koncových zákazníkov prispieva LTE-A CA k efektívnejšiemu využitiu frekvenčného spektra v reálnej prevádzke.

Demo sa uskutočnilo v reálnych podmienkach na bratislavskej Magio pláži pri použití 20 MHz a 20 MHz v pásme 2600 MHz. Telekom je v súčasnosti jediným operátorom na Slovensku, ktorý z pohľadu dostupného spektra môže dosiahnuť rýchlosť až 300 Mbps downlink v sieti. Hoci siete s 300 Mbps rýchlosťou už boli verejne testované, konkrétne nastavenie (tzv. CA_7C) bolo v Bratislave vyskúšané vôbec prvýkrát na svete. Infraštruktúru pre demo dodala spoločnosť Ericsson, ako koncové zariadenie slúžila predprodukčná vzorka od Qualcommu.

Kedy sa táto rýchlosť stane skutočnosťou aj pre zákazníkov je zatiaľ predčasné hovoriť. Aktuálne prevádzkuje Telekom svoju LTE sieť v Bratislave a Košiciach s maximálnou rýchlosťou do 150 Mbps pre download a 50 Mbps pre upload. Na ostatnom území Slovenska poskytuje operátor rýchlosť 73 Mbps pre sťahovanie dát a 23 Mbps pre ich odosielanie. Reálne rýchlosti sú však oveľa nižšie. Koncom augusta zmenil Telekom podmienky pre používanie dát v LTE sieti pri programoch Happy a zrušil mesačný poplatok 4,99 eur a zákazníkom zvýšil objem predplatených dát.

ikona

Telekom: zdieľanie dát a LTE už bez príplatkuTelekom uvedie od stredy viaceré novinky pre využívanie mobilných dát v sieťach 3G i 4G. Menia sa podmienky používania dát v LTE sieti, využitie dát na Happy programoch a do ponuky pribudne nová služba zdieľania dát.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Lumiak625 11.09.2014 - 15:04

Tú rýchlosť aj keby bola nepodporuje v súčasnosti žiadny mobil na trhu. :)

Celá diskusia 2 príspevky